Mulsul rational al vacilor

Mulsul manual si mecanic al vacilorPentru obtinerea unei cantitati mari de lapte, pe langa alimentatie, o importanta mare o are deasemenea mulsul. Modul cum se efectueaza mulsul influenteaza nu numai cantitatea si calitatea laptelui obtinut, ci si dezvoltarea ugerului si functionarea lui normala. Asadar problema mulgerii este una din preocuparile de baza ale sporirii productiei de lapte, careia trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. In ceea ce priveste mulsul, se cunosc doua sisteme de muls: mulsul manual si mulsul mecanic.

 

 

Mulsul manual al vacilor

Este sistemul cel mai raspandit pe glob. In foarte multe tari cu zootehnie avansata el cedeaza insa locul celui mecanic. In efectuarea mulsului manual deosebim urmatoarele faze: pregatirea vacilor, pregatirea mulgatorilor si mulsul propriu-zis.

Pregatirea vacilor consta in curatirea sumara a locului de muls, toaleta ugerului si a regiunilor invecinate, pentru a evita caderea murdariilor in galeata de muls. Ugerul este spalat cu apa calda si sters cu o carpa curata. De asemenea se leaga coada de piciorul stang cu ajutorul unei bucati de elastic, pentru a impiedica lovirea ingrijitorului si scuturarea prafului in galeata.

In mod obligatoriu, mulgatorul trebuie sa se spele pe maini cu apa calda si sapun si sa imbrace un halat curat si boneta. Fiecare mulgator va avea doua galeti, una in care mulge si una folosita pentru spalarea ugerului. Dupa ce toate aceste lucruri au fost facute, mulgatorul ia scaunul si se aseaza in partea dreapta animalului. Bruscarea vacii, lovirea ei determina inhibitia si retentia laptelui.

Mulsul manual al vacilorMulsul cuprinde doua faze: masajul ugerului si mulgerea propriu-zisa. Masajul are drept scop pregatirea organismului vacii si a ugerului pentru cedarea laptelui (mecanismul neurohormonal al cedarii laptelui). Masajul se executa in doua sau trei reprize si anume: masajul pregatitor, masajul de la mijlocul mulsului si masajul final. Masajul pregatitor este de 1-3 minute, in functie de particularitatile individuale ale vacilor. Dureaza 2-3 minute la vacile primipare si la vacile care se mulg greu.

Dupa terminarea masajului, incepe mulsul propriu-zis. Primele jeturi se mulg intr-un vas separat, laptele acesta fiind foarte bogat in germeni microbieni. Se cunosc trei metode de muls manual: mulsul "cu mana plina", "mulsul cu nod" si "mulsul cu doua degete". Se va folosi una sau alta din aceste metode, in functie de particularitatile ugerului si al sfarcurilor, indeosebi de usurinta cu care se mulge fiecare vaca.



Mulsul mecanic al vacilor

Mulsul manual necesita multa forta de munca, fiind in acelasi timp foarte obositor. De aceea, odata cu mecanizarea complexa a fermelor zootehnice, mulsul mecanic se va extinde din ce in ce mai mult si in tara noastra. In conditiile folosiri tehnologiilor moderne in cresterea vacilor pentru lapte, mulsul mecanic este obligatoriu. Acesta prezinta o serie de avantaje incontestabile, dar aplicarea lui necesita o serie de masuri tehnico-organizatorice fara de care reusita este incerta.

Mulsul mecanic al vacilorPrintre avantajele mulsului mecanic mentionam: reducerea necesarului de forta de munca la jumatate si chiar mai putin, cresterea productivitatii muncii, reducerea efortului fizic al mulgatorului, obtinerea unui lapte mai igienic, obtinerea unei productii chiar mai mari de lapte datorita faptului ca viteza mai mare a mulsului duce la evacuarea completa a ugerului.

Pentru reusita mulsului mecanic se cer urmatoarele conditii: existenta unor aparate de muls cu caracteristici functionale care sa corespunda particularitatilor morfo-functionale ale ugerului, sa nu dauneze acestuia, sa fie usor de manevrat de curatat si dezinfectat si existenta unui personal calificat.

Mulsul mecanic se poate efectua la stand sau in sali speciale de muls. Mulsul la stand se utilizeaza in fermele de vaci obisnuite, iar mulgerea in sali speciale se aplica in complexe industriale pentru cresterea vacilor de lapte, cu stabulatie libera. Mulsul mecanic la stand prezinta 3 variante de aplicare, si anume: mulgerea cu caruciorul mobil, mulgerea la bidon si mulgerea ''Pipe-line''. In cazul mulgerii mecanice la bidon, la un capat al adapostului exista o camera speciala pentru pompa de vid si conducte de vid de-a lungul standului; laptele se mulge de la fiecare vaca in bidon. Mulgerea cu caruciorul mobil presupune existenta instalatiei de muls si de vacuum montata pe carucioare, pe care se aseaza bidoanele. Se utilizeaza numai in fermele mici. Mulgerea ''Pipe-line'' este un sistem mai avansat, presupune colectarea si transportul pe conducta al laptelui, de la ugerul vacii la bazinul de colectare.

Mulsul mecanic in sali de muls are o productivitate mult mai mare. Toate vacile sunt mulse intr-o sala speciala, de unde laptele este condus in sala de racire si pastrare din imediata apropiere. Se cunosc urmatoarele tipuri de sali de muls: tip "coasta de peste", tip "tandem" si tipul "rotativ".

Practica a aratat totusi ca prin introducerea mulsului mecanic, frecventa aparitie bolilor ugerului este mai mare. Daca in cazul mulsului manual frecventa nu depaseste 7%, in conditiile mulsului mecanic frecventa diferitelor boli ale ugerului este de 24-25%. Mulsul mecanic devine un factor favorizant al apartiei bolilor ugerului numai in cazul nerespectarii cu strictete a regulilor tehnice si igienice ale acestui sistem de muls. De exemplu mulgerea ''in gol'' este una din cauzele frecvente ale imbolnavirii ugerului, intrucat duce la hiperemia mucoasei cisternelor si la aparitia edemului mamar, cu un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor patogeni.


Indiferent de sistemul de muls folosit, ca sa se poata obtine cantitati mari de lapte si grasime trebuie respectate urmatoarele reguli:

    • Mulgerea sa se faca la ore fixe (prin mulgerea la aceeasi ora, se creeaza anumite reflexe conditionate, care favorizeaza evacuarea completa a laptelui).
    • Inainte de muls este obligatorie pregatirea vacilor si a mulgatorilor - mulsul trebuie sa fie precedat in mod obligatoriu de masaj.
    • Mulgerea incompleta duce la scaderea productiei de lapte si chiar la intarcare.
    • Inainte de muls este obligatoriu aerisirea adapostului.
    • In prima luna dupa fatare este indicata mulgerea de 3 ori pe zi; in continuare se vor mulge de 3 ori numai vacile care dau peste 15 l lapte. Se vor mulge de 3 ori pe zi si o perioada mai lunga de timp (2-3 luni) primiparele, chiar daca nu dau productii mari, pentru a stimula dezvoltarea ugerului.
    • Intervalele dintre mulsori trebuie sa fie, pe cat posibil, egal.


Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

 

 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>