RESPECTAREA TEHNLOGIEI = CALITATE

muls3.jpg
Avand in vedere faptul ca, majoritatea fermelor sunt cu efective mici de vaci, mulsul la bidon este una dintre cele mai extinse tehnologii de mulgere. Multi dintre acei fermieri care folosesc acest sistem de mulgere se confrunta cu probleme destul de mari in ceea ce priveste tinerea sub control a parametrilor de calitate.








In continuare va prezint
principiile care trebuiesc respectate pentru obtinerea unui lapte conform.

Inainte de inceperea mulsului exista cateva operatiuni premergatoare mulsului, si anume:

  • Scularea vacilor cu cel putin jumatate de ora inainte de muls, timp in care, de regula, acestea defeca;
  • Pregatirea vaselor pentru muls; clatirea cu apa rece si curate, inainte de inceperea mulsului;
  • Pregatirea mulgatorului; imbracarea echipamentului de lucru (salopeta si cizme de cauciuc, curate) si spalarea mainilor; ideal ar fi daca s-ar folosi manusile speciale concepute pe toata durata mulsului.




Mulgerea:

In cazul unui uger murdar se trece la spalarea acestuia. In general se evita spalarea ugerului, daca nu este cazul. Totodata se face si inspectia eventualelor vaci suspecte de mamita. In cazul in care exista ugere foarte murdare se spala, urmata de stergerea pana la uscare. Igienizarea sfarcurilor se poate realize cu servetele de unica folosinta individuale, serevetele umectate in solutie dezinfectanta, prosop umezit si pulverizarea solutiei dezinfectante pe mamelon si zonele murdare.


Indepartea si colectarea primelor jeturi:

  • mulgerea celor 2-3 jeturi desfunda canalele mameloanelor, aspect care favorizeaza ulterior viteza de muls;
  • mulgerea primelor jeturi face posibila depistarea eventualelor mamite – se utilizeaza un recipient cu fund negru cu sita;
  • mulgerea primelor jeturi indeparteaza dopul bacterian existent in cisterna bacteriana, astfel calitatea laptelui se aprecieaza.


Cand indepartam dopul bacterian?

Mulgerea celor 2-3 jeturi depinde de starea de curatenie a ugerului (imaginea de sus):

  • mulgerea primelor jeturi se face inainte de igienizarea mameloanelor, in cazul unui uger acceptabil de curat;
  • doar atunci cand mamelonul este foarte murdar, primele jeturi se indeparteaza dupa igienizare, deoarece exista riscul ca eliminarea acestor jeturi dupa igienizare sa contamineze mamelonul deja igienizat.

IMPORTANT!!! Mulgerea primelor jeturi de lapte NU se arunca pe pardoseala, asternut, ongloanele vacii. Mulgerea primelor jeturi se colecteaza intr-o cana sau recipienti speciali care ulterior sa poata fi examinate.


muls1.jpg


Igienizarea sfarcurilor:

Igienizarea se face cu scopul diminuarii incarcaturii de germeni existenti la nivelul mamelonului si stimularea ejectiei laptelui. Igienizarea mamelonului se poate face prin cufundarea mamelonului in dezinfectant sau cu solutii de spalare.

Doua din multiplele posibilitati de dezinfectie a mamelonului:

  • igienizarea cu servetele pre-umezite in solutii dezinfectante asigura o stergere rapida si, mai ales, ca urmare a componentelor alcoolice a solutiei, o buna uscare a mamelonului; rolul de stimulare a ejectiei laptelui se realizeaza prin masare timp de 15-20 secunde;
  • igienizarea prin cufundare mamelonului in solutii dezinfectante se practica mai ales daca vacile beneficieaza de conditii deosebite de igiena si ugerele si mameloanele sunt curate.

Aceasta operatiune presupune:

  • cufundarea mameloanelor in solutia dezinfectanta;
  • se asteapta 20-30 de secunde dupa care se trece la stergerea acestora cu un servetel sau prosop uscat.


Atasarea paharelor:

Cel mai important aspect la atasarea paharelor este evitarea intrarii aerului in aparatul de muls ( formeaza fluctuatii ale vacuumului in instalatie ). Atasarea se face incepand cu mamelonul care se afla la cea mai mare distanta fata de mana cu care se ataseaza paharele.

muls4.jpg


Pozitionarea paharelor si supravegherea mulsului

Pentru a evita smulgerea paharelor de muls, pozitionarea lor si supravegherea mulsului sa se faca complet. Pozitia corecta a paharelor de muls este cea perpendiculara pe corpul decliv al glandei mamare.

Pentru a evita caderea paharelor de muls se va acorda o atentie deosebita pozitionarii furtunurilor care ajung sau pleaca dinspre sau spre colector; acestea trebuie sa nu poata fi calcate de catre vaca si sa nu poata tractiona paharele. Viteza de muls creste in cca. 15 secunde de la atasarea paharelor.


Finalizarea mulsului

Spre finalul mulsului poate avea loc cadere paharului de muls de pe mamelon si intrarea aerului in instalatie. Pentru a ferii aceasta situatie paharul care are tendinta sa alunece se impinge spre baza mamelonului. Se practica masajul final.


Detasarea paharelor de muls

Detasarea paharelor de muls se face manual, atunci cand fluxul laptelui inceteaza.

muls5.jpg


Dezinfectia mameloanelor

Aceasta este ultima operatiune propriu-zisa a mulsului; dezinfectia se face in ideea de a proteja ugerul de eventualilor microbi care se afla in adapost, asternut etc. Aceasta solutie formeaza o pelicula ce nu mai permite patrunderea microbilor in uger.

Dezinfectia se poate realize prin paharele speacial destinate acestei operatiuni, prin cufundarea mamelonului in dezinfectant.

IMPORTANT!!! Dupa muls, vaca trebuie sa stea in picioare pentru a se inchide complet canalul mamelonar si uscarea dezinfectantului. Pentru a va putea tine vacile timp de aproximativ 30 de minute de la finalizarea detasarea paharelor de muls, administrati nutreturile concentrate dupa muls.


Alexandru Tasedan

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>