Reproductia bovinelor | Realizarea montei la vaci

Reproductia bovinelor - monta la vaciDe la fiecare vaca, intr-un an trebuie sa se obtina un vitel. De acest deziderent depinde in mare masura si realizarea productiei de lapte planificata. Pentru realizarea procesului de reproductie trebuie in primul rand alcatuit un plan al montelor si fatarilor si, in al doilea rand, trebuie organizata urmarirea indeplinirii acestuia in tot cursul anului. Planificarea montei vacilor si viteilor se poate face numai cunoscand termenul optim pentru monta sau insamantare a vitelelor si vacilor, precum si sistemul de programare al montelor pe parcursul anului.


Termenul optim pentru monta vitelelor, sau mai bine zis varsta optima pentru prima monta, variaza in functie de precocitatea rasei si de modul cum a decurs procesul de crestere. In cazul in care rasa este precoce si conditiile de hranire si intretinere au asigurat o desfasurara normala a procesului de crestere, monta se poate face mai de timpuriu. Se considera ca monta poate avea loc cand greutatea vitelei reprezinta 65-70% din greutatea medie a femelelor adulte. De exemplu, vitelele din rasa Friza se pot monta la 15 luni, vitele din celelalte rase, majoritatea se pot monta intre 16-19 luni.

Monta la o varsta prea tanara, atunci cand greutatea corporala este prea mica, are o serie de consecinte negative si anume: intarziere in crestere, debilitatea organismului femelei, fatari grele, distocice si sterilitate. De asemenea produsii obtinuti pot fi debili si cu greutate mica la nastere, iar productia de lapte va fi mica pe tot parcursul lactatiei.

Monta vitelelor la o varsta mai inaintata decat cea optima are consecinte atat biologice (procente de fecunditate mici), cat si economice. Repetarea de mai multe ori a caldurilor determina tulburari in functionarea aparatului de reproductie si, ca urmare, o fecunditate scazuta. Productia globala a acestora va fi mai mica, intrucat se obtine un numar mai mic de fatari si productie de lapte mai mica, datorita dezvoltarii slabe a tesutului glandular al ugerului.

In cazul in care din neglijenta se monteaza vitelele la o varsta prea tanara, pentru micsorarea urmarilor negative se indica hranirea lor abundenta atat pe parcursul gestatiei, cat si ulterior, dupa fatare; prelungirea repausului sexual, scurtarea lactatiei (nu se vor mulge mai mult de 6-7 luni). Prin aceste masuri se limiteaza urmarile negative ale montei timpurii, dar fara sa se anuleze complet. Pentru a preintampina montele timpurii, separarea pe sexe este obligatoriu sa se faca la varsta de 6 luni sau o data cu intarcarea.

Dupa cum s-a aratat, de la fiecare vaca intr-un an deci trebuie sa se obtina un vitel, intervalul dintre doua fatari consecutive ''calving- interval'' sa fie de cel mult 12 luni. In acest caz, in primele 3 luni dupa fatare vaca trebuie sa fie montata. Daca fatarea decurge normal si uterul involueaza normal caldurile apar dupa fatare la 3-4 saptamani si se repeta, in medie, la intervale de 3 saptamani in cazul in care vacile nu sunt montate sau nu raman gestante dupa monta.

In principiu, toate vacile trebuie montate in primele 3 luni dupa fatare; ceea ce trebuie mentionat este ca ele se vor monta in aceasta perioada diferentiat, la unul dintre cele patru cicluri de calduri, in functie de starea de involutie a uterului, de starea de intretinere, de nivelul productiv si de durata lactatiei precedente. Practica a demostrat ca vacile raman mai usor gestante daca sunt montate in unul din primele 3-4 cicluri de calduri dupa fatare, dar mai ales in ciclul doi si trei.

Vaca este un animal poliestric, adica ciclul sexual la vaca se repeta perioadic in tot cursul anului. Se constata totusi ca, in functie de conditiile de hranire si intretinere mai bune primavara, vara si toamna, manifestarea acestuia este mai puternica. Din aceasta cauza montele si fatarile pot avea loc in tot cursul anului, cand montele sunt repartizate uniform si fatarile sunt uniforme pe trimestre.

Pentru obtinerea unui procent ridicat de fecunditate, este foarte important de a monta sau insamanta vacile la momentul optim. Se considera momentul ''optim'' al efectuarii montei, la 16-18 ore dupa aparitia caldurilor. S-a constatat ca o singura monta, imediat dupa aparita caldurilor sau dupa 30 de ore de la aparitia lor nu da rezultate bune. Intrucat este foarte greu de a prinde momentul aparitiei caldurilor, monta se efectueaza efectueaza de doua ori intr-o perioada de calduri: prima monta (insamantare) se efectueaza imediat dupa depistarea caldurilor, iar dupa 10-12 ore se repeta monta sau insamantarea. In cazul cand caldurile persista si in ziua urmatoare, se mai poate executa si a treia monta.

Monta libera practicata atunci cand taurii merg in libertate la pasune cu cireada de vaci, are avantajul ca sunt depistate si montate toate femelele in calduri, obtinandu-se un procent ridicat de fecunditate. Acest sistem are si o serie intreaga de dezavantaje si anume: taurii se epuizeaza foarte repede; nu se poate tine o evidenta a montei; nu se pot repartiza fatarile in tot cursul anului; se pot produce accidente; pot fi montate si vaci bolnave, ceea ce poate determina raspandirea anumitor boli ca bruceloza, trichomonoza, vaginita granuloasa, vibrioza etc.; nu se pot repartiza decat un numar redus (20-30) de femele pe un taur.

Monta dirijata numita si ''monta supravegheata'', este sistemul cel mai indicat: vacile sunt aduse la monta sub supravegherea omului, pe masura ce intra in calduri. Prin monta dirijata se evita toate neajunsurile mentionate in monta libera. Utilizand acest sistem, pentru un taur se pot repartiza 70-80 de vaci.

Insamantarile artificiale presupun recoltarea prin mijloace artificiale a spermei si inocularea ei in tractusul genital al femelelor. Insamintarile artificiale au mare avantaj al folosirii unor reproducatori de mare valoare, pentru un numar foarte mare de femele (pana 4000-5000 de vaci pe an) si de a preveni raspandirea unor maladii infectioase care se propaga prin actul montei.

Mai multe sfaturi pentru reproductia taurinelor puteti citi aici >>>

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>