Biologia melcului

 

 Melcii  (speciile comestibile: Helix Pomatia, Helix Aspersa si Helix Lucorum) sunt moluste gasteropode, cefalopode si pulmonate. Din punct de vedere sexual melcul este un hermafrodit insuficient (de la fiecare pereche fecundata se obtine o dubla depunere de oua).

.

 

Numarul imperecherilor care pot avea loc in decursul unui an poate varia de la minim una pana la maxim trei, cu o depunere teoretica de circa 40-80 de oua pentru fiecare melc la fiecare imperechere.

In realitate, din anumite motive, numarul de melci care vor putea fi ingrasati si crescuti este mult mai mic. Trei sunt cauzele, prima dintre acestea fiind sterilitatea momentana si imperecherea nereusita; clima, altitudinea, zona geografica si specia crescuta influenteaza considerabil productia totala.

In functie de clima si de pozitia geografica, atat perioda reproductive, cat si cea de ingrasare pot varia in mod semnificativ.

In locurile cu clima rigida, ciclul adecvat variaza din luna martie pana in luna octombrie inclusiv, cu o perioada de “hibernare”, proprie si indispensabila din punct de vedere fiziologic tuturor speciilor de melci, in timpul lunilor mai friguroase.

In locurile cu clima temperata, ciclul adecvat variaza din luna februarie pana in luna noiembrie inclusiv, urmat fiind de o perioada de hibernare in lunile mai friguroase.

In sfarsit, in zonele in care predomina clima foarte calda, caracterizate de ierni scurte si veri foarte lungi, ciclul adecvat va incepe in timpul iernii, primavera si iarna, cu o perioada de hibernare in lunile cele mai calduroase.

 

Cochilia si continutul ei

            Cochilia reprezintă un con calcaros de formă concavă, spiralat în sens invers faţă de acele de ceasornic, formând 3 – 4 spire. Este acoperită de un înveliş subţire denumit cuticulă sau periostracum, care conferă culoarea exemplarului. Este desparţită prin ganglioni poziţionaţi de-a lungul mantalei, tegumentul, care acoperă masa viscerală.

            Cochilia este alcătuită din 3 straturi principale, periostracumul extern ce conţine un compus organic denumit conchiolin, cel de-al 2-lea strat, ceva mai gros e format din 3 straturi de carbonat de calciu cristalin bazat pe o matrice organică. Stratul aflat la interior este cunoscut drept sidef, fiind baza de colorare a perlelor, fiind întâlnit mai ales la moluştele marine.

            Structura cochiliei este un împăienjeniş proteic de grosime 1-2 mm, impregnat cu carbonat de calciu (98 – 99%). Deţine o deschidre ale cărei muchii sunt cunoscute drept peristom, nefiind prea bine format şi nici calcifiat până la stadiul în care melcul devine adult. La maturitate, melcilor li se formează o muchie sau o buză. Din totalul greutăţii melcului, cochilia reprezintă o treime.

            Deschiderea melcului poate să prezinte uneori o membrană denumită operculum. Aceasta se poate detecta atunci când melcul este în hibernare sau se odihneşte.

            Creşterea cochiliei nu este regulară. Formarea cochiliei este influenţată de un număr de factori ce include tipul hranei, disponibilitatea, temperatura şi mediul relativ, hormonii de creştere, culoarea şi designul de bază fiind predeterminate genetic. Pot apărea variaţii, fiind influenţate de hrană şi de temperatura, dar şi de predispoziţia genetică pe care un crescător îl va putea manipula apoi.

Melcii mari împerecheaţi cu alţii de acelaşi talie, vor produce melci şi mai numeroşi după cochilie poate fi citită vârsta melcului şi gradul de maturitate la care a ajuns.

 

Corpul

            Corpul este format din 3 părţi: capul, piciorul şi masa viscerală

 
Capul

            Capul cuprinde 2 perechi de tentacule, cele 2 tentacule oculare fiind localizate deasupra, iar cele 2 tentacule mici care servesc pentru pipăit sunt situate dedesubt.

Gura se află sub tentacule şi conţine 1 dinte de formă circulară şi limba sau radula (organ de masticaţie la gastropode) care e acoperit de un dinte sub formă de corn. Falca superioară este în fapt un dinte continuu utilizat pentru tăierea şi curăţirea hranei în gură.

            Melcii îşi consumă hrana prin mişcări de răzuire la nivelul radulei, limba ca o pilă. care conţine şi dinţi, macină alimentele prin mişcarea limbii înainte-înapoi.

            Orificiul genital este localizat pe partea dreaptă în spatele capului. Scrotul, conţinând şi vaginul, penisul şi săgeata calcaroasă se află în interiorul acestui orificiu.

 
Piciorul

            Piciorul susţine corpul şi permite melcului locomoţia. Există 2 deschideri practicate în regiunea superioară a piciorului în apropierea buzei sau muchiei cochiliei; una dintre acestea reprezintă orificiul respirator, cealaltă fiind anusul. Forma locomotoare a melcului este regulată, o mişcare de alunecare continuă.

            Melcii produc o spută (un amestec de proteine apă/mucus) prin care corpul se umezeşte înlesnind locomoţia. Această spută ajută în protejarea melcului împotriva paraziţilor şi iritanţilor. Mucusul este produs pe toată lungimea corpului, permiţând îndepărtarea iritanţilor. Producerea mucusului reduce cantitatea de evaporaţie de pe suprafaţa corpului melcului. Sputa este compusă în mare parte din apă, aceasta fiind cauza pentru care melcii sunt mult mai activi în timpul sau după ploaie sau în condiţii de umezeală. Acest mediu este cel mai prolific pentru melci, înlesnindu-le deplasarea.

 

Masa viscerala

            Masa viscerală conţine organele respiratorii, circulaţia, digestia şi reproducerea. Masa viscerală este înglobată în cochilie, acesta fiind învelişul ce protejează organele vitale în faţa oricărui pericol.

            Sistemul respirator include plămânul alcătuit din capilare care pompează oxigenul în sistemul circulator.

            Circulaţia la melc se realizează printr-un sistem sangvin deschis prin care sângele nu urmează o curgere liniară prin tuburi, ci una dispersată la nivelul ţesuturilor. Astfel, sângele ajunge în cavităţile corpului.

            Sistemul digestiv porneşte de la nivelul capului, continuă cu gura, esofagul şi guşa, stomacul şi apoi intestinul, partea finală fiind anusul localizat înaintea cavităţii mantalei.

            Melcul deţine un sistem nervos foarte bine dezvoltat. Creierul este compus din mulţi ganglioni contopiţi ce înconjoară masa cavităţii bucale. Sistemul nervos periferic ce porneşte de la creier este conectat cu organele senzitive, adică ochii şi organele de simţ pentru miros şi echilibru. Sistemul nervos ajunge până peretele corpului melcului.

 

 

 

Noutati

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

03-04-2017 Melci

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

Temperatura si umiditatea in care cresc melcii au un rol important in viata acestora. Cu toate ca melcii sunt capabili sa supravietuiasca intr-un interval larg de temperatura, ei se dezvolta foarte bine intr-un climat cald (10-24°C) si cu o umiditate ridicata a aerului (75-95%). Pentru majoritatea speciilor de melci temperatura optima este in jur de 21°C. Mai multe>>

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

09-10-2016 Melci

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

In conditiile climei temperat-continentale din tara noastra specia comestibila de melci Helix pomatia s-a adaptat la o viata sezoniera, in care alterneaza perioada activa cu cea pasiva. Prin cunoasterea modalitatilor in care organismul melcului raspunde la actiunile mediului exterior putem sa asiguram conditii optime de crestere in mod dirijat in crescatorii si sa utilizam eficient anumiti factori fizici si chimici pentru conservarea melcilor si a produselor rezultate din prelucrarea acestora. Mai multe>>

Sistemul de crestere a melcior

25-07-2016 Melci

Sistemul de crestere a melcior

Acest sistem, numit si sistemul mixt, este o varianta a sistemului cu reproducere in mediu controlat si crestere a tineretului in aer liber. Sistemul mixt consta in faptul ca se lasa melcii sa isi depuna ouale in gradiri situate sub cerul liber, dupa care ouale sunt transferate in custi ce sunt transferate in in spatii inchise, unde are loc incubarea si ecloziunea oualor precum si cresterea tineretului. Mai multe>>

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

23-05-2015 Melci

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

  Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat in alimentatia lor, printre numeroasele componente si moluste de apa sau terestre. Descoperirea cochiliilor de melci cu ocazia sapaturilor arheologice nu fac decat sa confirme faptul ca melcii erau folositi in alimentatia omului din vremuri preistorice. In cavernele locuite de stramosii nostri primitivi, s-au descoperit munti de cochilii care atesta ca melcii erau consumati inca din acea vreme. Mai multe>>

Retete culinare de melci de la un gradinar

12-05-2014 Melci

Retete culinare de melci de la un gradinar

O britanica suparata ca legumele ei pretioase erau distruse de melcii care aparusera din abundenta in gradina sa s-a gandit sa-i invinga cu propriile arme, mancandu-i. Mai multe>>

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

16-11-2013 Melci

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Crema Elicina destinata ingrijiri pielii isi are originea la o ferma de melci din Chile, unde muncitorii angajati si-au dat seama ca taieturile minore si crapaturile se vindecau mult mai repede deca aplicau secretii de melc pe maini. Mai multe>>

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

07-11-2012 Melci

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

La inceputul anilor 2000 cantitatea totala de melci, oferiti la consum, a ajuns la aproximativ 420000 de tone. Mai multe>>

Schimbarea atitudinii fata de melci

09-10-2012 Melci

Schimbarea atitudinii fata de melci

Atitudinea fata de produsele alimentare se schimba in mod constant, si produsele perfect comestibile, care erau evitate intr-o anumita perioada ar putea sa fie foarte apreciate intr-o alta epoca. Mai multe>>

Cresterea melcilor in baterii

30-08-2012 Melci

Cresterea melcilor in baterii

Prin aplicarea acestei metode de crestere se inlatura efectul negativ al variatiei factorilor de mediu natural, sunt excluse pierderile determinate de daunatori si se obtin, prin selectie, populatii de melci cu o dezvoltare precoce si omogena. Mai multe>>

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

06-03-2012 Melci

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

In fermele din tara noastra sunt crescuti melcii din specia Helix Pomatia. Mai multe>>

Melcul alb de carne

20-02-2012 Melci

Melcul alb de carne

Numit popular „melcul alb de carne”, este crescut mai multi ani pentru carne in China. Mai multe>>