Produsul de capra „XYGALO SITEIAS” (DOP), Grecia

Xygalo Siteias( DOP), Grecia, este un produs obtinut prin fermentarea laptelui, de culoare alba, cu o consistenta pastoasa si/sau cu o textura granulata, fara coaja.

 




Produsul are un gust proaspat, acrisor, usor sarat si o aroma specifica placuta. Continutul maxim de umiditate este de 75 %, continutul maxim de sare este de 1,5 %, continutul de grasime in substanta uscata variaza intre 33 % si 46 %, iar continutul minim de proteine este de 31,5 %.

 

Xygalo Siteias este produs din lapte de capra sau de oaie, sau din amestecul acestora in cazul in care cantitatea de lapte de capra disponibila este insuficienta, continutul de grasime din laptele de oaie fiind ajustat astfel incat continutul de grasime al produsului final sa ramana sub 46 % (in substanta uscata).

 

Amestecul de lapte este apoi pasteurizat (optional) si racit pana la temperatura de 25 °C. Se adauga sare (NaCl) reprezentand maximum 2 % din greutate, precum si culturi de bacterii acide inofensive si cantitati mici de cheag natural din stomacul animalelor (mai ales daca laptele a fost pasteurizat).

 

Ulterior, laptele este lasat sa fermenteze natural in recipiente pentru uz alimentar care sunt mentinute stabile si acoperite, dar nu inchise ermetic, pe o perioada de la sapte pana la zece zile, la o temperatura cuprinsa intre 15 °C si 20 °C. Surplusul de grasime este inlaturat de pe suprafata laptelui inchegat. Maturarea continua in aceste recipiente timp de aproximativ o luna la o temperatura cuprinsa intre 10 °C si 15 °C, fara a amesteca laptele inchegat pe intreaga durata a procesului de fermentare - maturare. In sfarsit, produsul este scurs de zerul concentrat la baza recipientelor, asezat in butoaie pentru uz alimentara si refrigerat la o temperatură sub 4 °C. Daca laptele nu a fost pasteurizat, „Xygalo Siteias” trebuie sa fie refrigerat timp de cel putin doua luni inainte de a fi pus in consum, astfel incat sa se poata efectua verificari pentru a garanta ca produsul nu contine microorganisme nedorite.



 

Materia primă utilizata pentru prepararea branzei „Xygalo Siteias” este laptele proaspat muls de la oi si capre sanatoase, crescute in mod traditional in cadrul (fostului) district Siteia din insula CRETA si pe deplin adaptate la climatul special si la flora din regiune, provenite exclusiv din rase caprine indigene si din rasele locale de ovine (in special, rasele Siteia, Psiloriti si Sfakia si rase hibride ale acestora).



 

Laptele trebuie sa fie muls la cel putin zece zile dupa ce animalul a nascut, dupa care fie fermierul transporta laptele la unitatea producatoare, fie acesta este refrigerat in racitoare pentru lapte si colectat frecvent (de obicei, colectarea laptelui intra in responsabilitatea unitatii producatoare) intr-un vehicul corespunzator sau in lazi frigorifice.

 

Oile si caprele sunt crescute extensiv sau cel putin semiintensiv in mod traditional, in tinuturi de campie si tinuturi muntoase joase care nu depasesc 1 000 de metri. In octombrie si noiembrie (cand mieii si iezii nu sunt inca intarcati), ca urmare a diminuarii vegetatiei naturale si a necesitatilor crescute de hrana ale animalelor, sunt utilizate frunze de maslin si furaje uscate (trifoi, fan, porumb) intr-o concentratie de 30-40 % in functie de an.

 

Din decembrie pana in aprilie (productie mai mare de lapte dupa intarcarea mieilor si a iezilor), animalele se hranesc cu vegetatia salbatica locala (iarba si tufisuri, in cea mai mare parte aromate si indigene), care este mai abundenta pe perioada iernii si a ploilor de primavara. In cursul perioadei de iarnA sunt administrate, de asemenea, furaje uscate care nu depasesc de obicei un total de 20 %, astfel incat sa fie acoperite necesitatile animalelor in zilele ploaie, zapada sau chiciura abundenta.

 

Incepand cu luna mai si pe perioada verii (productie scazuta de lapte), cele mai multe turme se hranesc cu diferite cereale uscate provenite de pe campurile din regiune, semanate special pentru hrana animalelor de catre fermieri, si sunt scoase la pascut pe pasunile acoperite cu vegetatie locala.



 

Xygalo Siteias este ambalat pentru comercializare in recipiente de uz alimentar cu o capacitate maximă de 5 kg. Recipientele relativ mari de 5 kg sunt destinate livrarilor industriale, respectiv consumului de cantitati mari intr-o perioada foarte scurta de timp, astfel incat produsul nu este supus deteriorarii.

 

Capacitatea trebuie limitata astfel incat produsul sa fie consumat de catre cumparatorul final intr-o perioada de timp rezonabila dupa deschiderea ambalajului fara ca niciuna dintre calitatile organoleptice specifice ale produsului sa se piarda. Fiind o branza moale si tartinabila, „Xygalo Siteias” nu are un invelis protector propriu precum branzeturile tari.



 

Rasa de oi Siteia cuprinde cea mai mare parte a ovinelor crescute in regiunea Siteia (28 000 -30 000 de animale in 1995-2000). Rasa de oi Siteia este perfect adaptata la mediul sau de viata; acest lucru este demonstrat de rezistenta oilor la focarele de piroplasmoza (care afecteaza mai putin de 1 din 1 000 de animale pe an, doar 25 % dintre cazuri sunt fatale).



 

Din punct de vedere istoric, inca din perioada minoana, regiunea Siteia a fost dintotdeauna si este inca asociata cu traditia straveche a locuitorilor sai de crestere a animalelor si de preparare a branzei. Vase ceramice pentru prepararea branzei, perforate aproape de baza, au fost dezgropate intr-o casa minoană din Palaiokastro (capitala actualei localitati Itanos) in Siteia.



 

Xygalo Siteias” este descris de catre renumiti experti degustatori din Grecia ca fiind „o branză lejera de dimensiuni mici, cu textura pastoasa, produsa exclusiv in Siteia; aceasta are o aroma bogata, usor acrisoara si este proaspata”. Produsul se afla pe rafturile supermarketurilor si in meniurile restaurantelor din estul Cretei inca de la inceputul anilor 1990, acesta fiind descris incepand cu anul 1999 ca fiind o specialitate in restaurantele (atat traditionale, cat si rafinate) din Atena si Salonic.

 

Pe internet, CONCRED (Conserving Cretan Diet – o initiativa sustinuta de catre autoritatile regionale din Creta), care certifica restaurantele care ofera preparate conforme cu dieta cretana, recomanda branza Xygalo ca un aperitiv excelent sub denumirea de „Xygalo Steiako”.

 

 
 

 

Sursa: www.agriculturae.ro





Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

07-04-2021 Ovine si caprine

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum. Mai multe>>