Rase de capre

Rase de capre romanesti si din strainatate - Carpatina - Alba de Banat - Saanen - Alpina FrancezaCea mai buna rasa de capra este aceea care serveste nevoilor si dorintelor noastre, de aceea nu putem vorbi despre ''cea mai buna rasa de capre''. Unele rase sunt dorite pentru anumite productii (carne, lapte, mixte, lana etc). Deci putem vorbi de o clasificare a raselor dupa anumite criterii cum ar fi:

Dupa zona de raspandire rasele de capre sunt europene, asiatice, aficane. Dupa productiile obtinute sunt rase pentru lapte, pentru carne, lana, puf si mixte, iar dupa gradul de ameliorare exista rase perfect selectionate, rase ameliorate si rase primitive-locale.

 

Rasa carpatina

Rasa de capre CarpatinaDetine o proportie de 80% din totalul de capre de la noi. Este cea mai veche si cea mai raspandita rasa de capre. Este o rasa primitiva, inca insuficient ameliorata. Rasa este rustica si rezistenta, exteriorul este specific raselor tardive, neameliorate, talia este mijlocie, torace potrivit dezvoltat, corp alungit, piept stramt, spinare ascutita, sale si crupa ingusta, membrele sunt rezistente, dar cu musculatura slab dezvoltata. Au un pronuntat instinct matern si de aparare, sunt blande, docile si atasate omului. Culoarea dominata este gri de diferite nuante, roscata, alba, baltata. Greutatea corporala este de 30-40 Kg la femele si de 50-60 Kg la masculi. Aceste capre prezinta o talie mare si osatura bine dezvoltata. Prolificitatea este cuprinsa intre 125-150 % cu greutate la fatare de 2,5-5 Kg. La varsta de 1 an se inregistreaza 72% din greutatea adulta. Caprele din aceasta rasa pot fi date la monta la varsta de un an, cu o jumatate de an mai devreme decat alte rase. Caprele sunt acoperite cu puf in proportie de 66% si cu par in proportie de 34%. Caracteristicele pufului si parului la aceasta rasa, in ceea ce priveste lungimea si grosimea firului, sunt diferite. La prelucrare se separa prin pieptanare cele doua categorii de fibre. Recoltarea pufului si parului trebuie facuta inainte de naparlire. Naparlirea are loc in luna martie. De la capra Carpatina se obtin 0,150 g puf si 1,2 Kg par. Capra carpatina produce in medie 240-260 litri in 9 luni de lactatie cu o maxima de de 800 litri. Cele mai bune capre sunt cele din Campina, cu o medie a productiei de lapte de 290 Kg si cu maxime frecvente de 450 de litri. Durata lactatiei este de 290 de zile.

 

Rasa Alba de Banat

Rasa de capre Alba de BanatCaprele din aceasta rasa sunt mai putin raspandite la noi in tara. Efectivul de capre Albe de Banat reprezinta 20% din totalul caprelor din Romania. Fata de rasa Carpatina, Capra alba de Banat naste mai multi iezi si da o cantitate mai mare de lapte. Si aceasta rasa, din pacate, sufera din pricina lipsei unui program clar de selectie si monta dirijata in perspectiva formarii unui nucleu cu performante ridicate si stabile. Sub raportul aspectului exterior, capul caprelor din aceasta rasa este mic, fin si uscativ, specific raselor de lapte. Un procent de 47% dintre capre au coarne cu o lungime de 15-44 cm. Coarnele sunt purtate inapoi cu directie paralela sau divergenta, turtite lateral si striate transversal. Urechile sunt de lungime mijlocie, semilasate, acoperite cu peri scurti si netezi. Caracteristicile urechilor si coarnelor sunt folositoare in identificarea rasei. Gatul este de lungime mijlocie si gros, trunchiul in forma de para, membrele puternice cu oase bine dezvoltate. Pieptul este suficient dezvoltat, iar talia caprelor este cuprinsa intre intre 59-78 cm inaltime. Ugerul este bine dezvoltat si se preteaza la mulsul mecanic. Rasa Alba de Banat este mai inalta si mai lunga decat rasa Carpatina. Greutatea corporala atinge 48 Kg la femele si 50-70 Kg la masculi. Numarul de iezi fatati este mai mare ( aproximativ 50% dintre ele nasc cate doi iezi). Maturitatea sexuala este timpurie, la 7-8 luni. Greutatea corporala a iezilor este de 3,92 Kg, cu maxima de 4 Kg masculii si 3 Kg femelele. In medie, capra Alba de Banat produce 500 Kg/lactatie cu maxime si minime de 297-902 Kg. Perioada medie de lactatie este de 183 -276 de zile si ajunge la primipare la 394 de zile. La caprele cu mai mult de doi iezi, cantitatea de lapte ajunge pana la 670 litri. Continutul de grasimi este primavara de 3,6 % si toamna de 5,5 %.

 

RASE DE CAPRE DIN LUME

Pentru productia de lapte exista rasele Saanen, Toggenburg si Chamoise. Aceste rase se cresc pentru lapte in Elvetia. Printr-o selectie bine dirijata, au reusit sa obtina rase performante cu productii mari de lapte.

 

Rasa Saanen

Rasa de capre SaanenIn ce priveste rasa Saanen, aceasta rasa este renumita pentru calitatea si cantitatea laptelui, ea reprezentand 20% din totalul de capre din Elvetia. Talia rasei este considerata mijlocie spre mare. Masculii ajung la o greutate corporala de 65-70Kg, iar femelele la 50-55Kg. Are aspectul tipic unei capre de lapte: corp alungit, pieptul larg cu o buna capacitate toracica, gatul lung si subtire. La aceasta specie sunt prezenti cerceii submaxiali. Masculii au coarne, urechile sunt de marime mijlocie, ridicate si purtate in sus si inainte. Culoarea este alba pana la crem deschis, dar albul este de preferat. Micile pete inchise de pe piele si par sunt admise, dar nu sunt de dorit. Parul poate fi scurt si fin. Profilul fetei poate fi drept sau concav. Ugerul este bine dezvoltat si se preteaza la mulsul mecanic. Productia maxima de lapte este de 1800-2000 Kg cu o medie de 740Kg in 270 de zile de lactatie. Continutul in grasime este de 3-4%. Maturitatea sexuala este atinsa la cinci sase luni la masculi si la sapte luni femelele. Acestea dau nastere frecvent la doi trei iezi/fatare. Rasa este foarte robusta si rezistenta si se adapteaza bine la diferite conditii climatice si de hrana. Rasa este sensibila la lumina soarelui si este mai productiva daca este tinuta in zone/spatii mai racoroase.

 

Rasa Toggenburg

Rasa de capre ToggenburgEste o rasa elvetiana comuna si este cunoscuta ca fiind cea mai veche rasa de capre domestice. Rasa este de marime mijlocie, robusta si viguroasa. Este un pic mai mica decat alte rase, avand 45-55 Kg femelele si 65 kg masculii. Inaltimea tapilor ajunge la 85 cm, iar femelele ating 70-80 cm. Parul este scurt sau mediu ca lungime, moale, fin si drept. Culoarea parului este uniforma, variind de la un caprioriu deschis la ciocolatiu inchis. Urechile sunt drepte si purtate in afara. Linia fetei poate fi dreapta sau concava, dar nicodata convexa. Rasa Toggenburg da rezultate bune daca este exploatata la temperaturi mai joase. Rasa este cunoscuta pentru buna dezvoltare a ugerului si pentru productiile mari de lapte. Productia medie de lapte este de 700 de Kg cu maxima de 960 Kg in 290 de zile si cu un continut de 3,7 - 3,9% grasime si 2,8% proteine.

 

Rasa Alpina Franceza

Rasa de capre Alpina FrancezaEste originara din Muntii Alpi unde s-a format din incrucisarile raselor locale Saanen. Talia este de pana la 80 de cm, iar parul este scurt. Culoarea variaza de la roscat inchis la negru. Greutatea este intre 50-70 Kg la femele si masculii ajung pana la 100 Kg. Recordul rasei la productia de lapte este de 2200 l in 350 de zile de lactatie. Este recomandata de specialisti pentru ameliorarea caprinelor din alte rase.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

 
 
 
 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

07-04-2021 Ovine si caprine

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum. Mai multe>>