Severn Suzuki - fata care a facut lumea sa taca pentru 5 min

Buna ziua, eu sunt Severn Suzukisi si va vorbesc astazi in numele E.C.O. - Organizatia de mediu a copiilor.

 





Suntem un grup de copii de doisprezece si treisprezece ani din Canada si incercam sa aducem o schimbare in aceasta lume! Am strans singuri banii pentru a veni pana aici, mii de kilometrii distanta, pentru a va spune voua, adultilor: trebuie sa va schimbati obiceiurile! Am venit azi aici fara nici o agenda ascunsa.

 

Lupt doar pentru viitorul meu! Deoarece daca imi pierd viitorul nu e ca si cum as pierde niste alegeri sau ceva la bursa. Sunt aici pentru a vorbi in numele generatiilor viitoare!

 

Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor copiilor din lume care nu au ce sa manance si al caror strigat de durere continua sa se auda. Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor animalelor care continua sa moara pe aceasta planeta pentru ca nu mai au unde sa se duca. Nu ne putem permite sa nu le auzim strigatul! Astazi imi este frica sa stau la soare datorita gaurii din stratul de ozon. Astazi imi este frica sa respir datorita poluarii ce ne inconjoara.

 

Odata obisnuiam sa merg la pescuit in Vancouver cu tatal meu pana cand acum cativa ani am gasit in rau pesti plini de cancer. Iar astazi auzim despre animale si plante care dispar in fiecare zi - dispar pentru totdeauna! Am visat mereu sa vad turme de animale salbatice, jungle si padurile tropicale pline de pasari si fluturi, dar acum ma intreb daca acestea vor mai exista pentru a le vedea si copiii mei. Voi, cand erati de varsta mea, va gandeati la aceste lucruri?

 

Toate acestea se intampla in fata ochilor nostri si, totusi, actionam ca si cum am avea tot timpul din lume si toate solutiile.

 

Eu sunt doar un copil si nu am toate solutiile, dar vreau sa va dati si voi seama de asta : nici voi nu aveti solutie la aceste probleme!

  • Nu mai puteti repara gaurile din stratul de ozon o data facute!

  • Nu mai puteti aduce inapoi pestii morti in rauri!

  • Nu mai puteti aduce inapoi la viata o specie de animale disparuta!

  • Si nu mai puteti aduce inapoi padurile ce erau odata acolo unde acum este desert.

  • Deci daca nu aveti solutii, daca nu stiti cum sa reparati lucrurile - atunci nu le stricati!

 

Aici, poate ca sunteti delegati ai guvernelor voastre, oameni de afaceri, organizatori, reporteri sau politicieni - dar de fapt sunteti mame si tati, frati si surori, matusi si unchi - si toti sunteti copiii cuiva. Eu sunt doar un copil dar totusi stiu ca toti suntem parte dintr-o familie, o familie de cinci miliarde de oameni, de fapt o familie de 30 milioane de specii si impartasim cu totii acelasi aer, apa si sol - Granitele si guvernele nu vor schimba aceasta!

 

Eu sunt doar un copil dar totusi eu stiu ca suntem toti impreuna si ca ar trebui sa actionam ca o singura familie fata de un singur scop ! Desi sunt suparata, reusesc sa va vorbesc si desi imi este frica,nu imi este frica sa spun lumii ceea ce simt.

 

In tara mea, facem atata risipa, cumparam si apoi aruncam atat de mult, si totusi tarile bogate nu impart si cu cei nevoiasi. Chiar si atunci cand avem mai mult decat suficient, ne este teama sa nu pierdem o parte din avutia noastra, ne este frica sa impartim cu altii!

 

In Canada, traim vieti privilegiate, cu o multe alimente, apa si case- avem ceasuri, biciclete, calculatoare si televizoare.

 

Acum doua zile aici, in Brazilia, am fost socati cand ne-am petrecut ceva timp cu niste copii care traiesc pe strazi. Si unul din copiii strazii ne-a spus: "Mi-as dori sa fiu bogat si daca as fi, as da tuturor copiilor strazii alimente, haine, medicamente, adapost, iubire si afectiune". Daca un copil de pe strada care nu are nimic, este dispus sa imparta, de ce noi, cei care avem totul, suntem atat de lacomi?

 

Nu pot sa nu mai gandesc ca acesti copii sunt de varsta mea, ca face o diferenta enorma locul in care te-ai nascut, si ca as putea fi unul dintre acei copii care traiesc in ghetourile din Rio, ca as fi putut fi un copil mort de foame din Somalia, o victima a razboiului din Orientul Mijlociu sau un cersetor in India. Eu sunt doar un copil dar eu stiu daca toti banii care s-au cheltuit pentru razboi ar fi fost cheltuiti pe eradicarea saraciei si gasirea unor solutii la problemele de mediu, ce loc minunat ar fi acest pamant !

 

La scoala, chiar si la gradinita, voi ne invatati cum sa ne comporte in lume. Voi ne invatati

  • sa nu ne certam cu altii,

  • sa gasim solutii,

  • sa-i respectam pe ceilalti,

  • sa curatam daca facem mizerie,

  • nu sa se lovim animalele,

  • sa impartim, sa nu fim lacomi!

 

Daca noua ne spuneti aceste lucruri, atunci voi de ce faceti exact ceea ce ne spuneti noua sa nu facem? Sa nu uitam de ce suntem la aceasta conferinta, pentru ce ne-am adunat aici- noi suntem copii vostrii. Si voi decideti in ce lume vom creste. Parintii ar trebui sa fie capabili sa isi aline copii spunandu-le "totul va fi bine", "facem tot ceea ce putem" si "nu este sfarsitul lumii ".

 

Dar eu nu cred ca voi ne mai puteti spune aceste lucruri. Suntem macar pe lista voastra de prioritati? Tatal meu spune mereu: "Esti ceea ce faci, nu ceea ce spui."

 

Ei bine, ceea ce faceti voi pe mine ma face sa plang in fiecare noapte. Voi adultii spuneti ca ne iubiti. Astfel va rog : transformati-va cuvintele in actiuni!!!

 

Va multumesc pentru atentie!!

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

http://www.youtube.com/watch?v=TJVH99uDhBk

 

 

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>