Sensibilitatea afacerilor agricole

11tarani.jpg Pentru a pune bazele unei afaceri in agricultura in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este absolut necesar sa parcurgem foarte multi pasi. Nu apuci bine sa te autorizezi, ca si vin sanctiunile "ca nu e aia..., ca nu e aialalta, etc.". Nu-i de mira ca producatorii agricoli, la un pahar de bautura fina, zic la adresa "acestor zelosi": "N-ai cu cine, niste tarani"



Si asa este foarte greu sa-i faci pe agricultori sa se autorizeze. Mai ales ca cel mai mare risc in afaceri este in agricultura. Mai suprinde faptul ca slujbasii statului nu sunt zelosi cand trebuie sa dea drepturile cuvenite celor ce lucreaza in agricultura. Dar sunt zelosi cu producatorii care au intarziat la plata obligatiilor o singura zi. Ce sa zica agricultorul: "N-ai cu cine, niste tarani"

De asemenea slujbasii statului sunt zelosi cu producatorii daca, afacerile, nu corespund celor mai inalte standarde occidentale. Daca intr-o metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca recordul la statul sub apa este de 5 minute, "zelosii" ii vor obliga pe toti agriculturii romani sa stea sub apa 5 minute. Doar cine reuseste sa iasa la suprafata dupa 5 minute este in regula. Ceilalti nu numai ca nu sunt in regula, dar trebuie sa mai plateasca si penalitati.

Sau daca intr-o alta metodologie de aplicare a unei legi agricole scrie ca un om a rezistat 7 zile fara mancare, asta inseamna ca fermierii romani trebuie tinuti sapte zile cu burta goala, dupa care trebuie pusi sa munceasca la fel ca -si fermierul occidental hranit cu 4000 de calorii/zilnic.

Multe lucruri sunt absurde in agricultura romaneasca si tocmai de aceea ar trebui sa fim mai sensibili si mai atenti cu cei care si-au infiintat firme in agricultura si in spatiul rural. Sa nu mai fim "sesibili de insensibili". Si sa nu mai zica producatorii agricoli: "N-ai cu cine, niste tarani".



Infiintarea unei firmei consta in:

  • stabilirea obiectelor de activitate;
  • alegerea formei juridice;
  • alegerea denumirii firmei;
  • verificarea denumirii firmei;
  • redactarea actului constitutive;
  • depunerea capitalului social la banca;
  • depunerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiilor;
  • publicarea in MO a incheierii judecatorului delegat;
  • inregistrarea la ORC;
  • obtinerea certificatului de inmatriculare si a autorizatiilor de functionare;
  • obtinerea stampilei si a formularelor fiscale tipizate speciale.

In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv, fondatorii sau administratorii societatii ori un imputernicit al acestora vor cere inmatricularea societatii in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea.

Cererea va fi insotita de:

  • actul constitutiv al societatii;
  • dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv;
  • dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei;
  • actele privind proprietatea asupra aporturilor in natura, iar in cazul in care printre ele figureaza si imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;
  • actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii si aprobate de asociati;
  • declaratia pe propria raspundere a fondatorilor, a administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege.

Toate avizele sau actele de autorizare, eliberate de catre autoritatile publice in functie de obiectul de activitate al unei societati, vor fi solicitate de catre oficiul registrului comertului, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, iar autoritatile competente vor trebui sa emita avizele sau actele de autorizare in termen de 15 zile. Nu este necesar a se depune avizele sau autorizarile tehnice si nici cele a caror eliberare este legal conditionata de inmatricularea societatii.

In functie de obiectul de activitate al unei societati comerciale, e necesar a fi obtinute urmatoarele autorizari:

  • autorizatie PSI: eliberata de Brigada de Pompieri
  • autorizatie sanitara: eliberata de Directia de Sanatate Publica
  • autorizatie sanitar-veterinara: eliberata de Directia Veterinara si pentru Siguranta Animalelor
  • autorizatie de mediu: eliberata de Agentia de Protectie a Mediului
  • autorizatie pentru protectia muncii: eliberata de Inspectoratul Teriotorial de Munca


Alegerea formei juridice:

INTREPRINZATORI INDIVIDUALI SI ASOCIATII FAMILIALE

Premize intreprinzatorii individuali nu pot fi decat persoanele cu domiciliul in Romania iar asociatiile familiale se infiinteaza de catre membrii aceleiasi familii.

Avantajele sunt autorizarea rapida si costuri de infiintare mai mici.

Dezavantajele sunt: impozitarea care se face asupra veniturilor (40%); putere financiara redusa; limitari in stabilirea obiectului de activitate; nu se poate angaja personal.


SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA (SRL)

Caracteristici: garantarea se face numai cu patrimoniul social iar asociatii raspund in limita partilor sociale; limitarea la maxim de 50 de asociati; capital social minim 200 lei, in parti sociale ce nu pot fi mai mici de 10 lei.

Avantaje:

  • raspunderea limitata a asociatilor; limita minima a capitalului; control asupra managementului afacerii; poate avea un singur asociat;

Dezavantaje:

  • obiectele de activitate permise sunt limitate; o persoana poate fi asociat unic al unui singur SRL.



CONCLUZII

In agricultura nu vom avea alta solutie decat sa ne legalizam afacerea sub forma de intreprinzator individual, asociatie familiara sau SRL. Binenteles ca mai exista si formele asociative. Chiar daca ne vom inscrie intr-un grup de producatori, sau cooperativa de valorificare sau procesare, vom fi nevoiti sa ne autorizam. Si asta pentruca trebuie sa ne tinem o evidenta contabila ca orice fermier din Uniunea Europeana.

Fermieri vor imunitate afacerilor agricole si nu sa fie adusi la sapa de lemn: "N-ai cu cine, niste tarani"

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>