Cu "rabla" pe tarla

tractor.jpg
Romania dispune de unul dintre cele mai imbatranite parcuri de utilaje agricole din Europa, la care se adauga si numarul insuficient pentru a asigura utilizarea optima a acestora.








Masurile luate de stat pana acum s-au dovedit insuficiente, lipsa resurselor financiare ale agricultorilor si costurile mari pentru achizitia de echipamente fiind cauzele care stau in calea retehnologizarii agriculturii romanesti.

Evolutia numarului utilajelor agricole reproduce exact traseul urmat de sursele de finantare asigurate din surse bugetare. Atata timp cat a functionat Programul privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale si masini agricole noi, cu finantare de la bugetul de stat si Programul Sapard, dublat de programul national Femierul, numarul utilajelor agricole a crescut.

Daca in 2005 erau 173.043 de tractoare, in 2006 au ajuns la 174.563, pentru ca, in 2007, sa scada la 174.003 tractoare. In aceasta perioada se poate spune ca s-au terminat banii de la stat pentru utilaje agricole, astfel ca ritmul de innoire nu a putut tine pasul cu casarile "rablelor". Acelasi ritm descendent l-a inregistrat si combinele, care, anul trecut, ajunsesera la 24.177 de unitati, fata de 25.055 în 2005.

In schimb, numarul masinilor agricole, precum plugurile si semanatorile, a crescut in intervalul 2005 - 2007, avand in vedere costul mult mai redus cu achizitia acestora comparativ cu tractoarele si combinele.

De remarcat, acum 10 ani, Romania dispunea, scriptic, de aproximativ 175.000 de tractoare, din care doar 100.000 erau functionale. La acea vreme, gradul de incarcare era calculat la aproximativ 56 ha/tractor, pentru ca, la ora actuala, acesta sa scada la 54,1 ha/tractor. Evolutia, in 10 ani, nu este spectaculoasa, daca se ia in calcul ca Romania are nevoie de aproximativ 320.000 de tractoare pentru a atinge parametrii de productivitate optimi, comparabili cu cei din vestul Europei.




Finanţare pentru 2009

Programul Rabla pentru tractoare mai sta, momentul pentru debutul lui fiind amanat, cel mai probabil, pentru inceputul anului viitor. Chiar daca legea prin care Fondul pentru Mediu subventioneaza achizitia de tractoare noi a fost adoptata de Parlament inca de la inceputul anului, modificarile aduse bugetului acestei institutii au venit inainte de a se detalia, prin norme, modul de aplicare a acestui act normativ. In aceste conditii, Programul Rabla va putea deveni operational abia in 2009.

Cel mai probabil, amanarea are alta cauza, nu lipsa de sincronizare a actelor normative necesare pentru aplicare. Guvernul se confrunta, in acest an, cu doua evenimente care i-au influentat major deciziile: inundatiile si alegerile. Pentru ca apele Prutului si Siretului au daramat aproape 1400 de case, alte mii fiind serios afectate, Executivul a trebuit sa se focalizeze pe acoperirea pagubelor suferite de catre populatie. Toate resursele financiare sunt concentrate in aceasta directie, pentru a asigura sinistratilor votanti conditii de viata cat mai decente.

Fondul pentru Mediu a devenit una dintre sursele de finantare cele mai atractive pentru Guvern, mai ales ca de la 1 iulie 2008 incaseaza si taxa de mediu, platita la prima inmatriculare a masinilor. De aceea, este foarte probabil ca Executivul sa fi decis ca banii disponibili in acest Fond sa fie directionati catre repararea infrastructurii afectate de inundatii, iar Programul Rabla pentru tractoare sa astepte pana dupa alegeri.




Excluderi financiare

La ora actuala, producatorii agricoli au la dispozitie doua forme de subven- tionare a achizitiei de tractoare: Programul Rabla si fondurile comunitare. De remarcat faptul ca cele doua programe nu se pot aplica simultan, astfel ca un potential beneficiar nu poate primi subventie si din Fondul pentru Mediu si prin proiecte comunitare.

Potrivit reglementarilor UE, cele doua programe se exclud reciproc, nefiind permisa acordarea unui dublu ajutor financiar pentru o achizitie. Potrivit reprezentantilor fermierilor, unul dintre putinele avantaje ale programului Rabla este ca prima de casare acordata este mai usor de accesat, comparativ cu demersurile care trebuie realizate pentru solicitarea fondurilor europene.

In schimb, prima de 17.000 de lei este insuficienta, pentru ca reprezinta un sfert din pretul unui tractor. Mai mult, programul Rabla nu prevede conditii avantajoase pentru contractarea unui credit, asa cum este in cazul Planului National de Dezvoltare Rurala.

Pe de alta parte, in cazul fondurilor europene, fermierii au de realizat un dosar destul de stufos, care poate determina beneficiarul sa renunte. In plus, accesarea fondurilor comunitare impune respectarea unor conditii impuse de UE. Aceste lucruri fac ca Programul Rabla sa fie mai facil pentru fermierul roman.




Programul pentru tractoare

Programul pentru innoirea parcului de tractoare este destinat persoanelor fizice care detin tractoare mai vechi de 12 ani. Potrivit Legii nr. 10/2008, proprietarul sau mostenitorii acestuia pot beneficia de o subventie de 17.000 de lei pentru achizitia unui tractor nou, cu conditia ca pe cel vechi sa il caseze. Se punea problema ca pentru acest an sa fie incluse in program aproxiamtiv 1200 de tractoare.


Petre Moraru

Sursa: www.abcagricol.ro

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>