Un statut nedemn pentru cartoful romanesc

cartofi1.jpg


Apreciata mai ales de straini, cea de-a XVII-a Conferinta Europeana a Asociatiilor de Cercetatori in domeniul Cartofului (EAPR) a avut loc de aceasta data la Brasov, semn al recunoasterii si aprecierii cultivatorilor acestei specii din Romania.












Gazda a fost
, cum era firesc, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului, al carui director general, dr. ing. Sorin Claudiu Chiru, a detinut in perioada 2005-2008 functia de presedinte al Asociatiei Internationale.

De numele doamnei dr. ing. Luiza Mike se leaga multe dintre realizarile de exceptie ale Statiunii de Cercetare din Targu-Secuiesc. Ea este insa constienta ca acestea puteau dobandi o valoare mondiala, daca cercetatorii de aici ar fi avut parte de un tratament economic prietenos.

De mentionat faptul ca aceasta conferinta se incadreaza intre manifestarile organizate cu ocazia Anului Mondial al Cartofului programat de ONU. Hotararea organizarii conferintei la Brasov a fost luata in 2005 la Bilbao – Spania, avand in vedere ca Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa ca suprafata cultivata.

Printre cei 342 de participanti veniti din 42 de tari din Europa, America, Africa si Australia s-au numarat si oaspeti de seama ca Pamela Anderson, presedintele CIP (Centrul International al Cartofului din Peru, tara de origine a acestei culturi), Escart Elada, ambasadorul statului Peru la Bucuresti, dar si acad. dr. ing. Cristian Hera, presedintele ASAS.

La o astfel de manifestare s-ar fi cuvenit sa participe si conducerea MAPDR, care, pana la urma, a fost reprezentata de un functionar fara putere de decizie.

Parlamentul Romaniei a fost reprezentat prin deputatul Valeriu Tabara.


Cui folosesc aprecierile măgulitoare?

Din discutiile purtate cu oaspetii am retinut ca stiinta agricola romaneasca este cunoscuta si apreciata mai ales peste hotare. Astfel, Jari Valkanen, prof. univ. la Helsinki, care a fost ales la Brasov presedintele asociatiei pentru perioada 2008-20011, a tinut sa remarce ca pentru actuala conferinta si-a ales bine locatia, tinand seama si de perioada optima pentru dezvoltarea cartofului in Romania.

Intre Finlanda si Romania, (spunea Valkanen), sunt multe similitudini in domeniul cartofului. Avem un sistem asemanator de producere a soiurilor si cred ca este bine sa se faca schimburi intre noi. In conditiile crizei mondiale de alimente, cartofului ii revine un rol esential.“

La randul sau, olandezul Anton Haverkort, secretarul asociatiei, si-a aratat admiratia pentru eforturile facute de cercetatorii romani, in conditiile in care acestia nu beneficiaza de subventii din partea statului. Asa cum sublinia acad. Cristian Hera: „cercetarea romaneasca este remarcabila, dar se afla în pragul colapsului. Nici nu mai are posibilitati de finantare, in conditiile in care 81 de mii ha de pe care se valorifica altadata productia au fost retrocedate. Cum sa mai tina Romania pasul in cercetare cu UE cand Franta, de exemplu, investeste anual 685 milioane de euro in cercetarea agricolă, iar Olanda, o tara mult mai mică, 58 milioane de euro numai pentru cartofi? Aceasta In conditiile in care, din 1998, statul roman nu a mai alocat niciun leu.“


Perspectiva nu este prea încurajatoare

Ceea ce s-a petrecut la Brasov a demonstrat ca stiinta agricola romaneasca merita mai multa atentie. In sectiunile conferintei au fost dezbatute 70 de lucrari. In plen s-au prezentat expuneri privind impactul Incalzirii globale asupra cartofului (Anton Haverkort), calitatile sale alimentare benefice sanatatii (Norbert Haase – Germania), industrializarea cartofului (Sorin Chiru si colaboratorii) etc.

S-a subliniat, printre altele, faptul ca suprafata cultivata in Europa va scadea pana la 50%, in conditiile dublarii productiei pe unitatea de suprafata. La noi, in schimb, suprafaţa se va reduce doar cu 5%. In acelasi timp se vor mari suprafetele cultivate in tarile mari ale Asiei.

Aceeasi solutie o vede si d-na Pamela Anderson pentru tarile sarace unde, odata cu cultivarea cartofului pe suprafete mai mari, a scazut procentul de imbolnaviri si subnutritie. La randul sau, prof. univ. Valeriu Tabara, care preda de trei decenii un curs despre cartof la USAMV Timisoara, vede in acesta „materia prima a viitorului“ care va ajuta la progresul economic al omenirii.


Cu o floare de cartof…

Dupa expunerile teoretice oaspetii au luat contact cu terenul. Pe unul din traseele vizitate s-au evidentiat realizarile unor producatori romani care obtin rezultate la nivelul fermierilor occidentali.

Unul dintre ei este ing. Ioan Bartha, managerul Societatii SOLFARM din Sfantu Gheorghe, care cultiva in fiecare an in jur de 400 hectare, cu preponderenta cartofi. „Mai toate arata excelent, (observa cercetatorul elvetian Ruedi Schvarzel), iar meritul este exclusiv al producatorului“.

Culturi frumoase de cartofi au fost admirate de vizitatori si la o ferma din Zabala, dar mai ales la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Cartofului Targu-Secuiesc.


Miron STEFANESCU

REVISTA LUMEA SATULUI

NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Noutati

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Rapita

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>