Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Initiativele antreprenoriale din licee cu profil agricol sustinute prin proiectul AgriSchool PlusJunior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local.

Citeşte mai departe...

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca printre cei mai citati oameni de stiinta din lume conform clasamentului Top World Ranking of Scientists 2 percentCinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies.

Citeşte mai departe...

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Fonduri europene disponibile prin AFIR pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricolAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol.

Citeşte mai departe...

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

S-a dat startul inscrierilor la GreenFields Academy program gratuit dedicat agriculturii sustenabile sustinut de Raiffeisen BankAu inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.

Citeşte mai departe...

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Liceele agricole in cautarea viitorilor fermieri  Admitere 2023Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023.

Citeşte mai departe...

Digital Farmer: Cursuri gratuite pentru fermieri

Digital Farmer - Cursuri gratuite pentru fermieri si cadre didactice din unitatile de invatamant cu profil agricolBusiness Inovation Council, partener in proiectul Digital Farmer va organiza din toamna anul acesta cursuri gratuite atat pentru fermieri, cat si pentru cadrele didactice din unitatile de invatamant cu profil agricol. Aceste activitati sunt rezultatul proiectului Digital Farmer implementat de catre Business Inovation Council, in calitate de partener, rezultate prezentate astazi, 23 iunie, in cadrul unui eveniment de diseminare.

Citeşte mai departe...

O schimbare de paradigma in educatia agricola? Crestere semnificativa a numarului de locuri la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

O schimbare de paradigma in educatia agricola - Crestere semnificativa a numarului de locuri la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024Ministerul Educatiei anunta o crestere semnificativa a numarului de locuri disponibile la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024, reflectand o tendinta pozitiva in atragerea elevilor catre aceste institutii de invatamant specializate. Conform datelor oficiale, numarul total de locuri pentru anul scolar 2023-2024 la liceele tehnologice agricole, specializarea Agricultura, a crescut cu peste 20% fata de anul precedent.

Citeşte mai departe...

Agrii – Ziua Portilor deschise cu studentii

Agrii  Ziua Portilor deschise cu studentiiDe curand, Agrii Romania a organizat in trei zone agricole din tara (Timisoara, Ialomita si Iasi) – ”Ziua Portilor deschise cu studentii”, un program educativ pentru generatia de maine a agriculturii autohtone. Evenimentul organizat in zile diferite a adunat studenti si cadre didactice de la USAMVB Timisoara, USAMV Bucuresti si USV Iasi pentru a-i invata mai multe din practicile agricole si inovatiile din agribusiness.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience Romania aduce profesiile din sectorul agricol mai aproape de tineri

Corteva Agriscience Romania aduce profesiile din sectorul agricol mai aproape de tineriCompania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience ofera intotdeauna oportunitati tinerelor generatii, iar in luna martie, a invitat peste 150 de studenti si elevi din institutiile de invatamant cu profil agricol sa ia parte la un tur al facilitatii de producere seminte din Afumati si sa discute cu expertii agronomi despre profesiile din sfera de agricultura.

Citeşte mai departe...

Program de licenta pentru studiul comportamentului animalelor lansat la USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca lanseaza un program de licenta pentru studiul comportamentului animalelor in cadrul unui seminar cu participare internationalaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea, in premiera in Romania, a unui nou program de licenta, cu predare in limba engleza - ”Comportamentul Animalelor si Bunastare”, in cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii (FZB), incepand cu anul universitar 2023-2024.

Citeşte mai departe...

10 licee agricole au achizitionat echipamente si au organizat vizite la cele mai performante ferme agricole folosind granturi in valoare de 15.000 €

Peste 500 de liceeni au invatat ce inseamna agricultura moderna si sustenabila in cadrul unui proiect World Vision Romania sustinut de BNP Paribas Leasing SolutionsZece licee agricole din tara au achizitionat echipamente moderne si au organizat vizite la unele dintre cele mai performante ferme agricole in cadrul unui proiect organizat de Fundatia World Vision Romania si sustinut de BNP Paribas Leasing Solutions prin granturi in valoare totala de 15.000 euro. Proiectul a oferit sansa ca peste 500 de liceeni sa invete care sunt noile tehnologii in agricultura, dar si ce inseamna un agribusiness sustenabil.

Citeşte mai departe...

Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul USAMV Cluj-Napoca aniverseaza 60 de ani de existenta

Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul USAMV Cluj-Napoca aniverseaza 60 de ani de existentaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este onorata sa anunte aniversarea de 60 de ani a Facultatii de Medicina Veterinara, infiintata in 1 octombrie 1962. Ceremonia de aniversare va avea loc miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 10.00, in Aula Magna ”Mihai Serban” a universitatii.

Citeşte mai departe...

Parteneriat MADR si MCID pentru sustinerea liceelor agricole

Grup de lucru MADR si MCID pentru sustinerea liceelor agricoleMinistrul Petre Daea a avut ieri, 24.08.2022, o intalnire de lucru cu o echipa de specialisti de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), condusa de ministrul Sebastian-Ioan Burduja, ce a avut drept scop realizarea unui parteneriat care sa poata contribui la digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania. Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care MADR doreste sa le implementeze prin intermediul liceelor agricole, astfel incat sa se creeze o legatura intre fermieri, administratie publica, licee agricole, universitati si cercetarea stiintifica din agricultura.

Citeşte mai departe...

Constituire a doua noi facultati la USAMV Cluj-Napoca

Noutati in structura academica a USAMV Cluj-Napoca din anul universitar 2022-2023Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta infiintarea celei de-a sasea facultati din portofoliu, Facultatea de Silvicultura si Cadastru, precum si modificari de structura si de denumire ale Facultatii de Horticultura, care devine Facultatea de Horticultura si Afaceri in Dezvoltare Rurala.

Citeşte mai departe...

Admiterea la cele sapte facultati ale Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, 4-22 iulie 2022

Admiterea la cele sapte facultati ale Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti 4-22 iulie 2022Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) isi deschide portile in perioada 4 - 22 iulie 2022 pentru admiterea la studii de licenta si 1 - 18 iulie 2022 pentru programele de master, invitandu-te sa alegi sa ai o experienta de student #extraordinara.

Citeşte mai departe...

Granturi in valoare de 15.000 Euro pentru liceele agricole - vizite de studiu in cele mai performante ferme agricole din Romania

Granturi in valoare de 15000 de euro pentru liceele agricole - vizite de studiu in cele mai performante ferme agricole din RomaniaBNP Paribas Leasing Solutions vine in sprijinul liceelor agricole si ofera granturi in valoare totala de 15.000 euro pentru organizarea unor vizite de studiu si experiente de invatare inedite atat pentru elevi cat si pentru profesori in ferme sau agribusiness-uri care aplica tehnologii moderne, inovatoare si durabile.

Citeşte mai departe...

Noi oportunitati de adaptare a invatamantului agricol la cerintele de competitivitate ale pietei actuale

Noi oportunitati de adaptare a invatamantului agricol la cerintele de competitivitate ale pietei actualeCentrul de Excelenta pentru Resurse Educationale Agro-Alimentare si Dezvoltare Durabila continua, dupa lansarea de anul trecut a Portalului de Educatie Agricola realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti agrieduportal.com, programul de sprijin pentru inovarea proceselor educationale in domeniul educatiei agricole si anunta oportunitatile de cooperare si invatare in domeniile zootehnie, horticultura, peisagistica si antreprenoriat rural deschise in prima parte a acestui an.

Citeşte mai departe...

Doar 10% dintre elevii romani au acces la experiente de invatare practica, prin comparatie cu media de 61% din UE

Practica ne omoara in invatamantul profesional si tehnologic din RomaniaInvatarea la locul de munca – asa cum sunt de exemplu stagiile de practica si ucenicia elevilor la un angajator – reprezinta o componenta centrala a invatamantului profesional si tehnologic care are urgent nevoie de finantare, prevederile legii privind practica elevilor si studentilor nefiind aplicate nici la 15 ani de la promulgarea acesteia, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatie parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), format dintr-un grup de organizatii care isi propun dezvoltarea invatamantului tehnologic cu profil agricol din Romania.

Citeşte mai departe...

Start admitere de toamna la USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca organizeaza a doua sesiune de admitere intre 6-22 septembrie 2021Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca organizeaza a doua sesiune de admitere, in perioada 6-22 septembrie 2021, pentru locurile disponibile la nivel de studiu licenta si masterat.

Citeşte mai departe...

USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 2.500 locuri pentru anul universitar 2021-2022

Admitere USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 2500 locuri pentru anul universitar 2021-2022 din care circa 1400 sunt bugetate - Sesiunea de admitere incepe in 12 iulie 2021Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2021-2022, pentru invatamantul cu frecventa si la distanta (ID), la studiile de licenta, 840 de locuri bugetate si 797 cu taxa, in 28 de programe de studiu acreditate in cadrul celor cinci facultati: Facultatea de Agricultura, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Citeşte mai departe...

Liceele agricole, taiate din lista prioritatilor educatiei. O decizie care anticipeaza ca romanii vor manca din exporturi

La fel ca in ultimii ani liceele tehnologice si agricole inregistreaza cele mai multe taieri de clase si locuri - Cele 57 de licee agricole si tehnologice din intreaga tara cuprinse in programul Crestem prin Educatie AgricolaCifra de scolarizare pentru nivelul liceal (invatamant de zi) va fi cu 14.000 de locuri mai mica in anul scolar 2021-2022, conform proiectului de hotarare de guvern pus in consultare publica de Ministerul Educatiei in urma cu cateva zile. World Vision Romania, parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), atrage atentia asupra faptului ca, la fel ca in anii precedenti, cele mai multe taieri de clase si locuri le contabilizeaza liceele tehnologice si agricole, care au primit deja de la inspectoratele scolare din tara alocari la jumatate fata de nivelul solicitat.

Citeşte mai departe...

Invatamantul profesional si tehnic agricol are nevoie urgenta de finantare prin fonduri europene

Masuri precum sustinerea cheltuielilor de investitii si functionare practica curriculum educatie antreprenoriala si promovare ar putea salva de la disparitie zeci de licee agricole -  Romania are nevoie de specialisti scoliti in aceste institutiiConsortiul „Crestem prin educatie agricola”, format din patru importante organizatii neguvernamentale din Romania, cere includerea in viitoarele programe finantate din fonduri europene (Planul National Strategic pentru Politica Agricola Comuna (PNS), Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Programul Operational Educatie si Ocupare) a unor masuri urgente de care invatamantul profesional si tehnic (IPT) agricol in Romania are nevoie nu doar pentru a supravietui, ci si pentru a se dezvolta si a deveni mai atractiv pentru absolventii de gimnaziu.

Citeşte mai departe...

Sistemul pentru Agricultura de Precizie SysAgria implementat la Universitatea 'Constantin Brancusi' din Tg Jiu

SysAgria - o noua perspectiva asupra agriculturii de precizie pentru studentii de la Universitatea Constantin Brancusi din Targu JiuUniversitatea ”Constantin Brancusi” din Tg. Jiu, Facultatea de Inginerie, Specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism, a achizitionat sistemul SysAgria din dorinta acomodarii studentilor cu tehnologiile moderne utilizate in sectorul horticol pentru monitorizarea si optimizarea procesului de crestere a plantelor, in cadrul Proiectului Laborator de practica – “Tehnologii digitale in pomicultura SMARTREE”, finantat de Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior.

Citeşte mai departe...

In liceele cu profil agricol, Educatia pentru Dezvoltare Durabila (EDD) poate sa devina parte integranta a formarii profesionale

Ministrul Agriculturii Adrian Oros si consilierul de stat Laszla Borbely sustinatori ai Educatiei pentru Dezvoltare Durabila si a invatamantului in sistem dualSecretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila a organizat pe data de 12 noiembrie 2020, impreuna cu Fundatia WorldSkills Romania evenimentul Educatie pentru Dezvoltare Durabila in Invatamantul Profesional si Tehnic, domeniul agricol. Scopul evenimentului a fost acela de a crea contextul in care, in liceele cu profil agricol, Educatia pentru Dezvoltare Durabila (EDD) sa devina parte integranta a formarii profesionale initiale a viitorilor profesionisti in agricultura.

Citeşte mai departe...

Invatamantul dual in atentia Ministerului Agriculturii si Ministerului Educatiei

Invatamantul dual in atentia MADR si MECSubsecretarul de stat Avram Fitiu a condus in data de 27 octombrie o reuniune de lucru la sediul MADR privind situatia invatamantului liceal agricol. La intalnire au participat Gheorghe Stefan, secretar de stat in cadrul MADR, Rodica Luminita Barcari, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ale MADR si MEC, o parte din conducerea liceelor agricole din tara, precum si reprezentanti ai mediului asociativ.

Citeşte mai departe...

Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, sustinute financiar de MADR

Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol sunt sustinute financiar de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii RuraleMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se afla in plin proces de semnare a contractelor de finantare pentru investitii specifice si asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un numar de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Prin implementarea masurilor cuprinse in contractele de finantare, MADR vizeaza dezvoltarea invatamantului liceal agricol romanesc, avand ca scop realizarea obiectivului de intinerire si profesionalizare a fortei de munca din agricultura..

Citeşte mai departe...

Gradina urbana de fructe si legume - proiectul castigator la finala concursului The Circular Agriculture Challenge

The Circular Agriculture Challenge - Olanda a premiat proiectul - cel mai tare din parcare - ȋn finala concursuluiTrei studenti de la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, vor sa construiasca o gradina urbana de fructe si legume, ȋn campusul universitar Moxa, din care sa aprovizioneze cantina studenteasca. Ȋn acelasi timp, ei vor sa foloseasca resturile alimentare de la cantina, ca ȋngrasamant organic pentru gradina nou construita.

Citeşte mai departe...

Subiectele dezbatute de MADR cu reprezentantii mediului academic

Subiectele dezbatute de MADR cu reprezentantii mediului academicSecretarii de Stat din MADR au participat in data de 20 iulie la intalnirea de lucru cu conducerea principalelor universitati de stiinte agronomice si medicina veterinara din tara. Subiectele dezbatute au vizat: prezentarea politicii de sprijin a Ministerului privind finantarea liceelor agricole, adaptarea curriculei din invatamantul superior agronomic romanesc la noile provocari ale PAC, inventarul cercetarilor implementate referitoare la seceta, mentinerea apei in sol, prevenirea fenomenelor de desertificare, schimbarile climatice, agricultura ecologica.

Citeşte mai departe...

Liceele agricole primesc finantare de la Ministerul Agriculturii

Finantare din bugetul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru liceele agricoleIn sedinta Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptata o Hotarare privind aprobarea sustinerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, se creeaza cadrul legal necesar privind stabilirea modalitatilor si conditiilor in care se realizeaza finantarea celor 57 de licee cu profil preponderent agricol de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in conformitate cu prevederile Legii nr. 57/2019 care completeaza Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Citeşte mai departe...

Admitere 2020: USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 2.500 locuri, din care aproximativ 1.400 sunt bugetate

USAMV Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 2500 locuri pentru anul universitar 2020-2021 din care aproape 1400 sunt bugetate - Noutati - admitere doar cu media de Bac si infiintarea Colegiului TertiarUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2020-2021 la studiile de licenta 820 de locuri bugetate si 856 cu taxa, in 28 de programe de studiu acreditate in cadrul celor cinci facultati: Facultatea de Agricultura, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Citeşte mai departe...

Admiterea 2020 la USAMV Cluj-Napoca | on-line si on-site

Admiterea 2020 la USAMV Cluj-Napoca on-line si on-siteLa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, inscrierile pentru studiile de licenta si de masterat pentru anul academic 2020-2021, se fac in perioada 7 iulie – 1 octombrie 2020, la cele 5 facultati ale Universitatii - Facultatea de Agricultura, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Citeşte mai departe...

Studentii de la ingineria si managementul Afacerilor Agricole experimenteaza tranzactionarea produselor agricole

Studentii Facultatii de Management si Dezvoltare Rurala din cadrul USAMV Bucuresti experimenteaza tranzactionarea produselor agricole pe o piata digitala internationala realaCommoditrader, platforma internationala de comert digital cu produse agricole si Facultatea de Management si Dezvoltare Rurala din cadrul USAMV Bucuresti, au incheiat un parteneriat educational. Studentii din cadrul specializarii Ingineria si Managementul Afacerilor Agricole vor participa la cursuri sustinute de Commoditrader, pentru a experimenta tranzactionarea produselor agricole pe piata domestica si internationala.

Citeşte mai departe...

USAMV Cluj-Napoca a deschis al doilea magazin, cu produse din fermele si statiunile proprii

USAMV Cluj-Napoca a deschis al doilea magazin cu produse din fermele si statiunile propriiUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta deschiderea celui de-al doilea magazin, in care comercializeaza produse din Ferma Cojocna, Statiunea de Cercetari Horticole (SCH) si de la partenerii locali. Magazinul este situat in Cartierul Gheorgheni, la capatul strazii Liviu Rebreanu si al liniilor de autobuz 33 si 48.

Citeşte mai departe...

USAMV Iasi isi deschide portile online, la sfarsitul saptamanii

USAMV Iasi isi deschide portile online la sfarsitul saptamaniiPe 7 si pe 8 mai, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) isi deschide portile in mediul online pentru toti elevii interesati de oferta educationala a celor patru Facultati. Tinerii vor avea posibilitatea de a intra in legatura cu studenti si cadre didactice pentru a afla mai multe despre cum va arata viata de student la USAMV Iasi, conditiile de studiu, de cazare, dar si de practica.

Citeşte mai departe...

Universitatea Agricola USAMV Cluj-Napoca sprijina personalul din spitale cu 12 aparate performante

USAMV Cluj-Napoca sprijina Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca cu 12 aparate performante solicitate pentru Sectia ATI a institutiei medicaleUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca contribuie, in continuare, la eforturile spitalelor din oras in lupta cu raspandirea pandemiei SARS-CoV-2, cu aparatura performanta si specialisti din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara.

Citeşte mai departe...

USAMV Cluj-Napoca, implicata in testarea unei tehnologii pe baza de senzori de camp alimentati cu energie solara

USAMV Cluj-Napoca este partenera intr-un proiect european de cercetare in valoare de 600000 de euro destinat agriculturii inteligenteUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca implementeaza in perioada 2019 - 2020 un proiect european de cercetare si inovare bazat pe agricultura inteligenta (senzoristica), proiect care evalueaza in timp real o serie de parametri din aer/sol (temperatura, pH, umiditate, conectivitate electrica, componenta in minerale si microelemente ale solului) in paralel cu starea de sanatate a culturilor, in scopul promovarii noilor tehnologii digitale catre fermieri.

Citeşte mai departe...

Specialistii olandezi vor sprijini reformarea sistemului educational agricol romanesc

Intalnire de lucru cu ambasadorul Olandei la sediul MADRMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o intalnire cu ambasadorul Regatului Tarilor de Jos (Olanda) in Romania, ES Roelof van Ees, in data de 10 decembrie 2019, la sediul MADR. Scopul intalnirii a fost de a discuta subiecte ce vizeaza invatamantul agricol romanesc si situatia reala a acestuia, masuri pentru relansarea invatamantului tehnic in Romania, promovarea experientei olandeze in domeniu. Atat ministrul Adrian Oros, cat si ES Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, au impartasit ideea ca in domeniul agricol rezultatele pot fi atinse intr-un timp scurt, daca se creeaza premisele unei educatii bine fundamentate.

Citeşte mai departe...

Cum te ajuta un profil agricol sa fii printre primii la Stiinte Agricole

Bagaj de liceu - cum te ajuta un profil agricol sa fii printre primii la Facultatea de Stiinte AgricoleAtras de animale si de lucrul pe teren, a venit firesc pentru Ciprian sa se inscrie la Liceul Agricol din Ciumbrud si sa urmeze un profil agricol. A fost de mic in mijlocul animalelor, petrecandu-si cea mai mare parte din timp la ferma familiei, fapt ce i-a insuflat placerea de a fi in mijlocul lucrurilor si de a diagnostica animale. Mai tarziu, patologia si diagnosticarea au devenit materiile preferate, iar directia a devenit din ce in ce mai clara: voia sa-si continue studiile si sa aprofundeze medicina veterinara sau zootehnia.

Citeşte mai departe...

Ziua Carierei la USAMV Cluj-Napoca, editia a II-a, in 19 noiembrie 2019

Ziua Carierei la USAMV Cluj-Napoca 2019Cea de-a doua editie “Ziua Carierei la USAMV Cluj-Napoca” va avea loc in 19 noiembrie 2019, intre orele 9.00 – 14.00, la Institutul de Cercetari Horticole Avansate din Transilvania (ICHAT), din campusul nostru.

Citeşte mai departe...

Parteneriat Romania-Olanda pentru modernizarea educatiei agricole

Olanda sprijina modernizarea educatiei agricole din Romania si lanseaza - Provocarea Agriculturii CirculareOlanda si Romania au lansat in cadrul Targului International Indagra, parteneriatul pentru educatia agricola – un proiect pe cinci ani care isi propune sa contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul institutiilor de invatamant olandeze. Discutiile dintre Guvernele celor doua state despre o astfel de colaborare au demarat inca din anul 2018 in contextul initiativelor de colaboare bilaterala derulate in sectoarele horticultura, pomicultura si zootehnie.

Citeşte mai departe...

Directorii liceelor agricole din Romania, formati de experti francezi

Directorii liceelor agricole din Romania formati de experti franceziDoi experti francezi pentru cooperare bilaterala au luat parte, pe 7 si 8 octombrie, la un eveniment de formare, la care au participat 58 de directori de licee agricole, in vederea organizarii si coordonarii stagiilor de practica pentru elevi. Cei doi experti sunt Paul Ménard, profesor la Liceul Horticol Lyon Dardilly si coordonator al retelelor de cooperare internationala pentru Romania si Bulgaria si Stéphane Vrevin, expert tehnic international francez, atasat pe langa Ministerul roman al Educatiei Nationale.

Citeşte mai departe...

Deschiderea anului universitar la USAMV Cluj-Napoca si picnic pentru studenti

Deschiderea anului universitar la USAMV Cluj-Napoca si picnic pentru studentiAnul universitar 2019-2020 se deschide, la USAMV Cluj-Napoca, in 30 septembrie. Studentii sunt invitati si la un picnic de bun-venit alaturi de cadrele didactice, la Ferma Cojocna. Deschiderea festiva a anului universitar 2019-2020 va avea loc luni, 30 septembrie, de la ora 9.00, in Aula Magna ”Mihai Serban”.

Citeşte mai departe...

Sesiunea de toamna la USAMV Cluj-Napoca – 552 locuri la nivel de licenta, din care 196 bugetate

Admitere la USAMV Cluj-Napoca sesiunea de toamna  552 locuri la nivel de licenta din care 196 bugetateUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2019-2020, sesiunea de toamna, la studiile de licenta, 552 de locuri, din care 196 bugetate, in 21 de programe de studiu acreditate in cadrul celor cinci facultati: Facultatea de Agricultura, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Citeşte mai departe...

MADR in vizita la liceele tehnologice cu profil preponderent agricol

MADR in vizita la liceele tehnologice cu profil preponderent agricolIn perioada 24 – 25 iulie 2019, Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a efectuat mai multe vizite de lucru la licee agricole din tara, precum: Liceul Tehnologic “Jacques M. Elias” Sascut din judetul Bacau, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focsani, Liceul Tehnologic Odobesti, judetul Vrancea, Liceul Agricol “Dr. C. Angelescu” – Buzau si Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, judetul Buzau.

Citeşte mai departe...

USAMV Cluj-Napoca, la aniversarea a 150 de ani

USAMV Cluj-Napoca la aniversarea a 150 de ani - ceremonii Consiliul National al Rectorilor inaugurarea muzeului vernisaj fotografie istoricaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca aniverseaza 150 de ani de existenta, dar si 100 de ani de invatamant in limba romana, iar festivitatile sunt programate intre 19-21 iulie 2019.

Citeşte mai departe...

Dificultatile liceelor agricole si solutiile propuse pentru acestea, discutate la MADR

Sedinta de lucru cu conducerea liceelor agricole la MADRPetre Daea a initiat in data de 10 iulie 2019, la sediul MADR, o intalnire de lucru cu reprezentantii liceelor agricole. La reuniune au mai participat subsecretarul de stat, Maricel Floricel Dima, secretarul general adjunct, George Sava, directorul general al directiei Generale de Politici Agricole, Elena Tatomir, precum si experti din cadrul directiilor de specialitate ale MADR. Scopul intalnirii a vizat modul de implementare a Legii 57/2019 pentru completarea legii educatiei nationale, ale demersurilor realizate de minister, precum si cunoasterea principalelor dificultati cu care se confrunta liceele agricole.

Citeşte mai departe...

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>