Sinergia in administratia agricola

Una dintre cauzele care au dus la regresul agriculturii, din tara noastra, a fost retinerea specialistilor, expertilor si functionarilor din administratia agricola centrala si locala, de a-si unii fortele in vederea realizarii in totalitate a Programului National de  Dezvoltare Rurala.

 

 



Cuvantul “sinergie”  este de origine greaca, fiind format din cuvantul “sin” care inseamna “impreună cu”  si din cuvantul “ergon” care se traduce prin “munca”. In traducere literara, cuvantul  “sinergie” semnifica “munca impreuna” si defineste efectul sporit ce se poate obtine prin actiunea simultana a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc.

Particularizand, se poate spune ca sinergia, masoara efectele valorice diferite ale iesirilor in raport cu efectele valorice ale intrarilor in proces. Pentru realizarea acestor efecte valorice trebuie sa existe o baza psihologica, o idee creativa, un spirit uman, adica o sinergie psihologica.

In agricultura sinergia nu este posibila fara ideile creative ale cercetatorilor, proiectantilor sau fara “know-how”-ul  specialistilor in domeniu si al managerilor (directorilor).

Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au in vedere “combinatia optima” a functiilor si  efectelor individuale ale  fiecarei componente ale unui  ansamblu  pentru a  obtine efecte mai mari decat suma efectelor componentelor. De aceea, este bine de remarcat faptul ca legile matematice nu se mai verifica in cazul sinergiei!

In domeniul economic si al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are In vedere amplificarea efectului de sinergie si obtinerea unor valori cat mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifra de afaceri, rentabilitate, eficienta, productivitate maxima, costuri minime.

Factorul timp  constituie un criteriu de referinta deosebit de important intrucat trebuie avut in vedere momentul realizarii nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adica momentul (perioada) in care se declanseaza potentialul maxim de sinergie.

 Efectele sinergetice nu vor putea fi nici cuantificate, nici prezise,  dar rezultatele se pot analiza intr-un spatiu tridimensional constituit din:

· ariile functionale implicate (administratie, finante, marketing, productie, cercetare-proiectare);

·    tipurile de sinergii aferente (sinergia managementului, a investitiilor, productiei, desfacerii);

·    amploarea sau intensitatea potentialului sinergetic pentru care se fac aprecieri sub forma de calificative, simboluri sau valori numerice estimative.

Studiile si analizele efectuate au condus la concluzia ca cel mai mare potential sinergetic il are activitatea de marketing! Cu cat managerii din domeniul marketingului agricol manifesta mai mult profesionalism in activitatea lor, cu atat scade riscul deciziilor gresite si se poate prevedea un nivel mai ridicat al sinergiei in agricultura. De asemenea, si nivelul sinergiei vanzarilor noilor produse agricole, ecologice si traditionale sau al celor imbunatatite este ridicat, deoarece acestea prezinta caracteristici calitative mai bune fiind mai adaptate la exigentele consumatorilor si vor fi deci mai solicitate de acestia.

In acelasi timp, este posibila o sinergie la nivelul de productie al agricultorilor romani, mai ales in cazul productiei pe loturi mari de produse agricole,  deoarece asigura o folosire mai buna a utilajelor si masinilor agricole.

Utilizarea unor agregate multifunctionale la nivelul grupurilor de producatori, creeaza posibilitatea unei sinergii a investitiilor. Tot in domeniul investitiilor se poate mari potentialul sinergetic prin folosirea in comun, de catre producatorii agricoli, in cadrul unor activitati, a unor cladiri, birouri, laboratoare, aparate si chiar forta de munca disponibila, ce erau utilizate incomplet.

Cercetarea-proiectarea din domeniul agricol, ofera sansa unei sinergii pozitive prin contributia adusa de cercetatori si proiectanti la realizarea noilor produse sau la reproiectarea lor,  precum si prin utilizarea aparaturii de testare si a echipamentelor de laborator.

Activitatile administrative au, de asemenea, un inalt potential sinergetic financiar si managerial care se manifesta la nivelul agentiilor si compartimentelor agricole si la nivel de ansamblu, al intregului minister.

Avand in vedere potentialul sinergetic al fiecarei alternative decizionale si/sau strategice agricole, nivelul acestuia poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, managerii (directorii) de succes din domeniul administratiei agricole, se remarca si prin abilitatea ca prin deciziile ce le adopta sa contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cat mai mari si la diminuarea pe cat posibil a efectelor sinergetice negative care pot sa apara.

Se impun masuri adecvate, la toate nivelurile administratiei agricole din tara noastra pentru corelarea activitatilor si sarcinilor care revin fiecarei unitati structurale din cadrul ministerului agriculturii, astfel incat sa conduca la o cat mai buna integrare a lor la nivel de ansamblu cu costuri de coordonare inter- si intra-departamentale cat mai mici.

            Estimarea efectelor sinergetice ca urmare a adoptarii unor masuri, decizii si strategii in agricultura si dezvoltare rurala depinde in mare masura  de factorul timp  dar si de o multitudine de alti factori ce nu pot fi controlati, masurati sau prevazuti in totalitate, conducand la situatii de incertitudine si risc.

In concluzie, in cadrul deciziilor individuale si de grup pe care le adopt persoanele implicate, de la specialistul agricol si pana la ministrul agriculturii, ca factori umani implicati in sistemul elementelor de realizare a unei strategii de dezvotare agricola si rurala durabila, este necesar sa se acorde mai multa atentie elementelor de maximizare a efectelor sinergetice pozitive si, totodata, sa se evite pe cat de mult posibil elementele de generare a unor efecte sinergetice negative. Numai astfel se va ajunge la un real succes care sa genereze succes… atat in activitatea agricola, cat si in cea de dezvoltara rurala in tara noastra.

 

Noutati

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>