Cine trebuie sa faca politica agricola locala ?

De 20 de ani, se cauta in Romania o organizatie profesionala care sa realizeze politica agricola locala. S-a asteptat crearea unor camere agricole, formate din producatori, dar in zadar.

 





Domnul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, avertiza ca, daca nu creem in Romania structuri agricole functionale la nivel local, nu putem sa ne regasim cu adevarat in Politica Agricola Comuna.


 

Fermierul local trebuie sa cunoasca obligatiile nationale si cele europene (vamale, de piata sau de pret), precum si cele stipulate de Programul National de Dezvoltare Rurala. De asemenea trebuie sa cunoasca si multe alte lucruri.


 

Chiar daca la nivel local s-au creat unele structuri compatibile cu cele europene nu este deajuns. In primul rand nu sunt exploatate toate posibilitatile de a se primii subventii europene. Cred ca trebuie sa existe o strategie locala prin care sa fie implicati institutii publice, producatori agricoli si organizatii profesionale pentru a inventaria rasele si soiurile locale, terenurile disponibile dezvoltarii agriculturii ecologice, pasunile si fanetele naturale, habitatele seminaturale, sau suprafetele agricole unde se aplica ingrasaminte verzi, etc. De asemenea trebuie sa existe implicare pentru cresterea calitatii produselor agricole si standardelor de bunastare la animale.


 

O alta masura care se impune la nivel local, este faptul ca trebuie sa se executa un control sistematic in sectorul agricol. Spun asta deoarce nu exista un program unitar de control si verificare privind: starea sanitar veterinara a animalelor; suprafetele si culturile agricole; productia integrata; agricultura ecologica; produsele traditionale; solul si apa; conservarea mediului, etc. Inspectorii care fac controlul trebuie sa fie cunoscuti de catre producatorii agricoli locali si trebuie sa existe date de contact cu fiecare ( APIA, Primarie, Mediu, Protectia consumatorului, Directia Agricola, Unitatea fitosatinara, Inspectia sanitar veterinara, etc). Printr-un control sistematic chiar in echipe mixte se pot cunoaste toate problemele si se pot gasii cat mai multe solutii viabile de rezolvare a lor.


 

In Romania nu este valorificata la maxim bazele de date locale formate din harti cadastrale si fotoplanuri prin care se pot verifica starea terenurilor si culturilor agricole. Avand la dispozitie aceste date se pot observa zonele de risc (seceta, grindina, inundatii), perdelele de protectie (sau lipsa acestora), zonele de flora si fauna salbatica, tipurile de sol. De asemenea, pe baza cartarii buruienilor si bonitarii terenurilor se pot face planurile locale de fertilizare, erbicidare, etc.


 

Un domeniu tratat cu indiferenta pe plan local este cel referitor la agricultura si mediu. Pentru asta ar trebui sa existe grupuri locale care sa abordeze biodiversitatea si gestiunea ecologica. Avand la dispozitie si bazele de date prezentate mai sus se pot lua masurile cele mai bune in caz de inundatii, seceta si accidente naturale sau climatice. Trebuie, de asemena sa existe pe plan local un set de masuri de bune practici agricole, din care nu trebuie sa lipseasca cele ameliorative (araturi adanci, rotatia culturilor, cultivarea leguminoaselor perene, scarificarea, fertilizarea organica, amendarea terenurilor, ingrasamintele verzi etc.)


 

Pe plan local nu exista grupurile de produse traditionale si ecologice recunoscute si care sa-si poate proteja produsele, culturile si animalele din rasele locale la nivel national si european. Suntem tara cu foarte multe produse atestate dar din cauza ca nu exista o politica agricola locala acest potential imens este slab valorificat. De asemene asociatiile si sindicatele agricole la nivel local sunt aproape inexistente. Si se pot creea asemenea asociatii atat pentru sectorul vegetal (cultura mare, legume) cat si pentru cel animal (ovine, bovine, porcine, pasari, apicultura).


 

Odata constituite aceste grupuri, se pot face activitati de consultanta de grup si de extensie, inclusiv cursuri de pregatire profesionala si de specializare. Nu in ultimul rand se pot lansa concursuri pe plan local (cu premii) pentru inovatii agricole, la care pot participa toti producatorii care au avut realizari semnificative in acest sens.


 

Una dintre cele mai importante lucruri care trebuie sa existe pe plan local este cel de promovare a investitilor. Este important ca de la tara sa plece spre comert si export produse agricole gata prelucrate. Ma refer si la cele proaspete care trebuiesc sortate, calibrate si ambalate conform standardelor, cat si la cele procesate (fainuri, uleiuri, conserve, preparate traditionale, etc) care trebuiesc certificate si etichetate corespunzator.


 

Stim ca o mare suma de bani neramburasibili sau dus pe investitii care aduc materia prima din import, ceea ce este grav. Banii europenii au venit pentru producatorii agricoli romani si nu pentru cei straini. Si au venit ca ei sa o duca mai bine iar consumatorii romani sa gaseasca produse romanesti mai bune si mai ieftine. Tocmai de acea trebuie urgent sa creem verigile lipsa din sistemul agroalimetar local, in care producatorii sa se asocieze pentru procesarea, depozitarea, ambalarea si distributia produselor agricole locale.


 

Suntem in recesiune, si recesiunea nu trebuie sa duca la lichidarea pietei ci la restructurarea ei. Exista in prezent o miscare pe plan mondial al vanzarilor directe din ferma. Este un parteneriat intre producatori si consumatori prin care se pot face legaturi pe termen lung. Fiecare producator are lista de consumatori la care livreaza sistematic produse pe baza de abonament. Cu aceasta ocazie se poate relansa si agroturismul. Astfel orasenii vin in fermele - pensiune unde pot sa stea doua zile si sa recolteze personal fructee, legume oua, mult mai proaspete si mai sanatoase decat cele din comert.


 

Este greu sa faci consultanta agricola fara sa existe o politica agricola coerenta si structuri agricole functionale pe plan local. Si totusi consultanta agricola se face, dar mai putin eficient. Sa incercat sa se schimbe unele lucruri dar fara o vointa politica puternica nu se poate face mare lucru. Asa ca arunc manusa in ograda politicienilor si producatorilor agricoli pentru ca impreuna sa facem o politica si o restructurare agricola locala adevarata.

 

 
 

 

Ing. Mircea Suhoverschi – Camera Agricola Judeteana Arad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>