Monta naturala

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Jurnalul unei vaci - Fertilitatea vacilor de lapteFertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative.

Mai multe>>

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Pregatirea si desfasurarea fatarilor la oiCampania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.

Mai multe>>

Pregatirea campaniei de monta la ovine

Pregatirile necesare pentru realizarea montei la ovineO etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie implementarea unor masuri specifice in domeniul reproductiei acestei specii, masuri care sa genereze obtinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cat si cresterea numerica a efectivului.

Mai multe>>

Monta la scroafe | Pregatirea, hranirea, aparitia caldurilor si monta propriu-zisa

Monta la scroafe - Pregatirea hranirea aparitia caldurilor si monta propriu-zisaPregatirea pentru monta scroafelor multipare imbraca aspecte diferite in functie de sistemul intarcarii purceilor (varsta de intarcare), de starea de intretinere in care se afla scroafele si de intensitatea folosirii la reproductie a acestora. Perioada de timp necesara pentru realizarea unei stari de intretinere corespunzatoare pentru monta este conditionata de starea de intretinere in care se afla scroafa dupa intarcarea purceilor.

Mai multe>>

Managementul unei ferme de reproductie Aberdeen Angus - organizarea grupurilor de monta

Managementul unei ferme de reproductie Aberdeen Angus - organizarea grupurilor de montaRasa Angus este renumita pentru adaptabilitatea crescuta si nivelul minim de investitie necesar in intretinerea bovinelor. Fatarile usoare reprezinta unul dintre atuurile principale ale rasei, asigurand un proces lin, fara complicatii sau necesitatea interventiei umane. Pe langa verificarea viitoarelor mame trebuie sa verificam si taurii. Animalele trebuie sa indeplineasca toate conditiile de sanatate, conform varstei si greutatii individuale, pentru a ne asigura ca avem reproducatori sanatosi, apti de monta.

Mai multe>>

Bonitarea, clasarea si autorizarea reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Tauri bivoli armasari vieri berbeci si tapi - Bonitarea clasarea si autorizarea reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizataIn perioada 10 mai - 15 iunie 2018, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata, o actiune tehnica deosebit de importanta. In acest sens se vor constitui comisiile de bonitare in vederea realizarii in bune conditii a acestei actiuni. Pe baza rezultatelor bonitarii si clasarii se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armasari, vieri, berbeci si tapi pe anul 2018 si se va intocmi necesarul pentru anul 2019, pe rase.

Mai multe>>

Organizarea montei si a insamantarilor la ovine

Organizarea montei si a insamantarilor la ovinePregatirea reproducatorilor in vederea montei constituie o actiune cu influenta esentiala in manifestarea functiei de reproductie. Aceasta pregatire consta intr-un complex de masuri, din care cea mai importanta este aducerea ovinelor in conditie de reproductie, printr-un nivel ridicat de hranire aplicat premergator montei, cat si in timpul montei. Concomitent se folosesc si alte procedee, cu rol stimulativ asupra functiei de reproductie. Pregatirea se face la ambele sexe, cu cel putin 30-40 zile inainte de inceperea sezonului de monta.

Mai multe>>

Reproductia bovinelor | Realizarea montei la vaci

Reproductia bovinelor - monta la vaciDe la fiecare vaca, intr-un an trebuie sa se obtina un vitel. De acest deziderent depinde in mare masura si realizarea productiei de lapte planificata. Pentru realizarea procesului de reproductie trebuie in primul rand alcatuit un plan al montelor si fatarilor si, in al doilea rand, trebuie organizata urmarirea indeplinirii acestuia in tot cursul anului. Planificarea montei vacilor si viteilor se poate face numai cunoscand termenul optim pentru monta sau insamantare a vitelelor si vacilor, precum si sistemul de programare al montelor pe parcursul anului.

Mai multe>>

Inmultirea Ovinelor - Organizarea procesului de reproductie la oi

Inmultirea Ovinelor - Organizarea procesului de reproductie la oiOrganizarea procesului de reproductie reprezinta factorul hotarator in actiunea de sporire si ameliorare a afectivelor de oi. De aceea, cunoasterea si valorificarea particularitatilor functiei de reproductie la aceasta specie are o deosebita importanta. Varsta optima de folosire la reproductie este conditionata atat de aparitia pubertatii, cat si de dezvoltarea corporala, ambele influentate de precocitatea raselor si de nivelul de hranire.

Mai multe>>

Solutii pentru monta naturala clandestina la taurine si ovine, propuse de Oficiul Judetean de Zootehnie Vaslui

Monta naturala clandestina la bovine si ovine ar putea fi redresata daca primariile ar angaja un operator insamantator autorizatFoarte multi crescatori apeleaza la monta naturala clandestina cu tauri neautorizati din propriile gospodarii, acest lucru facandu-se si in localitatile care au operator autorizat. Coordonatorul Oficiului Judetean de Zootehnie Vaslui, Catalin Chelmu, a declarat ca situatia ar putea fi redresata daca la nivel de consilii locale ale primariilor s-ar angaja un operator insamantator autorizat.

Mai multe>>

Particularitatile fiziologiei reproductiei la iepuri

Reproductia la iepurePutem preciza ca in ce priveste fiziologia aparatului genital la femela, durata medie a ciclului estral la iepuroaica este de 6 zile, in conditiile unei temperaturi exterioare de 16-18°C, o luminozitate de 16 ore pe zi si o furajare si adapare la discretie.

Mai multe>>

Reproductia la nurca

Reproductia nurcilorIn cresterea nurcilor, rezultatele economice depind in cea mai mare masura de activitatea functionala a matcii de reproductie, respectiv de numarul de produsi obtinuti anual si destinati sacrificarii pentru valorificarea blanii.

Mai multe>>

Alegerea tineretului de reproductie la porci

Alegere tineret de reproductie la porci - purcei scrofite vieriIndiferent de sistemul de crestere, alegerea animalelor de reproductie are o importanta deosebita, deoarece de calitatea acestor animale depinde si productia celorlalte sectoare. Prima etapa se desfasoara inca din maternitate cand viitorii reproducatori sunt indentificati "de sub scroafa", adica din loturile de fatare normale in concordanta cu originea si performantele ascendentilor.

Mai multe>>

Incep lucrarile de bonitare 2016

Lucrari de bonitare bovine ovine caprine cabaline 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie anunta ca in perioada 13 aprilie – 20 mai 2016 se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Avand in vedere importanta deosebita a actiunii de bonitare la bovine, ovine, caprine si cabaline, s-au dispus masurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare si realizarea in bune conditii a acestora.

Mai multe>>

Gestatia la oi

Gestatia ovinelorDurata gestatiei la oi este, in medie, de 150 zile (145-155 zile), fiind mai scurta la rasele precoce (144-148 zile la rasele englezesti cu lana scurta si de 146-149 zile la cele cu lana lunga), la primipare si in caz de gestatie gemelara (cu 2-3 zile). In general starea de intretinere buna a mamelor scurteaza durata gestatiei. In perioada de gestatie, cea mai mare atentie se va acorda hranirii oilor (in special a primiparelor), potrivit cerintelor stabilite in vederea bunei pregatiri pentru fatare si a dezvoltarii normale a fetusilor.

Mai multe>>

Monta naturala si artificiala la suine

Monta la porciRecomandari pentru realizarea in bune conditii a montei naturale si artificiale la porci, atat in sistem gospodaresc cat si in fermele de porcine.

Mai multe>>

Reproductia caprinelor

Reproductia caprelorMaturitatea sexuala la caprine se instaleaza la varsta de 6-7 luni la rasele perfectionate si la 7-8 luni la cele tardive. Cu toate acestea prima imperechere are loc in mod obisnuit la varsta de 15-18 luni, exceptie facand femelele cu o buna dezvoltare corporala si anume 75% din cele adulte ce pot fi montate mai devreme la 10-12 luni.

Mai multe>>

Principalele particularitati de reproductie la ovine

OAIE-MIEI resizeReproductia constituie principala functie si parghie de care depinde sporirea efectivelor si indirect productiile ovinelor.

Mai multe>>

Se efectueaza lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Bonitare  monta naturala autorizataIn baza reglementarilor in vigoare privind cresterea si ameliorarea genetica a animalelor, in perioada 15 mai - 20 iunie 2014, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Procedura este necesara mai ales crescatorilor care solicita sprijin financiar pentru produsii obtinuti.

Mai multe>>

Monta naturala si insamantarea artificiala la capre

capre-iarbaCaprele sunt animale a caror activitate de reproductie se imparte in doua sezoane, strans legate de durata zilei lumina.

Mai multe>>

Monta naturala la ovine

--1-Berbeci-pentru-montaMonta naturala la ovine se face in libertate de obicei pe pasune prin mentinerea unui grup de oi impreuna cu un numar de berbeci pe toata durata sezonului de monta.

Mai multe>>

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>