Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta Dunarii

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta DunariiIeri, 15 martie 2019, a avut loc la Tulcea seminarul “Agricultura ecologica-pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”, eveniment organizat de Consiliului Judetean Tulcea, Asociatia de Management a Destinatiei Turistice Delta Dunarii si a Delta Organic Crops.

La intalnire au participat secretarul de Stat Daniel Dumitru Botanoiu, autoritati locale si operatori din domeniul turismului si al agriculturii ecologice, reprezentanti de marca, printre care si fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, si ambasadorul eco-turismului in Romania, domnul Ivan Patzaichin.

In cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate, pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale.

Suprafata piscicola importanta, de 44.000 hectare, reprezinta un principal furnizor de hrana ecologica, iar traditiile din Delta sunt strans legate de pescuit, acvacultura, turism piscicol si coexistenta om-natura. Delta beneficiaza de un produs protejat la nivel european IGP - Scrumbie de Dunare afumata, un produs pentru care dosarul e depus la Comisia Europeana in vederea certificarii (salata cu icre de stiuca de Tulcea), doua dosare in analiza la MADR (placinta dobrogeana si salata traditionala cu icre de crap), 20 de produse traditionale atestate si 2 produse de reteta consacrata.

Potrivit reprezentantilor firmelor private, Delta Dunarii si-ar putea dubla suprafata cultivata ecologic in ultimii ani, in prezent agricultura bio ocupand circa 18.000 de hectare in rezervatie.

In debutul seminarului, fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, a vorbit despre necesitatea gasirii unor solutii pentru principalele provocari, lipsa fortei de munca si a predictibilitatii pentru mediul de afaceri, si a apreciat potentialul biologic al zonei. "Piata este in crestere pentru produsele bio. Aveti un sol optim, o clima excelenta", a precizat Christian Wulff.

In discursul sau, secretarul de stat Botanoiu a declarat: ”Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelenta intre comunitati si un mix de politici publice care sa adauge sustinere si crearea unor branduri si marci care sa consacre zona Deltei Dunarii, prin promovarea si integrarea acestora in activitatile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat intre autoritatile centrale si autoritatile si factorii locali implicati”.

Referitor la acest tip de politici publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa promoveze un act normativ privind sustinerea produselor de inalta calitate, clasificate pe criterii de continut, zona de origine sau regiune. Aceste produse vor fi certificate si vor purta o holograma de inalta calitate, pe langa alte conditii de etichetare care sa asigure consumatorul de puritatea si valoarea produsului.

De asemenea, MADR are in vedere realizarea unor programe de promovare a brandurilor nou create si implicarea autoritatilor locale in regim de parteneriat pentru ca operatorii economici sa fie sustinuti in dorinta de a se face cunoscuti. Totodata, secretarul de stat a afirmat ca MADR sustine infiintarea punctelor gastronomice locale si sprijina concretizarea acestor proiecte.

Horia Teodorescu, presedintele CJ Tulcea, a declarat: "Seminarul acesta este deosebit de important pentru Tulcea ca perspectiva de viitor. Spun asta pentru ca in urma cu mai multi ani s-a pornit o strategie pentru dezvoltarea judetului Tulcea, realizata cu sprijinul Bancii Mondiale, care a avut ca piloni importanti tocmai agricultura ecologica si turismul. Agricultura ecologica reprezinta pentru judetul Tulcea drumul cel mai important pe care trebuie sa-l parcurga, printr-un parteneriat cu companii de prestigiu, care ne pot sprijini in ceea ce priveste know-how-ul si ma refer la companiile germane dar si alte companii din Uniunea Euopeana. Judetul are un potential extraordinar in ceea ce priveste agricultura ecologica, datorita conditiilor geografice si luam in calcul aici Delta Dunarii, cu restrictiile de mediu aferente () Aveti toata sustinerea Consiliului Judetean in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii ecologice, pentru ca este un pilon de sprijin important pentru dezvoltarea judetului. Combinand agricultura ecologica si turismul responsabil, cred ca viitorul judetului Tulcea va fi unul sanatos, un viitor asigurat".

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru turismul in Delta Dunarii


Ministrul plenipotentiar si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei in Romania, Henning Kai, a mentionat ca schimburile de afaceri romano-germane au ajuns la 30 de miliarde de euro. "Sunt peste 7.500 de firme germane active, cu o contributie de 13% la capital, ceea ce face din Germania al doilea investitor ca marime in Romania. Am creat prin firmele germane 250.000 de locuri de munca. Sunt cifre care prezinta doar simbolic interconectarea dintre sistemele noastre economice", a precizat Hennig Kai.

Catalin Tibuleac, presedintele AMDTDD, a declarat: "Agricultura ecologica este in primul rand o modalitate de valorificare superioara a produsului agricol, prin introducerea in lantul alimentar scurt generat de turism. Seminarul a permis identificarea liantului dintre agricultura ecologica si turismul responsabil: alimentul bio. Trebuie sa tinem cont de faptul ca alimentul bio este, practic, produsul finit, care ajunge direct la turistul venit sa viziteze Delta Dunarii. Este laudabila concentrarea demersurilor la nivel judetean si guvernamental, pentru armonizarea legislatiei cu privire la activitatile economice nepoluante desfasurate in Delta Dunarii. De asemenea, ne ajuta foarte mult constientizarea, de catre decidentii politici si de catre mediul afaceri, a importantei agriculturii ecologice si a activitatilor nepoluante in dezvoltarea sustenabila a judetului. Cu ocazia acestui seminar am discutat si necesitatea definirii corecte si a implementarii conceptului de bioeconomie in Delta Dunarii, care va reprezinta fundamentul unei noi alocari de fonduri europene 2021-2027, pentru integrarea in Strategia Dunarii".

AMDTDD subliniaza, de asemenea, necesitatea definirii Brandului integrat de destinatie - concept unitar pentru integrarea agriculturii ecologice, a turismului responsabil, a bio economiei - armonizarea in acest sens a eforturilor Consiliului Judetean Tulcea, Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, Institutul National Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii, Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii, Clusterul Bio Danubius si mediul de afaceri.

Dintre reprezentantii pietei si specialisti, au prezentat alocutiuni Costin LIANU - conferentiar doctor universitar manager internationalizare BIO Danubius: "Clusterul BIODANUBIUS - etapa inteligenta pentru viitorul agriculturii ecologice in Delta Dunarii"; Thomas Hermann THURING - Delta Organic Crops SCS - "Agricultura ecologica - deziderat in dezvoltarea Deltei Dunarii"; Hennig KAI - ambasada Germaniei - relatiile economice romano-germane - "Sansa pentru viitor"; Christian WULFF - fostul presedinte al Republicii Federale Germania - despre parteneriatul romano-german.

De asemenea, au mai prezentat alocutiuni Ivan Patzaichin - ambasador al Eco-Turismului in Romania: "Traditia te invata cel mai bine - punctele gastronomice locale, pescaturismul"; Dragos ANASTASIU - Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana; Lucian SIMION - deputat in Parlamentul Romaniei: "Legislatie aplicata pentru o agricultura ecologica", Anca Nedea Pavel - directorul executiv al Organizatiei Patronale Mamaia - Constanta: "Turismul sustenabil in Delta Dunarii - deziderat pragmatic sau utopie?", Aurel BORSAN - presedintele Fundatiei "Amfiteatru": "Valorificarea identitatilor locale prin turism responsabil"; si Eniko MATYUS - manager general Cluster Regional pentru Turism Balneologic: "Specializare inteligenta prin Clusterele Regionale - Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania".

Reamintim ca operatorii certificati in agricultura ecologica primesc sprijin prin masura 11.1 din PNDR, in functie de tipul de cultura, pornind de la 293 euro/ha pentru terenul arabil, pana la 620 euro/ha pentru plantatiile de vie aflate in conversie la sistemul ecologic.

Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Judetean Tulcea, la initiativa presedintelui Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu si a presedintelui Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice, Delta Dunarii (AMDTDD), Catalin Tibuleac.

Seminarul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al fostului Presedinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff. Au mai participat domnul Kai Hennig, ministru plenipotentiar, adjunct al sefului misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania la Bucuresti, reprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului Romaniei, Lucian Furdui, prefectul judetului Tulcea reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si primarii localitatilor din judetul Tulcea. Conducerea Consiliului Judetean Tulcea a mai fost reprezentata de vicepresedintii Dumitru Mergeani si Petre Badea si de administratorul public al judetului, Vasile Strat.

surse: MADR / Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii

 

Bio Danubius se implica in dezvoltarea sustenabila a Deltei Dunarii

In data de 15 martie 2019 a avut loc la Consiliului Judetean Tulcea seminarul ”AGRICULTURA ECOLOGICA-PILON DE SUSTINERE AL TURISMULUI RESPONSABIL IN DELTA DUNARII”. Evenimentul a avut ca scop identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, dezvoltare bazata pe utilizarea brandului integrat de destinatie, pe crearea de standard privat pentru certificarea produselor ecologice si prin implementarea punctelor gastronomice locale bazate pe integrarea activa a comunitatilor locale.

In cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate. In discursul sau, secretarul de stat Botanoiu a declarat: ”Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelenta intre comunitati si un mix de politici publice care sa adauge sustinere si crearea unor branduri si marci care sa consacre zona Deltei Dunarii, prin promovarea si integrarea acestora in activitatile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat intre autoritatile centrale si autoritatile si factorii locali implicati”.

Centrul USH Pro Business a luat parte la eveniment in calitatea sa de unitate de management in ceea ce priveste internationalizarea clusterului Bio Danubius, singurul cluster pe agricultura ecologica din Regiunea Sud-Est. Clusterul Bio Danubius, care a avut si rolul de coorganizator al evenimentului, reprezinta un vector important de dezvoltare al regiunii, si pune in valoare potentialul pe care Regiunea Deltei Dunarii le ofera sectoarelor agricultura ecologica si turism, prin corelarea acestor domenii in vederea unei dezvoltari sustenabile.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor autoritatilor publice la nivel local si national, a mediului de afaceri local, precum si de reprezentanti ai Ambasadei Germaniei si a fostului presedinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff.

In cadrul evenimentului a fost prezentata activitatea clusterului Bio Danubius, format in anul 2014, precum si viziunea acestuia bazata pe bioeconomie. Au fost prezentate obiectivele clusterului de dezvoltare in zona a agriculturii ecologice, de dezvoltare si integrare a lanturilor valorice locale de agricultura ecologica cu cele turistice. A fost prezentata si activitatea internationala a clusterului precum si implicarea activa a acestuia in Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.

”Bio Danubius, un cluster emblematic pentru regiune, a devenit deja un brand regional. Prin membrii sai, agricultori ecologici dar si universitati, institutii de cercetare si dezvoltare, acest cluster este bine orientat spre internationalizare si inovare, devenind astfel un partener important atat pentru mediile de afaceri locale cat si pentru autoritati. Participa activ la proiectul european de cercetare Danubius RI si doreste sa se implice in revizuirea strategiei regionale pentru biosfera Deltei Dunarii, precum si in alte proiecte care sa permita o promovare mai sustinuta a bioeconomiei. Pe plan national, Bio Danubius va deveni un motor al dezvoltarii filierelor de produse ecologice prin Asociatia Interprofesionala Inter-Bio”, a declarat domnul Costin Lianu, Director General USH Pro Business si Presedinte al Inter-Bio.

USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro 

  

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>