De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills Romania - programul Educatie despre biodiversitate in spatii urbane din cadrul proiectului Acțiuni verzi viitor durabilFundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual.


Programul la clasă vizează creșterea gradului de conștientizare a importanței biodiversității și a polenizatorilor, în rândul elevilor, al profesorilor și al comunității, precum și de a dezvolta abilitățile necesare pentru protejarea și stimularea biodiversității în zonele urbane. De asemenea, programul poate fi implementat în Săptămâna Verde, Săptămâna Școala Altfel, la orele de dirigenție sau ca activitate extracurriculară, reprezentând un mod inovativ și dinamic de învățare, care combină activitățile online, în clasă și în mijlocul naturii. Programul este recunoscut de Ministerul Educației prin protocolul nr. 8731/21.02.2025.

La ediția din anul școlar 2024-2025, în programul WorldSkills România Educație despre biodiversitate în spații urbane s-au înscris peste 400 profesori din 303 școli (30 județe). De program au beneficiat aproximativ 19500 elevi. Educația în domeniul biodiversității răspunde recomandărilor de formare la nivel european, conform Pactului verde european.

În cadrul programului la clasă au fost organizate o serie de webinare ce au adus în fața elevilor, specialiști din domeniul înverzirii urbane. Primul webinar al anului școlar a avut loc joi, 3 octombrie, și a fost susținut de Dorian Zemba (WorldSkills România) și peisagista Diana Culescu (AsoP România – Filiala București-Ilfov), incluzând prezentarea generală a programului, calendarul activităților și etapele de implementare la clasă, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Pe 30 ianuarie, cel de-al doilea webinar a oferit exemple de bună practică în amenajarea spațiilor verzi urbane, precum reamenajarea din jurul Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești. Printre vorbitori s-au aflat Diana Culescu, Georgiana Strat (APPA Atelier de peisaj) și Corina Tranca. Următorul webinar a fost dedicat instrumentului Registrul Verde Electronic, cu accent pe cartarea Parcului Circului din București, în parteneriat cu Primăria Capitalei și AsoP România – Filiala București-Ilfov. Participanții au aflat cum se utilizează acest instrument pentru inventarierea și gestionarea spațiilor verzi.

Într-un alt webinar, au fost prezentate programele și colaborările internaționale WorldSkills România în domeniul înverzirii urbane, inclusiv proiectele EPLUG, GreenVeu și BARCOVE, care susțin educația ecologică și cercetarea aplicată.

Seria se încheie pe 30 aprilie cu un nou webinar despre pereții verzi, susținut de Mihai Culescu (peisagist, membru AsoP și IFLA Europe), care a propus soluții concrete pentru integrarea acestora în cadrul școlilor.

Fundația WorldSkills România este preocupată permanent să îmbogățească programul Educație despre Biodiversitate în spații urbane cu studii de caz și cu resurse educaționale noi și atractive, realizând acest lucru prin sinergii cu multipli parteneri din diferite arii: administrația publică, mediul academic, mediul privat, ONG-uri & asociații de profil, școli și societatea civilă. Astfel, au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care a adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual.

Așadar, în perioada 5-7 noiembrie 2024, WorldSkills România și AsoP România – Filiala Teritorială București-Ilfov au organizat evenimentul Urban Greening Days, în cadrul proiectului „Acțiuni verzi, viitor durabil”. Timp de trei zile, 30 de elevi de la cinci unități de învățământ din București au explorat trotuarul sudic al Bulevardului Iuliu Maniu, alături de experți, pentru a identifica soluții sustenabile de reamenajare urbană. Tinerii au analizat problemele existente – de la trafic sufocant și spații verzi nevalorificate, până la arbori uscați și trotuare inaccesibile – și au propus idei inovatoare pentru un oraș mai prietenos. Lucrând în echipe, prin metoda Innovation Camp, elevii și-au prezentat soluțiile în fața unui juriu, dezvoltându-și astfel atât creativitatea, cât și abilitățile de colaborare.

În perioada 6–7 martie 2024, Grădina Copou din Iași a fost punctul central în care 30 de elevi din 9 școli și licee au explorat, alături de experți și mentori, soluții pentru transformarea acestui spațiu verde într-un exemplu de excelență în administrarea urbană, conform criteriilor Green Flag Award. Participanții au lucrat în echipe și au propus către administrația locală idei concrete precum pergole, amfiteatre, stații de compost, fântâni și cișmele, pentru a îmbunătăți calitatea și funcționalitatea grădinii.

În perioada 27-28 martie, evenimentul Urban Greening Days a ajuns la Aiud (Ciumbrud), reunind 35 de elevi din 6 școli și licee, alături de profesori și specialiști în înverzirea urbană, în cadrul unei noi provocări dedicate sustenabilității. Participanții au lucrat în echipe mixte pentru a cartografia elementele vegetale din Parcul Dendrologic Ciumbrud și a evalua sănătatea arborilor, utilizând ca instrument Registrul Verde Electronic. Elevii au completat fișe de evaluare, au analizat situația spațiilor verzi și au propus măsuri pentru protejarea acestora, iar la final și-au prezentat soluțiile în fața unui juriu format din experți și reprezentanți ai administrației locale. Evenimentul a oferit tinerilor o experiență practică și relevantă despre rolul pe care îl pot avea în gestionarea durabilă a mediului înconjurător.

Programul WorldSkills România Educație despre Biodiversitate în spații urbane ediția 2024-2025, face parte din proiectul Acțiuni verzi, viitor durabil, susținut financiar prin Programul Național Raiffeisen Comunități – Acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate de Raiffeisen Bank și gestionat de ARC (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare), fiind dezvoltat cu sprijinul Asociației Peisagiștilor din România, Filiala teritorială București-Ilfov și Lerero și implementat în școlile din România de Fundația WorldSkills Romania.

Pentru mai multe detalii privind programul WorldSkills România Educație despre Biodiversitate în spații urbane ediția 2024-2025 vă invităm să urmăriți paginile noastre de social media sau sa accesați site-ul nostru: https://www.worldskills.ro/projects/educatie-despre-biodiversitate-in-spatii-urbane-an-scolar-2024-2025/

 

programul Educatie despre biodiversitate in spatii urbane 1

 

programul Educatie despre biodiversitate in spatii urbane 2

 

programul Educatie despre biodiversitate in spatii urbane 3

 

programul Educatie despre biodiversitate in spatii urbane 4

 

Despre Fundația WorldSkills România

Fundația WorldSkills România este o organizație non-profit, parte a WorldSkills International și WorldSkills Europe. Înființată în 2016, fundația promovează excelența în domeniul meseriilor și al formării profesionale. ONG-ul asigură participarea tinerilor la competițiile/olimpiadele regionale, naționale, europene și internaționale de meserii organizate după standardele internaționale WorldSkills.

Prin proiectele educaționale, competițiile naționale și internaționale de meserii, Fundația WorldSkills România:

  • sprijină dezvoltarea învățământului profesional și tehnic în România
  • inspiră, pregătește și încurajează tinerii să își urmeze vocația/pasiunea
  • aduce în atenția publică schimbarea profilurilor de competențe din piața muncii în contextul evoluției tehnologice

 

Viziunea WorldSkills România: Fiecare tânăr își descoperă și își dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Misiunea WorldSkills România: WorldSkills România consolidează prestigiul meseriilor și arată importanța lor pentru dezvoltarea economică și atingerea succesului personal și profesional.

Programele, proiectele și competițiile WorldSkills sunt implementate cu sprijinul Ministerului Educației (protocol nr. 8731/21.02.2025), CNDIPT, inspectoratelor școlare, instituțiilor de învățământ și cu suport din partea mediului de afaceri și al ANPCDEFP prin Acreditarea Erasmus VET nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România. Competiția WorldSkills Romania este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2025, fără finanțare M.E.C, Nr. 24184/5/15.01.2025, la poziția 10, capitolul N – Învățământ liceal tehnologic.

  

Noutati

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

17-02-2025 Alimentatie sanatoasa

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale din lume, fiind prezent într-o gamă largă de produse alimentare, cosmetice și industriale. Cu toate acestea, calitatea uleiului de palmier poate varia semnificativ în funcție de modul în care este procesat și de sursa sa. Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și pentru a evita produsele de calitate inferioară, este esențial să cunoști caracteristicile unui ulei de palmier autentic și sănătos. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>