Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Incepe etapa prezentarilor din cadrul BASF Innovation Hub concursul pentru un viitor durabil din centrul si sud-estul Europei - Start-up-uri romanesti se afla printre primele cinci solutii regionaleStart-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare.

Citeşte mai departe...

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Legatura dintre biodiversitatea solului functiile si serviciile ecosistemelor in diferite utilizari ale solului - BIOservicES un nou proiect Horizon Europe anunta debutulProiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de parteneri din peste 11 tari, pentru o perioada de 60 de luni.

Citeşte mai departe...

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabileSchimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient.

Citeşte mai departe...

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Curs gratuit in agricultura sustenabila si gestionarea terenuluiEsti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu mediul si sustenabil din punct de vedere economic.

Citeşte mai departe...

Creditele verzi reprezinta sub 3% din portofoliile bancilor. Care sunt barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitate?

Creditele verzi - barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitateBancile si investitorii isi recalibreaza activitatea si portofoliile conform criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance), iar creditele verzi reprezinta unul dintre instrumentele necesare. Finantarea tranzitiei la o economie romaneasca sustenabila e abia la inceput, potrivit participantilor la dezbaterea „SustainAbility Talks”, cu tema „Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate”, organizata de Ambasada Sustenabilitatii.

Citeşte mai departe...

Productie agricola responsabila prin practici de ambalare circulara

Productie agricola responsabila prin practici de ambalare circularaIn prezent, protectia mediului si a resurselor naturale este fundamentala pentru fermierii din Romania, pentru a imbunatati sanatatea si fertilitatea solului, precum si pentru a proteja resursele de apa si biodiversitatea. Numai prin actiuni care minimizeaza impactul asupra mediului putem imbunatati rezistenta la schimbarile climatice.

Citeşte mai departe...

BASF Innovation Hub 2023 prelungeste termenul de inscrieri pana la data de 13 octombrie

BASF organizeaza pentru al treilea an consecutiv evenimentul de prezentare a solutiilor inovatoare pentru o dezvoltare durabila - Etapa inscrierilor a fost prelungita pana la data de 13 octombrie la miezul noptiiBASF si AHK Romania revin cu noutati in ceea ce priveste BASF Innovation Hub – competitia dedicata dezvoltarii durabile: termenul limita de inscriere a fost prelungit cu doua saptamani. Competitia din acest an atinge o mare varietate de subiecte, cum ar fi sursele de energie regenerabila pentru aplicatii industriale, metode alternative pentru productia de alimente si microalge, dezvoltarea sistemelor rezistente si solutii reciclabile si biodegradabile pentru uzul cotidian.

Citeşte mai departe...

Romania, tot mai afectata de seceta. Fermele regenerative, o solutie pentru schimbarile climatice extreme

Romania tot mai afectata de seceta - Fermele regenerative o solutie pentru schimbarile climatice extremeIn ultimii ani, lunile de vara au devenit sinonime cu ingrijorarea fermierilor, inregistrandu-se cele mai inalte temperaturi, potrivit Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM). Studiile1 dezvaluie o realitate ingrijoratoare in intreaga Europa: 61% dintre soluri sunt intr-o stare degradata atat din cauza pierderii de carbon organic din sol (53%), cat si ca urmare a pierderii biodiversitatii solului (37%).

Citeşte mai departe...

Presedinte ANPM: "Trebuie sa oprim arderile de vegetatie si sa pedepsim piromanii! Au fost aproape 5.600 de incendii in primele sase luni"

Presedinte ANPM - Trebuie sa oprim arderile de vegetatie si sa pedepsim piromanii - Au fost aproape 5.600 de incendii in primele sase lunIn 2022, 15 oameni si-au pierdut viata, iar in acest an au decedat alte doua persoane. Fenomenul arderilor de vegetatie a atins cote fara precedent anul trecut, cand numarul total al incendiilor de acest fel a fost de 2,6 ori mai mare decat cel inregistrat in anul 2018, dupa cum arata statisticile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Citeşte mai departe...

Importanta si beneficiile initiativelor verzi si ecologice in business

initiative ecologice pentru protejarea PamantuluiSustenabilitatea este o problema din ce in ce mai mare pentru societate, in special in lumea afacerilor. Schimbarile climatice continua sa ne afecteze vietile, precum si soarta tuturor celorlalte specii de pe planeta. Pentru proprietarii de afaceri, lideri si administratori, practicile de business durabile devin imperative.

Citeşte mai departe...

Modalitatile prin care consultanta de mediu contribuie la implementarea economiei circulare

Cinci metode prin care consultanta de mediu poate ajuta la implementarea economiei circulareEconomia circulara reprezinta o tendinta actuala urmarita de tot mai multe afaceri, inclusiv de cele din Romania. Implementarea acestui nou model de desfasurare a activitatilor economice vine ca un raspuns la vechiul model bazat pe extragerea, productia, utilizarea si eliminarea resurselor. Spre deosebire de acesta, economia circulara se bazeaza pe utilizarea resurselor regenerabile, pe cresterea eficientei tuturor activitatilor si pe reciclarea cat mai aproape de maxim a bunurilor produse si folosite.

Citeşte mai departe...

Facultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice serbeaza promotia de ingineri 2023 „Nicolae TIPEI”

POLITEHNICA Bucuresti sarbatoreste succesul unei noi generatii de ingineri - Festivitatea de absolvire a promotiei de ingineri 2023 Nicolae TIPEI - Facultatea de Inginerie a Sistemelor BiotehniceFacultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice - ISB cultiva inovatia si pregateste specialistii care vor defini tehnologiile viitorului pentru un mediu mai curat si o hrana mai sanatoasa! An de an, festivitatea de absolvire marcheaza incununarea rezultatelor academice si a succesului unei noi generatii de ingineri si, totodata, o experienta unica pentru fiecare absolvent.

Citeşte mai departe...

Solurile agricole si gunoiul de grajd: tarile din UE nu au directionat fondurile catre zonele cu cele mai urgente probleme legate de sol

Normele si fondurile UE pentru gestionarea solurilor agricole si a gunoiului de grajd nu sunt utilizate intr-o maniera suficienta - Standardele sunt lipsite de ambitie si tarile din UE nu au directionat fondurile catre zonele cu probleme legate de solExista o marja considerabila de actiune pentru imbunatatirea sanatatii solurilor in Europa, se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene. Gardianul finantelor UE critica eforturile depuse de UE pana in prezent pentru a asigura gestionarea durabila a solului si constata ca Comisia Europeana si tarile din UE nu au utilizat suficient instrumentele financiare si legislative pe care le aveau la dispozitie. Auditorii au observat ca standardele UE sunt adesea lipsite de ambitie si ca statele membre nu directioneaza fondurile catre zonele cu cele mai presante probleme ale solului.

Citeşte mai departe...

Miliardele de euro pusi la dispozitie de UE au avut un impact redus asupra tranzitiei catre o economie circulara

Doua planuri de actiune ale UE si 10 miliarde de euro destinate pastrarii valorii produselor si a resurselor cat mai mult timp si reducerii la minimum a deseurilor - Progresele inregistrate de tarile din UE au stagnat in ultimii aniSunt putine semne, pana in prezent, care sa arate ca UE avanseaza in tranzitia catre economia circulara, se arata intr-un raport publicat ieri de Curtea de Conturi Europeana. Masurile luate de UE si miliardele de euro pusi la dispozitie de catre aceasta au avut un impact redus asupra tranzitiei tarilor din Uniune, in special in ceea ce priveste proiectarea circulara a produselor si a proceselor de fabricatie. In acest context, atingerea ambitiei UE de a recicla de doua ori mai multe materiale in deceniul actual fata de cel anterior va fi ca si cum am incerca sa gasim cvadratura cercului, concluzioneaza auditorii.

Citeşte mai departe...

Concursul BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate, circularitate si agricultura sustenabila

BASF si AHK Romania anunta o noua editie a concursului pentru start-up-uri si solutii inovatoare - Participantii din Romania isi vor prezenta solutiile inovatoare impreuna cu cei din Bulgaria si GreciaCea mai mare companie chimica din lume, BASF, in parteneriat cu AHK Romania, anunta inceperea inscrierilor pentru concursul de inovatii dedicat start-up-urilor si solutiilor inovatoare din tara. Participarea este gratuita, iar ideile inscrise trebuie sa ofere solutii concrete in domeniul tranzitiei verzi si digitale. BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate (Cleantech), circularitate si agricultura sustenabila (Farm to Fork).

Citeşte mai departe...

Romania ClimAccelerator – Inscrie-te la cel mai complex accelerator pentru startup-urile greentech !

Raiffeisen Bank sustine pentru al treilea an consecutiv cel mai complex accelerator dedicat startup-urilor greentech Romania ClimAcceleratorProgramul Romania ClimAccelerator deschide din nou usile si in acest an startup-urilor cu idei si solutii inovatoare din zona Greentech, aflate in doua stadii diferite de dezvoltare, oferind acces la know-how, o retea de consultanti, mentori, investitori, sprijin in accelerarea afacerii cat si oportunitati de finantare. Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, cea mai importanta initiativa europeana in domeniul inovatiei climatice, de Impact Hub Bucharest avand anul acesta in calitate de partenerii principali Raiffeisen Bank Romania si OMV Petrom.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience anunta Progresul privind obiectivele durabile. Compania ofera solutii in sustinerea fermierilor si a planetei, pentru generatiile viitoare

Corteva Agriscience anunta Progresul privind obiectivele durabile Compania ofera solutii cu scopul de a sustine prosperitatea fermierilor si a planetei pentru generatiile viitoareCorteva Agriscience (NYSE: CTVA) a lansat Raportul de sustenabilitate si ESG pentru 2022, oferind o actualizare a angajamentelor luate de companie legate de abordarea unora dintre cele mai urgente provocari de mediu, economice si sociale actuale. Raportul prezinta, in detaliu, obiectivele companiei, formulate in sensul sprijinirii fermierilor din intreaga lume de a fi mai productivi si mai puternici, de a conserva biodiversitatea, de a reduce impactul asupra climei, prin operatiunile lor, si de a creste gradul de incluziune, diversitate si echitate (ID&E) in randul personalului.

Citeşte mai departe...

Practicile digitale si agricultura regenerativa

Modalitati prin care intersectia dintre agricultura si progresele digitale poate contribui la tranzitia catre practici regenerativeAgricultura regenerativa este o alternativa promitatoare, care satisface nevoile alimentare ale planetei fara a compromite capacitatea acesteia de a asigura hrana in viitor. In timp ce agricultura conventionala s-a bazat pe aratura, ingrasaminte chimice si monoculturi care au dus la eroziunea solului si la pierderea fertilitatii, practicile regenerative ofera o alternativa durabila.

Citeşte mai departe...

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” isi continua seria reuniunilor zonale la Arad

Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti isi continua seria reuniunilor zonale la AradIn continuarea reuniunilor zonale de lucru demarate inca din 2019, astazi a avut loc reuniunea de informare intitulata „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri! Masuri locale pentru dezvoltarea agriculturii si protectia apelor” pentru judetele Arad si Timis.

Citeşte mai departe...

Insecuritatea apei este una dintre cele mai mari amenintari pentru fermieri

Insecuritatea apei este una dintre cele mai mari amenintari pentru fermieriApa este o resursa vitala de viata si este esentiala pentru cresterea si intretinerea tuturor organismelor vii. Pentru agricultori, apa este deosebit de importanta pentru irigarea culturilor si hranirea animalelor. Prin urmare, este important sa fim constienti de potentialele amenintari care pot pune in pericol aceasta resursa pretioasa si sa stim cum sa le gestionam eficient pentru protejarea eficienta a culturilor.

Citeşte mai departe...

Proiectul InBestSoil: tehnici eficiente de imbunatatire a sanatatii si fertilitatii solului

InBestSoil anunta debutul proiectului finantat de Uniunea Europeana prin programul Horizon Europe - Printre parteneri se numara si RomaniaReprezentantii proiectului „InBestSoil – Evaluarea monetara a serviciilor ecosistemice ale solului si crearea de initiative pentru investitii in sanatatea solului: stabilirea unui cadru pentru includerea sanatatii solului in mediul de afaceri si elaborarea politicilor” anunta debutul proiectului, coordonat de Universitatea din Vigo, Spania, prin intermediul Horizon Europe - programul cadru de finante al Uniunii Europene pentru cercetare si inovare.

Citeşte mai departe...

Producatorii si comerciantii de bauturi sunt asteptati sa se inregistreze in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare (SGR)

Producatorii si comerciantii de bauturi sunt asteptati sa se inregistreze in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare SGR - Inregistrarea este obligatorie si se face pe site-ul administratorului SGRToate societatile comerciale din Romania care au calitatea de producatori, importatori sau comercianti de produse din categoriile apa imbuteliata, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase, in ambalaje de unica folosinta din plastic, sticla sau aluminiu, cu dimensiuni intre 0,1 l si 3 litri, precum si companiile din industria ospitalitatii ce comercializeaza aceste produse, au obligatia legala, conform Hotararii de Guvern nr. 1074/2021, sa se inregistreze online, in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare, pe site-ul www.returosgr.ro. 

Citeşte mai departe...

Fenomenul "greenwashing" din rapoartele de sustenabilitate erodeaza increderea in angajamentul real al companiilor

PwC Global Investor Survey 2022 - Noua din zece investitori considera ca rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor contin afirmatii neargumentateAproape noua din zece investitori (87%) considera ca rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor contin afirmatii nesustinute de argumente, iar 69% spun ca trebuie realizate cu aceeasi rigoare ca rapoartele financiare, potrivit sondajului PwC Global Investor Survey 2022.

Citeşte mai departe...

BASF Research: Biotehnologia alba folosind microorganismele creste sustenabilitatea si protejeaza mediul

Mici dar puternice - microorganismele contribuie la cresterea sustenabilitatii - BASF prezinta solutii inovatoare la conferinta anuala BASF ResearchLa BASF, inovatia si sustenabilitatea sunt inevitabil conectate. Cercetatorii din intreaga lume lucreaza la solutii inovatoare pentru a folosi surse alternative de materii prime si pentru a dezvolta procese de productie si produse ecologice. Proiectele actuale de cercetare si exemplele de inovatii pentru diferiti pasi ai lantului valoric au fost prezentate de Dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director Executiv al BASF SE si Chief Technology Officer, impreuna cu oameni de stiinta, in cadrul conferintei de presa BASF Research.

Citeşte mai departe...

Albumul concept Interbeing, o initiativa caritabila pentru reimpadurirea peisajelor degradate

Albumul concept Interbeing o initiativa caritabila pentru reimpadurirea peisajelor degradateDJ si producator muzical, Nico de Transilvania a lansat astazi albumul Interbeing, un proiect multi-media finantat de Cambrige Conservation Initiative si AFCN Romania ce a castigat premiul Endangered Landscapes Programme Arts Prize, care isi propune sa aduca in prim plan muzica traditionala, valorile romanesti si sa ajute la reimpadurirea peisajului montan in care a fost inregistrat.

Citeşte mai departe...

Lucruri simple pe care le poti face pentru a proteja planeta

Lucruri simple pe care le poti face pentru a proteja planeta si mediulNu este niciun secret in faptul ca intreaga planeta sufera din cauza poluarii. Plantele, animalele si oamenii sunt in pericol din cauza activitatii industriale intense, a transportului si a produselor poluante aruncate in natura.

Citeşte mai departe...

Lansarea rapoartelor IPBES privind valorile multiple si valorificarea durabila a naturii

Lansare - Raport privind evaluarea diverselor valori si valorificari ale naturii - Raport privind evaluarea utilizarii durabile a speciilor salbatice - Platforma Interguvernamentala privind Biodiversitatea si Serviciile Ecosistemelor - IPBESVersiunile finale ale rapoartelor IPBES - „Raport privind evaluarea diverselor valori si valorificari ale naturii” si „Raport privind evaluarea utilizarii durabile a speciilor salbatice” au fost lansate pe site-ul IPBES, la inceputul acestei saptamani. Cele doua rapoarte sunt rezultatul unei evaluari metodologice desfasurate pe parcursul a 4 ani de 82 de oameni de stiinta si experti de top din fiecare regiune a lumii. Ele ofera perspective, analize si instrumente pentru a stabili valorile multiple ale naturii si o utilizare mai durabila a speciilor salbatice de plante, animale, ciuperci si alge din intreaga lume.

Citeşte mai departe...

S-a lansat Campania media dedicata conservarii populatiei de urs brun din Romania

Conferinta de presa de lansare a Campaniei media de informare si constientizare a publicului larg cu privire la conservarea populatiei de urs brun din RomaniaIn 29 septembrie 2022 a avut loc conferinta de presa de lansare a Campaniei media de informare si constientizare a publicului larg cu privire la conservarea populatiei de urs brun din Romania. De asemenea, in cadrul conferintei, care a avut loc la Sinaia, a fost prezentat si stadiul la zi al etapelor proiectului. Aceasta campanie media se deruleaza in cadrul proiectului ”Implementarea Planului national de actiune pentru conservarea populatiei de Urs Brun din Romania”, Cod SMIS 136899, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2020).

Citeşte mai departe...

Cum reciclezi echipamentul vechi?

Cum reciclezi echipamentul vechiEchipamentele electronice si electrocasnice vechi pot avea o noua intrebuintare dupa reciclare. Chiar daca iti este greu sa iti imaginezi acest proces, trebuie sa stii ca deseuri electrice pot fi readuse intr-o forma sau alta la viata, in moduri complet neasteptate.

Citeşte mai departe...

BASF Innovation Hub 2022: termenul limita de inscriere in competitie va fi prelungit pana pe 30 septembrie

Peste 120 de companii inovatoare si start-up-uri din regiune si-au inscris deja proiectele in competitia pentru o dezvoltare sustenabila - Innovation HubBASF impreuna cu AHK Romania, revin cu noutati in ceea ce priveste programul BASF Innovation Hub. Astfel, termenul limita al inscrierilor pentru a participa la BASF Innovation Hub 2022, va fi prelungit cu doua saptamani, pana pe 30 septembrie, la miezul noptii, potrivit organizatorilor din cadrul companiei BASF. Tema competitiei se concentreaza pe solutiile care contribuie la energie curata, mobilitate inteligenta si agricultura durabila (strategia “Farm to Fork”).

Citeşte mai departe...

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank si Mastercard prezinta in cadrul Festivalului Anonimul Birdville un scurtmetraj regizat de pasariOTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei.

Citeşte mai departe...

Ziua Internationala a Dunarii nu trebuie uitata

Ziua Internationala a Dunarii 2022In fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), serbam Ziua Internationala a Dunarii. Sa nu uitam cu acest prilej ca Romania este promotor initiator al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si ar trebui sa facem mai mult pentru ce am initiat. Aceasta zi marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.

Citeşte mai departe...

Ministerul Mediului anunta castigatorii concursului “Fermier Responsabil”

Ministerul Mediului Apelor si Padurilor anunta castigatorii concursului Fermier ResponsabilMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), prin Unitatea de Management al Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti (CIPN), anunta castigatorii concursului “Fermier Responsabil” derulat in cadrul campaniei nationale de constientizare a proiectului, sub sloganul APAR APA. In ciuda contextului pandemic ce a ingreunat derularea activitatilor in intreaga tara, concursul “Fermier Responsabil” s-a bucurat de un larg interes in randul fermierilor la nivel national.

Citeşte mai departe...

Elevator Lab: Fintech-ul RIZE este castigatorul programului pentru solutii sustenabile si inovatoare in agricultura

Fintech-ul RIZE este castigatorul Programului Elevator Lab de dezvoltare solutii sustenabile si inovatoare in agriculturaCea mai recenta editie a programului “Elevator Lab ESG in Agriculture: Cross-Industry Partnership Program”, derulat de Raiffeisen Bank International (RBI) s-a incheiat la sfaritul lunii februarie cu evenimentul numit „Finalits’ Days”. Timp de trei luni aceasta editie s-a concentrat pe alegerea unor proiecte si idei care propun solutii si tehnologii pentru o agricultura sustenabila avangardista.

Citeşte mai departe...

UniCredit Leasing lanseaza GoGreen, o solutie financiara ce incurajeaza achizitia autovehiculelor cu impact redus asupra mediului

UniCredit Leasing lanseaza GoGreen o solutie financiara ce incurajeaza achizitia autovehiculelor cu impact redus asupra mediuluiUniCredit Leasing lanseaza o noua solutie de finantare in euro destinata achizitiei prin leasing financiar a unor vehicule 100% electrice sau hibrid. GoGreen este solutia financiara care face ca achizitia unui autoturism fara emisii de gaze de esapament sau cu emisii reduse sa fie accesibila, date fiind efortul financiar initial diminuat si dobanda atractiva.

Citeşte mai departe...

Noile orientari ale CE privind ajutoarele de stat pentru mediu si energie

Ajutoarele de stat pentru mediu si energie - Principalele modificari si impactul asupra investitiilor ce pot fi finantate din PNRR si Fondul de ModernizareDecarbonizarea intregii economii si tranzitia verde reprezinta in continuare fundamentul modificarilor legislative europene in domeniul energiei si mediului din ultima decada. In vederea atingerii obiectivelor extrem de ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asumate prin Pactul verde european si pachetul Fit for 55, vor fi necesare investitii anuale de minim 350 de miliarde de euro la nivel comunitar.

Citeşte mai departe...

MMAP: Final de an cu rezultate benefice in sprijinul fermierilor

MMAP - Final de an cu rezultate benefice in sprijinul fermierilorMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, a sustinut si in acest an Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) care au dorit sa asigure localnicilor conditii corespunzatoare de depozitare a gunoiului de grajd. Astfel, in anul 2021 au fost finalizate 33 de platforme comunale de colectare a balegarului, cu o capacitate totala pentru stocare de 73.621 metri cubi. Valoarea totala a investitiilor a fost de 62.612.249 lei, finantarea medie oferita beneficiarilor de catre MMAP fiind de 94,06%.

Citeşte mai departe...

Peste 7.400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Peste 7400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineLa data de 15 decembrie 2021, in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine – editia a 12-a, este inscrisa o suprafata totala de 70.069 ha, din care 8.579,8 ha paduri virgine si 61.489,2 ha paduri cvasivirgine.

Citeşte mai departe...

BASF Agricultural Solutions lanseaza un program de reducere a emisiilor de CO2 din ferme

Initiativa permite agricultorilor din intreaga lume sa cultive intr-un mod mai sustenabil si mai eficient din punct de vedere al emisiilor de carbon - BASF isi continua astfel angajamentul de a reduce emisiile de CO2BASF Agricultural Solutions va lansa Programul Global de Gestionare a Carbonului in Agricultura (Global Carbon Farming), care ii va ajuta pe fermieri sa reduca emisiile de dioxid de carbon. In contextul in care agricultura este responsabila pentru aproximativ 20% din emisiile globale de CO2, practicile agricole eficiente din punct de vedere al carbonului pot contribui in mod semnificativ la combaterea schimbarilor climatice.

Citeşte mai departe...

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea in cadrul programului socio-economic O sansa pentru familia ta sustinut de Danone si partenerii saiIn cadrul programului socio-economic, „O sansa pentru familia ta”, demarat in 2012, peste 220 de mici fermieri din Zimnicea, jud. Teleorman sunt sprijiniti sa desfasoare practici de agricultura regenerativa de catre Danone Romania si partenerii proiectului - Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group. Gospodarii din program realizeaza aceste practici pe o suprafata totala de peste 1.000 hectare, terenuri ce ajuta la scaderea emisiilor de carbon in zona, dar si la cresterea nivelului de bunastare a animalelor.

Citeşte mai departe...

Natura si mediu: finantare de peste 290 de mil. EUR pentru proiecte prin Programul LIFE

Programul LIFE - finantare in valoare de peste 290 de milioane EUR din partea UE pentru proiecte legate de natura mediu si politici climaticeComisia Europeana a aprobat in data de 25 noiembrie 2021 un pachet de investitii in valoare de peste 290 de milioane EUR pentru 132 de proiecte noi in cadrul programului LIFE pentru mediu si politici climatice. Noile proiecte LIFE vor ajuta Europa sa devina un continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050, vor plasa biodiversitatea Europei pe calea redresarii pana in 2030 si vor contribui la redresarea verde a UE in urma pandemiei de COVID-19.

Citeşte mai departe...

EcoTree - solutia propusa de un start-up romanesc, s-a calificat in finala regionala BASF Innovation Hub

AHK Romania si BASF au anuntat cea mai buna idee a unui start-up - EcoTree - platforma cloud de reciclare menita sa faciliteze procesul de reciclareSolutia cloud pentru reciclare menita sa faciliteze reciclarea prin utilizarea inteligentei artificiale este castigatoarea etapei locale a concursului BASF Innovation Hub, destinat inovatorilor si start-up-urilor care contribuie direct sau indirect la pilonii Agendei Verzi – energie curata, agricultura durabila si economie circulara. Castigatorul a fost ales in cadrul unui eveniment live, organizat in cursul zilei de ieri, pe Zoom. In cursul evenimentului live, start-up-urile au prezentat celor patru membri ai juriului ideile lor inovatoare.

Citeşte mai departe...

Reabilitarea acoperisurilor bazelor montane Salvamont, sprijinita de Wetterbest

Wetterbest semneaza un parteneriat pe doi ani cu Salvamont Romania pentru reabilitarea bazelor montaneWetterbest, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata sistemelor de acoperisuri din tigla metalica, sustine Salvamont Romania cu 50.000 de euro, pentru reabilitarea acoperisurilor bazelor montane. Programul „Suntem dedicati planetei”, in cadrul caruia s-a semnat parteneriatul, se va derula pe parcursul a 2 ani. Prin intermediul acestui parteneriat, Wetterbest va sprijini proiectul Salvamont de refacere a acoperisurilor bazelor montane cu sisteme complete de invelitori metalice pentru acoperisuri, care asigura o izolare mai buna si sunt rezistente la conditiile meteorologice de la altitudini mari.

Citeşte mai departe...

A II-a editie a campaniei „3 ambalaje ai reciclat si pe loc esti premiat”, destinata ambalajelor marca TetraPak

Danone Romania si PENNY invita consumatorii sa colecteze ambalaje TetraPak in 30 de magazine ale retailerului din Bucuresti si IlfovDanone Romania, PENNY si TetraPak desfasoara cea de-a doua editie a campaniei „3 ambalaje ai reciclat si pe loc esti premiat”, in cadrul careia consumatorii pot colecta orice ambalaj care contine marca TetraPak, in 30 de unitati PENNY din Bucuresti si Ilfov. Campania reprezinta un nou demers de sustenabilitate, prin care Danone Romania, PENNY si TetraPak isi propun sa creasca gradul de constientizare cu privire la nevoia de a avea un comportament responsabil fata de mediul inconjurator.

Citeşte mai departe...

FrieslandCampina reduce impactul asupra mediului inconjurator cu etichetele produse de Rottaprint

FrieslandCampina reduce impactul asupra mediului inconjurator cu etichetele produse de Rottaprint - NapolactFrieslandCampina Romania, producatorul brandului romanesc de lactate Napolact, anunta ca toate etichetele termocontractibile utilizate pentru recipientele produselor sale vor fi realizate cu folie din PETg, o varianta sustenabila, prietenoasa cu mediul. Materialele sunt produse de Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografica producatoare de etichete autoadezive si ambalaje flexibile din Romania.

Citeşte mai departe...

Ploiesti: autoritatile locale si fermierii discuta cu specialistii proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

autoritatile locale si fermierii discuta cu specialistii proiectului - Controlul Integrat al Poluarii cu NutrientiAstazi, la Ploiesti, a avut loc reuniunea zonala de lucru „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri! Masuri locale pentru dezvoltarea agriculturii si protectia apelor” care a reunit autoritatile locale, fermierii si grupurile de actiune din judetele Prahova si Dambovita, alaturi de specialisti din cadrul APIA Dambovita si Prahova, OJFIR Prahova, Administratia Bazinala Buzau, SGA Prahova si Dambovita.

Citeşte mai departe...

ESA: Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inalta

Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inaltaAgentia Spatiala Europeana - ESA a publicat vineri, pe site-ul oficial al agentiei, o fotografie la rezolutie inalta a Deltei Dunarii, realizata de pe orbita circumterestra in cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.

Citeşte mai departe...

Ordonanta fara plastic: Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

Ordonanta fara plastic - Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilorOrdonanta adoptata recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piata a unor produse din plastic de unica folosinta extinde raspunderea producatorilor, care vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea si colectarea deseurilor si pentru masurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Citeşte mai departe...

Alte 2227 de hectare de paduri de stat au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Alte peste doua mii de hectare de paduri de stat administrate de Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineInca 2.227,16 hectare de paduri de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, in urma proiectului lansat de anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru identificarea de noi suprafete de paduri virgine si cvasivirgine si realizarea studiilor de fundamentare.

Citeşte mai departe...

Comunitatile locale si fauna Muntilor Fagaras, sprijinite de ANSVSA si Conservation Carpathia

ANSVSA si Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza pentru pastrarea traditiilor sprijinirea comunitatilor locale si dezvoltarea celui mai mare parc natural din RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza intr-un proiect care isi propune identificarea unor solutii eficiente pentru sprijinirea crescatorilor de animale din zona si, concomitent, de protejare a unei zone care devine cel mai emblematic parc national din zona Muntilor Fagaras.

Citeşte mai departe...

Romania Salbatica, cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastra, va avea premiera nationala la TIFF

Romania Salbatica cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastraDupa mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si 10 ani de pre-productie, cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra, va fi lansat pe marile ecrane, in premiera absoluta, in Piata Unirii open-air, in cadrul Festivalului TIFF (23 iulie - 1 august). Prima etapa a proiectului Romania Salbatica, initiat de fotograful Dan Dinu, in colaborare cu WWF, s-a desfasurat in perioada 2010 – 2013 cand au fost fotografiate toate cele 28 de rezervatii mari din Romania (parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si o rezervatie a Biosferei), demersul finalizandu-se cu o expozitie de fotografie in aer liber, vizitata de peste 50.000 de oameni din marile orase din tara.

Citeşte mai departe...

Voluntarii participa la refacerea suprafetelor destinate hranei faunei salbatice din Maramures

Voluntarii participa activ la refacerea si imbunatatirea suprafetelor destinate hranei faunei salbatice din MaramuresWWF Romania – filiala Maramures continua proiectul pilot de refacere si imbunatatire a suprafetelor destinate hranei faunei salbatice din zona coridoarelor ecologice din Maramures. Aceste demersuri fac parte din proiectul „Granite deschise pentru fauna salbatica din Carpati”, care isi propune identificarea si securizarea retelei de coridoare ecologice transfrontaliere din Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina.

Citeşte mai departe...

Ce servicii ofera o agentie de mediu si de ce este nevoie de ele?

Serviciile oferite de o agentie de mediuProtectia mediului inconjurator este o preocupare din ce in ce mai mare a intregii noastre societati. Poluarea pe care o generam astazi poate avea un efect extrem de neplacut asupra generatiilor viitoare, motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie sa isi administreze cu atentie deseurile. Din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii pentru eliminarea consumului de plastic, pentru eliminarea arderii de combustibili si pentru o organizare mult mai buna a deseurilor. Daca in cazul unei persoane fizice protectia mediului tine strict de modul personal de organizare, in cazul unei companii lucrurile sunt ceva mai complexe.

Citeşte mai departe...

RoHilac 2021-2024, o initiativa care isi propune cercetarea ecologiei hilacului (Sacalul auriu) in Romania

RoHilac 2021-2024 initiativa de cercetare a ecologiei hilacului in Romania - Intalnire de lucru la sediul Ministerului Mediului Apelor si PadurilorHilacul sau sacalul auriu, desi are statut de specie de interes comunitar alaturi de capra neagra, dihorul de casa si jderul de camp, este persecutat prin vanatoare la limite exagerate. La data de 6 aprilie 2021, la invitatia domnului secretar de stat Robert-Eugen Szep, a avut loc o intalnire la sediul MMAP cu tema "Parteneriat pentru elaborarea Planului de Management al speciei Sacal (Canis aureus)".

Citeşte mai departe...

Degradarea sistemelor arabile ale lumii a fost analizata intr-un studiu international coordonat de Universitatea din Bucuresti

Un studiu global coordonat de Universitatea din Bucuresti subiect de interes pentru Organizatia Natiunilor Unite - Studiul a fost publicat in prestigioasa revista stiintifica Environmental ResearchUn grup de cadre didactice si cercetatori de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti, de la Institutul de Cercetare al Universitatii din Bucuresti (ICUB) si din cadrul altor sase institutii academice prestigioase din tara si din strainatate, au efectuat o cercetare interdisciplinara despre degradarea terenurilor arabile ale lumii. Rezultatele stiintifice obtinute in cadrul acestei analize globale complexe au atras atentia Conventiei Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii („United Nations Convention to Combat Desertification” – UNCCD).

Citeşte mai departe...

O noua aplicatie pentru mobil care masoara impactul pe care il au produsele de protectia plantelor asupra mediului

Dezvoltata de Corteva Agriscience aplicatia IPM Pro ii ajuta pe fermieri oferind solutii durabile de gestionare a insecticidelorA fost lansata o noua aplicatie mobila care sa-i ajute pe producatorii agricoli sa-si protejeze culturile si sa asigure un sistem agricol mai rezistent si mai durabil. Prin utilizarea aplicatiei IPM Pro de la Corteva Agriscience, fermierii pot masura orice impact potential al substantelor, cum ar fi Isoclast™ active, Spinetoram si Spinosad, asupra insectelor benefice si polenizatorilor.

Citeşte mai departe...

Summitul Global al Sistemelor Alimentare: Jim Collins evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila

Declaratia lui Jim Collins CEO-ul Corteva Agriscience la Summitul Global al Sistemelor Alimentare evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila pentru un impact pozitiv asupra climeiRedresarea economica in urma pandemiei COVID-19 necesita angajamentul mai multor natiuni de a se dedica mai intens agriculturii durabile, a declarat Jim Collins, CEO Corteva Agriscience, in cadrul sesiunii Climate-Positive Agriculture in a Post-COVID World (Agricultura cu impact pozitiv asupra climei, intr-o lume post-COVID) de la summit-ul virtual Financial Times Global Food Systems Summit. „Pentru cei implicati in domeniul agricol, este clar ca am depasit perioada in care ne gandeam la sustenabilitate ca fiind doar o parte din afacerea noastra. Sustenabilitatea ESTE afacerea noastra. Ii putem servi mai eficient pe beneficiarii lantului alimentar global re-evalualand fiecare aspect al afacerii noastre prin prisma durabilitatii.”

Citeşte mai departe...

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii Fagaras

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii FagarasFundatia Conservation Carpathia a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode stiintifice, cantitative a speciei ras (Lynx lynx) intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali. Monitorizarea a fost facuta cu ajutorul camerelor foto cu senzor de miscare si isi propune evaluarea starii de conservare si mentinerea unei populatii viabile de rasi, precum si crearea unui model de monitorizare a faunei salbatice la nivel national.

Citeşte mai departe...

Inaugurarea Centrul de cunostinte dedicat inversarii pierderii biodiversitatii si protejarea ecosistemelor Europei

Comisia Europeana inaugureaza Centrul de cunostinte pentru a inversa pierderea biodiversitatii si a proteja ecosistemele EuropeiAstazi, 21 octombrie, in cadrul Saptamanii verzi a UE, aflata in desfasurare, Comisia Europeana inaugureaza un nou Centru de cunostinte privind biodiversitatea: un ghiseu unic pentru dovezi stiintifice in vederea refacerii si protejarii ecosistemelor naturale care ne ofera hrana, medicamente, materiale, recreere si bunastare.

Citeşte mai departe...

Premiile Natura 2000 recompenseaza solutiile de protectie a naturii in intreaga Europa

Premiile Natura 2000 - UE recompenseaza excelenta in ceea ce priveste protectia naturii in intreaga EuropaIn data de 14 octombrie s-au anuntat castigatorii editiei din acest an a premiilor Natura 2000. Premiile recunosc povestile de succes in materie de conservare a mediului din intreaga UE si sensibilizeaza cu privire la una dintre realizarile remarcabile ale Europei — reteaua de zone protejate Natura 2000. Cele sase proiecte castigatoare sunt proiecte din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franta, Spania si un proiect transfrontalier care implica parteneri din Austria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia si Ucraina.

Citeşte mai departe...

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>