Dobroesti Composteaza: Primul program pilot de colectare separata a deseurilor vegetale de langa Bucuresti

Biodeck dezvolta primul program pilot de colectare separata a deseurilor vegetale de langa Bucuresti

Biodeck a prezentat in cadrul conferintei Gestionarea bio-deseurilor programul Dobroesti Composteaza, primul program de colectare separata a deseurilor vegetale si de compostare a lor de langa Bucuresti. Conferinta a fost organizata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Asociatia Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) si MAVA. La eveniment a participat Ministrul Mediului, Costel Alexe, alaturi de experti tehnici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Biodeck a prezentat programul pilot de compostare in contextul promulgarii noii legi care obliga cetatenii de la 1 ianuare 2021 sa colecteze separat deseurile biodegradabile.

Dobroesti Composteaza a fost demarat in urma cu un an si vizeaza colectarea separata a deseurilor vegetale de la populatie, din 3 cartiere din Dobroesti. Astfel, comuna Dobroestiul ajunge pe harta comunitatilor responsabile care au luat in serios colectarea separata a deseurilor vegetale, precum si a celor care fac tranzitia catre o societate generatoare de cat mai putine deseuri. Proiectul pilot este un model de bune practici ce poate fi scalat si in alte comunitati de pe teritoriul Romaniei.

 

Drumul deseurilor compostabile de la sursa la statia de compost

Ideea lansarii acestui proiect s-a nascut ca urmare a preocuparii de a crea un model replicabil ce poate ajuta la recuperarea decalajului dintre performanta actuala foarte scazuta a Romaniei de reciclare a deseurilor municipale (14%, din care 7% compostare) si tinta la care ar trebui sa ajungem pana la finalul anului 2020 (50%), stabilita pentru tarile membre UE.

Astfel, incepand cu luna noiembrie 2019, autoritatile comunei Dobroesti, prin agentul local de salubritate Ecosal, in colaborare cu compania Biodeck si Asociatia Ecoteca si-au luat angajamentul de a porni in calatoria spre o comuna cu cat mai putine deseuri.

Dupa ce au trecut printr-o campanie eficienta de informare si constientizare, locuitorii comunei Dobroesti beneficiaza de un program pilot in care au sansa sa reduca pe cat de mult posibil cantitatile de deseuri menajare, sa valorifice deseurile organice si biodegradabile prin procese de compostare si sa previna pe viitor generarea de noi deseuri.

La 12 luni de la implementarea proiectului pilot, rezultatele sunt imbucuratoare si indica faptul ca suntem pe drumul cel bun la categoria colectare separata daca se gaseste un model bun de replicat. In cazul Dobroesti colaborarea autoritate publica - companii private - cetatean a functionat eficient si asta se reflecta in rezultatele obtinute. Parteneriatul dintre autoritatea locala, o companie privata si un ONG faciliteaza efectul de sinergie a resurselor (logistica, marketing, know-how).


Proiectul a fost implementat si a primit tot sprijinul din partea Primariei Dobroesti, Ilfov, implicand 1000 de cetateni din 3 cartiere din Dobroesti. Partenerul logistic, Ecosal, agentul local de salubritate, a asigurat colectarea deseurilor pe toata perioada proiectului si a asigurat transportul lor la statia de compost. Compania Biodeck s-a asigurat de furnizarea sacilor menajeri biodegradabili si compostabili necesari in procesul de colectare separata a deseurilor si a realizat campaniile de informare a cetatenilor. Asociatia Ecoteca a fost coordonatorul proiectului, iar compania Utiltrailer SA a realizat compostarea deseurilor.

Rezultatele arata ca cetatenii sunt dispusi sa faca un efort in plus pentru a colecta separat deseul vegetal, daca primesc sprijinul autoritatilor. Mai mult de 40% din gospodarii au ramas implicate in proiect si scot deseurile vegetale la poarta in fiecare sambata, pentru colectare. In total s-au distribuit cetatenilor peste 5000 de saci compostabili si au fost colectate peste 17 to de deseuri vegetale din gospodarii si gradini.

Proiectul Dobroesti Composteaza este un exemplu de bune practici din care autoritatile locale, companiile, ONG-urile si cetatenii se vor putea inspira pentru a face mai usoara adaptarea la noile obligatii legale ce vor surveni in contextul noii Legi a compostului, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021.

 

 

STUDIU DE CAZ

Dobroesti Composteaza

Primul program pilot de langa Bucuresti
pentru colectarea separata a deseurilor vegetale


Comuna Dobroesti reprezinta una dintre comunitatile responsabile din Romania care a luat in serios colectarea separata a deseurilor vegetale precum si tranzitia catre o societate generatoare de cat mai putine deseuri, pozitionandu-se astfel ca un model de bune practici ce poate fi scalat si in alte comunitati de pe teritoriul Romaniei.

 

Despre Dobroesti

Dobroesti este o comuna in judetul Ilfov, formata din satele Dobroesti (resedinta) si Fundeni. Cu o suprafata totala de 11 km², comuna se afla pe malul stang al raului Colentina, foarte aproape de Bucuresti, la circa 9 km de centrul orasului.

Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Dobroesti se ridica la 9.325 de locuitori, in crestere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 6.589 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (89,25%), cu o minoritate de chinezi (2,25%).

In momentul in care a venit propunerea implementarii colectarii separate a deseurilor vegetale, in comuna Dobroesti era deja implementata de cca 2 ani colectarea deseurilor reciclabile de la gospodarii (hartie-carton, plastic, sticla, metal/doze de aluminiu) in sacul galben primit de la Ecosal Serv, majoritatea cetatenilor fiind deja obisnuiti cu colectarea separata a deseurilor.

 

Drumul deseurilor compostabile de la sursa la statia de compost

Ideea lansarii acestui proiect s-a nascut ca urmare a preocuparii de a crea un model replicabil ce poate ajuta la recuperarea decalajului dintre performanta actuala foarte scazuta a Romaniei de reciclare a deseurilor municipale (14%, din care 7% compostare) si tinta la care ar trebui sa ajungem pana la finalul anului 2020 (50%), stabilita pentru tarile membre UE.

La jumatatea lunii noiembrie 2019, autoritatile comunei Dobroesti, prin agentul local de salubritate Ecosal, in colaborare cu compania Biodeck si Asociatia Ecoteca si-au luat angajamentul de a porni in calatoria spre o comuna cu cat mai putine deseuri. Astfel, incepand cu luna noiembrie locuitorii comunei Dobroesti beneficiaza de un program pilot in care au sansa sa reduca pe cat de mult posibil cantitatile de deseuri menajare, sa valorifice deseurile organice si biodegradabile prin procese de compostare si sa previna pe viitor generarea de noi deseuri.

Scopurile acestui proiect au fost atat educationale (informarea locuitorilor si a agentilor de salubritate), cat si de mediu (colectarea resturilor organice si compostarea lor, pentru a nu mai ajunge la groapa de gunoi). Proiectul fiind unul pilot, are ca scop si analiza impactului si a eficientei actiunii, pentru a crea bazele unui sistem permanent si eficient de colectare a deseurilor compostabile la nivel national.

Prin implementarea sa, proiectul va urmari, cu prioritate, sa creeze premisele aplicarii unei solutii inovative si eficiente pentru gestionarea deseurilor municipale si, implicit, economisirea banului public, dar si utilizarea unei modalitati de fertilizare si crestere a calitatii solului din spatiile verzi ale comunei Dobroesti cu ajutorul compostului obtinut din deseurile biodegradabile generate in gospodariile populatiei.

Proiectul pilot a inceput prin stabilirea unor obiective realizabile in decursul unui an calendaristic:

  • Reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile municipale depozitate de Comuna Dobroesti;

  • Extinderea sistemului de colectare separata a deseurilor cu o noua fractie – cea a deseurilor biodegradabile verzi generate in gospodarii;

  • Informarea cetatenilor despre beneficiile colectarii separate;

  • Trasarea unui sistem eficient de colectare a deseurilor compostabile care sa poata fi replicat la nivel national.


La initiativa Asociatiei Ecoteca, cu sprijinul companiei Biodeck, autoritatile din comuna Dobroesti au inceput procesul de colectare separata a deseurilor compostabile, care a inclus o serie de pasi esentiali pentru a informa si implica in mod activ comunitatea locala.

Chiar de la primele intalniri ale partenerilor implicati in proiect au fost identificati indicatorii si tintele de colectare a deseurilor. De asemenea, agentul local de salubritate, Ecosal, a prezentat o metoda eficienta de colectare prin desemnarea unei echipe de 2 persoane care vor colecta saptamanal biodeseurile, cu intocmirea unor liste de colectare, astfel incat sa poata fi calculate performantele si evolutia pe fiecare gospodarie in parte. In cadrul aceleiasi intalniri s-a stabilit de acord comun ca ziua de sambata este cea mai potrivita pentru ridicarea deseurilor compostabile, astfel ca s-a transmis in mod repetat catre cetateni ca Sambata este zi de compost in Dobroesti.

Biodeck - Programul pilot Dobroesti Composteaza


De asemenea, au fost identificate cartierele din comuna care vor urma sa fie parte din proiect. Alegerea gospodariilor populatiei ca generatori de deseuri compostabile pentru acest proiect a fost gandita avand in vedere statisticile ANPM, din care rezulta ponderea foarte mare a deseurilor generate de populatie in total deseuri municipale (peste 70%). In plus, deseurile biodegradabile au o pondere semnificativa in cantitatea totala a deseurilor municipale (peste 55%).

Partenerul strategic, Biodeck, a asigurat, pe toata durata proiectului, aprovizionarea cu saci menajeri biodegradabili si compostabili necesari colectarii separate a deseurilor compostabile. Ei pot fi compostati alaturi de resturile alimentare, fara a necesita o curatare inainte asa cum se procedeaza in cazul sacilor de polietilena. Sacii indeplinesc cerintele stricte ale standardelor europene de compostare si biodegradabilitate prin care mai mult de 90% din continutul produsului sa fie transformat prin descompunere in biomasa, CO2 si apa, fara reziduuri nocive.

Pentru o mai buna intelegere a proiectului si o colaborare eficienta, cetatenii au trecut printr-o campanie de educare (prin toate mijloacele de comunicare disponibile - pliante, afise, bannere stradale, mediul online si, desigur, intalniri periodice cu cetatenii). Acestia au aflat ce inseamna si ce presupune colectarea separata, ce se intampla cu deseurile organice care pleaca de la ei din curte, ce efecte nocive au daca ajung la groapa de gunoi.

De precizat ca in comuna Dobroesti este implementata de cca 2 ani colectarea deseurilor reciclabile de la gospodarii (hartie-carton, plastic, sticla, metal/doze de aluminiu) in sacul galben primit de la Ecosal Serv, majoritatea cetatenilor fiind deja familiarizati cu colectarea separata a deseurilor. Acest proiect pilot a venit ca o completare in procesul de sortare cu care cetatenii erau deja obisnuiti.

Pe parcursul implementarii proiectului, la inceputului anului 2020 a fost identificata in proximitate o statie de compost industriala care a devenit partener. Compania Utiltrailer SA a inceput sa preia deseurile vegetale in vederea compostarii lor.

 

REZULTATE

Perioada proiect: 12 luni
Data primei colectari: 23.11.2019
Ritmicitate colectare: Saptamanal, in fiecare sambata
Deseuri colectate: Deseuri biodegradabile verzi de la bucatarie si din curte (fara deseuri de origine animaliera)
Nr persoane incluse in pilot: Aproximativ 1000
Nr gospodarii: 396 (exclusiv case)
Zona pilot: 3 cartiere din Dobroesti: ”Florilor”, ”Legea 15” si ”Balcescu”
Nr total strazi incluse in zona pilot: 23
Perioada informare cetateni via materiale tiparite (pliante, afise, bannere, door hangers): 2 campanii (Oct-Nov. 2019, August 2020)
Nr gospodarii care au predat cel putin o data deseuri compostabile in cadrul proiectului: 166 (42% din total gospodarii)
Volum total deseuri compostabile colectate (in 9 luni): 136,78 m.c.
Cantitate totala deseuri compostabile colectate: 17,48 tone
Volum mediu colectat saptamanal: 4,1 m.c.Volumul variaza in functie de anotimp si vegetatie (in perioadele ploioase volumul si cantitatea creste din cauza ierbii, iar primavara si toamna din cauza toaletarii copacilor si arbustilor din curtile oamenilor).
Cantitate medie colectata saptamanal din zona pilot: 530 kg (este afectata de sezonalitate – anotimp, marile sarbatori legale, concedii etc.)
Exemple de gospodarii din topul gospodariilor dupa frecventa predarii deseurilor compostabile si a cantitatilor predate (cate un exemplu din fiecare cartier din zona pilot):
  • Gospodarie din cartier ”Balcescu” (cu spatii verzi mai generoase):
  1. 26 predari
  2. 4,44 m.c. volum total deseuri compostabile predate
Medie = 0,17 m.c./predare (echiv. 3 saci verzi/sapt.)
  • Gospodarie din cartier ”Florilor” (cu spatii verzi medii):
  1. 31 predari
  2. 4,27 m.c. volum total deseuri compostabile predate
Medie = 0,14 m.c./predare (echiv. 2 saci verzi/sapt.)
  • Gospodarie din cartier ”Legea 15” (cu spatii verzi reduse):
  1. 32 predari
  2. 2,58 m.c. volum total deseuri compostabile predate

Medie = 0,08 m.c./predare (echiv. 1 sac verde/sapt.)

NOTA: in exemplele de mai sus sunt incluse deseurile compostabile de la bucatarie si deseurile verzi din curte/gradina.

 

 

Ce a functionat?

Unul dintre cei mai importanti factori care au contribuit la reducerea de deseuri vegetale a fost sistemul de colectare separata. Saptamanal au fost impartiti saci menajeri biodegradabili si compostabili tuturor cetatenilor parte din proiectul pilot si colectarea lor in fiecare sambata de catre agentul local de salubritate.

Biodeck - Programul pilot Dobroesti Composteaza - Sacul verde


Un alt element la fel de semnificativ a fost implicarea unui operator local al unei statii de sortare si compostare, compania Utiltrailer SA. Faptul ca acesta si-a dat acordul sa fie parte din proiect va aduce rezultate vizibile semnificative. Procesul de compostare, hidratare, maturare a humusul dureaza intre 2 - 4 luni. Procesul este unul in progres, in momentul acesta este in proces de hidratare.

Desigur, si educarea a fost jucat un rol important in acest proiect. Cetatenii au fost informati pe toate canalele disponibile - pliante, afise, mediul online si, desigur, intalniri periodice cu cetatenii - cu detalii relevante despre sortarea deseurilor vegetale si compostarea lor. Informarea cetatenilor pe grupul Facebook dedicat locuitorilor din Dobroesti despre proiectul pilot a generat cereri de extindere a proiectului in toata comuna.

Proiectul creeaza premisele implicarii cetatenilor intr-o cauza utila intregii comunitati, prin reducerea concomitenta a cantitatii deseurilor care ajung la groapa de gunoi si intretinerea spatiilor verzi ale comunei din compostul rezultat in urma procesului de valorificare a deseurilor biodegradabile verzi (fertilizator natural).

Din economiile la bugetul comunei (rezultate din diferenta de cost de la groapa vs. cost compostare) se pot realiza investitii utile.

Cetatenii care au inteles utilitatea proiectului s-au conformat aproape imediat regulilor de colectare a deseurilor compostabile (ce se colecteaza in sacul verde si ce nu). In acest sens, abordarea ”la firul ierbii” a avut un impact pozitiv la asimilarea mai rapida a informatiilor de catre cetateni – de la distribuit pliante si saci de colectare dedicati, la discutii punctuale cu cetatenii.

Exemplul personal al salariatilor Ecosal care locuiesc in zona pilot a influentat pozitiv aderarea vecinilor de strada si cartier la proiect.

De asemenea, efectul propagator al implicarii cetatenilor in proiect a fost observat pe mai multe strazi, unde numarul gospodariilor care au aderat voluntar la proiect a crescut dupa ce vecinii au discutat intre ei.

Singurul stimulent financiar utilizat in proiect a fost scutirea de taxa de colectare deseuri vegetale (pentru care tariful standard este de 65 lei/m.c.). Deseurile reciclabile se colecteaza gratuit, iar taxa de salubritate pentru deseurile menajere este de 9,13 lei/pers/luna, indiferent de cantitatea de deseuri menajere generata. Din acest motiv, pentru gospodariile care genereaza preponderent deseuri verzi de la bucatarie (deseurile lor din gradina/curte fiind nesemnificative) singura motivatie de aderare voluntara la proiect a fost una civica. Insa acesti cetateni au fost si cei care au influentat pozitiv comunitatea locala, devenind ”ambasadori” ai proiectului.

 

Ce nu a functionat?

Exista inca o parte importanta a populatiei care nu intelege sau nu acorda suficienta importanta colectarii separate a deseurilor generate in gospodaria proprie (nu separa nici deseurile reciclabile, cu atat mai putin deseurile compostabile).

Desi fiecare gospodarie a primit materiale informative tiparite (pliante, door hangers), unii cetateni au recunoscut ca le-au ignorat, invocand faptul ca nu stiu ce sa faca cu ele (desi instructiunile scrise si cele verbale au fost foarte clare – feedback primit de la majoritatea cetatenilor cu care echipa de proiect a interactionat pe parcursul derularii lui).

O parte din cetateni a profitat de gratuitatea colectarii bio-deseurilor in zona pilot pentru a preda doar deseurile verzi din curte (iarba, crengi), ignorand faptul ca proiectul vizeaza si deseurile verzi de la bucatarie.

Ne-am intalnit si cu situatii in care nu s-a putut face identificarea corecta a gospodariilor (lipsa numere stradale), gospodarii unde locuitorii au rezidenta multipla (ex. Bucuresti si Dobroesti) etc. Consideram ca aceste disfunctionalitati pot fi depasite in timp prin cresterea numarului de campanii de informare a cetatenilor prin toate mijloacele online si offline disponibile.

 

Colaborarea cetatean - companie privata - autoritati

Toate echipele implicate - cetateni - autoritati - companii private au reusit o colaborare eficienta si asta se poate reflecta in rezultatele obtinute. Parteneriatul dintre autoritatea locala, o companie privata si un ONG faciliteaza efectul de sinergie a resurselor (logistica, marketing, know-how).

Proiectul a fost implementat si a primit tot sprijinul din partea Primariei Dobroesti, Ilfov. Primarul a fost foarte receptiv si implicat.

Partenerul logistic, Ecosal, agentul local de salubritate, a asigurat colectarea deseurilor pe toata perioada proiectului si a asigurat transportul lor la statia de compost. Coordonatorul logistic si cetatean implicat in proiect, Pana Daniel, a devenit un exemplu model pentru membrii comunitatii din care face parte.

Compania Biodeck s-a asigurat de furnizarea sacilor menajeri necesari in procesul de colectare separata a deseurilor. De asemenea, impreuna cu Asociatia Ecoteca a oferit sprijin educational cetatenilor implicati in proiect. A derulat campanii de promovare a proiectului atat offline prin plasarea de materiale informationale, cat si online prin campanii de comunicare.

Asociatia Ecoteca a fost initiatorul si coordonatorul proiectului, asigurand identificarea si colaborarea permanenta cu stakeholderii implicati in realizarea proiectului, intalniri cu acestia si cu beneficiarii proiectului, urmarirea calendarului activitatilor realizate in cadrul proiectului, elaborarea rapoartelor de activitate pentru a reflecta rezultatele proiectului, concluziile si recomandarile desprinse din implementare, pornind de la datele culese de pe teren.

Compania Utiltrailer SA a preluat deseurile vegetale produse si le-a pus intr-un proces de compostare care urmeaza un ciclu bine definit.

 

Sustenabilitate si replicare la scara larga

Modelul de colectare separata a deseurilor vegetale propus este unul sustenabil si poate fi imbunatatit prin achizitionarea unor pubele specifice materiilor biodegradabile.

Odata implementat la nivel de comuna, va contribui la scaderea generarii de deseuri vegetale.

Proiectul poate fi implementat la scara larga, insa e nevoie de implicare din partea autoritatilor, de o educare si informare corespunzatoare a cetatenilor, de asigurarea unei infrastructuri eficiente, de instalarea unor statii de compostare locale.

  

Perioada proiect:

12 luni

Data primei colectari:

23.11.2019

Ritmicitate colectare:

Saptamanal, in fiecare sambata

Deseuri colectate:

Deseuri biodegradabile verzi de la bucatarie si din curte (fara deseuri de origine animaliera)

Nr persoane incluse in pilot:

Aproximativ 1000

Nr gospodarii:

396 (exclusiv case)

Zona pilot:

3 cartiere din Dobroesti: ”Florilor”, ”Legea 15” si ”Balcescu”

Nr total strazi incluse in zona pilot:

23

Perioada informare cetateni via materiale tiparite (pliante, afise, bannere, door hangers):

2 campanii (Oct-Nov. 2019, August 2020)

Nr gospodarii care au predat cel putin o data deseuri compostabile in cadrul proiectului:

166 (42% din total gospodarii)

 

Volum total deseuri compostabile colectate (in 9 luni):

136,78 m.c.

Cantitate totala deseuri compostabile colectate:

17,48 tone

Volum mediu colectat saptamanal:

4,1 m.c.

Volumul variaza in functie de anotimp si vegetatie (in perioadele ploioase volumul si cantitatea creste din cauza ierbii, iar primavara si toamna din cauza toaletarii copacilor si arbustilor din curtile oamenilor).

Cantitate medie colectata saptamanal din zona pilot:

530 kg (este afectata de sezonalitate – anotimp, marile sarbatori legale, concedii etc.)

Exemple de gospodarii din topul gospodariilor dupa frecventa predarii deseurilor compostabile si a cantitatilor predate (cate un exemplu din fiecare cartier din zona pilot):

  • Gospodarie din cartier ”Balcescu” (cu spatii verzi mai generoase):

  1. 26 predari

  2. 4,44 m.c. volum total deseuri compostabile predate

Medie = 0,17 m.c./predare (echiv. 3 saci verzi/sapt.)

 

  • Gospodarie din cartier ”Florilor” (cu spatii verzi medii):

  1. 31 predari

  2. 4,27 m.c. volum total deseuri compostabile predate

Medie = 0,14 m.c./predare (echiv. 2 saci verzi/sapt.)

 

  • Gospodarie din cartier ”Legea 15” (cu spatii verzi reduse):

  1. 32 predari

  2. 2,58 m.c. volum total deseuri compostabile predate

Medie = 0,08 m.c./predare (echiv. 1 sac verde/sapt.)

 

NOTA: in exemplele de mai sus sunt incluse deseurile compostabile de la bucatarie si deseurile verzi din curte/gradina.

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>