Extinderea practicilor de agricultura regenerabila - Noul obiectiv PepsiCo pentru 2030

PepsiCo extinde practicile de agricultura regenerabila imbunatatind conditiile de viata pentru cei implicati in lantul sau agricol de aprovizionare si va obtine suta la suta din ingredientele sale cheie din surse sustenabilePepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare si bauturi racoritoare, va extinde pana in 2030 practicile de agricultura regenerabila pe 7 milioane acri (2,8 milioane hectare), suprafata aproape egala cu intreaga sa amprenta in agricultura. Compania estimeaza ca va elimina cel putin 3 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de sera, pana la sfarsitul deceniului. Aditional obiectivelor din agenda pentru 2030, PepsiCo va imbunatati inclusiv vietile a mai mult de 250.000 de oameni care fac parte din lantul agricol de aprovizionare si va obtine 100% din ingredientele sale cheie din surse sustenabile.


„Orice plan care se adreseaza provocarilor imediate cu care se confrunta sistemul alimentar global trebuie sa porneasca de la agricultura, sursa de hrana pentru miliarde de oameni si un punct cheie in abordarea schimbarilor climatice si a inegalitatii”, a declarat Ramon Laguarta, CEO PepsiCo. „Fiind unul dintre liderii industriei de produse alimentare si bauturi racoritoare, promovarea unui sistem alimentar rezilient este esentiala pentru businessul nostru, iar datorita dimensiunii globale a companiei noastre avem oportunitatea si responsabilitatea de a produce schimbari importante. Agenda PepsiCo pentru agricultura sustenabila se concentreaza pe investitii, inovatie si colaborari solide cu partenerii nostri din domeniul agriculturii, in vederea obtinerii unui impact pozitiv in toata lumea. Lucrand impreuna, putem reduce amprenta noastra colectiva de carbon, putem hrani o populatie in crestere rapida si putem oferi oportunitati economice semnificative pentru mai multi oameni”.

Agricultura este fundamentul sistemului alimentar, cu toate acestea, in ultimul secol, practicile agricole conventionale au contribuit la pierderea si degradarea semnificativa a solului. Numai in Uniunea Europeana, 13 tari s-au declarat deja afectate de degradarea solului (Sursa: Comisia Europeana). Sistemul alimentar contribuie la aproximativ 1/3 din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu toate acestea, in timp ce agricultura reprezinta cauza multor provocari sociale si de mediu, ea poate reprezenta si solutia, ajutand la blocarea carbonului in sol.

PepsiCo Agricultura Pozitiva 2


Agenda pentru Agricultura Pozitiva a PepsiCo are ca scop obtinerea materiilor prime si a ingredientelor, astfel incat sa accelereze tranzitia catre agricultura regenerabila, printr-un set de practici menite sa determine refacerea ecosistemelor, contribuind la consolidarea sistemului alimentar si sustinerea comunitatilor de fermieri. 

Compania se va concentra pe urmatoarele zone:

  • Raspandirea adoptarii practicilor agricole regenerabile pe 7 milioane acri (2,8 milioane hectare) – aproape egal cu 100% din terenul utilizat in intreaga lume pentru cultivarea materiilor prime si a ingredientelor necesare productiei proprii. Estimam ca aceste practici vor reduce emisia neta cu cel putin 3 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de sera, pana in 2030. Mizand pe aproape un deceniu de succes al Programului de Agricultura Sustenabila, PepsiCo va continua sa colaboreze cu fermierii din 60 de tari, in vederea adoptarii practicilor care au un impact pozitiv asupra mediului. 
    Agricultura de precizie va fi esentiala pentru a prezenta practicile regenerabile ale PepsiCo in Europa, oferind atat masuratori, cat si informatii pentru a sprijini fermierii sa-si dezvolte culturile si sa utilizeze mai putine resurse naturale. PepsiCo, prin marca Quaker, a creat deja initiativa Opti-Oat care foloseste peste un milion de puncte de date pentru a ghida fermierii cu privire la modul de cultivare a „ovazului perfect”, imbunatatind randamentele si creand o sursa mai sustenabila de ovaz. In ceea ce priveste culturile sale de cartofi, compania isi va valorifica in continuare tehnologia iCrop, care este deja utilizata in toata Europa si ii ajuta pe fermieri sa inteleaga performanta culturilor si cantitatea potrivita de apa si ingrasaminte.
    Tehnologia sustine, de asemenea, efortul PepsiCo in a reintroduce materia organica in sol si de a reduce emisiile. Brandul PepsiCo Walkers, produs in Marea Britanie, a introdus recent o noua tehnologie a cartofilor circulari prin care utilizeaza deseurile rezultate din cojirea cartofilor pentru a fabrica ingrasaminte cu un consum scazut de carbon, bogat in substante hranitoare pentru sol. Se asteapta ca utilizarea acestui ingrasamant sa reduca emisiile de carbon ale Walkers, rezultate din cultivarea cartofilor, cu 70%. Aceasta noua tehnologie urmeaza a fi testata cu fermierii din Marea Britanie in 2021 si din 2022 in toata Europa.
    PepsiCo plaseaza fermierii in centrul implementarii agriculturii regenerabile si va incuraja transferul informational intre acestia, in toata Europa, in vederea adoptarii acestor noi practici.
  • Imbunatatirea conditiilor de trai a mai mult de 250.000 de oameni din lantul sau de aprovizionare agricola si a comunitatilor, inclusiv cresterea independentei economice a femeilor. PepsiCo isi va concentra activitatea pe cele mai vulnerabile comunitati agricole din lantul sau valoric global, incluzand fermierii mici, lucratorii agricoli, femeile si fermierii din grupuri minoritare. Prin intermediul Programului de Agricultura Durabila, PepsiCo lucreaza deja direct cu fermierii sai pentru a impartasi cunostinte si practici care imbunatatesc profitabilitatea si randamentele. In tari precum Rusia, Turcia, Ucraina si Romania, PepsiCo lucreaza pentru a sprijini incluziunea financiara a cultivatorilor de cartofi, oferind fluxuri de venituri si plati in avans, astfel incat acestia sa aiba finantarea necesara pentru a cumpara ingrasaminte si seminte.
  • Obtinerea a 100% din ingredientele cheie din surse regenerabile, prin includerea in program nu numai a culturilor sale directe (cartofi, porumb integral, ovaz si portocale), ci si a culturilor cheie de la terte parti, cum ar fi cele de uleiuri vegetale si cereale. Acest program este deja in desfasurare in Europa. In Ungaria, Ucraina si Rusia, PepsiCo lanseaza programe de colaborare cu furnizorii pentru a dezvolta in continuare practici de aprovizionare durabile pentru uleiul sau de floarea soarelui. Aceste programe pilot vor cauta sa creasca randamentele, sa imbunatateasca sanatatea solului si sa ofere o cultura mai productiva, reducand astfel impactul asupra mediului. 
    PepsiCo obtine materie prima din 60 de tari si sustine peste 100.000 de locuri de munca in lantul de aprovizionare agricola. De la finalul anului 2020, culturile directe ale PepsiCo sunt 100% sustenabile in 28 de tari. La nivel global, 87% din culturile directe sunt obtinute in mod sustenabil prin intermediul Programului de Agricultura Regenerabila. In plus, PepsiCo si-a atins obiectivul de a achizitiona zahar din trestie din culturi sustenabile, certificate 100% Bonsucro, la nivel global si de a obtine peste 99% ulei de palmier certificat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). PepsiCo are un angajament strict in ceea ce priveste oprirea defrisarilor, dezvoltarea de turba, exploatarea populatiilor indigene, a lucratorilor si a comunitatilor locale.

 

PepsiCo Agricultura Pozitiva 3


„Culturile noastre trebuie sa fie rezistente la schimbarile climatice si sa fie dezvoltate astfel incat sa aiba un impact pozitiv asupra planetei. Vom face acest lucru concentrandu-ne pe colaborare, accelerarea si transformarea practicilor agricole.”, a declarat Silviu Popovici, Chief Executive Officer, PepsiCo Europe. „Trebuie sa colaboram cu toate partile implicate, inclusiv cu fermierii si furnizorii nostri de ingrediente si trebuie sa acceleram practicile regenerabile la scara larga, astfel incat acestea sa devina regula in randul fermierilor. Este timpul pentru o revolutie digitala in ferme, unde datele sa fie la fel de importante ca utilajele agricole, pentru a creste culturile mai sustenabil.”

PepsiCo pledeaza pentru stabilirea standardelor si metodelor de masurare a agriculturii regenerabile, la nivel de industrie. In absenta unor astfel de standarde, compania va masura progresul obtinut spre realizarea obiectivelor sale de Agricultura Pozitiva, urmarind suprafetele cultivate, numarul oamenilor implicati in initiativa si, in timp, impactul rezultatelor. Acestea vor include: cresterea sanatatii solului si a fertilitatii; blocarea carbonului si reducerea emisiilor; imbunatatirea sanatatii bazinelor hidrografice; cresterea biodiversitatii; imbunatatirea conditiilor de trai ale fermierilor. PepsiCo lucreaza cu organizatii puternice, cum ar fi World Wildlife Fund, in vederea dezvoltarii unei metode de stabilire a obiectivelor stiintifice pentru apa, care iau in considerare beneficiile sistemelor si practicilor agricole regenerabile in ceea ce priveste calitatea apei.

„Este necesar sa actionam de-a lungul intregului lant de aprovizionare daca dorim sa transformam sistemul alimentar, sa reducem emisiile de carbon, sa avem bazine de apa sanatoase, sa refacem biodiversitatea si sa imbunatatim conditiile de trai”, a declarat Sheila Bonini, Senior Vice President of Private Sector Engagement, World Wildlife Fund. „Este incurajator faptul ca PepsiCo anunta o noua abordare a lanturilor sale de aprovizionare agricole care poate fi pozitiva atat pentru natura, cat si pentru oameni, iar WWF asteapta cu nerabdare sa se asocieze cu PepsiCo pentru o agenda ambitioasa si la scara mare in ceea ce priveste agricultura regenerabila.”

Agenda pentru agricultura pozitiva este un alt pas in strategia PepsiCo Pozitiv si vine in continuarea anuntului recent al companiei de a-si dubla obiectivul climatic bazat pe stiinta, vizand o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in lantul sau valoric cu peste 40% pana in 2030, precum si respectarea angajamentului de a avea emisii nete zero pana in 2040.

 

Despre PepsiCo

Produsele PepsiCo sunt savurate de consumatori din peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume, de un miliard de ori pe zi. PepsiCo a generat o cifra de afaceri de peste 70 de miliarde dolari in 2020, adus de un portofoliu de alimente si bauturi care include Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker Tropicana si SodaStream. Portofoliul PepsiCo este format dintr-o gama variata de produse alimentare si bauturi savuroase, printre care 23 de branduri ce genereaza fiecare, anual, peste 1 miliard de dolari in vanzari de retail.

Principiile PepsiCo sunt in linie cu viziunea noastra de a fi lider global in industria alimentara si de bauturi racoritoare conform conceptului “Winning with Purpose” care reflecta ambitia noastra de a castiga in mod sustenabil un loc in piata si inglobeaza sensul in toate aspectele de business. Pentru mai multe informatii accesati www.pepsico.com 

  

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>