15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Selectati Ideea Stage ClimAccelerator Impact Hub Bucharest-sImpact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, producție sustenabilă, transport și reciclare.


În ultimii ani am observat că tot mai multe businessuri înțeleg încă din etapa de startup nevoia de a acționa sustenabil și investesc în procese care să le permită să devină mai eficiente din punct de vedere energetic sau al consumului de resurse. Sunt nevoi în întâmpinarea cărora noi, ca instituție financiară putem oferi susținere cu produse specifice, expertiză și cu programe dedicate, precum ClimAccelerator. Felicitări startupurilor calificate în Idea Stage! Suntem convinși că va fi o experiență care le va aduce un plus de valoare în demersul lor antreprenorial.”Alexandra Arsene, Director-Head of SME, Raiffesen Bank România.

Acceleratorul este dezvoltat pe două categorii principale: Idea Stage, pentru startupurile în stadiu incipient, care au o idee pentru o afacere în domeniu, și Seed Stage, adresat companiilor ce au deja un prototip validat pe piață.

 

Cine sunt participanții?

Startupurile din categoria Idea Stage s-au putut înscrie în accelerator în perioada 5 iunie – 9 iulie. La finalizarea înscrierilor, antreprenorii au participat la un bootcamp online, în urma căruia doar 15 au fost selectați pentru a participa în programul intensiv de accelerare.

Jurații în fața cărora s-au prezentat startupurile au fost: Alexandra Arsene (Director-Head of SME la Raiffesen Bank), Adelina Dabu (Expert Afaceri Publice și Sustenabilitate), Iulia Dorobanțu (Cofondatoare Charger.ro), Raluca Grigore (Programs Operations Manager & Sustainability Lead la Impact Hub Bucharest) și Claudiu Butacu (Inginer & Cofondator al EFdeN).

Iată care sunt cele 15 startupuri greentech calificate:

  • Anlu Metal Design Studio: utilizează elementele greu reciclabile precum deșeurile din bureți care, în combinație cu alte articole ceramice, reciclate într-o anumită proporție, se transformă în materiale reciclate, versatile din punct de vedere al impactului de mediu și ușor de folosit în construcții, arhitectură sau design interior.
  • Climate Change Race: vizează organizarea unui eveniment care îmbină adrenalina curselor cu obstacole cu educația ecologică, oferind participanților o experiență imersivă și practică despre impactul schimbărilor climatice.
  • CycleUP: dezvoltă o platformă digitală de matching B2B pentru o economie circulară pentru producători și procesatori din diverse industrii (agricultură, industria alimentară, cea de cosmetice și energie) în căutare de resurse secundare. Startupul a câștigat Climathon Timișoara 2024.
  • Garden in a Box: propune grădini urbane modulare configurabile care acționează ca „adăposturi naturale de răcire" ce reduc impactul insulelor de căldură urbană pentru industria HORECA și nu numai. Startupul a câștigat Climathon Iași 2024.
  • Glosus: vrea să ajute companiile medii și mari să își calculeze, într-un mod simplu, emisiile de carbon și gestiunea acestora. Din 2025, companiile mijlocii și mari vor trebui să raporteze calculul de emisii.
  • GreenDAO: dezvoltă o platformă non-profit de comerț pentru mici companii, artizani și producători locali, facilitându-le accesul la infrastructură verde, precum panouri solare, mașini electrice și sisteme de management al apei.
  • LEDSIO: urmărește crearea unor grădini în holurile sau pe acoperișurile blocurilor oferind locatarilor acces la alimente bio pe tot parcursul anului.
  • MeraValor: vizează valorificarea tescovinei de mere prin produse funcționale cu un aport nutritiv ridicat, 100 % naturale, precum pudra de tescovină, dulceața și înghețata. Startupul a câștigat Climathon Cluj-Napoca 2024.
  • Pasidera: are în vedere dezvoltarea unui afterschool pasiv realizat dintr-un material nou, CLT (Cross-Laminated Timber), ce reduce poluarea cauzată de șantiere. Startupul a fost câștigătorul Climathon București 2024.
  • Peculiar Spirit: creează un brand de haine sustenabil, care utilizează materiale upcycled și implementează tipare zero waste pentru a reduce deșeurile textile, oferind în același timp piese durabile și eco-friendly.
  • Pedala Defensivă: propune o soluție de mobilitate urbană care permite utilizatorilor să pedaleze în siguranță, prin traininguri dedicate și navigare optimizată, chiar și în absența unor îmbunătățiri în infrastructura pentru biciclete.
  • PowerForEveryone: dorește dezvoltarea unui dispozitiv de energie regenerabilă pentru locuințe. Dispozitivul folosește forța gravitațională în sistemul de producție al curentului electric.
  • ReNature: urmărește realizarea unei platforme online dedicată pasionaților de grădinărit urban. Platforma oferă o gamă variată de kituri personalizate pentru înverzirea balcoanelor și teraselor.
  • Șercan Zmeul Zmeilor: are în vedere realizarea unui prototip funcțional pentru explorarea energiei eoliene, ca alternativă la turbinele eoliene convenționale.
  • Vintage Things - Future Power: au în vedere colectarea obiectelor pe care oamenii le aruncă, pe care vor să le revalorifice și reutilizeze ca obiecte de artă, în magazinul de vânzare propriu. Materialele care nu pot reutilizate, cele din plastic sau ceramică, le vor folosi pentru producția de cărămizi și materiale de izolații pentru construcții.

 

În perioada iulie - septembrie, cele 15 startupuri green vor beneficia de o experiență complexă de accelerare ce include: workshopuri de modelare de business, marketing, crearea unui prototip viabil, management financiar și consultanță de business. Programul de accelerare mai cuprinde sesiuni de pregătire cu un board of advisors și peer sharing. 

Etapa Idea Stage din cadrul acceleratorului dedicat startupurilor green Romania ClimAccelerator este foarte importantă pentru că se adresează acelor organizații sau inovatori care sunt încă la stadiul de idee și vor să o transforme în proiecte viabile. Experiența acestei etape ne-a arătat o diversitate de soluții tehnologice pentru diverse nișe din zona green, care pot duce la rezolvări creative cu un potențial foarte mare. Jurații au constatat că există destule probleme care au oportunități ce pot fi valorificate, prin creativitate, în folosul tuturor”, a spus Vlad Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.

În cealaltă etapă a ClimAcceleratorului, Seed Stage, înscrierile sunt în derulare până în 13 septembrie. Antreprenorii înscriși vor participa la o sesiune online de pitching în 25 septembrie. Doar 10 startupuri vor fi selectate pentru Seed Stage. Organizațiile calificate vor urma un program intensiv de accelerare în perioada octombrie-decembrie 2024.

Romania ClimAccelerator 2024 se încheie în 5 decembrie cu evenimentul național Demo Day, în care finaliștii din categoria Seed Stage își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.

Acceleratorul, ajuns la a patra ediție, beneficiază de suportul și expertiza EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice.

 

Nevoia unui accelerator pentru startupuri verzi

Uniunea Europeană s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Atingerea acestui obiectiv conduce la schimbări fără precedent, sociale, economice și politice. Catalizatorul acestor schimbări este inovația, de aici și crearea acestui accelerator, unde companiile pot să ajungă la cele mai bune soluții sustenabile pentru atingerea obiectivului european și global.

Prin combinația unică de beneficii, parteneriatele strategice la nivel european și național, structura solidă a programului, rețeaua extinsă de mentori experimentați, Romania ClimAccelerator se distinge ca cel mai complex accelerator din România pentru ecosistemul greentech.

ClimAccelerator a fost desemnat câștigător al Premiului III la categoria Mediu, în cadrul CSR Awards 2023

Informații suplimentare despre program pot fi găsite pe pagina dedicată aici, unde sunt și detalii despre câștigătorii edițiilor anterioare ale ClimAccelerator.

 

Selectati Ideea Stage ClimAccelerator Impact Hub Bucharest

 

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3600 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială - Startarium.

Raiffeisen Bank România, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide, activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice.

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură.

Din 2023, Raiffeisen Bank propune o nouă abordare și perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1", o modalitate interactivă de a simula configurarea unui plan financiar pentru clienții noștri, folosind aplicația Smart Finance, dezvoltată de echipa din România.

 

Noutati

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>