Putem produce mancare multa si ieftina

microbiologie.jpg


Pentru multi pare imposibil sa produci proteina pentru intreaga populatie a globului, de pe o suprafata de numai 25 km patrati. Va asigur ca nu este vorba de nici un soi extraordinar de soia, fasole sau mazare. Si nu este nici o descoperire recenta. Sunt culturile monocelulare.







Actualul sistem de agricultura este organizat in avantajul celor bogati.
Acest sistem va trebuii inversat, respectiv sa rezolve problema foamei, si sa devina in mileniul III un sistem de agricultura sociala, care sa deserveasca intreaga populatie a planetei. S-a vazut ca prin actualul sistem de agricultura, aproape 1 miliard de oameni sufera de subnutritie si malnutritie si ca 7 milioane de copii mor anual din cauza foamei.

Ni se bagat in cap ideea ca din cauza schimbarilor climatice, cresterii populatiei si a consumului crescut de biocombustibil, exista foame si scumpire la alimente. Este cu totul fals. Specialistii agricoli si biologii au demonstrat ca sunt solutii la aceasta situatie de criza permaneta.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca valorificam energia solara, destul de putin, respectiv 1-2%. S-au gasit soiuri de plante cu structura modificata a frunzei pentru a marii eficienta fotosintezei. Exista si un sistem de agricultura biodinamica in care se folosesc biopreparate pe baza de cuart, corn de cerb si de coada calului care curata frunzele plantelor in vederea receptionarii de mai multa energie solara.

In anii "60", odata cu dezvoltarea industriei spatiale, sa pus problema inobilarii cu proteina si cu vitamine a hranei cosmonautilor, pentru a creste continutul nutritiv al alimentelor. Stiinta care s-a dezvoltat in paralel cu inalta tehnologie spatiala a fost microbiologia. Au fost trimisi biologi in spatiu pentru a vedea ce plante se pot inmultii in lipsa solului terestru.

Asa s-a dezvolta, microbiologia pentru fortificarea produselor alimentare cu vitamine si proteine. Astfel s-au cultivat pe verticala plantele monocelulare. Prin aceste uzine microbiologice se pot produce hrana pentru intreaga omenire. Este nevoie de apa, energie si materie prima. Materia prima reprezinta de fapt deseurile industriale bogate in glucide. Iata inovatia prin care, pe o suprafata de 25 km patrati, se produce proteine necesare hranirii a 5 miliarde de oameni.

O varianta mai economica o reprezinta cultura de alge. Acestea au nevoie de apa si soare. Prin inlocuirea energiei conventionale cu energia solara, cultura de alge va avea succes deosebit. Algele bogate in proteina au dezvoltat si un sector al industriei alimentare care produce lapte, carne si branzeturi din alge.

O alga, cunoscuta de toata lumea este Spirulina, cea mai bogata sursa de proteina organica si integrale din natura, cu o gama completa de aminoacizi de care are nevoie organismul uman. Spirulina nu produce mucoase si este usor digerabila. Contine: de 50 de ori mai mult fier decat spanacul; de 5 ori mai multa vitamina B12 decat ficatul proaspat de vita; de 50 de ori mai mult beta caroten decat morcovii cruzii; uleiuri de trei ori mai bogate in GLA decat uleiul din primula de seara; de 10 ori mai mult calciu decat laptele; aceiasi cantitate de vitamina E ca si germenii de grau, avand o activitate biologica cu 49% mai mare decat vitamina E sintetica; de 5 ori mai multa clorofila decat lucerna, ovazul sau orzul verde; un spectru larg de antioxidanti naturali intre care vitaminele C, B1, B5, B6, mineralele ( zinc, mangan, cupru), metionina, selenium, etc.

Am ajuns astfel la agricultura agrosistemelor. Aici ne ocupam de acvacultura si de cresterea molustelor. Prin acvacultura putem creste crapi chinezesti, sturionii si specii de pestii din SUA, aclimatizati in Romania. Astfel productia de peste poate creste de la 0,1 kg/ mp de luciu de apa pana la 100 de kg /mp de luciu de apa. Pe litoralu romanesc francezii au adus tehnologia de crestere a stridiilor si midiilor. In Romania existe multe terenuri saraturate si care se pot folosi 10 ani ca parcele pisciole, iar apoi 5 ani ca parcele agricole.

In apropierea fermelor de pasari si porci in bazine piscicole se pot obtine productii de 1500 kg/ ha peste, si in care dejectiile (sub forma de ape uzuale diluate) sunt folosite ca si surse de hrana.

Se spune ca trebuie sa crestem cu acelasi procent pretul la toate alimentele din cauza cresterii pretului la energie. Lucrurile stau cu totul diferit si pentru a demonstra acest fapt va prezint aportul suplimentar de energie la principale produse agroalimentare: 0,05 % la pestele oceanic, 0,11% la puii boiller, 0,16 % la oua, 0, 33% la lapte; 0, 49 % la sfeca de zahar; 1,1% la cartof, 1,4 % la paine, peste 2 % la grau, peste 10% la porumb, etc. Dupa cum vedeti fermierii care produc grau sau porumb sunt mai afectati de scumpirea energiei decat cei din panificatie. De asemenea se observa ca sunt alimente care se pot produce cu aport mic de energie, si care nu trebuie sa-si dubleze preturile. Este vorba in exemplul dat despre pestele oceanic, carnea de pui boiller, oua si laptele.

Exista o filiera pentru fiecarui produs alimentar. Si pe fiecare filiera se gaseste industria si servicii care deservesc fermele de productie, fermele de productie, industria procesatoare, comerciantii si consumatorii. Pentru ca filiera sa functioneze perfect mai trebuie sa participe doi factori, respectiva politica agroalimetarea si cercetarea stiintifica. Fiecare filiera de produs functioneaza pe baza de un regulament. Fara regulament, fara politica de piata a produsului, fara cercetare, asa cum se petrece in Romania, Codul de bune practici dintre industria procesatoare si himermaket-uri, despre care s-a facut atata caz, in ultimile saptamani, reprezinte doar o impartire a profiturilor dintre doi actori iar fermierii si consumatorii vor pierde in continuare.

Sunt cateva teme de discutie pentru viitorul omenirii. Ar trebui sa ascultam de specialisti si sa-i tragem de maneca pe politicieni, ca nu vor noua politica agricola a belsugului si prosperitatii pentru toti oamenii care traiesc pe aceasta superba planeta a UNIVERSULUI.

Noutati

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

17-02-2025 Alimentatie sanatoasa

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale din lume, fiind prezent într-o gamă largă de produse alimentare, cosmetice și industriale. Cu toate acestea, calitatea uleiului de palmier poate varia semnificativ în funcție de modul în care este procesat și de sursa sa. Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și pentru a evita produsele de calitate inferioară, este esențial să cunoști caracteristicile unui ulei de palmier autentic și sănătos. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>