Showroom pentru tehnologie 'verde', la Avrig

Avrig orasul verdeIn ultimii ani, actuala conducere administrativa a orasului Avrig s-a implicat intr-o serie de programe, proiecte, contacte, demersuri si schimburi de buna practica si experienta comune, cu diversi parteneri si colaboratori din China, toate acestea avand legatura cu domeniul productiei energiei 'verzi' si exploatarii resurselor energetice nepoluante locale.

 

 

 

 

 

Urmare a acestor actiuni, s-a constatat si un oarecare interes al unor oficialitati, oameni de afaceri si companii asiatice, pentru programele energetice locale si intentiile de viitor ale administratiei publice a Avrigului, interes manifestat si in sensul realizarii unei prezente efective, print-o structura proprie, in zona.

Asa se face ca miercuri dupa amiaza, intr-un imobil din centrul Avrigului (cladirea CEC), a fost inaugurat oficial primul showroom dedicat tehnologiilor energetice verzi, in special sistemelor de iluminat, realizat cu implicarea unei importante companii din China.

Deschiderea acestu spatiu este rezultatul a doi ani de pregatire, in care au fost efectuate si doua vizite de documentare in China dar si o zona demonstrativa in care iluminatul public este realizat cu lampi pe leduri (la Liceul Tehnologic Marsa).

Scopul acestor demersuri este acela de a incuraja introducerea tehnologiilor verzi in zona si de a creste schimbul de tehnologie, cunostinte si comert intre Romania si China', au mentionat organizatorii evenimentului.

La momentul inaugurarii oficiale au participat diverse oficialitati locale, oameni de afaceri, reprezentanti ai sistemului educational, diversi alti invitati.

Printre oaspetii chinezi ce au fost prezenti la acest eveniment s-a aflat si presedintele companiei Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd, Zee Wang.

Evenimentul a fost deschis cu o scurta rugaciune de binecuvantare a spatiului, rostita de protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton si pr. Militon Lupu.

Apoi, primarul Avrigului, Arnold Gunter Klingeis a adresat un cuvant de salut tuturor participantilor si si-a exprimat satisfactia ca acest moment inaugural reprezinta inceputul unei noi etape in ceea ce priveste colaborare cu diversi parteneri chinezi, dar si pentru implementarea proiectelor si strategiilor energetice ale orasului.

Edilul a apreciat la superlativ decizia companiei chineze de a veni la Avrig pentru a deschide acest showroom si a mentionat ca oamenii de rand si reprezentantii societatilor comerciale, nu numai din Avrig, au acum posibilitatea de a afla ultimele noutati in ceea ce priveste tehnologia verde si in special cea adresata corpurilor de iluminat, de a cunoaste performantele produselor, de a le testa si de a le achizitiona. (...) 'In final, beneficiile implementarii unui sistem de iluminat performant, de ultima generatie, precum si a altor sisteme tehnologice energetice de varf, se vor dovedi a fi extrem de profitabile din punct de vedere financiar si al protectiei mediului.', a spus primarul Klingeis.

Prezent la eveniment, prof. dr. Wilhelm Kappel, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, a tinut sa transmita aprecierile sale pentru preocuparile actualei administratii avrigene, a felicitat gazdele pentru acest eveniment inaugural si a urat succes in indeplinirea tuturor demersurilor si planurilor.

La randul sau, Zee Wang a apreciat interesul oamenilor din aceasta zona pentru domeniul producerii si exploatarii energiei din surse regenerabile, nepoluante, a mentionat ca isi doreste ca deschiderea acestui showroom sa fie urmata de alti pasi in zona si in Romania (s-a exprimat chiar intentia ca, in viitor, compania chineza sa deschida aici o fabrica de produse destinate domeniului energiei verzi), de intarirea colaborarii cu romanii si Romania.

Apoi, omul de afaceri chinez a facut un mic tur al spatiului expozitional si a prezentat cateva din caracteristicile principalelor produse propuse pentru piata din Romania. Un accent deosebit a fost pus pe becurile cu led, in care se regaseste o tehnologie de varf, care, in ciuda pretului destul de mare, poate aduce economii la consumul de energie electrica de pana la 70 %, comparativ cu sistemele clasice de iluminat.

Dupa taierea panglicii inaugurale, invitatii au ciocnit cate un pahar de sampanie si au schimbat diverse opinii despre acest showroom si produsele prezentate.

Compania Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd. este un important producator chinez de sisteme energetice eficiente (panouri fotovoltaice, corpuri de iluminat, contoare inteligente etc). Sediul central al companiei este situat in zona dedicata dezvoltarii, stiintei si tehnologiei de varf din orasul Baoding- China.

In spatiul expozitional deschis la Avrig se gasesc aproximativ 100 de sisteme tehnologice din domeniul energiei verzi. Cei care isi doresc, pot testa noile tehnologii.

A doua zi dupa eveniment, la Primaria Avrig, primarul Arnold Gunter Klingeis si reprezentantul Compania Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd. au semnat o scrisoare de intentie prin care au pus bazele colaborarii pentru perioada urmatoare.

Astfel, prin acest act, Primaria Avrig va asigura promovarea companiei chineze, in scepial segmentul productiei dedicata tehnologiei LED, ca parte a tehnologiilor agreate prin Programul 'Energie Locala' si va invita compania sa analizeze oportunitatea ca orasul Avrig sa devina, pana in anii 2014- 2015, o posibila destinatie in vederea creerii unei capacitati de productie, ce va deservi Romania si partea sud est a Europei.

Daca nu vor interveni probleme, pana la sfarsitul acestui an va fi semnata o intelegere formala prin care vor fi stabilite toate detaliile legale, aspectele financiare si manageriale ale colaborarii.

 

 Primaria-Avrig.ro

 

Noutati

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

22-05-2025 Energie regenerabila

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

Un nou reper în modernizarea avansata a biogazului, orientat spre piață: Grupul UGS, un furnizor global de top în tehnologii de separare și modernizare a gazelor regenerabile, care include și compania Unconventional Gas Solutions LLC din Houston și H-Iron GmbH din Dortmund, a fondat UGS Europe GmbH, cu sediul în Ratingen, Germania, în ianuarie 2025. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Alimentatie sanatoasa

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

17-02-2025 Alimentatie sanatoasa

Cum să recunoști uleiul de palmier de calitate

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale din lume, fiind prezent într-o gamă largă de produse alimentare, cosmetice și industriale. Cu toate acestea, calitatea uleiului de palmier poate varia semnificativ în funcție de modul în care este procesat și de sursa sa. Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și pentru a evita produsele de calitate inferioară, este esențial să cunoști caracteristicile unui ulei de palmier autentic și sănătos. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>