Eficienta energetica in Regiunea Nord-Est - o provocare pentru viitor

ADR Nord EstPreocupata de asimilarea celor mai noi concepte europene in vederea imbunatatirii conditiilor economico-sociale din Regiune, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a implementat, incepand cu luna martie 2011, proiectul EFFECT - 'Imbunatatirea procedurilor de achizitii publice eficiente energetic pentru o crestere economica echilibrata a zonei SEE'.


Este un proiect transnational, generat de necesitatea inovarii achizitiilor publice, necesitate resimtita de toate statele din Sud-Estul Europei. Elementul de noutate al acestui proiect a fost acela ca a abordat achizitiile publice ca motor pentru consolidarea pietei de solutii eficiente energetic. Proiectul creeaza premisele consolidarii pietei de solutii eficiente energetic care sa genereze beneficii pentru comunitatile locale din Regiunea Nord-Est atat din perspectiva cererii (economii pentru autoritatile publice), cat si din cea a ofertei (beneficii pentru economia regionala si antreprenorii activi pe aceasta piata).


Pentru a veni concret in sprijinul acestui iminent flux de dezvoltare durabila, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est pune la dispozitia celor interesati, gratuit, Ghidul achizitiilor publice eficiente energetic, o sursa de informare, de orientare si un instrument de lucru util pentru desfasurarea achizitiilor. Acest document a fost elaborat in colaborare cu experti in materie de achizitii la nivel national si european si a fost supus atentiei expertilor certificati in achizitii publice care activeaza in cadrul autoritatilor contractante din Regiunea Nord-Est. Documentul prezinta procesul achizitiilor eficiente energetic, accentuand aspectele relevante pentru fiecare etapa, informatii despre legislatia europeana si nationala si exemple practice. Aceasta formula s-a dovedit una de succes, intrucat documentul a fost preluat ca model si in celelalte state din Sud-Estul Europei si va fi promovat de partenerii externi ai proiectului.

Conferinta Regionala Eficienta energetica - Premisa pentru dezvoltare durabila si competitiva, desfasurata in data de 27 februarie 2014 la Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau, a adus in prim plan politicile si obiectivele europene si nationale pentru acest domeniu, atat din prisma documentelor strategice pentru perioada 2014-2020, cat si a finantarilor disponibile pentru proiectele de investitii

Evenimentul a beneficiat de prezenta unor lectori cu vasta experienta in domeniul energiei durabile si a marcat semnarea oficiala a Memorandumului de Intelegere in domeniul energiei durabile si eficientei energetice cu Municipiile Vaslui, Suceava, Botosani si Moinesti precum si cu Agentia Locala pentru Eficienta Energetica si Mediu Vaslui.

'Am initiat astazi un parteneriat regional cu administratiile publice locale care si-au manifestat interesul pentru eficienta energetica. Consideram ca astfel cream un avantaj in pregatirea unor proiecte viitoare care vor implica si componenta de eficienta energetica sau energie durabila. Desigur, colaborarea in acest domeniu trebuie completata si cu reprezentantii mediului privat, iar cei cu care ne-am intalnit au fost deschisi spre crearea unei platforme de conlucrare cu sectorul public de la nivel regional, mai ales pentru documentarea in vederea derularii procedurilor de achizitii pe criterii ce inglobeaza inovarea', a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.


Context national

    • Cladirile din Romania consuma 36% din energia finala a tarii si produc circa 56,1 X 106 t CO2
    • Sectorul cladirilor este dominat de cladiri rezidentiale (95 %), dintre care 52 % au fost construite inainte de 1970.
    • Subventii acordate de stat furnizorilor de energie termica, de cca 1,37 miliarde lei / an (320 milioane Euro)
    • Subventii acordate ca ajutoare pentru incalzire de cca 930 milioane lei (220 milioane Euro) pentru aproximativ 200.000 familiii (cca 16% din populatie)


Eficienta sistemelor de incalzire centralizata este foarte redusa, amenintand sustenabilitatea sistemelor in multe orase. In 2010, pierderile medii de agent termic in retelele de distributie erau de 29 %. Pentru a fi sustenabil, sistemul nu ar trebui sa inregistreze pierderi de agent termic mai mari de 10 %. Scaderea pierderilor la acest nivel ar reprezenta o economie de aproximativ 400 ktep/energie primara.


Iluminatul spatiilor publice reprezinta un procent ridicat din consumul energetic public din fiecare localitate, mai ales din orasele mari. Reducerea consumului energetic s-ar putea realiza prin aplicarea unor tehnologii inovatoare sau prin abordari diferite ale iluminatului public, cu impact semnificativ asupra utilizarii energetice totale si, astfel, asupra emisiilor de dioxid de carbon.


Perspective

Trei din cele cinci provocari de dezvoltare identificate in Acordul de Parteneriat 2014-2020, respectiv competitivitate, infrastructura si resurse, vor cuprinde masuri destinate dezvoltarii durabile. Acestea masuri vor aborda eficienta energetica, utilizarea surselor de energie regenerabila, reducerea poluarii si a emisiilor, promovarea dezvoltarii ecologice, etc.

Beneficiile unei eficiente energetice ridicate sunt acum recunoscute si aduse in prim plan in majoritatea politicilor sectoriale europene si nationale: in constructii, transporturi, industrie, servicii publice, etc.

in perioada 2007-2013 au fost finantate prin Fonduri Structurale 6 proiecte privind reabilitarea sistemelor de termoficare (Bacau, Botosani, Focsani, Oradea, Ramnicu Valcea si Timisoara). Pentru a se asigura optimizarea sistemelor de incalzire centralizata este necesar sa se continue finantarea acestora in perioada 2014-2010 (valoarea estimata: 102 milioane EUR). Se va avea in vedere corelarea cu reabilitarea cladirilor pentru care se asigura serviciile de catre aceste sisteme de termoficare.

Incepand cu 2019, cladirile publice noi vor fi 'aproape zero energie', iar pana pe 31 decembrie 2020, toate cladirile noi vor fi 'aproape zero energie'

Autoritatile romane si-au asumat responsabilitatea pentru transpunerea Directivei 2012/27/CE privind implementarea cerintei privind renovarea cladirilor. Astfel este prevazuta renovarea anuala unui procent de 3 % din suprafata totala a 'cladirilor incalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia centrala'. Pentru a spori eficienta energetica, prin reabilitarea unitatilor de sanatate de la nivel local/judetean, vor fi tratate cu prioritate spitalele/unitatile sanitare mono-bloc si spitalele/ unitatile sanitare care nu au fost reabilitate de peste 20 de ani.

Prin Programul Operational Regional, se deruleaza incepand cu anul 2012 o schema de finantare pilot pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, destinata municipiilor resedinta de judet. Alocarea financiara pentru aceasta schema de finantare a fost de 22,8 milioane euro, si a fost fructificata pana acum de 3 din municipiile resedinta de judet din Regiune.

Estimarile actuale mentioneaza ca valoarea tranzactiilor incheiate prin proceduri de achizitie publica ating 19% din PIB-ul Uniunii Europene. Aceasta valoare face din sectorul public un client atractiv pentru companii, dar mai ales pentru cei care elaboreaza politici si gestioneaza fonduri.

ADR Nord-Est

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>