ARBIO - Biomasa si Biogazul sunt o prioritate pentru Romania

ARBIO-Biomasa si BiogazBiomasa si Biogazul (BioEnergia) sunt o prioritate si o necesitate pentru Romania, iar o Strategie Nationala pentru punerea lor in aplicare este pasul urmator, dupa parerea oficialilor si expertilor care au fost speakeri in cadrul inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, miercuri, 18 iunie, in Bucuresti.


Intr-o camera aglomerata, cu peste 220 de participanti, toata lumea a fost de acord ca acest sector este raspunsul la problemele de tratare a deseurilor, de mediu si de incalzire cu care Romania se confrunta astazi.


In timpul acestui eveniment de 8 ore, 68 de investitori din Romania si din alte 16 tari i-au ascultat pe reprezentantii Guvernului prezentand fondurile disponibile pentru acest sector, mai mult de 400 de milioane de euro pana in prezent, dar si pasii pe care ii propun in continuare. 3 presedinti ai Asociatiilor Europene au explicat de ce BioEnergia este o prioritate pentru Europa, si de ce are un mare potential in Romania. Pe baza tuturor acestor afirmatii, domnul Ilias Papageorgiadis, presedintele ARBIO, si domnul Jean Valvis, membru al consiliului de administratie, au subliniat necesitatea unei Strategii Nationale pentru BioEnergie, in asa fel incat sa vizeze sutele de milioane de tone de deseuri produse in fiecare an, plus sa rezolve problemele grave de incalzire existente la nivel local in intreaga tara.


Cateva din cele mai importante declaratii:

Daniel Constantin (Vice Prim Ministru al Romaniei, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale): "Vom sustine dezvoltarea sectorului Biomasei in Romania deoarece credem ca reprezinta un sprijin esential pentru Agricultura. Exista o multime de deseuri care trebuie tratate si Biomasa este raspunsul pentru acest lucru"

Iulian Iancu (Presedintele Comitetului pentru Industrie si Servicii, Camera Deputatilor): "Suntem de acord cu avantajele oferite de sectorul Biomasei si Biogazului. Avem in pregatire o legislatie speciala pentru Biomasa si Cogenerare"
 
Mircea Geoana (Inalt Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice si Diplomatice): "Ne dorim o Strategie Nationala pentru Biomasa si Biogaz si voi sustine implementarea sa"

Dan Ioan Gheorghiu (Consilier al Primului Ministru, Presedinte & CEO, ISPE): "Intelegem importanta si necesitatea Biomasei si Biogazului. Inca putem atinge tinta de 500 MW pana in 2020, 350 MW pentru Biomasa si 150 MW for Biogaz. Va asigur ca vom actiona cu prudenta, pentru a avea rezultate"

Emil Calota (Vice-presedintele ANRE): "Schema Feed in Tariff se asteapta sa fie implementata in perioada urmatoare"

Ilias Papageorgiadis (Presedintele ARBIO): "Biomasa si Biogazul sunt solutia pentru problemele de mediu si de cogenerare din Romania. Propunem o Strategie Nationala pentru Biomasa si Biogaz si vom lucra pentru implementarea acesteia"

Yannis Valvis (Investitor / Pionier in Biomasa): "Cerem o Strategie Nationala pentru Biomasa si o cerem acum!"

Gustav Melin (Presedintele AEBIOM): "67% din energia Regenerabila in Europa provine din Biomasa. Faceti asta si in Romania si veti economisi 40% din costuri, in comparatie cu combustibilii fosili"

Jan Stambasky (Presedintele EBA): "Biogazul se potriveste perfect specificului Romaniei. Va vom sustine pentru a evita greselile pe care le-au facut altii"

Ludger Spohr (Presedintele EIPS): "Sunteti deja exportatorul numarul 6 de Peleti din Europa. Cum in viitor cererea va fi mai mult decat dubla, Romania are sansa sa devina unul din liderii Europeni atat pentru export cat si pentru consumul intern."

Reprezentantii Ministrilor Mediului si Schimbarilor Climatice, respectiv Apelor, Padurilor si Pisciculturii si dl. Adrian Marin, Consilier DGEM, Departamentul pentru Energie: "Suntem constienti de rolul esential al Biomasei in economia Romaniei si va vom sustine in mod activ"

Viorel Beltechi (Director General al Organismului Intermediar pentru Energie, Ministerul Economiei): "150 milioane de Euro pentru investitiile in Biomasa / Biogaz la Ministerul Economiei"

Carmen Boteanu (Director Adjunct al Autoritatii pentru Management PNDR): "Fondurile disponibile in PNDR pentru Biomasa si Biogaz si masurile care pot fi accesate"

Alexandru Jurconi (Presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO): "Romania produce 200 milioane de tone de deseuri in fiecare an. Avem nevoie de Biomasa / Biogaz sau riscam sa inchidem multe ferme si industrii"

Dorin Sfaca (Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Peleti): "Sectorul peletilor colaboreaza perfect cu Biomasa in sensul obtinerii de rezultate tangibile pentru economia romaneasca. Potentialul exista, a venit momentul sa il transformam in realitate"

Alexandru Potor (Presedintele FNGAL): "Avem nevoie de Biomasa in comunitatile noastre, deoarece este solutia multor probleme"

Catalin Tobescu (Reprezentantul FORDAQ Romania): "Proprietarii de Paduri au nevoie de Biomasa, pregatim actiuni comune cu ARBIO"

Ionut Georgescu (Presedintele Asociatiei Green Planet): "500 de milioane de Euro exista in acest moment pentru proiecte de tratare a deseurilor, dar avem nevoie de 2 miliarde de Euro pentru a atinge tintele UE"

Loredana Mihailescu (Partener, Energy Projects & Constructions, CMS Cameron McKenna): "Schemele de subventii disponibile si cum functioneaza schema 'Contractelor pentru Diferenta de Pret"

Gabriel Matei (TEB Energy Business), Jochen Springer (GICON Advanced Environmental Technology) si Marius Suciu (Biogest): "Cum sa implementam un proiect de Biogaz in Romania si experienta din alte tari. Cine sunt beneficiarii, care sunt avantajele si provocarile"

Alexandru Coita (Managing Partner & Fondator, Ganes Strategy): "Sute de milioane de Euro disponibile pentru proiecte de Biomasa. Situatia actuala si granturile disponibile, per sector si per program"

Ovidiu Ciofu (Risk & Insurance Technique Manager, GrECo JLT Romania GmbH): "Cum sa asiguram un proiect de BioEnergie"


Echipa ARBIO
37 Putul lui Zamfir Str. 4th floor, District 1, 011684 Bucharest — Romania
Tel: +40 21 30 86 271-8, Fax: +40 21 327 07 43
E-mail: office@arbio.ro
Web: www.arbio.ro



Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>