Satele ecologice, laboratoare de producere a energiei


Adevarate locuri „verzi", satele ecologice din reteaua „Living Routes" demonstreaza ca oamenii pot trai in mod natural. In multe dintre acestea sunt folosite panourile fotovoltaice pentru electricitate.







Sunt sate ecologice construite
cu ajutorul orasenilor care invata cum sa traiasca natural in medii stravechi si pline de istorie. Raspandite in toate colturile lumii, satele ecologice sunt exemple vii care arata ca omul poate sa traiasca in confort si sa protejeze mediul in acelasi timp.

Auroville" in India, „Findhorn" in Scotia, „Kibutz Lotan" in Israel, „High Amazon" in Peru, „Eco-Yoff" in Senegal, „Huehuecoyotl" in Mexic, „Ecoversidade" din Brazilia, „Sirius Community" in Statele Unite ale Americii fac parte din „Living Routes", retea internationala de adevarate laboratoare vii.

Satele ecologice sunt comunitati rurale in care oamenii se straduiesc sa traiasca in acord cu mediul inconjurator si sa-l agreseze cat mai putin.

Pentru a reusi acest lucru, ei combina mai multe aspecte precum designul ecologic, cladirile ecologice, productia verde, energia alternativa. Initiatorii programului spun ca principala motivatie pentru construirea unor sate ecologice este alegerea si angajamentul oamenilor pentru a stopa practicile ce distrug mediul si in acelasi timp planeta.

Ei spun ca oamenii traiesc de milenii in comunitati asezate in apropierea naturii, in structuri sociale. Multe dintre aceste „ecovillages" au existat dintotdeauna si mai exista si astazi, luptand pentru supravietuire.

Ecologistii spun insa ca acum satele ecologice sunt create special pentru ca oamenii sa poata trai in continuare in comunitati legate de pamant, intr-un mod care sa asigure in viitor supravietuirea tuturor formelor de viata.

Satele ecologice sunt solutia pentru una dintre problemele majore ale timpului nostru - cresterea fara precedent a ratei demografice. Pentru a supravietui, rasa umana trebuie sa invete sa traiasca ecologic, sunt de parere tot mai multi oameni de stiinta.

Primele sate ecologice au fost recunoscute in 1998 ca bune practici de supravietuire de catre Natiunile Unite. Atunci au fost incluse pe lista primelor 100 de practici de supravietuire din lume.

Satele ecologice, prin sustinerea modurilor de viata care pot fi continuate si in viitor, sunt modele ce pot fi puse in practica imediat.

Traiul intr-o comunitate ecologica e un mod simplu prin care se combate degradarea mediului, dar in acelasi timp se pastreaza si un anume grad de confort. Ele ne arata cum putem supravietui in secolul XXl.



„Kibutz Lotan"

Asezat aproape de de­ser­tul Negev, in sudul vaii Arava, Kibutz Lotan e un experiment ce pune alaturi palestinieni, beduini si evrei, care depun eforturi pentru o pace reala si de durata. Acestia aduc in acelasi loc experienta lor in design ecologic, cladiri ecologice si agricultura verde.

Satenii din Kibutz vor sa restabileasca habitatul natural prin folosirea hranei ecologice si a unei tehnici „bio" pentru constructii precum folosirea chirpiciului ori balega amestecata cu paie si resturi menajere.

Atunci cand a fost conceput, programul a avut in vedere ca „satenii" sa foloseasca gandirea critica si luarea deciziilor de comun acord. Satul e situat la distanta egala de Ierusalim si Tel Aviv. Locuitorii au in derulare cateva proiecte educationale, inclusiv o Scoala pentru pace, unde predarea sa se faca in limbile araba si idis.



„Findhorn" din nordul Europei

Comunitatea Findhorn" a luat nastere in 1962, cand familia Peter si Eillen Caddy impreuna cu Dorothy Maclean au construit un hotel. Dupa scurt timp, acesta a fost mistuit de flacari, fapt care i-a determinat pe cei trei prieteni sa se mute intr-o mica rulota de langa Marea Nordului.

Aici, Peter a construit o gradina, ceea ce a facut ca Dorothy sa-si descopere abilitatea de a proteja si a ingriji plantele.

In timp, au venit si alti oameni sa locuiasca in aceasta regiune, iar in 1972 a fost inregistrata ca Fundatia Findhorn. Astazi, comunitatea este in crestere si e cunoscuta ca fiind vegetariana. Are aproximativ 40 de membri din 40 de tari care de straduiesc sa creeze un model pozitiv de supravietuire pentru umanitate si planeta.

Membrii comunitatii au gradini ecologice, cu o agricultura ce foloseste puterea vantului ca resursa energetica, plus un sistem de canalizare ecologic. Acum, orasul are 30 de cladiri „verzi" si un plan pentru construirea altor 40 in urmatorii ani.

Findhorn e membru fondator al retelei „Global Ecovillage", iar in 1997 a primit recunoasterea din partea Natiunilor Unite pentru model de buna practica al unei organizatii nonguvernamentale. In 2001 a fost creat un colegiu, denumit dupa numele fundatiei, unde se tin cursuri si traininguri despre dezvoltarea personala.



„EcoYoff" din Senegal

Satul ecologic din vestul Segenalului a fost creat intr-o zona unde bogatia naturala n-a fost distrusa deloc. Aici, studentii din mai multe tari vin si cerceteaza alaturi de cei senegalezi ce metode sa foloseasca pentru a imbunatati viata satenilor din zona.

Tinerii isi incep programul cu un tur prin EcoYoff. Apoi sunt dusi sa viziteze un sat pescaresc vechi de 600 de ani - Dakar, unde sunt initiati in cultura senegaleza. Studentii invata cum sa foloseasca hrana in mod natural si cum sa protejeze padurile de Acacia.



„Ecoversidade" din centrul Braziliei

A fost construit in 1998 pe o zona defrisata. Cei care au participat la construirea lui s-au gandit la un prototip de sat ecologic, unde sa poata invata si locui inclusiv studentii. De aici si denumirea de Ecoversidade. Localitatea mai e cunoscuta si sub numele de Ecocentro IPEC si e situata in centrul Braziliei, in apropierea orasului Piren, din regiunea Goias.

Satul ecologic tine legatura atat cu Universitatea nationala din Brazilia, dar si cu ministere, scoli si organizatii nonprofit. El functioneaza ca un model de asezare rurala, in care sunt folosite tehnologii moderne.

Specialistii considera ca Ecocentro IPEC a devenit cel mai important centru de acest fel din America Latina, care demonstreaza ca viitorul ecologic e posibil. Cei care merg in Brazilia vor vedea ca in Ecoversidade exista 15 constructii bio, cu toalete construite cu un amestec de balegar, cu sisteme de tratare a apei, cu gradini si mancare ecologica si cu un sistem de energie regenerabila.



„Sirius" din Massachusetts

Fostii membri ai co­mu­nitatii Finhorn din Scotia au pus bazele unei comunitati ecologice si in Statele Unite ale Americii. Dupa ce au cautat un loc potrivit, membrii de la Finhorn s-au stabilit in vestul statului Massachusetts, unde odata traiau triburile de indieni americani. Satul a fost numit dupa cea mai stralucitoare stea - Sirius.

Astazi, comunitatea are 30 de membri care traiesc in armonie cu pamantul. Ei folosesc ca surse de energie puterea vantului si pe cea fotovoltaica. Locuiesc in case construite ecologic si se hranesc din gradini, unde totul se cultiva natural.



„High Amazon" in Peru

Satul ecologic din Peru e asezat langa apele Amazonului. E destinat taberelor studentesti, in care tinerii vin si fac practica in timpul vacantelor.

Studentii ajuta comunitatile locale prin targul „Oro Verde", un targ prin care e promovata, printre altele, cafeaua produsa in conditii ecologice.

„Auroville", construit pe principii filosofice

Bazat pe principiile filosofului indian Sri Aurobindo si a Mirei a Alfalssa, Auroville e un experiment urias pentru crearea unui oras international in care sa locuiasca 50.000 de persoane. Situat in sudul Indiei, Auroville a fost conceput dupa viziunea frantuzeasca „The Mother", care propovaduieste folosirea energiei solare pentru viata de zi cu zi.

Orasul a fost inaugurat pe 28 februarie 1968, cand peste 5.000 de oameni din 124 de tari s-au adunat pentru a celebra deschiderea portilor sale. Dupa ce festivitatile s-au incheiat, o mare parte din cei prezenti au inceput reconstruirea peisajului devastat intr-un ecosistem viu in care sa convietuiasca o comunitate internationala.

Astazi, Auroville se intinde pe o suprafata de 3.218 metri si e locuit de 1.900 de persoane din 40 de natiuni. In primii 10 ani de existenta, acolo au fost plantati un milion de copaci, ceea ce a dus la refacerea treptata a padurilor si la recuperarea faunei pierdute.

Unele specii de pasari s-au reintors in acest habitat natural. In prezent, in oras exista 150 de case alimentate cu electricitate de la panourile fotovoltaice si 15 ferme ecologice. Auroville este considerat pe plan international „orasul de care pamantul are nevoie".



„Huehuecoyotl, satul artistilor din Mexic

Asezat langa un vulcan din centrul Mexicului, Huehuecoyotl a fost construit in 1982 de un grup international de muzicieni si artisti nomazi, de activisti politici si ecologisti care isi petrecusera 10 ani calatorind prin lume. Desi astazi multi dintre ei s-au stabilit aici, unii inca mai practica nomadismul artistic prin America Latina.

Comunitatea de la Huehuecotyotl se dedica in principal adoptarii stilului de viata ecologic, artelor si practicarii metodelor holististice care mentin sanatatea. Huehuecotyotl a fost introdus in reteaua Ecovillage din 1997. Satenii ajuta localitatile invecinate care sunt foarte sarace. Este vorba de cele din Santo Domingo Ocotitlan si de un sat atzec foarte vechi - Tepoztlan.

de Andreea Ofiteru

Sursa: Adevarul

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>