Asociatia Together for a Better Tomorrow, in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, au organizat evenimentul "Towards Clean Energy”, o dezbatere despre rolul si importanta hidrogenului in cursa catre tranzitia energetica, si transpunerea in realitate a obiectivelor ce vizeaza decarbonarea sectorului energetic, asumate de Romania prin semnarea Pactului Verde European.
Una dintre concluziile care a reiesit la finalul discutiilor, este faptul ca, in sectorul folosirii hidrogenului ca resursa alternativa, Romania are mari sanse sa devina un lider in Europa, cu conditia ca toti actorii implicati sa valorifice la maxim acest potential.
Au participat la discutii: László Borbély- Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului | Dan Dragan - Secretar de Stat in Ministerul Energiei | Roxana Caliminte - Deputy Secretary General Gas Infrastructure Europe (GIE) | Alexandru Floristean - Legal and Project Manager Hydrogen Europe| Ioan Iordache - Director Executiv, Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania| Hans Marius Schuster - CEO Arena Innovation | Calin Vilt - Consilier stiintific onorific CNR-CME, intr-o dezbatere moderata de Remus Hirceaga - Partner Expense Reduction Analysts Europe (ERA).
László Borbély - Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului: „Ziua Pamantului este un prilej excelent in care sa discutam despre presiunea pe care omenirea o pune asupra resurselor naturale, inclusiv prin necesitatile energetice. Pentru diminuarea acestei presiuni si pentru a ne proteja sanatatea, avem nevoie de surse cat mai verzi. Ambitiile Uniunii Europene privind decarbonizarea sistemului energetic sunt o provocare pentru Romania si alte state in care dependenta de combustibili poluanti este ridicata."
Cu referire la tematica intalnirii, domnul consilier de stat a apreciat faptul ca: "Hidrogenul verde sau albastru pot fi solutii prin care putem acoperi deficitul de productie al energiei din sursele regenerabile, tara noastra avand potential sa devina lider in productia acestui combustibil al viitorului."
László Borbély a subliniat faptul ca este nevoie de o viziune strategica, de implicare din partea tuturor entitatilor angrenate in acest proces, "acesta este motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabila sustine astfel de initiative prin care reusim sa reunim specialisti din zona publica, din mediul privat, din cercetare si alte segmente sociale."
Dan Dragan - Secretar de Stat in Ministerul Energiei, consiera ca exista un potential imens in Romania in zona de hidrogen, care trebuie valorificat cu inteligenta. "Suntem perfect constienti ca hidrogenul nu reprezinta doar un trend, ci o oportunitate si o directie de dezvoltare" a subliniat secretarul de stat.
In acest scop, Dan Dragan spune ca a fost creat un departament specializat in cadrul Ministerului Energiei, care se va ocupa de partea de dezvoltare a hidrogenului. Ca si ceilalti participanti la discutii, Dan Dragan a subliniat importanta "conlucrarii tuturor ministerelor de linie si a celorlalte autoritati, pentru ca cea mai mare valoare adaugata a hidrogenului se poate obtine in industrie, energie sau transporturi".
Roxana Caliminte - Deputy Secretary General Gas Infrastructure Europe (GIE), considera ca "Drumul spre 2050, respectiv spre o Europa cu zero emisii de dioxid de carbon, in absolut tot ceea ce facem, aduce oportunitati imense pentru infrastructura de gaze. Iar interesul enorm, si potentialul hidrogenului recunoscut global pentru prima data in istorie, este una dintre acestea".
Roxana Caliminte a vorbit si despre potentialul mare pe care Romania il are in ceea ce priveste decarbonarea. Romania este al doilea cel mai mare producator de gaze naturale din Europa, si ar putea obtine, cu usurita, prin decarbonarea lor, hidrogen, esential pentru scalarea volumelor, pana in 2050.
Ca si concluzie, Roxana Caliminte considera ca, "pe termen mediu si lung, Romania poate deveni un lider european in hidrogen, pentru ca are toate resursele la dispozitie".
Ioan Iordache - Director Executiv Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania: "Este importanta aparitia unei strategii care trebuie sa cuprinda toti actorii de pe intreg lantul economic al hidrogenului: industrie, utilizatori, aplicatii mobile si stationare, sectorul gazelor industriale, sectorul gazelor naturale, cercetarea-dezvoltarea, asociatii profesionale, autoritati, dar si presa, cu rolul de a comunica transparent si constructiv acest subiect".
In opinia sa, hidrogeul poate fi stocat ca orice alt gaz, problema apare in momentul in care tehnologia pe care o ai, trebuie sa o faca intr-un mod rentabil atat din punct de vedere energetic, cat si economic, la momentul actual, majoritatea produc hidrogen prin reformare, si nu prin electroliza.
Ioan Iordache a subliniat deasemenea faptul ca, in acest proces, alaturi de Ministerul Energiei, trebuie sa vina si alte ministere si autoritati de resort, si a reiterat faptul ca Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania este activa si isi manifesta disponibilitatea de a contribui la implementarea economiei hidrogenului in tara noastra, pentru a putea face trecerea hidrogenului “de la chimie la energie”.
Marius Schuster: "Infiintam astazi un grup de lucru in Romania, ce poarta numele GreenH2Danube, pentru a demara proiecte de hidrogen verde".
Pentru a dezvolta o economie bazata pe hidrogen curat, cu scopul de a atinge obiectivele definite in pactul GreenDeal, Marius Schuster considera ca este nevoie de o entitate coordonatoare, care sa includa si un grup de lucru format din specialisti romani. Acestia, conform spuselor lui, vor putea aduce Romania, in cel mai scurt timp, la nivelul altor state europene, care deja si-au publicat strategiile nationale de hidrogen.
Marius Schuster considera necesara coordonarea activitatilor locale cu cele ale celorlalte tari europene, prin programe de finantare, cum ar fi IPCEI-H2 (Important Projects of Common European Interests on Hydrogen) sau The New European Innovation Fund. Proiectele romanesti pe hidrogen, se pot face vizibile prin intermediul aliantelor europene de hidrogen curat, respectiv ECHA (European Clean Hydrogen Alliance), spune Marius Schuster.
Alexandru Floristean: "Pentru ca hidrogenul sa-si atinga potentialul maxim, este necesara o viziune sistemica cu privire la producerea, transportul si distributia in vederea consumului". In ultimii 10 ani s-a investit enorm, la nivel european, in cercetare/dezvoltare, astfel incat tehnologia a ajuns la un nivel care sa permita dezvoltarea unor proiecte comerciale care sa utilizeze hidrogenul.
In opinia sa, cu siguranta Romania poate fi un actor valoros pe piata hidrogenului, si aceasta din urmatoarele considerente:are potential ridicat de producere energii regenerabile, care poate fi maximizat prin producerea de energie regenerabila in paralel din alte surse; are capacitate de a produce hidrogen albastru; infrastructura de transport gaze este una dintre cele mai dezvoltate din Europa; Romania are o economie diversificata, puternica, ce poate include folosirea hidrogenului in toate sectoarele industriale - rafinarii, transport naval, aerian, dar poate de asemenea sa aiba in vedere, ca un add-on, si exportul de hidrogen.
Alexandru Floristean a subliniat faptul ca "este necesara o viziune strategica, implicarea mediului privat, dar trebuie avut in vedere factorul uman, cei care creaza si implementeaza proiecte".
Calin Vilt: "Hidrogenul vine cu o problematica complexa de rezolvat, sunt 5 industrii care trebuie puse cap la cap pentru a putea functiona; daca una dintre aceste se gripeaza, se blocheaza toate. De aceea este nevoie de creerea unui organism de coordonare si planificare a dezvoltarii acestui concept."
Calin Vilt considera ca trebuie sa existe o autoritate care sa reglementeze toate problematicile ce tin de producerea, utilizarea, distributia si stocarea hidrogenului, dar si in ceea ce priveste operatorii care functioneaza in acest lant.
Calin Vilt a concluzionat ca energia nu trebuie sa aiba culoare politica, si ca trebuie sa se dea mai mult credit specialistilor si profesionistilor in domeniu, altfel nu se vor putea recupera pierderile, si vom asista, in plus, si la un exod al specialistilor romani, industria energetica avand deja o mare problema in acest sens.
Invitatii au vorbit de asemenea despre modalitati de transport si stocarea hidrogenului, istoria hidrogenului in Romania, strategii, cercetare si proiecte romanesti in domeniu.
Va invitam sa urmariti filmul intreg al discutiior, accesand link-ul https://fb.watch/518kh9cJlh/
Partenerii evenimentului: Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Next Energy Partners, Transgaz, Private Jets Europe, Expense Reduction Analysts (ERA)
Partener institutional: RoGBC
Un eveniment initiat de Asociatia Together for a Better Tomorrow, organizat de Idea Events, comunicat de Rhapsody Magazine.
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
17-07-2024 Agricultura ecologica
Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>