Centrale de incalzire pe biomasa sau peleti - Cum putem creste securitatea energetica a Romaniei cu o resursa pe care acum o exportam

O oportunitate care nu trebuie ratata - un program national de sustinere a instalarii de centrale pe peletiRomania are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetica a cetatenilor, concomitent cu accelerarea decarbonarii sectorului energetic, reducerea costurilor si eliminarea combustibililor fosili. Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn invita guvernantii sa demareze cat mai curand un program de sustinere a montarii de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, cu beneficii enorme pe plan economic, social si de mediu.


Desi resursa lemnoasa – o resursa verde si regenerabila – este disponibila local pe scara larga in Romania, iar sectorul industrial are din plin capacitatea de a valorifica aceasta resursa pentru sectorul energetic, lipsa unor politici de sprijinire a instalatiilor rezidentiale sau comunitare intretine saracia energetica a unei mari parti a populatiei. Autoritatile continua sa sustina proiecte pe combustibili fosili, sa sprijine SACET-urile pe carbune sa achizitioneze credite de carbon irosind astfel resursele pentru investitii sau sa promita utopice dezvoltari ale retelei de gaze naturale sau instalatii pe hidrogen, in loc sa vada oportunitatile aflate la indemana.

Potentialul energetic al biomasei lemnoase si agricole in Romania este mai mare decat potentialul cumulat al resurselor hidroelectrice, eoliene, solare si geotermale, potrivit estimarilor oficiale raportate in PNAER. In mixul energetic al consumului national pentru producerea energiei termice, lemnul de foc si alte tipuri de biomasa ocupa o fractie de 42%, restul fiind impartit intre energie electrica (11%) si combustibili fosili (gaze naturale, carbuni, GPL etc.).

Dar acest potential este utilizat mult sub capacitatea sa.

3,5 milioane de gospodarii folosesc 12-14 milioane de tone lemn de foc pe an, in sobe traditionale, cu randamente energetice scazute. In acelasi timp, in plina criza energetica globala, Romania produce 600.000 t de peleti, din care consumam doar 200.000 t, restul de 400.000 t le exportam.

De ce nu putem utiliza aceasta productie interna? De ce sa nu asiguram confortul cetatenilor din productie proprie?

Prezent la o zi a portilor deschise organizata de compania Star Gate in judetul Bistrita-Nasaud, Catalin Tobescu, Presedintele Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, a aratat: „Atunci cand se vorbeste de securitate energetica, de eficienta energetica, se ignora faptul ca in consumul energetic al unei gospodarii consumul de energie termica este de 3-4 ori mai mare decat consumul de energie electrica. Pentru energie electrica exista directii de actiune, prin investitiile in energie nucleara, solara, eoliana, centrale mari pe gaze pentru o perioada de tranzitie. Pentru energia termica nu avem alternative. Extinderea retelelor de gaze se realizeaza foarte incet si cu costuri enorme. Hidrogenul verde este o poveste pe termen mediu si lung. Saracia energetica inseamna pentru gospodarii lipsa alternativelor pentru energia termica, pentru incalzire. Avem 3,5 milioane de gospodarii care se incalzesc cu lemn de foc, cu randamente energetice de folosire a resursei de lemn foarte mici. Orase mari din Romania se incalzesc cu ajutorul unor sisteme centralizate pe baza de carbune, multe in pragul colapsului datorita costurilor cu certificatele de carbon. Iar in acest timp, Romania exporta o energie verde foarte valoroasa: dintr-o productie nationala de 600.000 de tone de peleti, 400.000 de tone sunt exportate. Considerand costul peletilor de 300 de Euro/tona, un MWh de energie termica din peleti costa maxim 65 de Euro/MWh. Daca luam in calcul peleti obtinuti din biomasa agricola, disponibila din belsug in Romania, acest cost scade la jumatate ! Iar resursa de lemn valoroasa ramane disponibila pentru industrie, creand valoare adaugata , dezvoltare si o economie verde , bazata pe resurse regenerabile. Pentru comparatie, costul de productie pentru un MWh termic al ELCEN, pentru Bucuresti, este de aproximativ 100 de Euro/ MWh, iar adaugand costurile de distributie se ajunge la 200 de Euro/ MWh. Biomasa reprezinta solutia disponibila imediat, bazata pe o resursa verde, locala, pentru decarbonare, reducerea costurilor si securitate energetica. Un program national de instalare a centralelor pe peleti, pentru incalzirea rezidentiala, are un raport cost/beneficii de 4-5 ori mai mari decat programele de instalare de panouri fotovoltaice.”

 

Europa se orienteaza spre biomasa pentru incalzire

Europa intelege ca instalatiile pe peleti sau biomasa sunt o modalitate ieftina, eficienta si rapida de a oferi confort termic populatiei, utilizand o resursa regenerabila si neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2, disponibila pe scara larga la nivel local si fara expunere in fata framantarilor geopolitice care ameninta securitatea energetica a continentului.

Astfel, multe tari europene deruleaza programe nationale de sustinere pentru montarea de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, iar suportul oferit poate fi consistent – in medie statele ofera 4-5.000 de Euro pentru fiecare proiect, in functie de tara, dar sustinerile pote ajunge si la 7.500 de Euro (Austria) sau chiar 15.000 de Euro (Letonia).

 

Suport maxim acordat de state pentru instalarea centralelor pe peleti

Austria

7.500 Euro (+ ajutor regional)

Belgia

6.000 Euro

Germania

3.000 Euro

Italia

5.000 Euro

Letonia

5.000 Euro (pana la 15.000 Euro cu bonificatii aditionale)

Olanda

2.500 Euro (+ bonus de putere)

Polonia

4.000 Euro

Slovacia

1.500 Euro

Slovenia

5.000 Euro

UK

5.000 GBP

Sursa datelor: https://www.enplus-pellets.eu/en-in/news-events/latest-news/788-national-support-schemes-that-will-help-you-switch-to-pellet-appliance.html 

 

In Romania, instalarea de centrale rezidentiale este un subcapitol al unui program de eficientizare energetica a locuintelor, cu o aplicabilitate dificila si o promovare insuficienta. Populatia nu stie ce suport poate accesa si in ce conditii, iar insasi posibilitatea instalarii unei centrale moderne pe baza de peleti este necunoscuta majoritatii potentialilor beneficiari.

 

Ce putem face cu un miliard de Euro: investitiile in energie produsa din biomasa sunt cele mai rentabile

Pe energie solara, prin programul Casa Verde Fotovoltaice se acorda o finantare de 20.000 lei, echivalentul a aproximativ 4.000 de Euro, pentru o capacitate bazata pe panouri solare de 3 kWh. Panourile solare furnizeaza energie electrica doar cand este soare. In calculele uzuale se considera 1000 de ore/an. Deci cu o investitie de 4.000 de Euro obtinem 3 MWh energie electrica/an.

Cu aceeasi 4.000 de Euro intr-un program de instalare centrale termice pe peleti, instalam o centrala termica cu putere de minim 20 kWh, care functioneaza permanent in anotimpul rece si poate furniza si apa calda. Aceasta ar putea functiona minim 4.000 de ore/an, cu o putere generata medie anual de minim 20 MWh/an pentru o gospodarie. Aport de securitate energetica de 6-7 ori mai mare cu aceeasi investitie, in favoarea centralelor pe peleti.

Beneficiile de reducere a costurilor pentru gospodarie sunt mult mai mari prin sustineea instalarii centralelor pe peleti. Si concomitent mai mult decat dublam eficienta energetica a utilizarii resursei de lemn, de la 30 % in sobe traditionale la 90% in peleti.

Cost comparativ extindere retea de gaze/ panouri solare/centrale pe peleti:

    • cu 1 miliard de Euro extindem reteaua de gaze pentru a racorda 200.000 locuinte. Costurile efective de racordare, suportate de gospodarii, dubleaza acest cost. Cost public: 5.000 de Euro/gospodarie, pentru o resursa cu disponibilitate incerta (gazul natural), un combustibil fosil considerat momentan „de tranzitie” pentru obiectivele de decarbonare ale Uniunii Europene, dar cel mai probabil inlocuit in curand.
    • cu 5.000 de Euro/ gospodarie putem instala panouri solare cu o putere de 3 kWh si o productie de energie electrica solara de 3 MWh/an, folosind o resursa cu disponibilitate impredictibila si necesitand alte investitii incerte pentru capacitati individuale de stocare a energiei produse in perioadele de varf.
    • cu 5.000 de Euro/gospodarie, instalam o centrala termica pe peleti. Productie energie termica: minim 20 MWh/an, cu o resursa regenerabila, neutra din punct de vedere a emisiilor de CO2, disponibila local pe scara larga in Romania.

 

Panouri fotovoltaice Centrale pe gaze Centrale pe peleti
Costuri 4.000 Euro/gospodarie + costuri aditionale de stocare/transport a energiei in perioadele de varf 5.000 Euro/gospodarie extindere retea +4-5.000 Euro/ gospodarie instalatii individuale (racordare) 4-5.000 Euro/gospodarie
Putere instalata 3 kWh 20 kWh 20 kWh
Energie produsa 3 MWh/an, electric 20 MWh, termic + apa calda menajera 20 MWh/an, termic + apa calda menajera
Resursa regenerabila Da Nu Da
Resursa disponibila Partial si impredictibil Limitat si impredictibil Da
Costul resursei Zero Mare si fluctuant Mic si stabil

 

Principiul utilizarii lemnului in cascada: utilizarea eficienta a resursei inseamna industrie puternica, securitate energetica si mediu protejat

Principiul utilizarii lemnului in cascada inseamna avantaje enorme, atat pentru economie si societate cat si pentru mediu. Acesta presupune utilizarea judicioasa a resursei din lemn, cu valorificarea superioara a fiecarei fractii de resursa pe fiecare etapa suplimentara de procesare, si poate fi inteles imediat cu un exemplu concret.

Sa luam un metru cub de lemn. Daca devine lemn de foc si este ars intr-o soba traditionala, poate produce maxim 2,5 MWh de energie.

Acelasi metru cub de lemn poate fi introdus in lanturile de prelucrare industriala, prin care se obtine cherestea, mobila, case sau alte produse din cherestea. Aceasta prelucrare inseamna valoare adaugata, inseamna locuri de munca si aport la bunastarea comunitatilor. Iar resturile rezultate in urma fiecarei etape de prelucrare (coaja, rumegus, talas, etc.), daca sunt uscate industrial, peletizate si utilizate in instalatii cu randamente energetice superioare (centrale pe biomasa sau peleti), produc aceeasi cantitate de 2,5 MWh energie – peletii au o putere calorica mult mai mare.

Deci prin utilizarea resursei de lemn in cascada se poate obtine aceeasi cantitate de energie cu beneficii aditionale enorme – inclusiv produse din lemn. Iar padurea generatoare de resurse este protejata pentru ca nu se recolteaza lemn suplimentar pentru a fi ars ca lemn de foc, cu randamente economice si energetice extrem de mici.

 

Concluzii

Oportunitatea implementarii unei scheme nationale de suport pentru instalarea centralelor pe peleti este enorma. Costurile revin la 4-5.000 de Euro/gospodarie, mult mai putin decat se investeste pentru a racorda o gospodarie la reteaua de gaze sau cu instalatii solare de putere comparabila.

 

Despre Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn

Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in 2020, Asociatia numara in prezent 37 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului. Mai multe despre AIL – Prolemn: www.pro-lemn.ro 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>