Seceta - efectele si cauzele poluarii

drought-07 resizeSeceta poate duce la saracie, boala, chiar la razboi si poate avea impact social, economic si politic cu consecinte grave asupra sanatatii, pe termen lung.

Apa este unul dintre produsele esentiale pentru supravietuirea oamenilor. Deci, atunci cand este seceta, care, prin definite, inseamna a avea prea putina apa pentru a satisface cerintele actuale, conditiile pot deveni dificile sau periculoase in scurt timp.

Efectele secetei pot include conditiile de foame si de foamete precum si apa putina pentru culturile agro-alimentare. Seceta afecteaza furajele verzi si cereale utilizate in hrana animalelor si pasarilor de curte. Cand seceta submineaza sau distruge sursele alimentare, oamenii flamanzesc. In cazul in care seceta este grava si continua pe o perioada lunga de timp, poate aparea foametea. Toate fiintele vii trebuie sa aiba apa pentru a supravietui. Oamenii pot trai cateva saptamani fara alimente, dar numai cateva zile fara apa.

Seceta creeaza adesea o lipsa de apa potabila curata, apa pentru salubritatea publica si igiena personala, ceea ce poate duce la o serie de boli ce pun in pericol viata.

Umiditatea scazuta si lipsa precipitatiilor pot crea rapid conditii periculoase pentru declansarea incendiilor in paduri si pe terenuri cu multa vegetatie uscata, ce pot creea raniri, decese si pagube materiale.

Lipsa apei creează o lipsa corespunzatoare de alimente, iar oamenii vor concura si in cele din urma vor lupta intre ei, pentru a avea suficienta apa pentru a supravietui. Confruntandu-se cu aceste efecte, multi oameni vor fugi din zonele afectate de seceta in cautarea unei noi zone de locuit cu o mai buna aprovizionare cu apa, hrana suficienta, evitand astfel si bolile si conflictele de razboi.

In fiecare an, cand se apropie vara, zone intregi de pe glob devin o tinta speciala pentru seceta. De la deserturile fierbinti la polii congelati, seceta devinde ceva obisnuit care afecteaza plantele, animalele, si oameni din intreaga lume.

Seceta este definita ca o perioada calendaristica in care o regiune are un deficit in aprovizionarea cu apa. Seceta este o caracteristica normala a climei, care se petrece in toate zonele climatice din timp in timp.

De obicei, de seceta se vorbeste din doua perspective: meteorologica si hidrologica. O seceta din punct de vedere al meteorologiei ia in considerare deficitele de precipitatii masurate. Pentru hidrologi, secetele sunt monitorizate prin verificarea debitelor raurilor si lacurilor.

In plus, exista secetele agricole care pot avea impact asupra productiei vegetale si produc modificari naturale pentru diverse specii de plante si animale. Fermele agricole pot crea, de asemenea, seceta prin epuizarea solul si drept urmare, acesta nu poate absorbii mai multa apa.

Deoarece seceta este definita ca un deficit in aprovizionarea cu apa, aceasta poate fi cauzata de un numar important de factori. Cea mai importantă, este cantitatea de vapori de apa din atmosfera. Acest lucru duce la un deficit de apa pentru zonele in care masele de aer se deplaseaza. Acelasi lucru se poate intampla, de asemenea, atunci cand vanturile schimba masele de aer. De exemplu miscarile de aer continental cald uscat spre masele de aer oceanic, reci si umede precum El Nino, au un impact asupra nivelului de precipitatii, deoarece in unii ani se poate schimba maselor de aer iar locurile umede devin uscate si locurile uscate devin umede.

In cele din urma, defrisarile pentru agricultura. combinate cu eroziune poate provoca, un inceput de seceta, deoarece solul nu poate absorbii umezeala, si apa se va evapora in atmosfera.

Multe zone, indiferent de regiunea lor climatica, sunt predispuse la seceta datorita unor conditii speciale. Indiferent de stadiul secetei, exista consecinte pe termen scurt si pe termen lung. Seceta poate avea efecte economice, de mediu, si sociale. Cele mai multe dintre efectele economice ale secetei sunt asociate cu agricultura si veniturile generate de culturi. In vremuri de seceta, lipsa de apa poate provoca de multe ori o scadere semnificativa a productiilor medii la hectar si, astfel, o reducere a veniturilor realizate de fermieri. Intr-o seceta prelungita multi fermieri pot da faliment avand un impact semnificativ asupra economiei zonei dar si a celor cu care care au legaturi economice.

In ceea ce priveste problemele de mediu, seceta poate duce la infestare cu boli si daunatori ale plantelor, la cresterea gradului de eroziune, la degradarea habitatelor naturale si a peisajul, la scaderea calitatiii aerului si la un risc crescut de incedii.

In secetele pe termen scurt, mediul natural isi revine de mai de multe ori, la conditiile normale, dar atunci cand exista seceta pe termen lung, specii de plante si animale pot suferi enorm, si in timp apare desertificarea si o lipsa extrema de umiditate

Deoarece seceta severa este adesea lenta in dezvoltarea sa, exista mai multe masuri de atenuare a efectelor care pot fi utilizate pentru a reduce impactul simtit de seceta.

Cei mai importanti pasi in vederea diminuarii efectelor secetei, sunt conservarea apei si solului. Prin protejarea solului se iau masuri ca acesta asa absoarba mai multa apa de precipitatii si sa evite poluarea lor cu ingrasaminte si pesticide.

De asemnea se urmareste conservarea apei, utilizata public, reducandu-se consulul de apa de irigat si de spalat masini. Orase, cum ar fi Phoenix, Arizona si Las Vegas, Nevada au pus in aplicare, xeriscape, un sistem de amenajarea teritoriului pentru a reduce nevoia de a uda plantele in mediile uscate.

Secetele sunt cauzate de o epuizare de precipitatii in timp. Uneori, o seceta are nevoie de decenii pentru a se dezvolta pe deplin si estimarea secetei este dificila. In orice zona geografica exista, undeva un loc unde o seceta are loc. Secetele sunt complet naturale, dar pot avea efecte devastatoare. Schimarile climatice, schimbarile, temperatura oceanelor si schimbarile din peisajul local pot fi cauze ale secetei.

Praful, funinginea si particulele suplimentar pot produce ploi intense, furtuni de zapada severe, reducand in acelasi timp ploile din zonele secetoase.Particulele solide sau lichide in suspensie in aer, sunt cauzele clasice de poluare a aerului. Alaturi de gazele cu efect de sera, au un efect major asupra schimbarilor climatice, si sunt si ele cauze importante ale secetei.

A.B.

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>