Gunoiul de grajd ca sursa de poluare

Poluarea cu gunoi de grajdSubstantele comune din gunoiul de grajd sunt hormonii, antibioticele si pesticidele. Indiferent de forma sub care gunoiul de grajd este folosit "crud" (proaspat/uscat) sau sub forma de compost, se va efectua o analiza a substantelor potential toxice. Normativele internationale prevad ca plantele sa nu fie tratate cu nici un fel de gunoi de grajd in termen de 120 de zile de la recoltare, pentru a se asigura protectie impotriva bolilor cum ar fi Salmonella si E. coli.

 

 

Cantitatile anuale de gunoi de grajd si nutrienti pe specii de animale

Datele primare obtinute in urma efectuarii a mai multor studii referitoare la cantitatile anuale de dejectii si de nutrienti pe specii de animale si presupunand ca gunoiul de grajd produs este de consistenta solida sau semi-solida arata urmatoarele: productia si volumul anual de gunoi de grajd (kg), precum si productia de nutrienti cu valorile cele mai mari s-au inregistrat la vacile de lapte (11.508 kg dejectii/an; 81 kg N, 15 kg P2O5 si 54 kg K2O), cai (9000 kg dejectii/an ; 45 kg N, 8 kg P2O5 si 28 kg K2O), bovine 1-2 ani (7749 kg dejectii/an; 55 kg N, 20 kg P2O5 si 43 kg K2O), urmate de vitei sugari 0,3 -1 an (4930 kg dejectii/an; 35 kg N, 5 kg P2O5 si 26 kg K2O), ultimile locuri fiind reprezentate de catre oi (843 kg dejectii/an; 7 kg N, 1 kg P2O5 si 5 kg K2O) si pasari (12 kg dejectii/an; 0,36 kg N, 0,07 kg P2O5 si 0,1 kg K2O).

 

Cantitatile medii anuale de dejectii de la diferite specii, functie de starea lor de agregare si de continutul lor in elemente nutritive sunt prezentate in tabelul 1:

Tabel 1. Cantitatile medii anuale de dejectii de la diferite specii, functie de starea lor de agregare si de continutul lor in elemente nutritive

 

Specii

Dejectii/an

Elemente nutritive (kg)

solide (kg)

lichide (l)

N

P2O5

K2O

Vaci

6000

2000

30,0

11,0

1,6

Oi

500

200

6,7

1,5

5,0

Cai

4000

1200

35,0

8,0

10,0

 

 

In tabelul 2. sunt prezentate concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta semilichida.

Tabel 2. Concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta semilichida

 

Tip balegar

 

Concentratia in nutrienti kg/m3

N total

N amoniacal

P2O5

K2O

Porcine

13-20

9-13

9-13

9-13

Vaci pentru lapte

11-16

4-7

7-9

9-13

Vaci pentru carne

13-18

4-11

7-13

11-16

Pasari

27-36

7-27

16-20

13-42

 

 

In tabelul 3. sunt prezentate concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta lichida.

Tabel 3. Concentratiile de nutrienti in diferite tipuri de balegar de consistenta lichida

 

Tip balegar

 

Concentratia in nutrienti kg/m3

N total

N amoniacal

P2O5

K2O

Porcine

1,6-4,9

1,4-4,1

0,7-1,3

1,6-4,9

Vaci pentru lapte

1,3-2,4

0,8-1,3

0,8-1,6

1,6-3,3

Vaci pentru carne

0,7-2,0

0,7-1,0

1,3-4,1

1,6-4,1

Pasari

1,3-2,8

1,0-2,0

0,8-2,4

6,7-8,0

 

 

In vederea asigurarii unui optim de 170 kg azot pe an la hectar, necesarul de gunoi cabalin este asigurat de 2 cai, gunoiul bovin de 2 vaci, gunoiul ovin 13,3 oi, iar gunoiul porcin de 14 porci.

 

Elemente de poluare ale gunoiului de grajd

Indiferent de forma sub care gunoiul de grajd este folosit "crud" (proaspat/uscat) sau sub forma de compost, se va efectua o analiza a substantelor potential toxice. Singura exceptie de la acest lucru este in cazul in care gunoiul de grajd provine de la un animal ingrijit in conformitate cu practicile ecologice. Substante comune in gunoiului de grajd sunt: hormoni, antibiotice, pesticide. Normativele internationale prevad ca plantele sa nu fie tratate cu nici un fel de gunoi de grajd in termen de 120 de zile de la recoltare, pentru a se asigura protectie impotriva bolilor cum ar fi Salmonella si E. coli. Aceeasi regula se aplica si ingrasamintelor organice.

Emisiile
odorizante provenite de la sistemele de productie de origine animala provin din trei surse principale: facilitati de depozitare a gunoiului de grajd, adaposturilor pentru animale si modul de imprastiere a gunoiului de grajd.

Un
numar mare de compusi volatili au fost identificati ca fiind produsi de descompunere a deseurilor animale. Compusii gazosi cei mai importanti sunt: amoniacul, metanul si dioxidul de carbon. Acestea dupa cum se stie au implicatii in incalzirea globala si ploile acide. S-a estimat ca o treime din metanul produs in fiecare an provine din surse industriale, o treime din surse naturale, iar o treime din agricultura (in primul rand, animale si unitati de depozitare a gunoiului de grajd). Desi animalele produc mai mult dioxid de carbon decat metan, acesta din urma are impact asupra efectului de sera de 15 de ori mai mare decat dioxidul de carbon.

Praful,
agentii patogeni si mustele datorate productiilor de animale pot fi incadrate in emisiile care polueaza aerul. Praful, care reprezinta o combinatie de substante solide din gunoiul de grajd, fire de par, pene si fractiuni de furaje, este foarte dificil de eliminat din unitatile de productie de animale.

Agentii
patogeni reprezinta o alta forma de emisie in aer. Desi sunt prezenti in cladiri si in unitatile de depozitare a gunoiului de grajd, de obicei, nu pot supravietui in incintele curate si aerisite, dar pot fi transportati uneori de catre particulele de praf.

Mustele
reprezinta un alt element de poluare. Au tendinta de a prolifera in zonele umede de productie de origine animala, cu trafic redus de animale. Ciclul de la ou la adult, dureaza foarte putin, doar 6-7 zile, cand temperaturile sunt 40-50oC. Femelele pot produce 600 pana la 800 de oua, larvele pot supravietui ingropate la adancimi de pana la 4 metri, iar adultii pot zbura pana la 30 km.

 

Patogenie

Gunoiul de grajd contine germeni patogeni care pot avea avea un impact negativ asupra sanatatii umane, asupra vietatilor acvatice, asupra septelului si asupra faunei salbatice. Aceste efecte negative pot avea loc atunci cand dejectiile de la animale sunt introduse necontrolat in mediul inconjurator. In gunoiul de grajd pot fi gasite multe microorganisme patogene care pot produce infectii la om.

Agent
ii patogeni si principalele boli cauzate de acestia sunt: bacterii (Bacillus anthracisantrax, Escherichia colicolibacilioza, Leptospira pomonaleptospiroza, Salmonella sp.salmonela, Clostridium tetanitetanus, Mycobacterium tuberculosistuberculoza), virusuri (Hog Cholera, New Castle, Psittacosis), fungi (Histoplasma capsulatumhistoplasmoza, Coccidioides immituscoccidioza), protozoare (Giardia lamblia- giardioza, Toxoplasma sp.toxoplasmoza, Eimeria sp.), paraziti sau metazoare (Ascaris lumbricoidesascarioza, Sarcosystis sp.).

  

Proiectul ManProEnv

In practicile agricole traditionale, fertilizatori minerali si dejectii animaliere sunt aplicate pe solul agricol pentru a creste aportul de nutrienti si a imbunatati calitatea culturii. Cand acest surplus de nutrienti se infiltreaza prin terenul agricol si ajung in mediul inconjurator exista riscul ca acestia sa devina poluanti, in principal din cauza nitratilor proveniti din compusii azotati. Prin urmare, imprastierea fertilizatorilor minerali si a dejectiilor animaliere trebuie facuta cu atentie, atat in ceea ce priveste cantitatea, cat si perioada aplicarii, pentru a reduce riscul supra-acumularii nutrientilor si infiltrarea acestora. Proiectul ManProEnv isi propune sa vina in intampinarea acestor probleme prin identificarea si diversificarea mijloacelor de protectie a mediului, prin valorificarea dejectiilor animale, prin cresterea gradului de angajare al autoritatilor locale in indeplinirea prevederilor referitoare la protectia mediului, dar si prin cresterea nivelului de informare si constientizare publica. 

 

Proiectul ManProEnv - Dezvoltarea unui sistem de management pentru protectia mediului prin valorificarea superioara a dejectiilor animaliere in zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo - face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007 – 2013, Axa prioritara 2: Mediu, Aria majora de interventie 1: Dezvoltarea unor sisteme comune de management pentru protectia mediului.

 

    Data de incepere a proiectului 30/12/2011
    Data de finalizarea a proiectului 30/06/2013
    Valoarea totala: 962 941.460 Euro

 

Proiectul ManProEnv este realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica (ICCF- Bucuresti), in parteneriat cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA-Bucuresti), Institutul pentru stiinta solului, tehnologie agricola si protectia plantelor „N.Poushkarov” si Centrul de afaceri “Svishtov”. Scopul proiectului il reprezinta constientizarea populatiei din zona transfrontaliera Teleorman-Veliko-Tarnovo asupra riscului prezentat de gestionarea necorespunzatoare a dejectiilor animaliere in ceea ce priveste poluarea cu azot si derivati ai acestuia, atat a solului cat si a apelor subterane si de suprafata, cu grave impacte asupra fluviului Dunarea.

 

ManProEnv3

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>