Participa la competitia „Top 100 Destinatii Sustenabile”

Ecoturism - Ziua Destinatiilor Verzi - Top 100 Destinatii SustenabileIn perioada 27-28 septembrie, la Ljubljana; Slovenia, va avea loc Conferinta „Ziua Destinatiilor Verzi”, eveniment pe parcursul caruia se vor acorda si premiile Top 100 al destinatiilor sustenabile. Competitia se adreseaza regiunilor, oraselor, comunitatilor sau ariilor protejate si este o oportunitate unica pentru destinatiile turistice sa-si intareasca profilul din domeniul turismului verde si responsabil si sa intre in comunitatea tot mai cautata de turisti a destinatiilor verzi.


Conferinta „Ziua Destinatiilor Verzi” are ca scop sa adune si sa prezinte idei despre sustenabilitate catre lideri ai diferitelor destinatii si industrii din lume. Programul conferintei include prezentarea de „solutii verzi” pentru sustenabilitatea turismului, bune practici, punctul de vedere al reprezentantilor industriilor, Topul 100 al destinatiilor sustenabile si oferirea unui cadru de participare pentru cea mai mare comunitate verde din lume (http://greendestinationsday.com). 

Topul 100 al Destinatiilor sustenabile este o initiativa ce continua pe cea a National Geografic - Traveler’s Destination Stewardship surveys din perioada 2004 – 2010 si Topul 100 din 2014. Green Destinations, Travelmole’s VISION on Sustainable Tourism, Destination Stewardship Center si QualityCoast au lansat aceasta competitie in cadrul ITB Berlin din 2014. 

Topului 100 este de a aduce destinatiile la un loc intr-o Comunitate a Destinatiilor. Toate destinatiile cu un puternic accent pe turism sustenabil pot aplica pentru acest top. Destinatiile nominalizate vor fi selectate printr-o procedura formala de catre experti internationali in turism sustenabil.

 

Destinatii pentru generatiile viitoare

Tema generala a Top 100 Destinatii sustenabile este „Destinatii pentru generatiile viitoare”. Candidatii Top 100 sunt destinatii care pretuiesc si celebreaza autenticul zonei, biodiversitatea si natura, valorile lor culturale, comunitatea locala si antreprenorii locali, mediul natural, pentru generatiile viitoare de cetateni si turisti. 

De asemenea, organizatorii incurajeaza persoanele interesate publice si private din destinatiile respective sa adopte practicile turismului sustenabil. Prin publicarea unei liste anuale, initiatorii iau la cunostinta cele mai bune initiative, contribuind astfel la destinatii turistice mai verzi, mai curate, mai responsabile si mai bune din perspectiva autenticitatii si din punct de vedere cultural, social si economic. Selectarea unei destinatii in Top 100 nu inseamna ca este total sustenabila ci ca face progrese si eforturi in aceasta directie. 

Rezultatele competitiei vor fi anuntate in timpul Zilei Destinatiilor Verzi, in 27 si 28 septembrie 2016, in Ljubljana, Slovenia, un oras care si-a mentinut zona istorica atractiva si bine conservata si care a fost ales de catre Uniunea Europeana ca si Capitala Verde Europeana in 2016. Pe perioada celor 2 zile destinatiile premiate vor fi sarbatorite. Castigatorii Top 100 Destinatii sustenabile nu vor plati taxa de inregistrare pentru participarea la ziua prezentarii Top 100 (28 septembrie).

 

Nominalizarea destinatiilor

Nominalizarile pot fi facute pana la sfarsitul lunii august 2016 prin trimiterea unui e-mail la top100@greendestinations.info la care se ataseaza formularul de nominalizare & inregistrare. Sunteti incurajati sa folositi platforma online, furnizand urmatoarele informatii:

  • o scurta prezentare a destinatiei sustenabile (curt text sau video);

  • 5 poze care sa ilustreze destinatia sustenabila;

  • optional: una dintre aceste poze poate sa prezinte un fel de mancare cu specific local (mic dejun, pranz sau cina);

  • scurta clarificare a modului cum destinatia respecta cele 15 criterii principale ale standardului Destinatii verzi.

 

Criterii de eligibilitate

Tari, state, regiuni, orase, comunitati sau arii protejate sunt eligibile daca urmatoare conditii sunt indeplinite:

  • o structura organizatorica, administrativa sau de management organizata la nivelul destinatiei este responsabila pentru managementul si sustenabilitatea destinatiei din punct de vedere touristic;

  • o destinatie nu poate, de obicei, sa fie mai mica de 50-100 kmp si mai mare de 40.000 kmp;

  • unitatile de cazare, cladirile, atractiile si parcurile tematice sunt considerate ne-eligibile.

 

De ce sa aplicati?

Aplicand pentru Top 100 Destinatii sustenabile, veti avea ca destinatie beneficii multiple, printre care:

  • Expunere imbunatatita: prin partnerii nostri media si in timpul conferintei.

  • Marketing imbunatatit: prin conectarea castigatorilor Top 100 la un website cu agentiile de turism.

  • Calitate imbunatatita a destinatiei: destinatiile isi vor imbunatati politica de implementare a celor 15 criterii si vor intelege mai bine ce au de facut.

  • Retea sociala imbunatatita: posibilitatea de a cunoaste oameni noi, de a schimba experiente cu alte destinatii verzi si posibilitatea de a invata de la experti si alti parteri.


Pentru mai multe informatii privind nominalizarea destinatiei dumneavoastra pentru Top 100 Destinatii sustenabile, puteti accesa site-ul
http://greendestinations.info/2016-top100/. De asemenea, puteti obtine informatii trimitand un mesaj la info@greendestinationsday.com

Pentru mai multe informatii despre Destinatii verzi si despre posibilitatea de a deveni o destinatie sustenabila recunoscuta la nivel mondial puteti accesa site-ul http://greendestinations.info.

 

Cele 15 criterii principale

Criteriu:

Explicatie:

De completat:

Coordonator sustenabilitate

O persoana este nominalizata pentru a implementa in mod adecvat si a raporta cu privire la managementul destinatiei sustenabile.

Nume, detalii contact si rolul coordonatorului

Politica cu privire la Turism

Destinatia are o politica sat strategie cu privire la turism actualizata, multi-anuala, care se adreseaza celor mai importante aspect din domeniu.

Link catre politica respective sau trimiteti documentul prin e-mail (raport/ rezumat in limba engleza, daca exista)

Protejarea naturii

Protejarea siturilor natural, habitatelor, speciilor si ecosistemelor este un subiect principal. Degradarea naturii este de asemenea avuta in vedere.

Explicati pe scurt (paragraf) (optional puteti include bune practici)

Etica cu privire la animale

Folosirea animalelor in scop de turism este controlata efectiv pentru a reduce riscul de a suferi in mod repetat, de a se imbolnavi si de a deceda.

Explicati pe scurt (paragraf)

Peisaje & Decor

Peisajele natural si rurale sunt protejate si caracteristicul locului este mentinut; degadarea peisajelor siexpansiunea urbana sunt evitate.

Explicati pe scurt (paragraf)

Tratarea apelor menajere

Tratarea apelor menajere este organizata cum trebuie si regulamantele specific sunt applicate in scopul minimizarii impactului asupra oamenilor si mediului.

Explicati pe scurt (paragraf)

Reducerea deseurilor solide

Orice deseuri menajere produse sunt monitorizate, reduse, separate si reciclate si tinte privind reducerea cantitatilor sunt stabilite, mai ales in cee ace priveste reducerea deseurilor platice.

Explicati pe scurt (paragraf)

Reducerea dependentei de combustibili fosili

Maasuri adecvate si stimulente pentru reducerea dependentei de combustibili fosili si pentru incurajarea tehnologiilor de producer de energie regenerabila.

Explicati pe scurt (paragraf)

Conservarea mostenirii culturale

Conservarea, si prezentarea autentica si estetica a resurselor culturale, siturilor si cladirilor de patrimoniu sunt organizate in mod adecvat.

Explicati pe scurt (paragraf)

Mostenirea

intangibila

Mostenirea intangibila si cultura si viata locala sunt protejate si respectate in mod adecvat.

Explicati pe scurt (paragraf)

Protectia oamenilor

La nivelul destinatiei se iau masuri adecvate pentru protejarea legala a oamenilor impotriva exploatarii comerciale, sexuale si de oricare alt fel.

Explicati pe scurt (paragraf)

Locuitori implicati in turism.

Locuitorii sunt in mod regulat implicati in discutii despre oportunitatile, provocarile si sustenabilitatea dezvoltarii turismului.

Explicati pe scurt (paragraf)

Promovarea produselor locale

Includerea artizanilor locali, a producatorilor si furnizorilor de servicii locali in lantul serviciilor legate de turism este sustinut; produsele locale si sustenabile sunt promovate.

Explicati pe scurt (paragraf)

Masuri profilactice privind sanatatea si siguranta

Crimele, pericolele privind siguranta si sanatatea sunt prevenite in mod adecvat.

 

Explicati pe scurt (paragraf)

Accesibilitate

Accesul la destinatiile turistice este amenajat pentru persoanele cu dizabilitati, daca este cazul, astfel incat sa nu se aduca atingere siturilor si caracteristicilor acestora.

Explicati pe scurt (paragraf)

NALAS - Reteaua Asociatiilor Autoritatilor Locale din Europa de Sud-Est

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>