Imbunatatirea protectiei naturii si biodiversitatii in Uniunea Europeana - CE adopta un nou plan de actiune

Imbunatatirea protectiei naturii si biodiversitatii in Uniunea Europeana - CE adopta un nou plan de actiuneComisia Europeana a adoptat un nou plan de actiune menit sa ajute regiunile sa apere biodiversitatea si sa profite de avantajele economice oferite de protectia naturii. Planul consta din 15 actiuni, inclusiv cu finantarea din fondurile politicii agricole comune (PAC), care trebuie realizate pana in 2019 in scopul de a imbunatati rapid punerea in aplicare a "Directivelor Pasari" si "Habitate", care sunt initiativele emblematice ale UE in materie de politici de protectie a naturii.


Aceste directive instituie cea mai extinsa retea coordonata din lume de zone protejate cu o bogata biodiversitate (reteaua Natura 2000), care acopera peste 18 % din suprafata terestra si 6 % din zona maritima a UE. Numai aceste zone protejate in sine au o contributie la PIB-ul UE cuprinsa intre 1,7 si 2,5 %, prin furnizarea de servicii ecosistemice precum stocarea carbonului, purificarea apei, polenizarea si turismul. Planul de actiune adoptat astazi vizeaza imbunatatirea gestionarii acestor zone, conectarea in sens mai larg a protectiei naturii si a activitatilor socioeconomice, precum si colaborarea cu autoritatile nationale, cu partile interesate si cu tinerii.

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele responsabil cu mai buna legiferare, a declarat: „Am efectuat o evaluare in profunzime a acestor directive si am concluzionat ca sunt adecvate scopului. In prezent ne asiguram ca ele realizeaza intregul potential in materie de protejare si conservare a bogatei biodiversitati a Europei. Acesta este un exemplu valoros despre modul in care mai buna legiferare imbunatateste protectia oferita de standardele de mediu ridicate ale Uniunii Europene."

Jyrki Katainen, vicepresedintele responsabil cu locurile de munca, cresterea, investitiile si competitivitatea, a adaugat: „Acest plan de actiune contine masuri concrete care vor face ca directivele privind natura sa functioneze mai bine. Punem astfel bazele unei fundatii solide pentru reconcilierea protejarii biodiversitatii cu activitatile economice, inclusiv investitiile in capitalul nostru natural. Succesul nostru depinde de cooperarea intensa cu partile interesate, in special cu autoritatile locale si regionale.”

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, a declarat: „Planul de actiune identifica imbunatatiri ambitioase ale punerii in aplicare a directivelor privind natura. Cel mai bun mod de a proteja generatiile viitoare este de a implica tinerii. Noul nostru Corp european de solidaritate are tocmai aceasta menire. Administratiile locale si regionale din statele membre pot lua initiativa in punerea in aplicare a planului si a celorlalte politici necesare pentru protejarea patrimoniului nostru natural”.

Vicepresedintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, care a fost, de asemenea, implicat, dat fiind rolul-cheie pe care il joaca autoritatile regionale si locale in punerea in aplicare a directivelor, a declarat: „Planul de actiune reprezinta un pas in directia corecta. Ca adunare care reprezinta orasele si regiunile Europei, vom sustine punerea in aplicare a acestui plan si vom sprijini activ autoritatile locale si regionale pentru a ne asigura de atingerea obiectivelor in materie de biodiversitate pentru 2020”.

Cele 15 actiuni care trebuie sa fie puse in aplicare pana in 2019 se concentreaza asupra a 4 domenii prioritare:

Imbunatatirea orientarilor si a cunostintelor si asigurarea unei coerente sporite cu obiectivele socioeconomice mai largi

    • Comisia va ajuta statele membre sa asigure o punere in aplicare eficace a legislatiei si sa obtina beneficii economice. Vom actualiza, dezvolta si promova in mod activ orientarile privind procedurile de acordare a autorizatiilor in situri, protejarea si gestionarea speciilor, precum si orientarile sectoriale pe teme importante cum ar fi energia eoliana, energia hidroelectrica si acvacultura. De asemenea, vor fi furnizate noi orientari in materie de integrare a serviciilor ecosistemice in procesul de luare a deciziilor.
    • Comisia va contribui la asigurarea accesului public online la datele necesare pentru punerea in aplicare a directivelor (de exemplu, imagini prin satelit furnizate de programul Copernicus).

Asumarea responsabilitatii politice si consolidarea respectarii normelor

    • Transmiterea unui mesaj clar catre partile interesate va consolida respectarea normelor. Comisia va sprijini statele membre sa instituie masurile de conservare necesare pentru toate siturile.
    • De asemenea, Comisia va coopera cu autoritatile nationale si regionale, cu proprietarii de terenuri si alte parti interesate pentru o mai buna punere in aplicare si pentru depasirea provocarilor.

Consolidarea investitiilor in reteaua Natura 2000 si imbunatatirea utilizarii finantarii din partea UE

O mai buna comunicare si informare, implicarea cetatenilor, a partilor interesate si a comunitatilor

    • Sprijinirea schimbului de cunostinte cu autoritatile locale si regionale prin intermediul unei platforme comune cu Comitetul Regiunilor.
    • Implicarea tinerilor prin Corpul european de solidaritate, utilizand pe deplin cele 3,3 milioane EUR destinate voluntarilor pentru sprijinirea conservarii siturilor Natura 2000 si asigurarea unei contributii, prin finantarea UE, care sa ofere tinerilor europeni noi oportunitati de voluntariat sau de experiente profesionale transfrontaliere.
    • Sprijinirea sensibilizarii, utilizarea noilor tehnologii si consolidarea legaturilor dintre patrimoniul cultural si cel natural, in special in contextul anului 2018, care este Anul European al Patrimoniul Cultural.
    • Proclamarea zilei de 21 mai ca Ziua europeana Natura 2000.


Context: Directivele privind natura [Directiva „Pasari” (1979) si Directiva „Habitate” (1992)] reprezinta piatra de temelie a politicii UE in domeniul biodiversitatii. Directivele au facut obiectul unei „verificari a adecvarii” care a oferit o evaluare globala a performantei lor in materie de eficienta si eficacitate, ca parte a programului Comisiei Europene privind o reglementare adecvata si functionala (REFIT). Verificarea adecvarii directivelor a implicat toate partile interesate, inclusiv mobilizarea pozitiva a peste 500 000 de cetateni care si-au exprimat sprijinul pentru directive prin intermediul unei consultari publice organizate de Comisie. Acesta este un nivel record de participare.

Concluziile Comisiei in urma verificarii adecvarii Directivei „Pasari” si Directivei „Habitate” au fost publicate la 16 decembrie 2016. Acestea au confirmat ca directivele privind natura sunt adecvate scopului, evidentiind insa ca indeplinirea obiectivelor lor si realizarea intregului lor potential vor depinde de imbunatatirea substantiala a punerii lor in aplicare, atat in ceea ce priveste eficacitatea, cat si in ceea ce priveste eficienta, prin intermediul parteneriatului cu diferitele comunitati de parti interesate din statele membre si la nivelul UE pentru a se obtine rezultate concrete pe teren.

Planul de actiune a fost elaborat pe baza rezultatelor verificarii adecvarii directivelor de o echipa de proiect formata din 10 comisari, la care a participat si vicepresedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, dat fiind rolul-cheie pe care il joaca autoritatile regionale si locale in aplicarea directivelor.

Comisia Europeana  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>