Finantarea UE in valoare de un sfert de miliard de euro prin Programul LIFE pentru mediu

Investitii in domeniile mediului naturii si politicilor climatice in valoare de un sfert de miliard de euro prin Programul LIFEComisia Europeana a aprobat un pachet de investitii in valoare de 243 de milioane EUR din bugetul UE pentru proiecte din cadrul programului LIFE care sprijina natura, mediul si calitatea vietii in cadrul tranzitiei Europei catre un viitor mai sustenabil si cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Finantarea UE in cadrul programului LIFE pentru mediu si politici climatice va mobiliza investitii suplimentare, ajungand la un total de 430,7 milioane EUR, destinate unui numar de 142 de proiecte noi. Prin finantarea a numeroase proiecte transnationale, LIFE va avea un impact in fiecare stat membru al UE.

Programul LIFE este instrumentul de finantare al UE pentru mediu si politicile climatice. Acesta a fost lansat in 1992 si de atunci a cofinantat peste 4 600 de proiecte in intreaga UE si in tari terte, mobilizand aproape 10 miliarde EUR si contribuind cu peste 4,2 miliarde EUR la protectia mediului si a climei. In orice moment, sunt in curs de desfasurare aproximativ 1 100 de proiecte. Bugetul pentru perioada 2014-2020 este de 3,4 miliarde EUR in preturi curente si cuprinde un subprogram pentru mediu si un subprogram pentru politicile climatice. In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune majorarea finantarii pentru programul LIFE cu aproape 60 %.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, domnul Karmenu Vella, a declarat: „Programul LIFE continua sa investeasca in proiecte care imbunatatesc calitatea vietii noastre, mediul nostru inconjurator si natura. Acesta ajuta multi europeni talentati sa gaseasca solutii pentru unele dintre cele mai grave probleme de mediu cu care ne confruntam in prezent – poluarea aerului, deficitul de apa, deseurile de plastic, declinul biodiversitatii si pierderile de resurse, mentinand in acelasi timp un bun raport costuri-beneficii.”

Comisarul pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a afirmat: „Aceste proiecte inovatoare demonstreaza valoarea adaugata a cooperarii europene. Prin dezvoltarea si partajarea celor mai bune modalitati de reducere a emisiilor si de crestere a rezilientei la schimbarile climatice, acestea sprijina punerea in aplicare a cadrului de politici privind clima si energia pentru 2030 in intreaga UE.”

Investitii in domeniile mediului naturii si politicilor climatice prin Programul LIFELIFE ramane in prima linie in ceea ce priveste eforturile de sensibilizare cu privire la valoarea serviciilor ecosistemice oferite de natura si de conservare a habitatelor si a speciilor pe cale de disparitie. De la reducerea conflictelor dintre oameni si fauna salbatica in Grecia, Italia, Romania si Spania, pana la promovarea practicilor agricole durabile in Italia, Malta si Spania, numeroasele proiecte LIFE Natura vor contribui la punerea in aplicare a Planului de actiune al UE pentru natura.

In domeniul politicilor climatice, UE va investi 46,8 milioane EUR pentru a sprijini proiecte de atenuare, adaptare, guvernanta si informare in domeniul schimbarilor climatice. Aceasta include sprijinul practic pentru elaborarea de catre statele membre a planurilor energetice si climatice nationale pentru 2030, care le vor ajuta sa reduca in mod colectiv emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 40 % pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. De asemenea, finantarea LIFE va contribui la adaptarea sectorului agricol si a sectorului silviculturii la schimbarile climatice si la imbunatatirea rezilientei comunitatilor la fenomenele meteorologice extreme, de la inundatii si valuri de caldura pana la penurii de apa.

    • 55 de proiecte LIFE in domeniul mediului si al utilizarii eficiente a resurselor vor mobiliza 163,5 milioane EUR, din care UE va furniza 82,4 milioane EUR. Aceste proiecte vizeaza intreprinderea de actiuni in cinci domenii tematice: aer, mediu si sanatate, utilizarea eficienta a resurselor, deseuri si apa. Cele 20 de proiecte din domeniul utilizarii eficiente a resurselor vor mobiliza doar ele 43,8 milioane EUR pentru facilitarea tranzitiei Europei catre o economie mai circulara, ceea ce reprezinta o crestere cu 15 % fata de anul anterior. O suma de aproximativ 14,9 milioane EUR va contribui la imbunatatirea calitatii aerului in Europa.
    • Cele 40 de proiecte LIFE Natura si biodiversitate sprijina punerea in aplicare a directivelor UE privind pasarile si habitatele, precum si a Strategiei UE in domeniul biodiversitatii pentru 2020. Acestea au un buget total de 153 de milioane EUR, din care 97,5 milioane EUR vor reprezenta contributia UE.
    • 15 proiecte LIFE pentru guvernanta si informare in domeniul mediului vor spori gradul de informare cu privire la problemele de mediu. Acestea au un buget total de 27,2 milioane EUR, din care 16,2 milioane EUR vor reprezenta contributia UE.
    • 11 proiecte LIFE in domeniul atenuarii schimbarilor climatice au un buget total de 33,7 milioane EUR, din care UE va furniza 18,6 milioane EUR. Aceste granturi pentru actiuni sunt acordate pentru proiecte legate de cele mai bune practici, pentru proiecte-pilot si proiecte demonstrative in trei domenii tematice: industrie, contabilizarea/raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera si amenajarea teritoriului, silvicultura si agricultura.
    • 17 proiecte LIFE in domeniul adaptarii la schimbarile climatice vor mobiliza 44,2 milioane EUR, din care UE va furniza 22,9 milioane EUR. Aceste granturi pentru actiuni sunt acordate proiectelor din sase domenii tematice: adaptarea bazata pe ecosisteme, sanatatea si bunastarea, adaptarea in zonele montane sau insulare, cu accent pe sectorul agricol, adaptarea urbana/urbanismul, evaluarile vulnerabilitatii/strategiile de adaptare si apa (inclusiv gestionarea inundatiilor, zonele de coasta si desertificarea).
    • 4 proiecte LIFE pentru guvernanta si informare in domeniul climei vor imbunatati guvernanta si vor spori gradul de informare cu privire la schimbarile climatice. Acestea au un buget total de 9,1 milioane EUR, din care 5,2 milioane EUR vor reprezenta contributia UE.

Pentru descrierile acestor proiecte si alte detalii suplimentare, puteti afla aici.

Comisia Europeana

 
 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>