Noile orientari ale CE privind ajutoarele de stat pentru mediu si energie

Ajutoarele de stat pentru mediu si energie - Principalele modificari si impactul asupra investitiilor ce pot fi finantate din PNRR si Fondul de ModernizareDecarbonizarea intregii economii si tranzitia verde reprezinta in continuare fundamentul modificarilor legislative europene in domeniul energiei si mediului din ultima decada. In vederea atingerii obiectivelor extrem de ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asumate prin Pactul verde european si pachetul Fit for 55, vor fi necesare investitii anuale de minim 350 de miliarde de euro la nivel comunitar.


Desi investitiile durabile menite sa sprijine tranzitia verde vor proveni in mare parte din sectorul privat, Comisia Europeana a reasezat principiile de ajutor de stat in domeniul climei, mediului si energiei, in scopul asigurarii unui traseu lin inclusiv investitiilor publice in acest domeniu. In acest context, Comisia a adoptat in data de 27 ianuarie 2022 mult-asteptatele Orientari privind ajutoarele de stat pentru clima, protectia mediului si energie („Orientarile"), inlocuind cadrul legislativ anterior reprezentant de Orientarile privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie pentru perioada 2014-2020 (EEAG) si fixand astfel parametrii de analiza a compatibilitatii ajutoarelor de stat acordate de acum incolo in domeniul mediului si energiei.

Orientarile vor reprezenta un hot topic de acum incolo, deoarece toate finantarile majore ce vor fi acordate in anii urmatori din resurse publice prin programele specifice care vizeaza sectorul energetic sau de mediu (PNRR sau Fondul de Modernizare) vor fi supuse indeplinirii conditiilor de autorizare prescrise de acestea. Astfel, orice ajutoare de stat notificabile Comisiei Europene conform reglementarilor comunitare, fie ca vorbim de scheme de ajutor de stat lansate de catre ministerele de resort sau de ajutoare ad-hoc (acordate direct beneficiarilor), vor fi analizate in baza Orientarilor si vor fi autorizate de Comisia Europeana doar daca respecta cu strictete toate criteriile de compatibilitate mentionate in cuprinsul acestora.

Odata cu adoptarea oficiala a noilor reguli, statele membre si potentialii beneficiari de ajutoare de stat sunt incurajati sa acorde o atentie sporita principalelor modificari in contextul implementarii unor noi masuri de sprijin.

In opinia noastra, Orientarile sporesc in mod substantial oportunitatile de finantare a intreprinderilor (de stat sau private) in legatura cu activitatile de decarbonizare sau tranzitie spre o procese de productie ”verzi”.

 

Principalele modificari aduse de Orientari care prezinta interes pentru potentialii beneficiari de granturi

Masurile de ajutor incluse in Orientari sprijina investitiile de protectie a mediului, inclusiv protectia climei si producerea de energie regenerabila. Acestea vizeaza, in principal, investitiile in decarbonizarea economiei intr-un mod amplu si flexibil, deschis tuturor tehnologiilor care pot contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, inclusiv sursele regenerabile de energie, masurile de eficienta energetica, ajutoarele pentru mobilitatea curata, infrastructura, economia circulara, reducerea poluarii, protectia si refacerea biodiversitatii, precum si masuri menite sa asigure siguranta alimentarii cu energie.

Cu titlu particular, principalele modificari vizeaza extinderea categoriilor de investitii si tehnologii pe care statele membre le pot sprijini (e.g. infrastructura de mobilitate curata, utilizarea eficienta a resurselor, biodiversitatea) si toate tehnologiile care pot pune in aplicare Pactul verde european (e.g. hidrogenul produs din surse regenerabile de energie, stocarea energiei electrice, decarbonizarea proceselor de productie) sau includerea unor noi instrumente de finantare (e.g. contractele pentru diferenta - CfD).

In ceea ce priveste combustibilii fosili, noile reguli adopta o pozitie mai stricta. Acestea vizeaza eliminarea treptata a ajutoarelor pentru cei mai poluanti combustibili fosili (e.g. carbune, lignit, petrol), permitand in acelasi timp acordarea de ajutoare pentru o inchidere accelerata. In schimb, Orientarile urmaresc sa descurajeze masurile care implica noi investitii in gaze naturale, cu exceptia unor conditii stricte si ca solutie temporara compatibila cu obiectivele climatice asumate la nivelul UE. In consecinta, statele membre care vor dori sa implementeze astfel de masuri vor trebui sa demonstreze aceasta compatibilitate, de exemplu, prin intermediul unui "plan national de decarbonizare" cu obiective obligatorii sau angajamente obligatorii din partea beneficiarului ajutorului de a pune in aplicare tehnologii de captare, stocare si reutilizare a emisiilor de carbon sau de a inchide in timp util activitatile legate de gazele naturale sau sa le inlocuiasca cu alternative mai putin poluante, cum ar fi gazele regenerabile si hidrogen.

Un alt aspect de interes pentru potentialii beneficiari de ajutoare si investitori in tranzitia verde este faptul ca noile orientari permit, in general, un cuantum al ajutorului de pana la 100% din deficitul de finantare, in cazul in care ajutorul este acordat pe baza unei proceduri de ofertare concurentiale.

In plus, pentru a preveni denaturarea concurentei, noile reguli prevad masuri de protectie suplimentare, precum procedurile de ofertare concurentiala si participarea partilor interesate prin consultari publice. Aceste etape procedurale sunt acompaniate de o verificare detaliata de catre Comisia Europeana a costurilor eligibile prin intermediul unei proceduri de analiza ex ante a deficitului de finantare pe baza planurilor de afaceri, respectiv a mecanismelor de recuperare ex post pentru a evita supracompensarea. Instituirea acestor etape procedurale suplimentare va reprezenta o provocare pentru autoritatile nationale, care se vor confrunta cu necesitatea organizarii unor call-uri periodice de proiecte pentru asigurarea cheltuirii fondurilor provenind din PNRR (pe obiectivele de energie, mediu si clima) sau Fondul de Modernizare.

 

Impactul Orientarilor asupra implementarii investitiilor verzi ce vor fi finantate din PNRR si Fondul de Modernizare

Toate reformele si investitiile incluse in PNRR-ul adoptat la nivel national, respectiv cele ce vor fi finantate din Fondul de Modernizare care urmeaza sa fie implementat la nivel national, trebuie sa respecte intru-totul regulile privind ajutoarele de stat, in cazul in care o masura de finantare indeplineste conditiile legislative nationale si comunitare pentru a fi considerata ajutor de stat.

Noile orientari prezinta interes in cazul proiectelor mari de investitii in tranzitia verde, acestea fiind concepute, in general, pentru a acoperi masuri de ajutor care depasesc pragul de 15 milioane euro per proiect.

Astfel, nu doar autoritatile publice care vor implementa scheme de ajutor de stat, ci si companiile interesate de obtinerea unor finantari substantiale din PNRR sau Fondul de Modernizare vor trebui sa se asigure ca sunt familiarizate cu prevederile Orientarilor pentru a anticipa cerintele legale aplicabile proiectelor pe care urmeaza sa le deruleze, respectiv conditiile de acordare a masurilor de sprijin.

Pentru proiectele de investitii de amploare mai redusa care au o componenta verde, aprobarea Comisiei Europene nu este necesara, acestea fiind analizate in temeiul Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat („Regulamentul”), prevazand posibilitatea ca anumite scheme mai mici sau ajutoare ad-hoc (de regula, cele care nu depasesc 15 milioane euro) sa fie puse in aplicare fara aprobarea prealabila a Comisiei. Regulamentul face in prezent obiectul unui proces de modificare extensiv care vizeaza extinderea domeniului de aplicare pentru a acoperi ajutoarele pentru investitii in noi tehnologii (e.g. hidrogenul si captarea, stocarea sau utilizarea carbonului) sau domenii care sunt esentiale in vederea atingerii obiectivelor Pactului verde european (e.g. utilizarea eficienta a resurselor si biodiversitatea). Un alt aspect cheie este faptul ca modificarea Regulamentului de exceptare vizeaza inclusiv flexibilizarea definitiei costurilor eligibile si a intensitatilor ajutoarelor, precum si majorarea plafoanelor ajutoarelor care pot fi acordate in baza acestuia.

Gabriela IfrimSonia Voinescu
Sonia Voinescu
, Senior Associate, D&B David si Baias,
societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania

Gabriela Ifrim, Associate, D&B David si Baias

 

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>