Rolul pajistilor montane in practicarea agriculturii ecologice

Agricultura ecologica - Pajistile montane permanentePajistile montane ale Romaniei, in suprafata de circa 2,1 milioane de hectare, sunt situate la peste 600-800 metri altitudine in Muntii Carpati, pornind din etajul superior al padurilor de gorun, traversand etajele fagului, molidului, cel subalpin al tufarisurilor de jneapan pana in etajul alpin al ierburilor, care atinge 2.544 metri pe Vf. Moldoveanu, din Masivul Fagaras.

Daca in partea inferioara a zonei montane conditiile climatice si de sol permit practicarea unei agriculturi mai diverse, in partea superioara, la peste 1.200 – 1.400 de metri altitudine, deasupra locuirii permanente in Carpati, terenul agricol este constituit exclusiv din pajisti permanente seminaturale, rezultate dupa defrisarea padurii si tufarisurilor, sau pajisti permanente naturale in etajul alpin.

Astfel, pe masura ce creste altitudinea, sporeste ponderea pajistilor permanente si posibilitatea valorificarii acestora, ca resursa furajera naturala, necesara cresterii animalelor erbivore.

Valorificarea pajistilor permanente prin pasunat cu animalele, in sezonul de vegetatie, sau prin cositul fanului, pentru sezonul rece al anului, este o practica milenara pe meleagurile noastre. Pana la aparitia fertilizantilor de sinteza pentru nutritia plantelor si a substantelor chimice de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la plantele de cultura se practica o agricultura traditionala si se obtineau produse alimentare vegetale si animale naturale cu calitati sanogene mai ridicate.

Utilizarea pe scara larga, uneori exagerata, a fertilizantilor si pesticidelor chimice in agricultura a dus la dezechilibre grave in mediul ambiant si la cresterea incidentei unor boli in randul populatiei umane.

Pentru a contrabalansa tendinta practicarii agriculturii intensive prin utilizarea substantelor chimice de sinteza, in Europa, cu deosebire in zona montana, au aparut si se practica mai multe sisteme de agricultura care utilizeaza fertilizanti naturali cum sunt composturile preparate dupa diferite metode. Iata cateva dintre aceste metode si initiatorii lor: 

    • biodinamica germana (STEINER – PFEIFER),
    • organica britanica (HOWARD),
    • biologica franceza (LEMAIRE - BOUCHER),
    • organo – biologica elvetiana (MÜLLER – RUSCH).


Se poate spune ca leaganul agriculturii ecologice franceze si elvetiene sunt Muntii Jura, unde a trait si muncit parintele acestei discipline, filosoful si agronomul de origine austriaca Rudolf STEINER (1861-1925). Acesta a fondat la Dornach, in Elvetia, Centrul de studii antroposofice „Goetheanum”, unde s-au facut cercetari in domeniul terapiilor naturiste si al agriculturii biodinamice, creandu-se preparatele enzimatice 500-507 formate din balega de vaca si plante medicinale, utilizate si in prezent.


In Muntii Jura, cu strat litologic calcaros, pe care s-au format soluri subtiri si pietroase cu pajisti intinse, de o biodiversitate ridicata, principala activitate agricola este cresterea vacilor de lapte si prepararea branzeturilor de foarte buna calitate.

Tinand seama de aceste rezultate obtinute in zona montana a Europei, pentru practicarea agriculturii ecologice in Carpatii romanesti va trebui sa alegem cu prioritate arealele cu substraturi geologice calcaroase cum sunt Muntii Apuseni, Muntii Banatului, Muntii Bucegi – Piatra Craiului, Muntii Rarau – Giumalau, Ceahlau si alti munti cu substrat bazic, urmate indeaproape de cele cu substraturi neutre, cum sunt rocile vulcanice (Oas, Gutai, Tibles, Calimani, Harghita, Persani). De altfel, si gospodariile permanente urca in Carpati la altitudinea de 1300-1500 metri numai pe substraturi calcaroase (Apuseni, Bucegi) si aproape deloc peste 800 – 1000 metri pe substraturi litologice silicoase, acide (Cibin).

Daca se doreste practicarea unei agriculturi ecologice pe soluri acide, este necesara amendarea calcica pentru corectarea aciditatii, pentru aceasta fiind necesare eforturi financiare mai mari.

Substratul calcaros nativ al solurilor de munte este o garantie sigura a instalarii in pajisti si a reusitei cultivarii in arabil a leguminoaselor perene, veritabile „uzine vii” de fixare a azotului atmosferic, fara de care nu ar fi posibila o agricultura ecologica eficienta.

Practicarea agriculturii ecologice reclama o fertilizare aproape exclusiva cu gunoi de grajd, tulbureala de grajd (purin, güle), compost, obtinute in principal de la specia bovina. Este utopic sa ne gandim ca se poate dezvolta o ferma ecologica fara cresterea bovinelor de la care, sa se obtina la nivel local, cu cheltuieli minime de transport si administrare, fertilizantii de origine organica pentru pajistile permanente si culturile agricole in arabil.

Conform reglementarilor europene, la care a subscris si Romania, sunt admise maximum doua Unitati Vita Mare (UVM) la un hectar de teren agricol (echivalentul a doua vaci de lapte), astfel incat sa nu se depaseasca 170 kg/ha/an azot provenit din dejectiile animalelor din ferma.

Cresterea bovinelor, in special a vacilor de lapte, se face in sistem extensiv pe pasune in perioada de vegetatie si in stabulatie libera, avand ca principal furaj fanul obtinut pe pajisti permanente bogate in leguminoase perene sau din culturi de leguminoase si amestecuri de graminee cu leguminoase perene in arabil.

Furajele concentrate (graunte de cereale si boabe de leguminoase) sunt produse pe cat posibil in ferma proprie si, in caz ca nu sunt suficiente, sunt cumparate de la alte ferme cerealiere care produc in sistem ecologic, fiind aproape singurele intrari, pe langa sare.

O mare atentie este acordata confortului vacilor de lapte si altor categorii de bovine care pe pasune au acces permanent la apa si umbra, inclusiv conditii de scarpinat la trunchiurile arborilor. La fel, in grajd, animalele au la dispozitie un pat gros de paie, pentru a produce o cantitate cat mai mare de gunoi, necesar pentru fertilizarea culturilor. Furajarea exclusiva cu fan de cea mai buna calitate se face la discretie si cea cu concentrate, in functie de productia de lapte a fiecarei vaci.

Pajistile permanente, cu diversitatea lor floristica, utilizate ca pasune si pentru producerea fanului, fac in final diferenta de calitate si savoare a laptelui de vaca si branzeturilor care se obtin in diferite zone geografice si pedoclimatice sub diferite marci cu origine cunoscuta si controlata.

Pe pajistile permanente unde animalele pasc si se odihnesc peste noapte sub cerul liber in spatii ingradite (tarle, staoine) pentru a fi ocrotite de rapitoarele mari (ursi, lupi, rasi), se concentreaza dejectii lichide si solide, adesea in exces. De aceea este imperios necesar ca tarla sa fie mutata la doua – patru zile pe pajistile cu covor ierbos format din specii furajere valoroase de paius rosu (Festuca rubra), iarba-campului (Agrostis capillaris) si la patru – sase zile pe pajistile degradate de parul-porcului (Nardus stricta), cu o densitate de o oaie/mp sau o vaca/6 mp.

Stationarea mai lunga de sapte – opt nopti in acelasi loc poate duce la degradarea covorului ierbos al unei pajisti si la instalarea buruienilor nitrofile ca steviile (Rumex sp.), urzica mare (Urtica dioica), stirigoaia (Veratrum album), brandusa de toamna (Colchicum autumnale) si altele.

Rezulta astfel rolul deosebit pe care il au pajistile permanente in practicarea unei agriculturi ecologice in zona montana, unde este necesar sa producem hrana ecosanogena pentru nevoile familiale sau pentru comercializare, sa practicam agroturismul adevarat cu alimente produse in gospodaria proprie, sa pastram puritatea apelor, sa ocrotim frumusetea peisajelor silvopastorale si sa intreprindem alte actiuni economice, protective si estetice.


Enigme biochimice
Stiati ca…

  • …excrementele ramelor contin de trei ori mai mult magneziu, de cinci ori mai mult azot, de sapte ori mai mult fosfor si de 11 ori mai mult potasiu decat solul si materia organica inainte de a fi inghitite si trecute prin tubul digestiv al acestora?
  • …puiul de gaina abia iesit din gaoace are de patru ori mai mult calciu decat oul inainte de a fi eclozat pe perioada clociri (21 de zile la temperatura de 380 C)?
  • …compostul utilizat pentru agricultura ecologica in care se introduc in cantitati homeopatice binecunoscutele preparate 501 – 507 formate din balega de vaca cu silicati macinati (501), coada-soricelului (502), musetel (503), urzica (504), scoarta de stejar (505), papadie (506) si odolean (507), reprezinta un ingrasamant excelent, stimuland cresterea si dezvoltarea plantelor?


Dr. ing. Teodor Marusca

director general al Institutului pentru Cercetarea si Dezvoltarea Pajistilor

 RNDR - Reteaua Nationala pentru Dezvoltare Rurala

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>