Agricultorii ecologici din Romania si Bulgaria isi prezinta experientele si bunele practici

Sfaturi si tehnologii de agricultura ecologica si bune practici de productie ecologicaInca un proiect transfrontalier Romania-Bulgaria a fost finalizat cu succes prin Conferinta de presa „PAC pentru o crestere durabila: Misiunea posibila“ care a avut loc pe 31 mai 2017 in Facultatea de stiinte ale naturii si stiinte Agricole, Universitatea Constanta.

Interesul pe parcursul proiectului a fost confirmat si astazi – mai ales la vizionarea celor 10 interviuri realizate cu agricultorii si intreprinzatori in agricultura ecologica din Romania si Bulgaria care prezinta experienta lor si bunele practici.

Prin campania de informare: PAC pentru o crestere durabila, au fost elaborate informatii de specialitate referitoare la noua orientare a PAC in imbunatatirea performantei ecologice si a rolului social al agriculturii.

Mai jos puteti urmari interviurile realizate cu agricultorii ecologici romani si bulgari participanti la proiect, precum si experientele acumulate si sfaturile pe care acestia le ofera fermierilor care doresc sa inceapa o afacere in productia agricola ecologica.

 

Agricultori ecologici din Romania


 

Agricultori ecologici din Bulgaria






Videoclipurile au fost difuzate pe canalul YouTube si pagina de Facebook a campaniei.

Mai multe informatii utile despre tehnologii si bune practici de agricultura ecologica, masurile de sprijin si finantare a agriculturii ecologice realizate in cadrul Politicii Agricole Comune - PAC si alte oportunitati in sectorul productiei ecologice puteti afla pe site-ul oficial al proiectului http://agroinfo.dabu-edu.org/index.php/ro/ 

Campania de informare „PAC pentru o crestere durabila: Misiunea posibila“ a avut ca scop realizarea mai multor obiective in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna (PAC), cauzate de nevoile identificate ale celor trei grupuri principale de parti interesate din regiunea transfrontaliera bulgara-romana:

    • Publicul larg si, in special, tinerii din mediul urban
    • Fermierii si intreprinzatorii / managerii in sectorul agricol;
    • Oameni politici la nivel local si regional, precum si institutiile de reglementare angajate cu implementarea planurilor agricole nationale legate de aspectele PAC.

Campania de informare a fost implementata prin 24 de activitati organizate in sase pachete de lucru (WP), activitatile din pachetele de lucru 1, 5 si 6 au fost dedicate punerii in aplicare integrala a campaniei si gestionarea masurilor de informare, iar activitatile de WP 2, 3 si 4 au avut ca scop atingerea obiectivelor specifice ale campaniei.

Activitatile introductive au fost legate de formarea unei echipe de experti necesare pentru managementul proiectului. S-au dezvoltat pagina de internet si profil pe Facebook, care au fost actualizate si mentinute zilnic cu stiri si articole in trei limbi. La inceputul proiectului au fost organizate si patru conferinte de presa promotionale.

Referitor la implementarea celui de-al doilea pachet de lucru a fost creat baza de date de companii / ferme private care desfasoara in productia ecologica si intensificarea durabila a agriculturii.

A fost dezvoltat si Catalogul de bune practici - „Functia sociala a agriculturii si sprijinul Politicii Agricole Comune pentru dezvoltare durabila“ in limbile bulgara, romana si engleza. Versiunea electronica a catalogului este, de asemenea, disponibila pe site-ul campaniei.

A fost organizat si concurs on-line pentru cel mai bun plan de afaceri in domeniul agriculturii durabile, in conformitate cu noile prioritati din cadrul PAC pentru perioada 2014-2020. Cele 10 planuri de afaceri premiate au fost prezentate de catre autorii lor, la un eveniment public la 11 si 12 mai 2017 in Varna.

A fost elaborat si un set de materiale de instruire referitoare la noile elemente ale masurilor de sprijin, in conformitate cu planurile si programele nationale de dezvoltare rurala in Bulgaria si Romania.

Au fost organizate sase seminare de instruire cu scop de a explica noile aspecte ale Politicii Agricole Comune in Bulgaria si Romania. Acolo au fost instruiti peste 120 de fermieri, care au fost familiarizati cu posibilitatile de sustinere din noua perioada de programare.

La sfarsitul lunii aprilie 2017 a fost organizat si evenimentul pentru crearea de retele de difuzare a rezultatelor - cu participarea fermierilor bulgari si romani, avand ca obiectiv de a le instrui cum sa-i ajute pe membrii comunitatilor sa solicite finantare in al doilea pilon al PAC.

Au fost elaborate si distribuite afise informative, pentru a promova noile oportunitati de sprijin financiar in al doilea pilon al PAC.

Au avut loc doua dezbateri publice in Constanta si Targovishte /Bulgaria/ privind oportunitatile de dezvoltare durabila prin aplicarea PAC in regiunea de granita Romania-Bulgaria.

La sfarsitul lunii august 2016 a fost organizata masa rotunda „Dezvoltarea locala durabila prin PAC: Oportunitati in 2020“, la Expozitia Internationala anuala „Agricultura si totul despre aceasta“, care a avut loc in mun. Dobrich.

La sfarsitul lunii mai - la 27 si 28 mai 20017, din Varna a fost organizata o Expozitie de bio-alimente si bio-produse, cu accent pe prezentarea modelului de felul in care bio-alimentele pot face parte din sistemul de alimentatie publica, gestionat de administratia locala - furnizarea de mese pentru elevi in scoli, cantinele universitare, cursuri de gatit si stil de viata sanatos. Oaspetii si locuitorii din Varna s-au bucurat si de demonstratii culinare de chef-bucatari celebri. Produsele utilizate au fost selectate in intregime de la producatorii locali bio care au participat la expozitia. Evenimentul a fost realizat in parteneriat cu Pietele fermierilor din Varna.

Toate materialele elaborate in cadrul proiectului au fost distribuite pe site-ul proiectului si pe retele sociale in spatiul on-line al campaniei.

A fost dezvoltat si un film de 10 minute intitulat: "Cum sa crestem hrana noastra de astazi fara sa distrugem hrana copiilor nostri pe viitor", un trailer al filmului fiind difuzat la un post TV.

Au fost difuzate spoturi radio si trei programe de radio specializate in domeniul agriculturii durabile.

Finalizarea proiectului este legata de derularea celor doua conferinte de presa finala din Dobrich si Constanta pentru a prezenta rezultatele proiectului.

Conferinta de presa a fost organizata in cadrul campaniei de informare „PAC pentru crestere durabila: Misiune posibila” - Optimizarea dezvoltarii durabile a mediului si a viabilitatii economice agriculturii prin aplicarea PAC in Regiunea Transfrontaliera Bulgaria-Romania, implementata de catre Asociatia DABS in parteneriat cu Universitatea de Management – Varna (VUM) cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Acordului de grant nr. AGRI-2016-0198.

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>