Noul regulament al productiei ecologice | Ce trebuie sa stiti despre noile norme privind agricultura ecologica

Noul regulament privind agricultura ecologicaAcordul privind noile norme pentru agricultura ecologica adoptat astazi de catre reprezentantii Consiliului European va simplifica si armoniza multe dintre normele care reglementeaza productia de alimente ecologice atat in Uniunea Europeana, cat si in tarile din afara UE. Odata adoptate, noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Aceasta le va acorda suficient timp producatorilor, operatorilor si partenerilor acestora sa se adapteze la noul cadru.


Salutand acest pas important spre adoptarea definitiva a noului regulament, comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat: „Decizia de astazi a Consiliului reprezinta o noua piatra de hotar pentru sectorul productiei ecologice, care aduce asigurari ca acest important sector, aflat in expansiune rapida, poate continua sa se dezvolte in urma introducerii unor norme clare si ca se situeaza pe picior de egalitate cu producatorii din tarile terte care isi exporta produsele ecologice catre UE.

Toata lumea a fost de acord cu privire la faptul ca normele actuale - care sunt vechi de 20 de ani - nu sunt adecvate scopului urmarit si ca ele pot mai degraba impiedica, decat sprijini, dezvoltarea acestui sector in expansiune, care valoreaza aproximativ 27 de miliarde EUR si care a crescut cu 125 % in ultimul deceniu. Trebuie sa sprijinim aceasta crestere, prin asigurarea faptului ca sectorul functioneaza pe baza unei legislatii adecvate. Aceasta crestere va fi sprijinita de producatorii mai mici, care vor fi acum autorizati sa se alature schemelor de certificare in grup pentru a beneficia de reducerea costurilor de certificare. Mai mult, fermierii ecologici vor avea de acum inainte acces la o noua piata de seminte ecologice, fapt care va imbunatati biodiversitatea si sustenabilitatea culturilor si va stimula inovarea.

[...] Noile norme aprobate astazi pun capat actualului regim de exceptii à la carte. Aceleasi norme se vor aplica tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice comercializate in UE, indiferent daca sunt produse pe plan intern sau importate. Masurile asiguratorii mai stricte vor reduce, de asemenea, riscul de contaminare accidentala cu substante neautorizate. De asemenea, consumatorii vor beneficia de o gama mai larga de optiuni, deoarece noile norme vor acoperi o varietate mai larga de produse ecologice alimentare si nealimentare decat in trecut (cum ar fi sarea, pluta sau uleiurile esentiale).”

Acordul aprobat astazi de Consiliu va fi supus votului in Parlamentul European. Odata adoptate, noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Astfel, producatorii, operatorii si partenerii comerciali vor avea suficient timp la dispozitie pentru a se adapta la noul cadru.

Multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani si trebuie actualizate pentru a reflecta schimbarile majore care au avut loc in sectorul produselor ecologice din UE in ultimele doua decenii. Productia ecologica nu mai este o parte de nisa a sectorului agroalimentar din UE, ca atunci cand au fost initial elaborate normele aflate in prezent in vigoare. In fapt, ea reprezinta acum unul dintre cele mai dinamice sectoare ale agriculturii din UE, suprafata de teren folosita pentru agricultura ecologica ridicandu-se la aproximativ 400 000 de hectare pe an. Piata produselor ecologice din UE valoreaza aproximativ 27 de miliarde EUR, cu circa 125 % mai mult decat acum zece ani. Mozaicul de norme si de derogari aflate in prezent in vigoare nu ofera suficienta certitudine si securitate in acest sector foarte important al agriculturii europene, iar abordarea mai simpla si mai armonizata a noului regulament ar trebui sa il ajute sa creasca si mai rapid.

 

Care este valoarea adaugata a acestei reforme si ce se va schimba?

Se va asigura tratamentul echitabil al producatorilor ecologici din UE, iar sigla ecologica a UE va oferi consumatorilor aceleasi garantii de calitate in intreaga Europa. Dat fiind pretul mare pe care majoritatea consumatorilor il platesc pentru alimentele ecologice, aceasta garantie de calitate este extrem de importanta.

Principala imbunatatire este introducerea unui set unic de norme la nivelul intregii UE care sa acopere ansamblul sectorului de productie ecologica din UE. Vechile norme permiteau existenta unui sistem „à la carte” de exceptii, uneori la nivelul unui singur producator. Noile norme tin seama de nevoia de flexibilitate pe care aceste derogari o permiteau in trecut – exceptiile justificate in mod corespunzator, precum, de exemplu, inlocuirea temporara a unui ingredient ecologic cu unul neecologic in cazurile in care stocurile erau limitate, vor fi permise in continuare – insa aceste exceptii vor fi acum limitate in timp, evaluate in mod periodic si, daca este necesar, aplicate tuturor producatorilor, asigurand astfel tratamentul echitabil al tuturor. Aceleasi norme se vor aplica tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice.

Acest set unic de norme se va aplica si fermierilor din afara UE care isi exporta produsele ecologice pe piata UE. El va inlocui cele peste 60 de standarde diferite care sunt considerate echivalente si care se aplica in prezent produselor alimentare ecologice importate. In acest moment, ne aflam intr-o situatie in care este posibil ca producatorilor sa li se aplice standarde diferite in aceeasi tara daca aceasta nu are acorduri de echivalenta cu UE, pur si simplu pentru ca organismele de certificare isi stabilesc propriile standarde. Conformitatea cu setul unic de norme ale UE va inlocui principiul echivalentei. De asemenea, ea genereaza imbunatatiri importante in privinta comertului, principala astfel de imbunatatire fiind crearea unor conditii de concurenta echitabile intre operatorii din UE si cei din tarile din afara UE.

Domeniul de aplicare al normelor a fost extins pentru a include o serie de noi produse precum sarea, pluta si uleiurile esentiale. De asemenea, va fi posibila adaugarea in viitor a unor noi produse, pentru a tine cont de evolutia sectorului si de cererile consumatorilor, oferind astfel oportunitati suplimentare producatorilor.

Noul regulament introduce o simplificare pentru fermieri. De exemplu, micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea in grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare si le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

De asemenea, vor fi create noi oportunitati, prin deschiderea unei noi piete pentru semintele si alte materiale saditoare ecologice, cu un nivel inalt de biodiversitate genetica. Aceasta va duce la imbunatatirea biodiversitatii, la durabilitatea culturilor si la stimularea inovarii. Rezistenta la daunatori si la boli va fi imbunatatita si se va pune accentul pe o mai buna adaptare la conditiile locale.

 

Vor insemna aceste noi norme mai multe controale si sporirea birocratiei pentru producatorii ecologici si pentru organismele de certificare?

Nu, dimpotriva. Noile norme stabilesc un echilibru intre nevoia de a efectua controale pentru a asigura increderea consumatorilor in acest sector si sarcina pe care acest fapt o impune deopotriva fermierilor si autoritatilor competente. Controalele sunt realizate la nivel de stat membru si sunt neanuntate, ceea ce le asigura eficacitatea. Procedura standard este de a efectua controale anuale, insa noile norme recunosc ca acest lucru nu este neaparat necesar intotdeauna pentru producatorii ecologici consacrati. In cazul producatorilor care au o istorie „curata” dupa trei ani consecutivi de controale anuale, autoritatile nationale pot decide sa ii controleze numai o data la doi ani. Aceasta va reduce birocratia atat pentru fermieri, cat si pentru administratiile nationale.

 

Sunt permise pesticidele in alimentele ecologice?

Normele de productie ecologica sunt foarte clare: producatorii certificati nu pot utiliza in niciun caz substante neautorizate, precum pesticidele, in culturile lor. Asa a fost intotdeauna si noile norme nu schimba acest lucru.

Ce stabilesc noile norme sunt masuri de precautie pe care operatorii trebuie sa le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentala cu pesticidele utilizate in culturile conventionale din apropierea celor ecologice. Autoritatile nationale sunt responsabile pentru controlul acestor masuri. Consumatorii ar trebui sa poata avea deplina incredere ca nu s-au folosit in mod activ pesticide la productia produselor care poarta sigla ecologica a UE si ca s-au luat toate masurile de precautie posibile pentru a se reduce usorul risc de prezenta accidentala a pesticidelor.

In cazurile in care exista afirmatii ca produsele ecologice ar contine pesticide, autoritatile nationale sunt obligate sa investigheze. Cu toate acestea, asemenea afirmatii trebuie sa fie clar justificate pentru a declansa o investigatie oficiala. Investigatia ar trebui sa conduca la determinarea sursei si a cauzei prezentei acestor substante si ar trebui sa includa orice metoda adecvata pentru a elimina suspiciunile fara intarzieri inutile.

Comisia va evalua situatia in termen de patru ani de la data aplicarii noului regulament, si anume 1 ianuarie 2021. Aceasta va permite realizarea unei analize cuprinzatoare a normelor si practicilor nationale privind pragurile pentru substantele neautorizate, precum si evaluarea caii de urmat cu privire la aceasta chestiune.

 

Ce inseamna noile norme pentru produsele ecologice importate?

Noul regulament nu reglementeaza doar produsele ecologice din UE, ci si produsele importate in UE din alte tari.

In ceea ce priveste organismele de control recunoscute, noile norme vor fi aceleasi atat pentru producatorii din UE, cat si pentru cei din tari terte care doresc sa vanda pe piata unica a Uniunii Europene. In loc sa produca in conformitate cu standarde considerate echivalente normelor UE, producatorii din tari terte trebuie acum sa respecte acelasi set de norme ca si cei din UE. Aceasta este o trecere de la principiul echivalentei la principiul conformitatii. Acest fapt nu doar creeaza conditii de concurenta echitabile pentru toti producatorii, care pot fi siguri ca toti sunt obligati sa respecte acelasi set de standarde inalte, ci si asigura consumatorii ca produsele ecologice comercializate in UE, indiferent daca sunt produse acolo sau nu, respecta aceleasi standarde de calitate.

Pana acum, produsele importate erau certificate in conformitate cu normele nationale ale tarilor terte echivalente sau in conformitate cu unele din cele aproximativ 60 de seturi diferite de norme ale organismelor de control pe care UE le recunostea ca echivalente cu propriile sale norme de productie ecologica. De exemplu, unele organisme de control permiteau utilizarea anumitor produse de tratare a plantelor care nu se folosesc in UE (de exemplu, in cazuri in care acestea trateaza boli care nu sunt prezente in Europa si pentru care, prin urmare, nu exista norme europene).

 

Ce se va intampla cu acordurile privind produsele ecologice pe care UE le-a incheiat cu alte tari?

UE a recunoscut mai multe tari terte ca avand norme si sisteme de control echivalente pentru productia ecologica. Unele tari terte precum Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Noua Zeelanda etc. au recunoscut de asemenea UE ca avand norme si sisteme echivalente in acest sens, prin acorduri de echivalenta, ceea ce inseamna ca ambele parti au recunoscut normele si sistemele de control pentru productia ecologica ale celeilalte ca fiind echivalente in temeiul normelor lor respective. Aceste recunoasteri permit consumatorilor europeni sa aleaga dintr-o gama larga de produse ecologice, oferind in acelasi timp oportunitati de export producatorilor din UE.

Acordurile existente aflate in vigoare vor trebui sa includa noile norme, ori de cate ori este relevant, intr-un termen rezonabil.

Recunoasterea existenta a echivalentei tarilor terte care se afla in prezent in afara domeniului de aplicare a acordurilor de recunoastere reciproca va trebui transformata in acorduri comerciale reciproce pentru a oferi operatorilor un cadru juridic mai solid. Perioada de tranzitie de 5 ani asigura faptul ca atat UE, cat si partenerii sai vor avea timp sa negocieze un acord care sa fie reciproc benefic.

 

Ce inseamna noile norme pentru productia ecologica in sere?

Hranirea plantelor in principal prin ecosistemul solului este una dintre principalele cerinte ale productiei ecologice. Noul regulament confirma legatura cu solul ca principiu de baza si, prin urmare, utilizarea de „straturi inaltate” nu este considerata compatibila cu principiile ecologice generale.

Cu toate acestea, noul regulament permite producatorilor din statele membre in care aceasta practica a fost deja autorizata pentru agricultura ecologica sa continue utilizarea serelor pe parcursul unei perioade limitate de 10 ani. La 5 ani de la data aplicarii noului regulament, Comisia va prezenta un raport cu privire la utilizarea straturilor inaltate in sere; raportul poate fi insotit, daca este cazul, de o propunere legislativa.

 

Normele se vor aplica tuturor produselor ecologice, inclusiv produselor prelucrate?

Noul regulament privind productia ecologica se va aplica produselor agricole vii si neprelucrate, inclusiv semintelor si altor materiale saditoare, precum si produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare si ca hrana pentru animale. Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai daca cel putin 95 % din ingredientele de origine agricola sunt ecologice.

Comisia Europeana

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>