Procedee simple de transformare a gunoiului de grajd in fertilizator organic

Transformarea gunoiului de grajd in fertilizant organicMetoda cea mai buna de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezinta compostarea. Astfel, compostul este un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic eterogen solid incluzand o faza termofila. Ce inseamna un compost de foarte buna calitate in Romania este relativ, intrucat la noi in tara nu exista niste norme, niste standarde la care sa ne referim in realizarea compostului. Din pacate, Romania este una dintre cele trei tari din UE in care nu exista inca legislatie pe domeniul compostului.


”Cerere exista, piata se creeaza, avem un potential urias, terenurile agricole se degradeaza din cauza culturilor intensive, este clar ca avem nevoie de reguli dupa care sa ne ghidam cu totii”, a declarat Alin Murariu, reprezentantul firmei Iridex Group Plastic, in demersurile de reintroducere in economia circulara a deseurilor rezultate din agricultura, un domeniu cu o crestere semnificativa in Romania ultimilor ani.

In cadrul atelierului gazduit de INDAGRA 2018, specialistii Iridex Group Plastic au prezentat una dintre cele mai performante si eficiente solutii de transformare a deseurilor organice, tratarea prin digestie aeroba in instalatii inchise cu sistem de aerare pozitiv si membrana semipermeabila ePTFE – Sistemul GORE® Cover. 

De peste 20 de ani partener al agricultorilor din Romania, Iridex Group Plastic sustine implementarea conceptului de Smart Agriculture si introducerea deseurilor rezultate din agricultura, din fermele zootehnice sau culturile degradate, in circuitul firesc al Economiei Circulare prin solutiile de compostare GORE® Cover. Tehnologia de compostare, ca procedeu simplu de transformare a gunoiului de grajd in fertilizator organic, precum si studii de caz au fost prezentate detaliat de specialistii Iridex Group Plastic in cadrul workshopului la care au participat atat fermierii, cat si cercetatori de la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Transformarea gunoiului de grajd in fertilizant organic - Compost


Zakaria Adlah, fermier in zona Calarasi: Pentru a se ocupa de ferma sa avea nevoie de pamant de cat mai buna calitate. Astfel, fermierul a prezentat la INDAGRA un compost obtinut din lemnul tocat la baza, amestecat cu orice tip de dejectii animale, paie si orice altceva se aduna de la animale. ”Acesta este cel mai bun mod de a face un ban si a creste productia. In acelasi timp aceasta poate fi o afacere pentru orice fermier, aducand ceva inapoi pamantului, fara a folosi chimicale, astfel, ceea ce vine din pamant se duce inapoi in pamant si imbogateste recolta”, a declarat Zak.

Cristian Lungu, fermier: ”Cand am intrat in contact cu firma aceasta (n.r. Iridex Group Plastic) am intalnit niste oameni deosebiti. Cand am auzit ca exista preocupare pentru a lucra la legislatie pe domeniul compostului mi-am dorit sa ajut, fiind, desigur, direct interesat, asa ca m-am implicat si ma implic in continuare.

Mai intai am fost sa vad niste realizari obtinute cu aceasta tehnologie, am fost in zona Tirolului, in Austria, in zona Salajului sau in alte locuri, iar acum am ajuns omul care imi doresc sa fac orice ca sa am acces la aceasta tehnologie. Ferma mea este inca mica, urmatoarea va fi mai mare pentru care imi doresc foarte mult tehnologia GORE. E clar ca va avea in componenta compostarea, nu altceva”.

”Din punct de vedere al fermierului, pe langa gunoiul de grajd exista si deseurile din procesul de fabricatie, apoi tinem cont ca sunt foarte multe tipuri de deseuri de origine vegetala intr-o ferma, din care, prin amestecare pot rezulta composturi foarte bune calitativ. Cu experienta de fermier si implicarea practica, consider foarte valoroasa deja experienta detinuta de mine pe aceasta tema a compostului, iar orice fermier ar putea sa o valorifice”, a completat Cristian Lungu, fermier, crescator de vaci de lapte.

Transformarea gunoiului de grajd in fertilizant organic - folie compost


Compostarea este unul dintre procesele recunoscute pentru reintroducerea deseurilor organice in Economia Circulara, putand fi astfel valorificate corespunzator prin aplicarea lor pe toate categoriile de soluri care necesita fertilizare si refacerea texturii, inclusiv in agricultura si chiar in agricultura ecologica (daca materialul de intrare este corespunzator). Utilizarea sistemului GORE® Cover permite reducerea mirosurilor cauzate de procesul de descompunere aeroba cu pana la 97%, iar atat compusii organici volatili, cat si patogenii, raman sub membrana.

Deseurile de curte, deseurile alimentare, deseurile organice separate la sursa, deseurile de abator, deseurile verzi, legume/ fructe stricate, dejectiile animaliere, namolurile provenite de la statiile de epurare etc. pot fi transformate in compost. In fiecare caz, sistemul de compostare s-a dovedit flexibil, nu a provocat emisii de mirosuri si a oferit compost de foarte buna calitate pentru comercializare.

Ca urmare a cresterii numarului statiilor de epurare, exista o tendinta spre compostarea namolurilor. Aceasta tehnologie ofera multe beneficii de mediu, insa tratarea acestor deseuri este o provocare (au continut ridicat de umiditate, contin patogeni, dar si alti contaminanti de natura chimica) si necesita un control riguros al procesului.

Tehnologia GORE® Cover, propusa pe piata din Romania de Iridex Group Plastic, presupune amestecarea namolului cu material de structura (lemn tocat, resturi vegetale) intr-o anumita proportie, asezarea acestuia sub forma de gramada pe o platforma dotata cu un sistem de aerare fortata si acoperirea amestecului cu prelata GORE® Cover. Aerarea este controlata automat de un sistem SCADA care primeste date de la o sonda de temperatura si un senzor de oxigen si comanda pornirea sau oprirea suflantei ce introduce aer in canalele de aerare. Astfel, compostul rezultat poate fi valorificat pentru utilizarea pe pajisti, gradini de flori si chiar in agricultura daca indeplineste conditiile necesare din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic.

Transformarea gunoiului de grajd in fertilizant organic - Folie Gore

Sistemul GORE® Cover reprezinta o solutie pentru resturile vegetale din productia agricola, dejectiile animaliere, deseurile verzi, dar si in cazul deseurilor alimentare sau al altor deseuri organice separate la sursa, biosolide (namoluri), precum si pentru deseurile municipale solide. Tratarea statica cu sistem de aerare pozitiva, folosind tehnologia membranei semipermeabile, prezinta cel mai scazut nivel al emisiilor comparativ cu alte sisteme de tratare, in plus, tehnologia de compostare GORE® Cover este accesibila ca pret si are costuri de operare reduse.

Workshopul desfasurat pe tema compostarii a reunit fermierii interesati sa contribuie la pregatirea unei legi a compostului, explorand aceasta posibilitate de a imbunatati calitatea pamantului pentru a creste recoltele. Alaturi de acestia au fost si reprezentanti de marca din domeniul cercetarii din echipa Universitatii Politehnica Bucuresti care sunt parteneri ai companiei Iridex Group Plastic in proiectul PROVED - ”Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor”, care are drept obiectiv realizarea unor retete specifice de compost ca noi solutii de tratate a deseurilor biodegradabile.

Organizat de Romexpo, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, INDAGRA este cel mai important eveniment anual pentru specialistii din domeniul agricol, de la cele mai importante companii din industrie la nivel international, cercetatori sau reprezentanti ai autoritatilor locale, pana la fermieri, manageri si producatori din domeniul agriculturii si industriei alimentare. 

Ca in fiecare an, Iridex Group Plastic a fost prezent pe intreaga durata a targului INDAGRA in cele doua standuri - unul interior si altul in exterior - cu o gama larga de oferte, solutii si tehnologii destinate agricultorilor, de la sistemele smart pentru irigatii si pompe solare, pana la o gama variata de agrotextile si plase de protectie, precum si boxpaletii din plastic, ambalajele ideale pentru recoltele de sezon.

Intreg workshopul a fost transmis live si il puteti oricand vedea pe Agrointeligenta si prin canalul de Facebook al Iridex Group Plastic.

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>