Peste 200 de fermieri s-au inscris in programul Crestem Romania BIO

Crestem Romania BIO 12 iunie“Crestem Romania BIO” este primul program pe termen lung initiat de un retailer, dedicat sustinerii agricultorilor romani care vor sa treaca la agricultura BIO. In primele 2 luni, peste 200 de fermieri s-au inscris in program si 75 dintre ei sunt eligibili pentru a incepe conversia la BIO, acestia beneficiind de sprijin financiar pentru primul an, contracte ferme de preluare a productiei in perioada de conversie si 2 ani dupa obtinerea certificarilor necesare, cat si consultanta si promovare.


Produsele recoltate in perioada conversiei vor ajunge pe rafturile magazinelor Carrefour cu o eticheta speciala, de tranzitie - “in conversie la BIO” - iar dupa certificare, cu eticheta ecologica, in conformitate cu normele europene.

Mi-am propus, inca de la preluarea mandatului, ca tot mai multi romani sa aiba acces la produse de buna calitate, la un pret rezonabil. Aceasta este una dintre misiunile noastre! Prin actiunea de astazi, Carrefour si-a intarit rolul pentru perioada urmatoare in dezvoltarea agriculturii BIO in Romania. Trebuie sa recunoastem cu totii ca acest segment BIO are un potential urias”, a declarat Daniel Botanoiusecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Ruralecu ocazia prezentarii programului Crestem Romania BIO, dezvoltat de Carrefour. Evenimentul a avut loc astazi si a gazduit o dezbatere privind viitorul agriculturii BIO in Romania, la care au participat parteneri ai retailerului atat din partea autoritatilor publice centrale, cat si fermieri si experti in domeniu.

Crestem Romania BIO - Daniel Botanoiu


Exista un potential mare in tara. Pentru a converti acest potential intr-un model de dezvoltare, e nevoie de contributia tuturor. Cred sincer ca trebuie sa lucram impreuna: fermieri, retaileri, autoritati, organizatii de mediu, ONG-uri si camere de comert. Fermierii inscrisi in program sunt plini de curaj si creativitate, dispusi sa incerce culturi BIO diverse, precum cartofi, morcovi, ardei, mure, afine si altele. BIO va fi o parte esentiala a agriculturii romanesti, iar Carrefour vrea sa puna piatra de temelie”, a precizat Jean Richard de Latour, CEO Carrefour Romania.

Crestem Romania BIO - Jean Richard de Latour


La randul sau, Michèle Ramis, Ambasadoarea Frantei in Romania, a indemnat toti actorii implicati sa beneficieze de oportunitatile actuale. „Agricultura romaneasca are de jucat rolul sau in acest mod de productie si pe piata comuna europeana, care, sa ne amintim, este una dintre cele mai ravnite piete din lume, datorita puterii noastre de cumparare si a nivelului cererii. Este o sansa care merita sa fie exploatata, a spus ambasadoarea Frantei, intr-un mesaj in limba romana.

Crestem Romania BIO - Michele Ramis


Certificarea BIO este un proces care presupune multe rigori. “Pe toata aceasta perioada, producatorii aflati in conversie trebuie sa faca fata combaterii daunatorilor fara pesticide, fara ingrasaminte chimice. Este un proces complex, insa fermierii sunt din ce in ce mai avizati si isi doresc sa aduca valoare adaugata”, a declarat Liliana Ciobanu, director general Ecocert, una dintre autoritatile acreditate in Romania sa acorde certificari BIO.

Complexitatea procesului a fost confirmata si de Tudor Stanciu, fermier din Calarasi, care se afla deja in al doilea an de conversie pentru certificarea BIO. Sunt multe provocari in a cultiva produse BIO, depindem de multi factori externi, precum vulnerabilitatea in fata vremii sau daunatorii, care trebuie combatuti fara pesticide sau substante controversate”, a spus Stanciu.

Programul Crestem Romania BIO continua eforturile retailerului de a aduce pe rafturi produse de calitate, la preturi accesibile. In acest sens, Silviu Diaconu, Director Achizitii Produse Proaspete Carrefour, a explicat ca diferentele evidente intre preturile produselor BIO si cele conventionale sunt generate de costurile de import si de oferta subdimensionata de pe piata pentru astfel de legume si fructe.

De la 1 iunie, preturile produselor BIO din magazinele Carrefour au scazut, ca urmare a reducerii TVA de la 9 la 5%. Este un prim pas, insa diferentele de pret vor fi mai mici pe masura ce vom reusi sa producem in Romania mai multe legume si fructe certificate BIO. Totodata, pentru ca ne dorim sa cunoastem cat mai bine cerintele pietei si impactul produselor BIO asupra sanatatii, vom derula un studiu impreuna cu Institutul National de Endocrinologie C.I Parhon”, a declarat Silviu Diaconu.

La finalul evenimentului, cei aproape 100 de participanti la dezbaterea Carrefour au putut gusta branzeturi produse de fermieri din zonele Sibiu, Mures si Brasov, organizati antreprenorial de fundatia ADEPT, insotite de o selectie de vinuri BIO romanesti, recomandata de Marinela Ardelean, wine expert si consultant Carrefour.

Programul Crestem Romania BIO a fost initiat in urma cu trei luni si completeaza seria de parteneriate dezvoltate de Carrefour cu producatorii agricoli. Cooperativa Agricola Carrefour Varasti a fost lansata acum 3 ani, iar astazi livreaza peste 5.000 de tone de legume pe rafturile magazinelor. Concomitent, Filierele Calitatii Carrefour garanteaza calitatea produselor, de la ferma la raft, in doar 36 de ore.

Crestem Romania BIO - foto 1

 

Crestem Romania BIO - foto 2

 

Crestem Romania BIO - foto 3

 

Crestem Romania BIO - foto 4 


Despre Carrefour:

In Romania, grupul Carrefour ofera clientilor sai multiple posibilitati de a face cumparaturi, atat in cele 358 de magazine din tara, cat si prin portalul unic www.carrefour.ro, de unde clientii din Bucuresti pot achizitiona produse alimentare din sectiunea „Supermarket Online”, dar si produse nealimentare din sectiunea Carrefour&Partenerii, cu livrare oriunde in tara sau cu ridicare de la punctele „Click&Collect” din hipermarketurile Carrefour. Mai mult, prin platforma BRINGO, disponibila gratuit in Google Play si App Store, Carrefour le ofera clientilor din cele 18 orase: Bucuresti, Cluj, Constanta, Pitesti, Buzau, Braila, Galati, Focsani, Brasov, Piatra Neamt, Iasi, Botosani, Suceava, Timisoara, Ploiesti, Targu Jiu, Drobeta si Sibiu posibilitatea de a face cumparaturi din peste 50.000 de produse la pret de hipermarket, livrate in 90 de minute. De asemenea, prin intermediul Gurmandio, clientii din Baia Mare, Botosani, Braila, Buzau, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Galati, Iasi, Oradea, Suceava, Piatra-Neamt, Targu Jiu, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Roman si Stefanestii de Jos pot comanda o varietate mare de preparate, atat din sectiunea de gastronomie a Carrefour, cat si de la restaurantele locale, livrare gratuita si multiple metode de plata (cash, card, tichete de masa).

Carrefour a dezvoltat pentru clientii sai mijloace inovatoare de plata, precum aplicatia „Carrefour Pay”, prin intermediul careia acestia pot verifica preturile din magazin sau plati cumparaturile direct din aplicatie, la casele de marcat. Continuand seria inovatiilor, anul trecut, Carrefour a lansat in hipermarketul Carrefour Baneasa, serviciul integrat „Casa ta - Self Service”, prima casa de marcat unde clientii au posibilitatea sa scanze si sa plateasca singuri, in acelasi loc, produsele cumparate.

Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe relevante, astfel ca, in 2017, retailerul a lansat, in premiera in Romania, Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, prima de acest gen fondata alaturi de un retailer. Proiectul aduce mai aproape de clientii Carrefour producatorii agricoli romani cu produse de calitate si le ofera acestora oportunitatea de a accesa o piata de desfacere sustenabila.

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>