Europa isi propune ca 25% din terenurile agricole sa fie utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030

Comisia Europeana prezinta o serie de masuri pentru stimularea productiei ecologiceComisia Europeana a prezentat in data de 25 martie 2021 un Plan de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice. Scopul sau general este de a stimula productia si consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030, precum si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica.


Productia ecologica aduce o serie de beneficii importante: campurile cultivate in mod ecologic prezinta cu circa 30 % mai multa biodiversitate, animalele crescute in mod ecologic se bucura de un grad mai mare de bunastare si primesc mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari si sunt mai rezilienti, iar consumatorii stiu exact ce obtin, datorita logoului UE pentru produse ecologice. Planul de actiune este in conformitate cu Pactul verde european, cu strategia „De la ferma la consumator” si cu Strategia privind biodiversitatea.

Planul de actiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja in crestere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25 %. El propune 23 de masuri structurate in jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea productiei si imbunatatirea in continuare a sustenabilitatii sectorului – pentru a asigura o crestere echilibrata a acestuia.

Comisia incurajeaza statele membre sa elaboreze planuri nationale de actiune privind agricultura ecologica, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel national. Intre statele membre exista diferente semnificative in ceea ce priveste ponderea terenurilor agricole utilizate in prezent pentru agricultura ecologica, care variaza de la 0,5 % la peste 25 %. Planurile nationale de actiune privind agricultura ecologica vor completa planurile strategice PAC nationale, instituind masuri care nu se limiteaza la agricultura si la ceea ce se ofera in cadrul PAC.

 

Promovarea consumului

Cresterea consumului de produse ecologice va fi esentiala pentru a-i incuraja pe fermieri sa se orienteze catre agricultura ecologica si, astfel, sa isi sporeasca profitabilitatea si rezilienta. In acest scop, planul de actiune propune mai multe masuri concrete menite sa stimuleze cererea, sa mentina increderea consumatorilor si sa aduca alimentele ecologice mai aproape de cetateni. Printre acestea se numara: informarea si comunicarea cu privire la productia ecologica, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizari sporite a produselor ecologice in cantinele publice prin achizitii publice si sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice in cadrul programului UE pentru scoli. De asemenea, masurile vizeaza, de exemplu, prevenirea fraudelor, sporirea increderii consumatorilor si imbunatatirea trasabilitatii produselor ecologice. Sectorul privat poate juca si el un rol semnificativ, de exemplu prin recompensarea angajatilor cu „bonuri bio” pe care le pot folosi pentru a achizitiona alimente ecologice.

 

Sporirea productiei

Circa 8,5 % din suprafata agricola a UE este cultivata in mod ecologic in prezent, iar tendintele arata ca, in contextul ratei actuale de crestere, UE va atinge un procent de 15-18 % pana in 2030. Acest plan de actiune ofera setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar si a se ajunge la 25 %. In timp ce planul de actiune se axeaza in mare masura pe „efectul de atractie” al cererii, politica agricola comuna a UE va ramane un instrument esential pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologica. In prezent, un procent de circa 1,8 % (7,5 miliarde EUR) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi sustinute de un buget de 38-58 de miliarde EUR, pentru perioada 2023-2027, in functie de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologica.

Dincolo de PAC, printre instrumentele esentiale se numara organizarea de evenimente de informare si crearea de retele pentru schimbul de bune practici, certificarea mai degraba a grupurilor de fermieri decat a fiecarui fermier in parte, activitati de cercetare si inovare, utilizarea tehnologiei blockchain si a altor tehnologii pentru a imbunatati trasabilitatea, sporind transparenta pietei, consolidarea prelucrarii la nivel local si la scara redusa, sprijinirea organizarii lantului alimentar si imbunatatirea nutritiei animalelor.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la productia ecologica, Comisia va organiza anual o Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, precum si premii in cadrul lantului alimentar ecologic, care sa recunoasca excelenta in toate etapele lantului alimentar ecologic. De asemenea, Comisia va incuraja dezvoltarea retelelor de turism ecologic prin intermediul biodistrictelor”. „Biodistrictele” sunt zone in care fermierii, cetatenii, operatorii turistici, asociatiile si autoritatile publice colaboreaza in vederea gestionarii sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor si practicilor ecologice.

De asemenea, planul de actiune constata ca productia de acvacultura ecologica ramane un sector relativ nou, dar cu un potential semnificativ de crestere. Viitoarele noi orientari ale UE privind dezvoltarea sustenabila a acvaculturii din UE vor incuraja statele membre si partile interesate sa sprijine dezvoltarea productiei ecologice in acest sector.

 

Imbunatatirea sustenabilitatii

In fine, se urmareste si imbunatatirea in continuare a performantei agriculturii ecologice in ceea ce priveste sustenabilitatea. Pentru realizarea acestui lucru, masurile se vor axa pe imbunatatirea bunastarii animalelor, pe asigurarea disponibilitatii semintelor ecologice, pe reducerea amprentei de carbon a sectorului si pe reducerea la minimum a utilizarii materialelor plastice, a apei si a energiei.

De asemenea, Comisia intentioneaza sa sporeasca ponderea activitatilor de cercetare si inovare si sa dedice cel putin 30 % din bugetul aferent actiunilor de cercetare si inovare din domeniul agriculturii, al silviculturii si al zonelor rurale pentru teme specifice sectorului agriculturii ecologice sau relevante pentru acesta.

Comisia va monitoriza indeaproape progresele inregistrate printr-o monitorizare anuala, impreuna cu reprezentanti ai Parlamentului European, ai statelor membre si ai partilor interesate, prin rapoarte bianuale privind progresele inregistrate si printr-o evaluare la jumatatea perioadei.

 

Declaratii ale membrilor colegiului

Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Agricultura este unul dintre principalii factori determinanti ai declinului biodiversitatii, iar declinul biodiversitatii reprezinta o amenintare majora pentru agricultura. Trebuie sa restabilim urgent echilibrul in relatia noastra cu natura. Acesta nu este un aspect cu care se confrunta doar fermierii, ci implica intregul lant alimentar. Prin acest plan de actiune, intentionam sa stimulam cererea de produse ale agriculturii ecologice, sa ajutam consumatorii sa faca alegeri in cunostinta de cauza si sa sprijinim fermierii europeni in tranzitia lor catre agricultura ecologica. Cu cat dedicam mai multe terenuri agriculturii ecologice, cu atat mai bine protejam biodiversitatea pe aceste terenuri si in zonele inconjuratoare.”

Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat: Sectorul agriculturii ecologice este recunoscut pentru practicile sale sustenabile si pentru utilizarea sustenabila a resurselor, ceea ce ii confera un rol central in realizarea obiectivelor Pactului verde. Pentru a atinge obiectivul de 25 % din terenuri dedicate agriculturii ecologice, trebuie sa ne asiguram ca cererea stimuleaza cresterea acestui sector, tinand seama, in acelasi timp, de diferentele semnificative dintre sectoarele agriculturii ecologice din fiecare stat membru. Planul de actiune privind agricultura ecologica ofera instrumente si idei care sa insoteasca o crestere echilibrata a acestui sector. Dezvoltarea va fi sprijinita de politica agricola comuna si de activitatile comune de cercetare si de inovare, precum si de cooperarea stransa cu actorii esentiali de la nivelul UE si de la nivel national si local.

Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: Agricultura ecologica aduce numeroase beneficii mediului, contribuind la sanatatea solurilor, la reducerea poluarii aerului si a apei si la imbunatatirea biodiversitatii. In acelasi timp, deoarece cererea a crescut mai rapid decat productia in ultimul deceniu, sectorul agriculturii ecologice aduce beneficii economice actorilor sai. Noul Plan de actiune privind agricultura ecologica va constitui un instrument esential pentru stabilirea traiectoriei in vederea realizarii obiectivelor de a dedica 25 % din suprafata agricola agriculturii ecologice si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica, obiective consacrate in Strategia privind biodiversitatea si in strategia «De la ferma la consumator». Pe langa aceasta, noile orientari strategice pentru dezvoltarea sustenabila a acvaculturii in UE, care urmeaza sa fie adoptate in curand de Comisie, vor promova si mai mult acvacultura ecologica.

Comisia Europeana

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>