Inter-Bio & Proecologic Sistem: Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, demersuri tardive si putin coordonate

Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica demersuri tardive si putin coordonate - Un punct de vedere comun al Asociatiilor clusterelor INTER-BIO si Asociatiei Proecologic SistemMiercuri, 22 septembrie a.c., a avut loc intalnirea de lucru a membrilor Asociatiei si Consortiului de clustere INTER-BIO impreuna cu membri ai Asociatiei Proecologic Sistem. Scopul evenimentului a fost acela de a dezvolta un punct de vedere comun cu privire la Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, aflat in momentul de fata in etapa de discutii incipiente, opinii, propuneri la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


Pentru ca este nevoie de coagularea eforturilor intr-un flux concentrat si comun, intalnirea a urmarit realizarea unui plan care sa aiba in vedere realitatile sistemului „de la firul ierbii”, adica sa fie luate in calcul nevoile tuturor actorilor implicati sau care pot sprijini dezvoltarea coerenta si durabila a agriculturii ecologice in Romania.

Din discutii au rezultat urmatoarele: elaborarea unui plan strategic national, de o astfel de anvergura, trebuie sa porneasca de la analiza nevoilor fermierilor din sector, a constrangerilor existente si de la necesitatea alinierii la obiectivele si tintele europene in domeniu, cu interventii pe axele convenite deja la nivel european, astfel: stimularea cererii si asigurarea increderii consumatorilor; stimularea conversiei si consolidarea intregului lant valoric; stimularea ofertei, modele ecologice care sa conduca la imbunatatirea contributiei agriculturii ecologice la durabilitatea mediului.

S-a evocat lipsa de interes pentru tranzitia la sectorul ecologic al celor care isi desfasoara activitatea in agricultura conventionala, desi Romania este una dintre tarile europene cu cel mai mare potential de dezvoltare a sectorului. Mai mult, producatorii care au investit in sistem ecologic se confrunta cu probleme de desfacere dar si cu costurile ridicate pentru energie, pentru testarea produselor la laboratoare din strainatate, transport sau bariere de promovare pe pietele internationale.

De asemenea, se considera ca finalul anului este un termen nerealist pentru elaborarea documentului, Romania pierzand pana acum timp in demararea documentului. Un plan serios ar trebui sa aiba la baza o structura de management, respectiv cea care va ajuta la implementarea Planului, in care sa se regaseasca atat reprezentanti ai MADR cat si ai celor implicati, cu putere de decizie in dezvoltarea sectorului ecologic (ministere, agentii specializate, asociatii, clustere, autoritati locale,etc.)

“Propunerile noastre, dar si ale celorlalte asociatii ar trebui sa aiba la baza un proces consultativ, iar preocuparile legate de cercetare si inovare in domeniu ar trebui sa fie integrate in strategie, reflectate in actiuni concrete organizate si desfasurate de unitatile de cercetare – dezvoltare – inovare din sectorul de stat si cele private” a declarat Damian Dragomir, manager Bio Concept Valea Prahovei Cluster.

„Ar trebui sa pornim de la motivarea fermierilor care, dupa cum stim, este scazuta. Ar trebui sa sustinem si sa solicitam introducerea in achizitiile verzi a produselor ecologice, precum si infiintarea unei burse de produse ecologice” a declarat Catalin Maxim, presedinte BioNEst Cluster, Iasi.

„Planul de actiune are ca scop sa sprijine cresterea sectorului de agricultura ecologica, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea unui mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de cerere si oferta. Una din problemele generale cu care se confrunta sectorul ecologic este sa asigure cresterea constanta a aprovizionarii si a cererii, pastrand, in acelasi timp, increderea consumatorilor. Este esential sa se garanteze credibilitatea sistemului si valoarea adaugata intr-o perspectiva pe termen lung. In prezent actiunile de constientizare a consumatorilor privind beneficiile pe care produsele ecologice le au pentru sanatate, precum si contributia agriculturii ecologice la un mediu curat, sunt aproape inexistente. Este necesar intensificarea acestor actiuni, in scopul cresterii consumului de produse ecologice. Sunt necesare actiuni pentru cresterea gradului de informare a consumatorilor privind sectorul productiei ecologice, precum si informatii privind piata si comertul. Pentru a ajuta fermierii in depasirea lacunelor tehnice ale productiei ecologice este necesar sa se dezvolte cercetarea si inovarea in acest domeniu, iar rezultatele obtinute sa fie distribuite operatorilor. In conformitate cu legislatia comunitara si nationala din acest domeniu, responsabilitatea pentru elaborarea Planului National de Actiune revine autoritatii competente, respectiv MADR, in consultare cu toti actorii implicati in aceasta filiera: operatori, procesatori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, consultanti, universitati agricole, statiuni si institute de cercetare, asociatii si fundatii pentru agricultura ecologica, asociatii pentru protectia consumatorului si altii. Consider ca un PNA coerent, elaborat cu toti actorii din filiera de agricultura ecologica, pornit de la o analiza SWOT a situatiei prezente, va fi o contributie majora la dezvoltarea acestui sector in Romania” a declarat Teodora Aldescu, presedinte Asociatia Proecologic Sistem, Prahova.

„Avem nevoie de intermedierea de catre stat a dialogului structurat cu marile retele de magazine pentru a reusi sa avem acces cu produse de calitate ecologice romanesti la raft” a declarat Petre Ion, presedinte Bio Concept Valea Prahovei Cluster, Ploiesti.

„Pentru ca vocea noastra, a clusterelor fermierilor ecologici sa se faca auzita si sustinuta, avem nevoie de un comitet consultativ, alcatuit din toti actorii privati implicati in procesul de dezvoltare a agriculturii ecologice la nivel regional, dupa modelul Consiliului Consultativ SUERD. De asemenea, un astfel de plan trebuie sa fie asumat si implementat de guvern, sub forma unei conventii interministeriale care sa puna in practica un comitet interministerial, avand in vedere complexitatea unor obiective care necesita implicarea si a altor ministere alaturi de MADR, respectiv Ministerele Educatiei, Economiei, Sanatatii, Finantelor Publice, etc.)” a declarat Valentin Mitrica, presedinte Bio Oltenia Cluster, Craiova.

„MADR ofera solutii punctuale, dar acest lucru nu reprezinta ceea ce ar insemna o strategie sustenabila a sectorului ecologic national” a declarat Madalina Giurescu, presedinte Cooperativa Agricola Bio Catina, Dambovita.

„Implicarea componentei de cercetare, prin intermediul laboratoarelor vii, regionale, sau prin practici de agricultura regenerativa in scopul reducerii emisiilor de carbon si obtinerii unei bucle de feedback pozitive pentru mediu, trebuie sa se regaseasca in acest plan”, a declarat Edward Bratfanof, presedinte Bio Danubius Cluster, Tulcea.

„Azi am facut un pas inainte in efortul si dorinta noastra de a sustine sectorul agricol ecologic din Romania si planul strategic al ministerului, desi suntem constienti ca am fost angrenati tarziu, pe 16 septembrie, in aceasta dezbatere. Vom face propuneri coerente care sa vizeze dezvoltarea pietei, respectiv cererea, oferta si aspectele de facilitare si de dezvoltare la nivel regional, care trebuie insa bine argumentate si bugetate. Exista un mare risc al minimalizarii ambitiilor in acest plan strategic, pe motiv ca nu putem certifica atat de accelerat, ca sa ajungem de la un procent mediocru, neonorant de suprafete certificate, comparativ cu tarile UE, la unul care sa ne situeze acolo unde ar trebui sa fim, dupa potentialul pe care il avem. Si ca sa inchidem cercul vicios, ne putem automultumi ca nu avem piata ecologica si pentru asta sa nu reusim conversie in masa. Cei care nu doresc schimbarea ar dori sa ramanem o ultima reduta a pesticidelor, organismelor modificate genetic si a agriculturii de tip intensiv care ne va distruge solurile. Vrem sa sustinem depasirea unor astfel de abordari care ne-au adus in impas” a declarat Costin Lianu, presedinte Asociatia Inter-Bio.

Inter-Bio

  

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>