XTB: Pretul graului a crescut cu 130%, iar al porumbului cu 106% fata de media anuala a ultimilor ani

Cazacu XTB - Ne apropiem de o criza majora a cerealelor - Pretul graului a crescut cu peste 130 procente iar al porumbului cu 106 procente fata de media anuala a ultimilor ani si sunt riscuri sa nu se opreasca aiciInflatia nu are doar un singur propulsor: pe langa energie si blocajele de aprovizionare, alimentele sunt o sursa, mai ales dupa evenimentele recente. In Europa, graul a ajuns, ieri, pe 17 mai, la 431,75 EUR/tona pe bursa franceza, un nou maxim record pentru scadenta in septembrie si la doar cateva procente de varful istoric pentru grau. Pe ultimii 5 ani, in medie, pretul se afla la aceasta data la 185,5 EUR/tona.


Astfel, nivelurile actuale sunt cu 132,7% mai ridicate fata de ceea ce, privind in urma, ar fi „normal”.

In SUA, preturile au trecut de 12.79 dolari/busel (aproximativ 470 dolari/tona) pe bursa din Chicago, pentru granele cu livrare in iulie.

In medie, in ultimii 5 ani, in aceeasi perioada a anului, pretul era de 5,18 dolari/busel, deci cotatiile sunt mai mult decat duble fata de nivelul mediu anterior, si la sub 5% distanta de varful istoric.

Porumbul cu scadenta in august este tranzactionat la Paris, la inchiderea de marti la 379,5 EUR/tona, fata de o medie de 184,25 EUR/tona, iar pentru livrare in noiembrie, 379,75 fata de 177,25 EUR/tona in aceasta data, media ultimilor 5 ani.

In SUA, pretul era pe 17 mai de 8,06 dolari/busel (317 dolari/tona) fata de 4,24 dolari/busel in medie raportat la ultimii 5 ani.

Dublarea fata de reperele anterioare este „regula" si aici.

Pe fondul preocuparilor majore ale pietei referitoare la aprovizionarea globala, potrivit estimarilor ONU, 25 milioane de tone sunt blocate in Ucraina, o situatie caracterizata de directorul adjunct al FAO (Food and Agriculture Organization) drept „grotesca".

India a hotarat interzicerea exporturilor drept raspuns la canicula ce pune in pericol recolta, iar preturile au reactionat puternic, cu aproape 6% la Chicago in ziua urmatoare. Acest lucru pune gaz pe foc intr-o situatie si asa dificila.

India, al doilea producator mondial, dupa China si inaintea Rusiei, devenise foarte importanta in conditiile privarii pietei de granele ucrainene, fiind in pozitia de a sari in ajutorul solicitantilor in urma unei recolte peste asteptari, cu aproximativ 7 mil. tone in plus.

Tari precum Egipt, Indonezia si Algeria, alaturi de alti importatori din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu sunt acum in situatia de a cauta alte surse de aprovizionare, pentru care concurenta este si mai ridicata.

Desi masurile Indiei sunt reversibile si este posibil sa fie indepartate atunci cand situatia va reveni la normal, totul depinde de vreme, si tiparele neobisnuite ale ultimilor ani maresc riscul pastrarii restrictiilor.

Importanta deblocarii livrarilor dinspre Ucraina este, astfel, in crestere. Situatia este atat de serioasa incat tema e abordata insistent in discutiile cu Rusia.

Blocada maritima limiteaza drastic capacitatea de export a Ucrainei.

Transportul feroviar este insuficient, din motive de capacitate si mai ales de timp, dat fiind ca vagoanele dinspre Ucraina trebuie sa astepte pana cand osiile sunt schimbate sau continutul e transferat in cele cu dimensiunea potrivita pentru sistemul ferat european.

Provocarea logistica este uriasa, cu timp de asteptare de 16 zile, in medie, ajungand pana la 30 de zile, potrivit unor oficiali UE.

Cai terestre si fluviale ar urma sa fie folosite, alaturi de un numar crescut de vehicule, vagoane si barje. Pentru sectorul de transport din Romania, ar putea fi o veste buna.

Pe de alta parte, congestionarea rutelor ar putea crea, intr-o anumita masura, se spera, gestionabila, alte dificultati si intarzieri pentru produsele non-agricole.

Canada s-a oferit sa ajute la transportul cerealelor, insa pentru ca masura sa fie eficienta, rutarea spre porturi din Romania sau alte tari din jur trebuie mult imbunatatita.

Pana acum, sezonul agricol pare a progresa acceptabil in Ucraina, raportat la conditiile dificile, dar aprovizionarea pietei internationale - si transformarea cerealelor in venituri pentru bugetul contorsionat al tarii - nu este o misiune facila.

Cantitatile in asteptare in prezent, fara recolta viitoare, ar insemna aproximativ 8 miliarde de dolari.

La nivel global, stocurile relativ scazute indica mentinerea unor riscuri pentru piata. Seceta s-a facut simtita nu doar in India, ci si in Europa.

Franta, foarte importanta ca producator si exportator de grau, inregistra unul dintre cele mai scazute niveluri de precipitatii in prima jumatate a lunii mai.

Estimarile Ministerului Agriculturii din SUA la nivel global sunt de 267 milioane de tone de grau la finele sezonului (in vara lui 2023), un minim al ultimilor 6 ani, fata de 272 milioane de tone, potrivit analistilor intervievati.

In conditiile actuale, preturile par a se mentine la niveluri foarte ridicate in raport cu media istorica.

In Romania, semnele preliminare pentru recolta sunt relativ bune, in special cu dezvoltarile recente ale vremii, si se spera un volum apropiat de cel al anului anterior, ceea ce la preturile actuale ar fi foarte multumitor pentru agricultori.

Productia de floarea soarelui ar urma sa creasca, in conditiile reorientarii unor terenuri cultivate cu alte cereale, beneficiind astfel de preturile ridicate.

In total, daca preturile se mentin si anul agricol permite o productie comparabila cu a anului trecut, veniturile producatorilor ar putea fi cu aproape 2 miliarde de EUR mai mari anul acesta.

Pentru consumatori, preturile ridicate ar putea persista. Conditiile stranse in privinta ofertei ar insemna ca, daca vremea nu va „tine” cu recolta, in oricare dintre regiunile majore de productie a lumii, raspunsul pietei ar fi pronuntat, ducand la cresteri de pret suplimentare si semnficative chiar fata de nivelurile ridicate din prezent.

 

Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB Romania

 

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist - XTB Romania

 

 

 

Despre XTB:

Cu aproape 20 de ani de experienta in pietele financiare, XTB este, in prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si o companie completa de investitii listata pe Bursa de la Varsovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autoritati de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. XTB este o companie tip fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport de exceptie oferit clientilor. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piete importante din Europa, America Latina si Asia, atragand aproape 450.000 de investitori individuali. In 2021, XTB Group a primit licente pentru a opera in Emiratele Arabe Unite si Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house si premiate la nivel global (xStation si xStation Mobile), XTB Group ofera peste 5.400 de instrumente, inclusiv actiuni cu detinere, ETF-uri cu detinere si CFD-uri pe valuta, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. In plus, prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologii de varf pentru institutiile financiare din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare, puteti accesa www.xtb.com/ro 

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

  

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>