Volatilitatea pietei cauzata de COVID-19 si prognoza slaba a recoltelor creeaza un sentiment de digitalizare in sectorul agricol

Volatilitatea pietei cauzata de COVID-19 si prognoza slaba a recoltelor creeaza un sentiment de digitalizare in sectorul agricolCOVID-19 a starnit volatilitatea pe pietele internationale de marfuri, iar sectorul agricol se confrunta acum cu provocarile protejarii cerealelor si a altor marfuri agricole atat pentru hrana, cat si pentru furaje. Commoditrader, o piata pentru tranzactionarea online a marfurilor agricole, noteaza un interes crescut in perioadele de volatilitate a pietei pentru sectorul agricol, dupa masurile de suspendare a exporturilor de cereale si apoi redeschiderea pietei, luate de autoritatile romane in doar o saptamana.


Romania este unul dintre cei mai mari exportatori din Europa de marfuri agricole precum grau si porumb, cu o productie totala de 19 MMT de porumb si 14 MMT de grau in 2019. Odata cu recolta de anul trecut, Romania a iesit ca principal exportator european de porumb, seminte de floarea soarelui si soia, si ca al doilea mare exportator de grau in Europa, dupa Franta. Majoritatea exporturilor de cereale din Romania au avut destinatie in afara UE, Africa de Nord si Orientul Mijlociu fiind cumparatorii de top ai recoltelor romanesti. Odata cu intrarea in aprilie si interzicerea exportului in afara UE, compania europeana fintech Commoditrader, in colaborare cu exportatorii romani, estimeaza ca Romania a atins aproximativ 86% din exportul de grau vizat pentru recolta anului trecut si 67% pentru programul de export de porumb.

In timp ce interdictia a fost pusa in aplicare, preocuparile din sector au crescut si UE a facut presiuni asupra Romaniei. Comisarul UE pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a comentat situatia afirmand ca „Comisia nu are nicio informatie, ceea ce indica faptul ca Romania se confrunta sau in curand se va confrunta cu deficiente de produse agricole destinate consumului uman”. Presiunea exercitata de Comisia Europeana, impreuna cu pierderile financiare majore pe care le-ar fi suferit Romania daca ar fi oprit exporturile, in cel mai bun caz pentru o luna, si un potential ridicat de crestere a insolventelor intr-o economie care se afunda in criza, au determinat Guvernul sa revina asupra deciziei, iar o saptamana mai tarziu sa redeschida piata pentru export.

Totusi, prognozele pentru noua recolta arata semne ale celei mai stranse piete incepand cu 2014/15, iar cu seceta in zonele cheie din SUA, Franta, Rusia, Ucraina si Romania, piata globala este in voga chiar si atunci cand se confrunta cu o cerere potentiala mai mica, ca urmare a noului coronavirus si a unei recesiuni globale. In Franta, de exemplu, suprafata plantata a scazut cu 7,5% fata de anul trecut, la o scadere totala de 17%.

In lipsa previzibilitatii si a continuitatii masurilor guvernamentale luate asupra exporturilor de cereale, impreuna cu starea de urgenta, avand ca masura principala distantarea sociala pentru combaterea raspandirii COVID-19, sectorul agricol cauta noi modalitati de a asigura sustenabilitatea intreprinderilor active in sector. Astfel, in timp ce comerciantii s-au concentrat extrem de mult pe interdictia de export din cauza virusului COVID-19 in ultima saptamana, fermierii s-au concentrat intr-o masura si mai mare asupra factorului daunator al secetei actuale din Romania si tarile din jur.

In timp ce piata se confrunta cu incertitudine si volatilitate, restrictiile sociale si economia slabita schimba mecanismele de creare a pietei pentru intregul lant de aprovizionare, creand provocari de deficit si incertitudine in ceea ce priveste pretul. Agricultorii, crescatorii de animale, comerciantii si producatorii de produse alimentare se adapteaza la noua realitate cu un lant de aprovizionare redirectionat si imprumuta rapid utilizarea unei platforme de tranzactionare digitala pentru produsele agricole, pentru a conecta mai bine si mai direct oferta si cererea.

„In prezent, avem parte de schimbari dramatice la unele dintre mecanismele fundamentale de pe piata. Pe platforma Commoditrader observam o crestere semnificativa a activitatii de la o multitudine de participanti la piata, cu necesitatea unui nou canal de vanzare si cumparare de produse agricole. Cu sectorul agricol european aflat deja in mijlocul unei evolutii digitale, situatia actuala ar putea aprinde o digitalizare mai profunda si mai rapida a pietei comerciale Agri, creand un lant de aprovizionare mai direct si mai putin vulnerabil”, a concluzionat Ida Boesen, cofondator Commoditrader.

Platforma Commoditrader creeaza un acces mai bun la piata intr-un mod optimizat, in care digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator si ofera posibilitatea de a compara preturile si alte conditii contractuale, atat pe plan intern, cat si international, pentru a creste puterea de negociere a fermierilor si a oferi comerciantilor acces mai usor pe piata.

Commoditrader a fost fondata in 2018 de doua femei daneze, antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, si traderul de marfuri, Ida Boesen, si un grup international de mari fermieri. Platforma Commoditrader.com a fost lansata in Danemarca in aprilie 2019 si in Romania in septembrie, cu peste 2.000 de participanti profesionisti pe piata din cele doua tari. Piata se va lansa in alte tari din Europa de Est si Centrala in urmatoarea perioada.

 

Informatii aditionale:

Actualizarea cererii si a ofertei USDA a fost la scara mare (pret negativ) pe piata porumbului, comparativ cu asteptarile anterioare. Piata ar avea nevoie de un sezon de crestere foarte slab, de o reducere a suprafetei plantate sau de o modificare a cererii pentru a modifica acest scenariu la scara globala, unde cererea mondiala a fost revizuita cu aproape 4 milioane de tone.

Un salt semnificativ al dolarului face ca graul american sa fie mai putin competitiv pe piata mondiala, ceea ce este de asteptat sa creasca cererea de grau din UE.

Egiptul a anuntat recent planurile de a importa 800.000 tone suplimentare de grau in timpul recoltarii proprii, pentru a-si aproviziona rezervele nationale. Acest lucru se intampla intr-o perioada in care, in mod normal, se retrag de pe piata internationala, intrucat se concentreaza pe achizitiile interne.

Zonele mari cultivate din Romania, Rusia si Ucraina sufera de uscaciune si se asteapta o recolta slaba, in timp ce atat Rusia, cat si Ucraina, au plasat cote la exporturile de grau, desi restrictiile sunt inca destul de libere.

Commoditrader

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>