Cultivarea ciupercilor - o afacere ideala pentru o familie

Cultivarea ciupercilor a devenit in ultimii ani o afacere profitabila in Romania. Este profitabil pentru producatori dar si pentru consumatorii de ciuperci (din punct de vedere al nutritiei vorbind).

 


Cu toate acestea oferta este mult sub cererea reala, nemaivorbind de cea potentiala, mult mai mare, care poate fi activata prin mijloace publicitare.

 

Daca v-ati gandit deja la cultivarea ciupercilor ca la o oportunitate de afaceri dar nu ati stiut cum sa o puneti in practica, aflati ca activitatea nu este complicata, investitia este modica iar rezultatele va vor umple de satisfactie si de bani! Afirmatia se bazeaza pe exemplul celor care au incercat si au reusit.
 

Unde mai pui ca poti demara afacerea investind doar 20%. Da! Fiindca UE finanteaza proiectele de agricultura in proportie de pana la 80%.

Iata care sunt principale beneficii pe care vi le aduce cultura ciupercilor!

Posibilitatea de a beneficia de fonduri nerambursabile de la U.E.

Realizarea unei productii generoase deoarece este cultura cu cel mai mare randament pe metrul patrat (in cazul speciei Agaricus bisporus sau champignon randamentul mediu este de 25 – 30 kg ciuperci/mp/ciclu).

Amortizarea investitiei intr-un timp relativ scurt.

Ciupercile sunt cautate tot timpul anului, cu un salt notabil in perioadele de post pentru ca au o mare valoare nutritiva, gastronomica, chiar si terapeutica.

Substratul de cultura se obtine usor din subproduse si reziduuri vegetale si animale.

Cultura ciupercilor nu necesita suprafete mari de teren agricol.

Ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie (pivnite, constructii vechi, magazii, galerii de mina abandonate, tuneluri, grajduri) si care sunt improprii pentru alte scopuri.

Creaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala.


 

Si acum sa detaliem putin puctele enumerate anterior.


 

La demararea unei ciupercarii aveti posibilitatea sa beneficiati de fonduri nerambursabile de la U.E.

Un rol important in infiintarea de noi ciupercarii intensive, cu tehnologie moderna si productie continua tot timpul anului, il are sprijinul financiar al statului.

Este o perioada benefica, cu mari posibilitati pentru dezvoltarea si modernizarea agriculturii romanesti in general, deci si a culturii ciupercilor - ca sector al acesteia. Cultura ciupercilor va beneficia de acest deosebit sprijin financiar - importante fonduri structurale de la U.E fapt ce va crea premise favorabile unei dezvoltari puternice a acestui domeniu.
 

Este cultura cu cel mai mare randament pe metrul patrat

Prin cultivarea ciupercilor se obtin cantitati insemnate de proteina valoroasa pe unitatea de suprafata. In prezent, utilizarea tulpinilor hibride foarte productive si a tehnologiile intensive de cultura asigura, in mod obisnuit, recolte de 25 – 30 kg ciuperci/mp/ciclu (25 – 30%).

Insa, trebuie tinut seama si de faptul ca in ciupercarii spatiul se utilizeaza la maximum prin etajarea culturii. Astfel, productia inregistrata pe o anumita suprafata utila creste proportional cu numarul de niveluri amenajate in camerele de productie.

Astfel se poate ajunge la realizarea a pana la 6 - 7 cicluri/camera de cultura/an.
 

Amortizarea investitiei se face intr-un timp scurt

In comparatie cu celelalte specii horticole, ciupercile au un ciclu scurt de productie. Cultura de ciuperci cu gradul cel mai mare de complexitate este cea de ”champignon”. Un ciclu de productie la aceste ciuperci poate tine ocupata o camera de cultura 40 - 50 zile in cazul ciupercariilor intensive si pana la 120 zile in cultura clasic-sezoniera.

Perioada scurta a ciclului de productie permite un circuit rapid al fondurilor banesti si recuperarea investitiilor mult mai repede decat la alte specii horticole. Acest fapt este foarte incurajator pentru producatorii individuali si micii fermieri.
 

Ciupercile au o mare valoare nutritiva, gastronomica si chiar terapeutica

Ele constituie un aliment hranitor si dietetic, bogat in proteine (de aici si denumirea de “carne vegetala”), fibre, vitaminele B si D si sarac in lipide si sodiu. De aceea ciupercile sunt recomandate in dieta anemicilor, diabeticilor, supraponderalilor si vegetarienilor.

Ciupercile ”champignon” sunt deosebit de apreciate pentru gustul si aroma lor speciala, pentru posibilitatea de a fi incluse intr-o mare diversitate de retete savuroase si usor de preparat. La acestea se adauga si pretabilitatea lor de a fi uscate, conservate – singure sau in diverse combinatii cu alte specii de ciuperci sau legume. De asemenea, ele pot fi procesate si in cadrul unor retete de mezeluri, branzeturi, produse de patiserie (foetaje, pizza), etc.

Datorita acestor calitati remarcabile, ciupercile si-au castigat o pozitie binemeritata intre celelalte specii horticole cultivate. Astazi, chiar si la noi in tara, ciupercile ”champignon” sunt pe cale de a deveni delicatese de zi cu zi.
 

Substratul de cultura se obtine foarte usor din subproduse si reziduuri vegetale si animale

Trebuie luate in considerare doua aspecte: economic si ecologic.

In vederea producerii substratului de cultura, sunt valorificate subproduse si deseuri provenite din agricultura, zootehnie, industria agro-alimentara, s.a. Acestea reprezinta materii prime relativ ieftine si usor de gasit pe plan local. Este vorba, in principal, de paie, ciocalai si tulpini de porumb, pleava, gunoi de cal si de pasari cu asternutul respectiv, s.a.
 

Cultura ciupercilor nu necesita suprafete mari de teren agricol

Intr-adevar, in comparatie cu celelalte culturi horticole, cultura ciupercilor implica ocuparea unor suprafete foarte mici de teren. Mai mult decat atat, terenul utilizat in cadrul unei ciupercarii nu trebuie sa fie neaparat bun pentru agricultura, pentru ca nu pamantul este folosit ca pat nutritiv. Dimpotriva, substraturile pentru cultura ciupercilor sunt preparate din diverse materiale de origine vegetala si animala, in spatii special amenajate. Odata obtinute, aceste substraturi sunt introduse in ciupercarie si dispuse etajat, pe mai multe niveluri, pentru a folosi cat mai eficient spatiul de cultura.

De exemplu, intr-o camera de cultura standard olandeza pentru ciuperci champignon, la o suprafata utila de 106 mp, suprafata cultivata este de 200 mp. Aceasta dublare a suprafetei utile se face prin etajarea culturii pe rafturi (stelaje) cu cinci niveluri.

Ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie

Cultura clasica – sezoniera a ciupercilor poate fi executata, cu un minimum de amenajari,  in diverse spatii si localuri existente, care nu mai sunt utilizate conform destinatiei initiale: pivnite, grajduri, mine si tuneluri dezafectate, forturi, foste crame, depozite,etc. Astfel, aceste spatii capata o noua utilizare si pot produce din nou bani. Conditia care se pune pentru revalorificarea lor este aceea de a fi pregatite printr-o serie de imbunatatiri si dotari necesare cultivarii ciupercilor.

Si cultura intensiva se poate organiza in astfel de localuri, dar compartimentarile, amenajarile, dotarile cu echipamente necesita investitii mai mari.
 

Se creaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala

Extinderea si dezvoltarea culturii ciupercilor produce un efect pozitiv in plan economico-social, prin diversificarea sortimentului de culturi si crearea de noi locuri de munca mai ales in zonele rurale, mai putin dezvoltate. Se amplifica cererea de forta de munca si in procesarea si in comercializarea ciupercilor, a substratului nutritiv, a miceliului, a echipamentelor, etc. ceea ce cu siguranta duce la crearea unei adevarate industrii a ciupercilor, cu activitate pe tot parcursul anului.
 

 sursa: afacerilacheie.ro

 

 

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>