In cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman a fost demarat in anul 2014 Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania“ prin care agricultorii sunt sprijiniti sa-si dezvolte si sa-si modernizeze fermele de cresterea animalelor din Muntii Carpati, precum si imbunatatirea oportunitatilor de piata pentru produsele traditionale obtinute in aceste zone montane.
Oile sunt, in mod traditional, cele mai importante animale in agricultura zonelor montane din Muntii Carpati. Sistemul de productie traditional este construit in jurul stanei, folosita pentru adapostul oilor, ca unitate de procesare a laptelui si casa a pastorilor. Stana traditionala este o constructie rudimentara facuta din grinzi de lemn pe o fundatie mare de piatra si este divizata in doua parti. In partea de nord este camera de stocare si maturare a branzei, iar a doua incapere este mai mare si serveste drept locuinta pentru pastori si pentru vizitatori. Stana nu are electricitate, apa curenta sau tavan, iar casul si mancarea sunt procesate la foc deschis.
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa proceseze laptele in conformitate cu cerintele UE. Cantitatea de lapte procesata intr-o stana de dimensiune medie este insuficienta pentru a justifica un profit economic de lunga durata.
Branzeturile produse in stanele traditionale nu respecta standardele de igiena care ar permite vanzarea lor pe piata. Asadar, 30% din produsele lactate sunt folosite pentru consumul in familie, iar restul se vinde direct sau prin intermediul unor comercianti locali, pe piata locala sau de-a lungul drumurilor, in afara fiscalitatii si fara respectarea normelor de sanatate, la preturi modeste.
O modernizare a modului de lucru este absolut necesara pentru a obtine o noua imagine, mai competitiva, prin consolidarea asociatiei de fermieri, cresterea puterii de negociere, oportunitati bune de marketing, etichetare atractiva si sporirea credibilitatii pe piata de credite bancare.
Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania” cauta sa imbunatateasca, prin punerea in aplicare a acestuia pe o perioada de trei ani, sustenabilitatea agriculturii bazate pe cresterea animalelor in Muntii Carpati din Romania, prin intermediul integrarii activitatilor traditionale in sistemul economic modern. Atingerea acestui obiectiv va fi realizata prin implementarea in sase locatii de testare, in partea de nord-est a Romaniei, a urmatoarelor etape ale proiectului:
Mijloacele principale pentru atingerea obiectivului de imbunatatire a competentelor producatorilor in diversificarea si modernizarea productiei lor sunt furnizarea curriculelor de dezvoltare si furnizarea de training-uri pentru ciobani si sefi de stane cu scopul de a dezvolta cunostintele si abilitatile lor si familiarizarea cu noile facilitati de productie, in special noile stane.
In plus, fermierii primesc instruire pentru imbunatatirea si consolidarea organizatiilor din care fac parte. De asemenea, acestia vor participa la schimburi de experienta cu partenerii elvetieni si vor beneficia de un Ghid de bune practici elaborat de ROMONTANA si Heifer Romania. Acesta va fi diseminat si promovat atat la nivel regional, cat si national, pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului.
Pana in prezent, Heifer Romania a derulat peste 65 de proiecte in Romania, Republica Moldova si Bulgaria. A asistat peste 100.000 de familii nevoiase si copii orfani, distribuind 320.000 de puieti de salcam si animale de rasa, printre care 4.218 capre si 10.170 de oi, cu impact asupra cresterii veniturilor fermierilor din zonele montane si a imbunatatirii mediului.
Proiectul este finantat de Agentia de Dezvoltare si Cooperare Elvetiana. Partenerii implicati in implementarea acestui proiect sunt Centrul Elvetian pentru Regiunile Montane (SAB), agentie coordonatoare in cadrul acestui proiect, Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna“, partenerul roman principal, precum si ONG-urile Fundatia Heifer Project pentru Romania, AGROM-RO si ROMONTANA.
Un proiect inedit de combatere a saraciei in zonele montane se deruleaza inca din anul 2007 in comuna Tulghes din judetul Harghita. Aici au fost daruite localnicilor 500 de oi, iar iazurile locale au fost populate cu pastravi. Proiectul a fost un succes si de aceea a fost extins si in alte zone sarace.
Proiectul „Paseaza darul”, din cadrul Programului Carpatic, derulat prin intermediul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei, cu sprijinul Fundatiei americane Heifer Project International (HPI), a fost lansat in Harghita in anul 2007, in comunele Tulghes si Bilbor. Donarea de ovine a fost urmata, la Tulghes, de constructia unei stane europene si de familiarizarea ciobanilor cu notiunile de igiena a laptelui. Partenerii locali ai proiectului sunt asociatiile crescatorilor de animale din comunele Tulghes si Bilbor, precum si autoritatile locale.
Proiectul a constat in donarea catre un anumit numar de familii a cate zece oi si a unui berbec. Initial, 15 gospodarii din Tulghes au intrat in proiect. Crescatorii de animale care au primit donatia au avut obligatia ca in urmatorii trei ani sa furnizeze altor gospodari, alesi de asociatii, toate mielele care s-au nascut. Prin aceste donatii s-a creat un nucleu de 500 de ovine cu caracteristici biologice de calitate ridicata si s-a incurajat cresterea animalelor in zona.Stana moderna a fost construita pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Local Tulghes si se afla intr-o zona muntoasa, la cativa kilometri de sat, pe pasunea Sestina Barasau. Locul este renumit datorita ciobanilor de aici, care au transmis din tata in fiu cresterea oilor.
Construita din lemn, stana de la Tulghes dispune de apa curenta, conducta de evacuare, platforma pentru aparat de muls, incaperile sunt placate cu gresie si faianta, iar ciobanii au la dispozitie chiuvete si cabine de dus. La etaj exista dormitoare pentru ciobani.
Totul a fost gandit in asa fel incat sa se respecte conditiile de igiena si un circuit de productie corespunzator. Pentru ca procesul de prelucrare a produselor lactate obtinute in stana sa fie conform cu normele de igiena sanitara, ciobanii dispun de o camera de procesare si de o alta pentru maturarea branzeturilor, unde doar baciul poate intra. Asa creste siguranta ca produsele au fost obtinute in conditii de igiena corespunzatoare.
Constructia stanei a durat doua luni, iar investitia s-a ridicat la circa 150.000 de lei.
Ciobanii au primit instruire de specialitate din partea celor implicati in realizarea stanei europene, in privinta utilizarii platformei de muls, dar si pentru a se familiariza cu notiunile legate de igiena furajelor si a laptelui.
Prin construirea stanei moderne s-au imbunatatit conditiile de lucru, insa fara a se schimba traditiile - mai ales ca unul dintre aspectele importante ale proiectului este incurajarea fermierilor in pastrarea caracterului specific al produselor si pastrarea cutumelor, folosind mijloace moderne. Echiparea stanei la cele mai inalte standarde a deschis posibilitatea fermierilor de a-si vinde produsele cu caracter local pe piata bunurilor de larg consum.
Stana de la Tulghes este un prim model. Dincolo de dimensiunea sa si de rigorile sanitar-veterinare impuse aici, aceasta unitate indeplineste toate conditiile de atestare a unei unitati agroalimentare de tip ecologic. Nicaieri in Europa oile nu gasesc un ecosistem mai curat ca arealul pastoral din zona.
RNDR - Reteauna Nationala de Dezvoltare Rurala
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>