Cum isi pot creste veniturile fermierii din zonele montane?

Afaceri fermieri in zonele montaneIn cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman a fost demarat in anul 2014 Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania“ prin care agricultorii sunt sprijiniti sa-si dezvolte si sa-si modernizeze fermele de cresterea animalelor din Muntii Carpati, precum si imbunatatirea oportunitatilor de piata pentru produsele traditionale obtinute in aceste zone montane.


Oile sunt, in mod traditional, cele mai importante animale in agricultura zonelor montane din Muntii Carpati. Sistemul de productie traditional este construit in jurul stanei, folosita pentru adapostul oilor, ca unitate de procesare a laptelui si casa a pastorilor. Stana traditionala este o constructie rudimentara facuta din grinzi de lemn pe o fundatie mare de piatra si este divizata in doua parti. In partea de nord este camera de stocare si maturare a branzei, iar a doua incapere este mai mare si serveste drept locuinta pentru pastori si pentru vizitatori. Stana nu are electricitate, apa curenta sau tavan, iar casul si mancarea sunt procesate la foc deschis.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa proceseze laptele in conformitate cu cerintele UE. Cantitatea de lapte procesata intr-o stana de dimensiune medie este insuficienta pentru a justifica un profit economic de lunga durata.

Branzeturile produse in stanele traditionale nu respecta standardele de igiena care ar permite vanzarea lor pe piata. Asadar, 30% din produsele lactate sunt folosite pentru consumul in familie, iar restul se vinde direct sau prin intermediul unor comercianti locali, pe piata locala sau de-a lungul drumurilor, in afara fiscalitatii si fara respectarea normelor de sanatate, la preturi modeste.

O modernizare a modului de lucru este absolut necesara pentru a obtine o noua imagine, mai competitiva, prin consolidarea asociatiei de fermieri, cresterea puterii de negociere, oportunitati bune de marketing, etichetare atractiva si sporirea credibilitatii pe piata de credite bancare.

Afaceri fermieri in zonele montane - crestere ovine


Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania” cauta sa imbunatateasca, prin punerea in aplicare a acestuia pe o perioada de trei ani, sustenabilitatea agriculturii bazate pe cresterea animalelor in Muntii Carpati din Romania, prin intermediul integrarii activitatilor traditionale in sistemul economic modern. Atingerea acestui obiectiv va fi realizata prin implementarea in sase locatii de testare, in partea de nord-est a Romaniei, a urmatoarelor etape ale proiectului:

    • modernizarea a sase stane existente in judetele Vrancea, Neamt, Suceava, Bistrita-Nasaud, Harghita si Mures;
    • consolidarea factorilor de productie in ceea ce priveste hrana si adapostul animalelor si unitatile de productie a branzei in sistem traditional;
    • imbunatatirea oportunitatilor de piata pentru produsele traditionale prin inregistrarea corecta a fiecarui pas: a standardului de calitate a laptelui, a graficului tehnic de fabricatie si a diagramei logistice, prin crearea unui brand – DelaMunte, a unei etichete si a unui ambalaj, prin utilizarea sistemului de coduri de bare EAN, prin controlul sanatatii si al transabilitatii produselor sirespectarea cerintelor legislative alimentare si de sanatate. Astfel, se vor califica pentru retailul modern si vor avea acces la noi piete;
    • standardizarea productiei si anume: stabilirea unei retete unice traditionale care va fi respectata in toate cele sase locatii. Folosind brand-ul creat, in urma unui studiu de marketing, produsele vor fi promovate in targuri locale, regionale si nationale, astfel incat publicul va cunoaste trasabilitatea acestora si va cumpara cu incredere.


Afaceri fermieri in zonele montane - lactateMijloacele principale pentru atingerea obiectivului de imbunatatire a competentelor producatorilor in diversificarea si modernizarea productiei lor sunt furnizarea curriculelor de dezvoltare si furnizarea de training-uri pentru ciobani si sefi de stane cu scopul de a dezvolta cunostintele si abilitatile lor si familiarizarea cu noile facilitati de productie, in special noile stane.

In plus, fermierii primesc instruire pentru imbunatatirea si consolidarea organizatiilor din care fac parte. De asemenea, acestia vor participa la schimburi de experienta cu partenerii elvetieni si vor beneficia de un Ghid de bune practici elaborat de ROMONTANA si Heifer Romania. Acesta va fi diseminat si promovat atat la nivel regional, cat si national, pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului.

Pana in prezent, Heifer Romania a derulat peste 65 de proiecte in Romania, Republica Moldova si Bulgaria. A asistat peste 100.000 de familii nevoiase si copii orfani, distribuind 320.000 de puieti de salcam si animale de rasa, printre care 4.218 capre si 10.170 de oi, cu impact asupra cresterii veniturilor fermierilor din zonele montane si a imbunatatirii mediului.

Proiectul este finantat de Agentia de Dezvoltare si Cooperare Elvetiana. Partenerii implicati in implementarea acestui proiect sunt Centrul Elvetian pentru Regiunile Montane (SAB), agentie coordonatoare in cadrul acestui proiect, Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna“, partenerul roman principal, precum si ONG-urile Fundatia Heifer Project pentru Romania, AGROM-RO si ROMONTANA.

 

Prima stana moderna, model, a fost construita la Tulghes, judetul Harghita

Afaceri fermieri in zonele montane - ferma de oi

Un proiect inedit de combatere a saraciei in zonele montane se deruleaza inca din anul 2007 in comuna Tulghes din judetul Harghita. Aici au fost daruite localnicilor 500 de oi, iar iazurile locale au fost populate cu pastravi. Proiectul a fost un succes si de aceea a fost extins si in alte zone sarace.

Proiectul „Paseaza darul”, din cadrul Programului Carpatic, derulat prin intermediul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei, cu sprijinul Fundatiei americane Heifer Project International (HPI), a fost lansat in Harghita in anul 2007, in comunele Tulghes si Bilbor. Donarea de ovine a fost urmata, la Tulghes, de constructia unei stane europene si de familiarizarea ciobanilor cu notiunile de igiena a laptelui. Partenerii locali ai proiectului sunt asociatiile crescatorilor de animale din comunele Tulghes si Bilbor, precum si autoritatile locale.

Proiectul a constat in donarea catre un anumit numar de familii a cate zece oi si a unui berbec. Initial, 15 gospodarii din Tulghes au intrat in proiect. Crescatorii de animale care au primit donatia au avut obligatia ca in urmatorii trei ani sa furnizeze altor gospodari, alesi de asociatii, toate mielele care s-au nascut. Prin aceste donatii s-a creat un nucleu de 500 de ovine cu caracteristici biologice de calitate ridicata si s-a incurajat cresterea animalelor in zona.

Afaceri fermieri in zonele montane - constructie ferma oiStana moderna a fost construita pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Local Tulghes si se afla intr-o zona muntoasa, la cativa kilometri de sat, pe pasunea Sestina Barasau. Locul este renumit datorita ciobanilor de aici, care au transmis din tata in fiu cresterea oilor.

Construita din lemn, stana de la Tulghes dispune de apa curenta, conducta de evacuare, platforma pentru aparat de muls, incaperile sunt placate cu gresie si faianta, iar ciobanii au la dispozitie chiuvete si cabine de dus. La etaj exista dormitoare pentru ciobani.

Totul a fost gandit in asa fel incat sa se respecte conditiile de igiena si un circuit de productie corespunzator. Pentru ca procesul de prelucrare a produselor lactate obtinute in stana sa fie conform cu normele de igiena sanitara, ciobanii dispun de o camera de procesare si de o alta pentru maturarea branzeturilor, unde doar baciul poate intra. Asa creste siguranta ca produsele au fost obtinute in conditii de igiena corespunzatoare.

Constructia stanei a durat doua luni, iar investitia s-a ridicat la circa 150.000 de lei.

Ciobanii au primit instruire de specialitate din partea celor implicati in realizarea stanei europene, in privinta utilizarii platformei de muls, dar si pentru a se familiariza cu notiunile legate de igiena furajelor si a laptelui.

Prin construirea stanei moderne s-au imbunatatit conditiile de lucru, insa fara a se schimba traditiile - mai ales ca unul dintre aspectele importante ale proiectului este incurajarea fermierilor in pastrarea caracterului specific al produselor si pastrarea cutumelor, folosind mijloace moderne. Echiparea stanei la cele mai inalte standarde a deschis posibilitatea fermierilor de a-si vinde produsele cu caracter local pe piata bunurilor de larg consum.

Stana de la Tulghes este un prim model. Dincolo de dimensiunea sa si de rigorile sanitar-veterinare impuse aici, aceasta unitate indeplineste toate conditiile de atestare a unei unitati agroalimentare de tip ecologic. Nicaieri in Europa oile nu gasesc un ecosistem mai curat ca arealul pastoral din zona.

RNDR - Reteauna Nationala de Dezvoltare Rurala

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>