Depozitul de seminte din Svalbard protejaza resursele genetice pentru alimentatie si agricultura

Depozitul de seminte din Svalbard"Depozitul Apocalipsei", care stocheaza semintele culturilor de importanta vitala intr-un buncar subteran langa Svalbard, Norvegia, va sarbatori in curand cea de-a zecea aniversare, atragand atentia asupra importantei conservarii semintelor care sunt vitale pentru alimentatie si agricultura.

Resursele si atentia acordate Svalbardului, acum casa autentica pentru semintele a circa un milion de plante unice, este binevenita. In timp ce agricultorii au crescut culturi timp de milenii, accentul pus pe conservarea diversitatii culturilor ex situ este legat de istoricul lui Nikolai Vavilov, care a infiintat una dintre primele banci genealogice din Rusia in 1921. Intr-o incercare de a pune capat foametei, botanistul a calatorit in peste 60 de tari, ascultand agricultorii si colectand seminte, intelegand potentialul acestora de a contribui la generarea unor culturi mai rezistente intr-o lume in schimbare.

Aderarile ulterioare la bancile de gene au fost folosite pentru a cultiva varietati de culturi care sunt mai potrivite pentru productia de alimente, cum ar fi cele care s-au dovedit a fi rezistente la bolile de rugina care pot decima recoltele de grau si de porumb. De asemenea si pentru a produce soiuri de orez capabile sa reziste solurilor sarate, sa confere mai multa rezistenta culturilor extrem de domesticite si sa contribuie la inovatiile care ar putea fi necesare in conditii de schimbari climatice, cum ar fi maturizarea mai rapida sau toleranta la seceta.

 

In salbaticie

Desi accentul pe conservarea semintelor in bancile de gene este necesar, multe dintre resursele genetice necesare pentru asigurarea sistemelor alimentare durabile se gasesc in ferme sub forma de soiuri proprii ale fermierilor si, de asemenea, in natura, ca plante salbatice inrudite.

Drept exemplu poate servi floarea-soarelui, originara din America de Nord, unde au fost colectate si stocate mostre a 53 de specii salbatice inrudite. Soiuri cu continut ridicat de ulei au fost dezvoltate in Rusia, urmate de imbunatatiri semnificative generate de un savant francez care a combinat materialul genetic cu o specie de floarea soarelui salbatica, urmand ca astazi cultura sa fie cultivata in peste 70 de state generand un venit anual de 20 miliarde de dolari.

Plantele salbatice, in special cele inrudite cu plantele cultivate, sunt din ce in ce mai amenintate si necesita eforturi sporite pentru conservarea si utilizarea lor. Aceste plante sunt rareori parte din programe intensive de ameliorare a culturilor. Cu toate acestea, expertii stiu ca pot oferi deseori trasaturi interesante care pot face minuni asupra culturilor.

De aceea, cercetatorii cauta in Asia Centrala soiuri de mere, in Papua Noua Guinee trestie de zahar si sunt incantati dupa ce au gasit un soi de banana salbatica in Asia de Sud-Est care ar putea ajuta la propagarea rezistentei la o ciuperca mortala care decima soiul popular de Cavendish.

Recent, cercetatorii au descoperit informatii necunoscute anterior despre istoria genetica a rudelor salbatice a nautului cultivat, oferind un potential promitator pentru o planta leguminoasa populara pentru care procesul de ameliorare a fost impiedicat de o lipsa extrema a diversitatii genetice.

Multe culturi alimentare importante pe plan local cresc in unele parti ale lumii care se confrunta cu schimbari rapide si niveluri ridicate de nesiguranta alimentara. Cu scopul de a ajuta tarile in efortul lor intensiv de a proteja speciile relevante pentru aprovizionarea cu alimente in habitatele lor naturale, unde vor continua sa evolueze trasaturi importante pentru adaptarea la schimbari, FAO a publicat recent Liniile directoare voluntare pentru conservarea si utilizarea durabila a plantelor salbatice inrudite si plantelor salbatice alimentare.

"Culturile salbatice inrudite ne-au salvat pielea de multe ori si pot deveni vedete in setul nostru de instrumente privind schimbarile climatice", spune Chikelu Mba, genetician si lider al echipei responsabile de seminte si resurse genetice vegetale la FAO.

Infiintarea zonelor protejate este un pas cheie. "Multe state au deja aceste zone protejate si exista astfel oportunitatea de a combina conservarea culturilor salbatice inrudite (CWR) cu conservarea naturii", noteaza Mba. "Dar putini stiu ce se ascunde in aceste zone."

 

Depasirea amenintarilor de extinctie

Eforturile de conservare trebuie accelerate acum, deoarece schimbarile climatice, urbanizarea si schimbarea modelelor de utilizare a terenurilor reprezinta o amenintare iminenta in crestere la supravietuirea multor specii inca neapreciate.

"Diversitatea culturilor salbatice inrudite si a plantelor salbatice alimentare este in continua erodare si multe ar putea sa dispara daca nivelul actual de neglijenta nu este tinut sub control", spune Ren Wang, director general adjunct FAO, Directia Agricultura si Protectia Consumatorului.

Culturile salbatice inrudite tind sa fie cele mai diverse si prolifice in centrul ancestral de origine al culturilor alimentare - cartofii din Andes, trestia de zahar din Asia - si, de asemenea, in zonele secundare de diversitate, cum ar fi Marea Mediterana pentru rosii si Africa subsahariana pentru manioc. Aceasta este una din descoperirile de baza ale lui Vavilov care ajuta la alegerea locatiilor potrivite pentru zonele de conservare.

Consolidarea sprijinului public pentru astfel de initiative este mai usor daca se confirma ca "aceste eforturi aduc oamenilor un beneficiu tangibil", spune Hans Dreyer, directorul diviziei FAO pentru productia si protectia plantelor. "Conservarea si utilizarea durabila merg mana in mana."

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>