Nautul "Garbanzo de Fuentesauco"

 

 

 

 

Nautul "Garbanzo de Fuentesauco" (IGP) din Republica Spania, a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.



  

 

Descrierea produsului traditional Garbanzo de Fuentesauco


Tipul produsului:

Clasa 1.6 — Naut (fructe, legume si cereale proaspete sau prelucrate)


Descriere:

Boabele de naut „Cicer Arietinum L”, varietatea macrocarpum, ecotipul Fuentesauco,  sunt comercializate si ambalate sub forma de legume uscate.

Boabele, cu o forma lunguiata pronuntata, sunt de culoare crem sau cu nuante care variaza intre galben, alb si maro; coaja fiind relativ dura si fara pete.

Greutatea a 100 de boabe de naut dupa ambalare variaza intre 40 si 50 de grame.

Capacitatea de absorbtie a apei distilate la o temperatura de 25 °C timp de 10 ore: mai mare de 100 %.

După fierbere, albumenul boabelor devine vascos, putin granulat, iar coaja devine moale. Cel putin 85 % din boabele de naut raman intacte si cu coaja.

Boabele de naut isi pastreaza mereu gustul agreabil.


Zona geografica:

Nautul este produs exclusiv pe teritoriile urmatoarelor unitati administrative ale provinciei Zamora: Argujillo, La Boveda de Toro, Canizal, Castrillo de la Guarena, El Cubo de Tierra del Vino, Cuelgamures, Fuentelapena, Fuentesauco, Fuentespreadas, Gema, Guarrate, El Maderal, El Pego, El Pinero, San Miguel de la Ribera, Santa Clara de Avedillo, Sanzoles, Vadillo de la Guarena, Vallesa, Villabuena del Puente, Villaescusa si Villamor de los Escuderos.

Aceasta arie de producere agricola are o suprafata de 687 kilometri patrati.


Dovada originii:

Procedurile de control si de certificare permit confirmarea dovezii de origine a produsului.

Aspecte care trebuie sa se ia in considerare:

— Nautul trebuie sa fie originar exclusiv de pe parcelele inregistrate, situate in aria de cultivare agricola unde au fost efectuate practicile de cultura a produsului;

— Boabele de naut trebuie pastrate in depozite, precum si in intreprinderile de ambalare si prelucrare inscrise anticipat in registrele Consiliului de reglementare;

— Transportul produsului intre operatorii inregistrati este insotit de un borderou de expediere eliberat in prealabil de Consiliul de reglementare respectiv;

— Consiliul de reglementare desfasoara activitati periodice de control si de evaluare pe baza inspectiilor parcelelor, depozitelor de ambalare si unitatilor de prelucrare, avand drept scop asigurarea respectarii metodelor de cultivare a produsului, precum si activitati de control al actelor, de prelevare de probe si de testare a produsului;

     Se va comercializa cu garantarea originii corespunzatoare etichetei eliberate de Consiliul de reglementare numai nautul ambalat in unitatile de ambalare care au intrunit toate conditiile prevazute de procedura de control;

     Numarul etichetelor sau al etichetelor duble eliberate intreprinderilor de ambalare de catre Consiliul de reglementare se calculeaza in functie de cantitatea de produse livrate de catre agricultor sau din depozit si de capacitatea ambalajelor in care vor fi comercializate boabele de naut.


Metoda de productie:

Boabele de naut se cultiva pe parcele din aria de productie agricola inregistrata la Consiliul de reglementare. Stratul de sol trebuie sa fie gros si bine drenat, textura solului fiind humoasa si nisipoasa. PH-ul solului trebuie sa fie acid sau usor alcalin, cu un nivel jos sau mediu de calcar asimilabil, un raport jos carbon / azot si o salinitate zero sau foarte limitata.

 Nautul se cultiva prin alternanta, aceeasi cultura nefiind semanata in cursul campaniilor consecutive.

Utilizarea ingrasamintelor in timpul campaniilor de cultivare a nautului nu este autorizata.

Recoltarea se efectueaza cand plantele sunt total uscate. Boabele de naut se conserva in locuri uscate si la adapost de lumina directa a soarelui. A se evita amestecarea boabelor de naut cu caracteristici diferite.

Boabele de naut se curata, debaraseaza de impuritati, selecteaza, calibreaza si ambaleaza in unitatile de ambalare inregistrate.

Boabele de naut uscate se comercializeaza in ambalaje care detin eticheta dubla eliberata de Consiliul de reglementare.


Legatura:

Cateva referinte istorice privind boabele de naut din Fuentesauco:

— Ordonanta municipala din Fuentesauco in 1569,

— Contele Fuente de Sauco ii ofera boabe de naut lui Francisco de Quevedo y Villegas,

     Nautul a fost premiat la Salonul agricol de la Madrid in 1857 si a obtinut o diploma de onoare la Expozitia generala de la Sevilia la inceputul secolului XX.

Cateva referinte literare privind boabele de naut din Fuentesauco:

— Registrul de cadastru din Marques de la Ensenada. Anul 1752,

— Madoz, dictionar statistic. Anul 1845,

— Episodios Nacionales, de Benito Perez Galdos,

— Judios, moros y cristianos, de Camilo Jose Cela.

Factorii naturali

Caracteristicile pedologice si conditiile climaterice din aria de cultivare, precum si ecotipul cultivat, contribuie la determinarea caracteristicilor boabelor de naut din Fuentesauco.

In aceasta arie de productie iernile sunt lungi si grele, cu perioade de inghet frecvente, ceea ce contribuie la eliminarea naturala a parazitilor si a bolilor care afecteaza boabele de naut. Avand in vedere ca precipitatiile sunt rare in perioada de dezvoltare a culturii si de maturizare a grauntelui, planta este nevoita sa se alimenteze cu apa din rezervele solului.

Solul gros, bine drenat, cu un PH acid si usor bazic, avand nivele de calcar asimilabile scazute sau medii, precum si un raport scazut carbon/azot si o salinitate zero sau foarte limitată. Aceste conditii fundamentale se afla la originea finetii boabelor de naut si a calitatii lor exceptionale de absorbtie a apei.

Timp de generatii, agricultorii au selectat cele mai fine boabe de naut, creand astfel ecotipul Fuentesauco, o materie vegetala perfect adaptata conditiilor din aceasta regiune.

Factorul uman

Agricultorii isi orienteaza practicile de cultura astfel incat sa obtina boabe de naut cu anumite caracteristici organoleptice. In scopul obtinerii unei uniformitati a produsului, se evita amestecarea loturilor de boabe de naut cu caracteristici diferite.

Organism de control:

Denumire: Consejo Regulador de la Indicacion Geografica Protegida (IGP) „Garbanzo de Fuentesauco

Adresa: Paseo del Cementerio s/n

Convento Monjas

E-49400 Fuentesauco (Zamora)

Telefon (34) 923 22 83 45

Fax (34) 923 22 83 45

E-mail: info@legumbresdecalidad.com

Consiliul de reglementare intruneste cerintele versiunii din 1998 a normei EN-45011.

Etichetare:

Pe inscriptiile sau etichetele ambalajelor „Garbanzo de Fuentesauco” trebuie sa figureze mentiunea „Indicatie geografica protejata de Fuentesauco”, insotita de logotipul Consiliului de reglementare.

Aceasta inscriptie sau eticheta a unitatii de ambalare trebuie sa fie insotita de eticheta dubla eliberata de Consiliul de reglementare.

Eticheta dubla trebuie sa contina un cod alfanumeric care permite asigurarea trasabilitatii si trebuie lipita pe ambalaj la locul indicat in manualul de calitate de catre Consiliul de reglementare, astfel incat sa nu poata fi reutilizata.

Produsele care servesc drept materie prima pentru elaborarea indicatiei geografice protejate „Garbanzo de Fuentesauco”, inclusiv dupa fabricare si prelucrare, pot fi introduse pe piata pentru consum in ambalaje care fac referinta la respectiva indicatie ca la un „produs elaborat pe baza «Garbanzo de Fuentesauco »” sub indicatia geografica protejata, cu conditia ca:

— IGP „Garbanzo de Fuentesauco”, certificata ca atare, constituie singurul component exclusiv al categoriei de produse in cauza,

— Cultivatorii sau prelucratorii respectivi sa fie autorizati de catre Consiliul de reglementare si inscrisi de catre acesta in registrul de control prevazut in acest sens. Consiliul se va asigura ca denumirea protejata este intrebuintata corect.

Grup:

Denumire: Asociacion Garbanzo de Fuentesauco

Adresa: Camino Valparaiso s/n

E-49400 Fuentesauco (Zamora)

Telefon (34) 980 60 09 13

Fax (34) 980 60 11 36

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Altele ( )


Sursa: www.agriculturae.ro


Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>