Cum alegi varianta potrivita pentru erbicidarea rapitei conventionale

Rapita - varianta cea mai buna pentru erbicidarea rapiteiCorect ingrijita, rapita iti poate aduce profituri mari. Este greu sa mai gasesti vreun fermier care sa nu fi cultivat, macar o data, hibrizi de rapita. Dar, pana sa ajungi la o productie cu care sa te mandresti, trebuie sa te asiguri ca respecti intreg lantul tehnologic si ca folosesti produsele potrivite pentru ingrijirea rapitei. In continuare, iti prezentam cei mai importanti factori pe care trebuie sa-i iei in considerare, pentru a avea un lan curat de rapita.


Primul lucru de facut este sa alegi catre ce tip de hibrizi de rapita te vei indrepta. Se stie ca nu poti obtine productii ridicate fara sa utilizezi soiuri si hibrizi cu potential ridicat, adaptate conditiilor din ferma ta. Chiar daca exista numeroase soiuri de rapita, in ceea ce priveste variantele de combatere a buruienilor, hibrizii se impart in doua categorii principale: rapita conventionala si rapita pentru sistemul de productie Clearfield®, unde hibrizii sunt rezistenti la actiunea erbicidului Cleranda® in toamna sau Cleravo®, in cazul in care nu s-a reusit aplicarea erbicidului Cleranda® in toamna.

Sistemul de productie Clearfield® combina un erbicid eficient cu hibrizi selectivi de rapita, cu potential mare de productie. Este o solutie ce ofera o abordare noua in ceea ce priveste combaterea buruienilor in conditii de siguranta pentru recolte, solutie ce permite totodata sa renunti la aplicarea preemergenta. La aceasta varianta poti apela in cazul in care lucrezi parcele noi de teren agricol, unde nu cunosti rezerva de buruieni, atunci cand exista buruieni greu de combatut cum ar fi cele crucifere, dar si combaterea samulastrei de cereale in stadii timpurii, cand vrei sa ai flexibilitate mare fata de conditiile meteo sau umiditatea solului, sau cand, pur si simplu, vrei sa ai mereu lanuri curate, fara urma de buruieni in ele.

Rapita tanara


In cazul in care preferi o abordare mai apropiata de standard, respectiv rapita conventionala, specialistii in culturi oleaginoase de la BASF iti recomanda tehnologia de erbicidare formata din Butisan® S (erbicid preemergent sau postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotile) si Stratos® Ultra (graminicid cu aplicare in postemergenta).

Mai mult, poti economisi mult, alegand noua oferta BASF: pachetul promotional Butisan® S + Stratos® Ultra, pentru 20 ha, care ofera o reducere de 23% fata de pretul recomandat al produselor individuale. Astfel, pretul scade iar rapita creste exact la nivelul asteptarilor tale.

Rapita fara buruieni

 

Factorii pe care sa ii iei in considerare pentru combaterea buruienilor din rapita conventionala

Un prim sfat este sa asiguri o erbicidare in doua etape: preemergent, respectiv postemergent. Erbicidarea preemergenta, unde BASF recomanda produsul Butisan® S (solutia standard pentru rapita, ce contine 500 g/l metazaclor), are rolul de a asigura culturii de rapita cresterea si dezvoltarea optima in primele stadii, fara concurenta buruienilor, avand, implicit, acces la toti nutrientii si rezervele disponibile de soare si energie.

De asemenea, erbicidarea postemergenta asigura in special controlul samulastrei de cereale, provenita in urma rotatiei culturilor. Poti face acest lucru folosind un graminicid eficient, precum produsul Stratos® Ultra. Prin erbicidarea postemergenta se pot combate perfect buruienile monocotiledonate anuale sau perene, inclusiv in cazul unui grad ridicat de infestare.

 

Atentie la tipurile de buruieni existente

Este esential sa tii cont de tipul de buruieni prezente in loturile tale de teren agricol. In cele mai multe cazuri, rezerva de buruieni este deja cunoscuta, mai ales atunci cand lucrezi deja de ceva timp respectivele parcele.

Daca exista buruieni precum Matricaria inodora (musetelul), Veronica hederifolia (soparlita), Stellaria media (rocoina), sau Chenopodium album (loboda porceasca) poti alege o solutie standard, de buget, pentru situatii de infestare moderata, usor de folosit si cu actiune reziduala la sol. In acest caz, produsul recomandat de BASF, Butisan® S, se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu, in doza omologata de 1,5 l/ha.

Rapita erbicidare postemergenta

 

Tine cont de conditiile de umiditate si durata efectului rezidual la sol

Umiditatea la sol reprezinta al treilea factor pe care trebuie sa il iei in considerare. Pentru rezultate bune, este important ca solul sa aiba un minim de umiditate, tocmai pentru ca erbicidul sa isi faca treaba si sa ramana acea pelicula care da efectul rezidual la sol, ce poate opri aparitia unui val ulterior de buruieni-problema. 

Ajungem si la cel de-al patrulea factor pe care sa il iei in considerare: efectul de lunga durata la sol. Folosirea unui produs cu acest efect iti va aduce nu doar beneficiul unei culturi de rapita curate de buruieni pana la intrarea in iarna a rapitei, dar mai ales costuri scazute, deoarece vei evita o posibila aplicare ulterioara de erbicid, pentru a tine sub control infestarea. Iar toate acestea vor avea drept efect plante de rapita bine dezvoltate, implicit spor de productie si calitate mai mare a recoltei.

Efectul rezidual la sol e dat de formarea unei pelicule ce permite combaterea buruienilor sensibile, in timpul sau imediat dupa rasarit. Acest efect trebuie sa asigure combaterea buruienilor pe o perioada cat mai indelungata, pentru activarea sa fiind necesar sa existe un anumit nivel de umiditate in sol. Avand in vedere faptul ca pierderile din cultura de rapita pot ajunge chiar si la 40-50% din cauza buruienilor, o astfel de pelicula ce va impiedica germinarea/rasarirea buruienilor este esentiala.

Totodata, un produs precum Butisan® S poate fi aplicat atat preemergent, cat si postemergent timpuriu, in functie de buruienile care iti pun probleme, tipul de sol sau de pregatirea patului germinativ. Desi exista fermieri care aplica doar erbicide postemergente, unul dintre principalele riscuri in cazul folosirii acestei strategii este dat de vreme. Mai exact, aparitia precipitatiilor in fereastra de erbicidare poate intarzia foarte mult intrarea in camp pentru aplicarea tratamentului, ceea ce poate duce atat la ratarea momentului optim, cat si la o combatere mult mai dificila a buruienilor care au apucat deja sa se dezvolte foarte mult. 

Rapita erbicidare

 

Nu uita de combaterea samulastrei de cereale

Tot la capitolul buruienilor, trebuie sa tii cont de combaterea samulastrei. Rotatia culturilor are rolul de a stabiliza productia si de a-i asigura o calitate superioara.. De obicei, rotatia se stabileste pe o perioada medie de 4-6 ani. Cele mai bune culturi premergatoare pentru rapita sunt cele ce elibereaza devreme terenul agricol, permitand atat acumularea apei necesare, cat si timp necesar fermierilor sa pregateasca asa cum trebuie parcela respectiva. 

Dintre culturile premergatoare, cel mai des folosite sunt cele de cereale, in special graul. Conditia necesara pentru o rotatie, respectiv o cultura de succes este sa combati samulastra de cereale, pentru a nu-ti crea probleme in cultura de rapita. Samulastra de grau rasare odata cu rapita. Un numar prea mare de plante de grau poate sufoca plantele de rapita, de aceea este necesara folosirea unui graminicid. 

In aceasta situatie, produsul recomandat de BASF este graminicidul Stratos® Ultra. Produsul este un graminicid pe baza de cicloxidim, care ofera eficacitate maxima in controlul samulastrei de cereale. Actionand rapid si decisiv, Stratos® Ultra poate combate perfect si buruienile monocotiledonate, inclusiv in conditii de infestare mare. Mai mult, erbicidul salveaza umiditatea si rezervele de nutrienti pentru rapita, iar efectele se vad incepand cu prima saptamana de la aplicare. Stratos® Ultra se poate aplica in doza de 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant Dash® HC inaintea infratitului samulastrei, sau in doza de 1,25 l/ha plus 1,25 l/ha adjuvant Dash® HC incepand cu faza de infratit. 

Asadar, exista numerosi factori pe care trebuie sa ii iei in considerare in privinta combaterii buruienilor din cultura de rapita conventionala. Tocmai de aceea, specialistii BASF recomanda combinatia de erbicidare preemergenta a rapitei, urmata de erbicidarea postemergenta. In acest mod poti asigura combaterea principalelor buruieni, chiar si pe cea a buruienilor care rasar mai tarziu, sau a samulastrei de cereale. In final, rentabilitatea eforturilor depuse de-a lungul anului se va vedea in povestea de succes a unei recolte de calitate.

  

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>