Reducerea decalajelor dintre silvicultura si agricultura pentru imbunatatirea securitatii alimentare

Reducerea decalajelor dintre silvicultura si agricultura - FAOFAO solicita o mai buna coordonare intre cele doua sectoare in directia sistemelor agricole durabile si de gestionare a padurilor. In timp ce agricultura ramane cel mai important factor al defrisarilor la nivel mondial, exista o necesitate urgenta de a promova interactiuni mai pozitive intre agricultura si silvicultura pentru a construi sisteme agricole durabile si pentru a imbunatati securitatea alimentara.

 


Acesta este mesajul-cheie al raportului FAO Statutul padurilor la nivel mondial (SOFO), prezentat astazi, la deschiderea celei de-a 23-a sesiuni a Comitetului FAO pentru silvicultura (COFO).

Padurile joaca un rol important in dezvoltarea agriculturii durabile prin ciclul apei, conservarea solului, sechestrarea carbonului, combaterea naturala a daunatorilor, influentand climatul local si asigurand protectie habitatului pentru polenizatori si alte specii.

"Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, precum si Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, confirma faptul ca securitatea alimentara si gestionarea resurselor naturale nu mai pot fi privite in mod separat", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva, in discursul sau de deschidere a Comitetului pentru silvicultura. "Ambele acorduri fac apel pentru o abordare coerenta si integrata a durabilitatii in toate sectoarele agricole si sistemele alimentare. Padurile si silvicultura joaca un rol-cheie in aceasta privinta""Mesajul-cheie al raportului SOFO este clar: pentru a produce mai multe alimente nu este necesara defrisarea padurilor", a adaugat el.

Agriculturii ii revine cea mai mare cota in conversia padurilor. Potrivit raportului prezentat astazi, la tropice si subtropice, agricultura comerciala si agricultura de subzistenta locala, pe scara larga, sunt responsabile pentru aproximativ 40 la suta si 33 la suta respectiv, din conversia padurilor, iar restul 27 la suta din despaduriri se intampla din cauza cresterii urbane, extinderea infrastructurii si minerit.

De cealalta parte a monedei, raportul subliniaza faptul ca padurile detin multe functii ecologice vitale de care beneficiaza agricultura si contribuie la stimularea productiei de alimente.

"Securitatea alimentara poate fi realizata prin intensificarea agriculturii si a altor masuri, cum ar fi protectia sociala, mai degraba decat prin extinderea suprafetelor agricole in detrimentul padurilor", a declarat Eva Müller, director al Directiei FAO pentru politica forestiera si a resurselor. "Este nevoie de o mai buna coordonare intersectoriala a politicilor privind agricultura, silvicultura, produsele alimentare si de utilizare a terenurilor, o mai buna planificare a utilizarii terenurilor, sisteme legale eficiente, precum si o implicare mai puternica a comunitatilor locale si a micilor agricultori."

Ea a adaugat: "Guvernele ar trebui sa ofere comunitatilor locale, nu doar drepturi de proprietate asupra terenurilor, dar, de asemenea, drepturi de proprietate asupra terenurilor forestiere. Un fermier stie cel mai bine cum sa-si gestioneze resursele sale proprii, dar de multe ori ii lipsesc instrumentele juridice pentru a face acest lucru".

 

Imbunatatirea securitatii alimentare concomitent cu stoparea despaduririlor

Padurile bine gestionate au un potential enorm de a promova securitatea alimentara. In afara de contributiile lor ecologice vitale, padurile contribuie la nivelul de trai in mediul rural si la reducerea saraciei prin veniturile generate din angajarea in producerea de bunuri forestiere si servicii de mediu. Aproximativ 2,4 miliarde de oameni se bazeaza pe combustibilul din lemn pentru gatit si sterilizarea apei. Si alimentele oferite de padure furnizeaza proteine, minerale si vitamine pentru dietele rurale si pot servi, de asemenea, ca masura de siguranta in perioadele de penurie alimentara.

Potrivit raportului SOFO, incepand cu anul 1990, peste 20 de tari au reusit sa imbunatateasca nivelul national de securitate alimentara si in acelasi timp sa mentina sau sa creasca suprafetele forestiere - demonstrand astfel ca nu este necesara defrisarea padurilor pentru a produce mai multe alimente. Doisprezece dintre aceste tari au reusit sa-si creasca suprafetele forestiere cu peste 10 la suta: Algeria, Chile, China, Republica Dominicana, Gambia, Republica Islamica, Iran, Maroc, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uruguay si Vietnam.


Toate succesele lor s-au bazat pe un set similar de instrumente: sisteme legale eficiente, siguranta proprietatii funciare, masuri care sa reglementeze schimburile funciare, stimulente politice pentru agricultura si silvicultura durabile, alocatii adecvate, precum si definirea clara a rolurilor si responsabilitatilor guvernelor si comunitatilor locale.

 

Modele de succes

Raportul citeaza studii de caz din sapte tari - Chile, Costa Rica, Gambia, Georgia, Ghana, Tunisia si Vietnam - care ilustreaza posibilitatile de imbunatatire a securitatii alimentare simultan cu cresterea sau mentinerea suprafetelor forestiere. Sase dintre aceste tari au realizat schimbari pozitive in perioada 1990-2015 la doi indicatori de securitate alimentara – reducerea prevalentei subnutritiei si a numarului persoanelor ce sufera de subnutritie - precum si cresteri ale suprafetelor forestiere. In aceeasi perioada, Gambia, singura tara cu venituri mici, printre cele sapte, a reusit sa atinga primul obiectiv - al reducerii la jumatate a numarului de persoane care sufera de foame.

Vietnam, de exemplu, a pus in aplicare o reforma agrara de succes pentru a oferi drepturi sigure de proprietate funciara ca modalitate de incurajare a investitiilor pe termen lung. Acest proces a fost insotit de o trecere de la gestionarea forestiera de catre stat la gestionarea prin intermediul parteneriatelor, cu participarea activa a comunitatilor locale, inclusiv un program de alocare a terenurilor forestiere si incheierea contractelor de protectie a padurilor cu gospodariile locale. Reforma agrara a fost, de asemenea, insotita de politici pentru cresterea productivitatii agricole, inclusiv scutiri ale impozitului funciar, credite preferentiale, promovarea exporturilor, garantarea preturilor, suport pentru mecanizare si reduceri ale pierderilor depostrecoltare.

In Costa Rica, despaduririle au atins apogeul in anii 1980, in principal datorita transformarii suprafetelor impadurite in pasuni. De atunci, Costa Rica a reusit sa inverseze aceasta tendinta in mare parte datorita legislatiei in domeniul forestier, care interzice acum transformarea padurilor in alt tip de teren, precum si a sistemului sau de plati pentru serviciile de mediu (PES), care ofera agricultorilor stimulente pentru plantarea de copaci, si sprijina conservarea padurilor . Ca rezultat, padurile au crescut la aproape 54 la suta din suprafata terestra a tarii in 2015.

In Tunisia, planurile nationale de dezvoltare recunosc rolul benefic al padurilor in protejarea terenurilor impotriva eroziunii si a desertificarii. productia agricola a crescut prin intensificare, ceea ce inseamna o gestionare mai buna a terenurilor agricole existente, prin irigare, ingrasaminte, mecanizare, seminte imbunatatite si o mai buna practica agricola. Stimulente pentru infiintarea plantatiilor forestiere in tara includ material saditor gratuit si compensatii pentru pierderea venitului agricol.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

  

Noutati

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

20-07-2022 Silvicultura

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

Ministrul Tánczos Barna a lansat, la 20 iulie, in consultare publica, ghidurile de finantare pentru impaduririle care urmeaza sa fie realizate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 2 – Paduri si biodiversitate, in valoare de 730 de milioane de euro. Mai multe>>