Europa a stabilit 10 tinte de atins in domeniul padurilor pana in 2040

Europa a stabilit 10 tinte de atins in domeniul padurilor pana in 2040Agenda 2040 – rezultat al unei ample fundamentari stiintifice si al unui larg proces consultativ la nivel European - ne ofera o viziune ampla asupra viitorului domeniului padurilor si a bioeconomiei ca rezultat al gestionarii durabile a resurselor padurilor. Este concluzia principala a Conferintei Forest Based Technology Platform, desfasurata la Brasov, in data de 5 iunie 2019, sub egida Presedintiei Romaniei la Consiliul Europei.


Cu aceasta ocazie au fost prezentate 10 tinte de atins, bazate pe principiile gestionarii durabile a padurilor, indiferent de tipul de proprietate, conform Agendei 2040.

Ce este Forest Based Technology Platform? Este un organism consultativ al Comisiei Europene - ce reuneste intr-o platforma reprezentantii comunitatii stiintifice si ai principalelor organizatii reprezentative la nivel european implicate in domeniul padurilor si al industriilor care se bazeaza pe lemn. Rolul acestei plaforme? Sa furnizeze expertiza pentru fundamentarea politicilor Uniunii Europene, sa propuna politici si strategii, sa orienteze cercetarea si inovarea pentru atingerea acestor obiective.

Viziunea 2040” elaborata de Forest Tehnology Platform Europe - un set de obiective agreat in urma unui larg proces consultativ la nivelul UE - permite raportarea la un set de valori si obiective comune in orientarea politicilor si strategiilor pentru domeniul padurilor si al industriilor bazate pe lemn, reprezentand un document de referinta in acest sens pentru intreaga Europa.

 

Padurile gestionate durabil - baza bioeconomiei

Europa a stabilit 10 tinte de atins in domeniul padurilor pana in 2040 - foto 1


"Gestionarea durabila a padurilor" - conform rezolutiei de la Helsinki din 1993 - inseamna gestionarea si utilizarea padurilor si a terenurilor forestiere intr-un mod si intr-un ritm care mentine biodiversitatea lor, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea si potentialul lor de a-si indeplini, acum si in viitor, functiile ecologice, economice si sociale relevante, la nivel local, national si global, si care nu cauzeaza daune altor ecosisteme.

Acest deziderat, al padurilor gestionate durabil, este urmarit prin legislatia silvica implementata la nivelul fiecarui stat membru. Si in Romania, datele Inventarului Forestier National arata o administrare sustenabila a padurilor, daca ne referim la evolutia principalilor indicatori care arata o crestere a suprafetei padurilor si o crestere semnificativa a stocului de masa lemnoasa pe picior ca urmare a recoltarii acesteia intr-un procent de maxim 70 % din cresterea padurii.

Pe langa acesti indicatori cantitativi, adaptarea structurii padurilor astfel incat sa fie rezistente la schimbarile climatice, este de maxima importanta.

Viziunea 2040 – 10 tinte bazate pe gestionarea durabila a padurilor cuprinde urmatoarele puncte:

 

  1. O mobilizare crescuta, sustenabila a resursei de masa lemnoasa

Cresterea padurilor este pe o panta ascendenta, conducand la o crestere a stocului fixat de CO2, datorita imbunatatirii practicilor de gospodarire a padurilor. Cercetarea si inovarea, gopodarirea padurilor pe principii sustenabile conduc la o crestere a posibilitatilor de recolta a masei lemnoase de 30 % in 2040, fata de prezent.

 

  1. Mai multa valoare adaugata prin servicii ecosistemice, altele decat lemnul

Noi modele economice, de integrare cros - sectoriala a serviciilor ecosistemice ale padurilor, pot fi implementate, exemple concrete fiind sectoarele apei, hranei si turismului, combaterea schimbarilor climatice, alte produse ale padurii - ciuperci si fructe de padure.

 

  1. Catre ZERO deseuri, economie circulara

Pana in 2040, rata de colectare a produselor pe baza de lemn poate atinge 90 %, contribuind cu 70 % din reutilizarea tuturor materialelor reciclabile. Aceasta economie circulara fixeaza carbon si inlocuieste alt material mai intensiv din punct de vedere energetic.

 

  1. Utilizarea eficienta a resurselor naturale

Activitatile de imbunatatire a eficientei utilizarii resurselor au condus la imbunatatiri semnificative pe linie de eficienta energetica, eficientizare a consumului de apa in industriile care valorifica lemnul. Aceasta contribuie la furnizarea de produse cu valoare adaugata mai mare cu amprente de mediu drastic reduse.

Europa a stabilit 10 tinte de atins in domeniul padurilor pana in 2040 - foto 2

  1. Diversificarea tehnologiilor si logisticii de productie

O multitudine de utilizari, noi produse, disponibile ca produse finite sau integrate in alte lanturi industriale, conduc la noi lanturi de valorificare.

 

  1. Locuri de munca sigure si atractive, legatura intre zonele rurale si urbane

Economia bazata pe paduri este un angajator atractiv, oferind locuri de munca interesante, legate cu activitati de cercetare, inovare si dezvoltare, atat in mediul rural cat si in mediul urban, locuri de munca care dezvolta capabilitatile lucratorilor si managerilor din aceste domenii.

 

  1. Materiale de constructii regenerabile pentru o viata mai sanatoasa

Lemnul, cel mai utilizat material de constructii regenerabil la nivel global, are un viitor stralucit. Pana in 2040, este previzionata o triplare a cotei sale de piata in constructiile din Europa, comparativ cu 2015. Avantajele sale: este reutilizabil, biodegradabil, sanatos, cu o amprenta de carbon mica pentru obtinerea produselor finite, cu utilizari inovative de la case din lemn la mobila.

Europa a stabilit 10 tinte de atins in domeniul padurilor pana in 2040 - foto 3

  1. Noi produse pe baze de fibre si emisii de carbon cu 80 % mai mici

Industria celulozei si a fibrelor pe baza de lemn a evoluat enorm catre obiectivul de reducere cu 80 % a emisiilor de carbon in timp ce creste cu 50 % valoarea adaugata a produselor realizate. In timp ce segmentele de produse de hartie si ambalaje au ramas principala sursa de venit, aproape jumatate din valoare este asteptata sa rezulte din noi produse bio ce revolutioneaza industria textilelor sau chimicale “verzi”- rasini, adezivi, produse care inlocuiesc plasticul din combustibili fosili.

 

  1. Energie regenerabila pentru societate

Datorita noilor tehnologii de productie inovative, eficientei energetice, gradului ridicat de recirculare, sectorul va continua sa fie principala sursa de energie regenerabila in Europa, cu o capacitate de a furniza in 2040 echivalentul a 100 milioane tone barili de petrol , produs din echivalentul a 65 milioane mc de deseuri de exploatare si ale industriei lemnului.

 

  1. Paduri gestionate durabil !Padurile gestionate durabil reprezinta baza bioeconomiei!

 

Nota: cateva informatii despre domeniul padurilor si al sectoarelor economice bazate pe resursele padurilor:

  • La nivelul UE exista o mare diversitate de forme de proprietate asupra padurilor, cu predominanta proprietatii private in tarile din Europa de Vest si a proprietatii publice in tarile din Est. Gestionarea sustenabila a padurilor reprezinta preconditia pentru furnizarea catre societate a lemnului ca resursa regenerabila concomitent cu alte bunuri si servicii- fixarea carbonului, protectia apei si a solului, conservarea biodiversitatii, servicii de recreere.

  • Industriile de prelucrare a lemnului genereaza o cifra de afaceri de 129 miliarde euro la nivelul UE, cu peste 1 milion angajati. Din aceasta cifra, 12 % este generata de industria de prelucrare primara (cherestea), 47 % de alte industrii pe baza de lemn si 41 % de industria mobilei.

  • Industria celulozei si hartiei a realizat o cifra de afaceri de 81 miliarde euro in 2016, angajand peste 175 000 angajati. Aceasta industrie foloseste resursa primara dar si resursa din reciclare, fiind una dintre industriile reciclatoare majore in Europa. Aceasta industrie a atins o rata record de reciclare a hartiei de 72,3 % in 2017 !!!


Recolta totala de lemn a crescut in Europa de la 392 milioane mc in 2002 la 470 milioane mc in 2017 (Eurostat, 2019) - o crestere a recoltei de 20 %, in conditiile in care se recolteaza anual in medie 70 % din cresterea padurii, iar stocul de masa lemnoasa in paduri a crescut proportional.

  Autor: Fordaq - piata online pentru profesionistii lemnului

 
  

Noutati

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

20-07-2022 Silvicultura

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

Ministrul Tánczos Barna a lansat, la 20 iulie, in consultare publica, ghidurile de finantare pentru impaduririle care urmeaza sa fie realizate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 2 – Paduri si biodiversitate, in valoare de 730 de milioane de euro. Mai multe>>