Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale din Transilvania

Conservare livezi extensive si soiuri pomicole localeProiectul Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania, propus de Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania in parteneriat cu Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, contribuie la conservarea peisajului traditional al Transilvaniei de sud-est prin conservarea livezilor si soiurilor de fructe traditionale.


Problemele abordate sunt: disparitia soiurilor si varietatilor pomicole locale, abandonarea livezilor traditionale utilizate extensiv, si – in consecinta – degradarea biodiversitatii. Activitatile proiectului inlcud crearea unei pepiniere de soiuri locale, organizarea unor ateliere practice de instruire pentru tineri, crearea unei retele tematice a ONG-urilor interesate de patrimoniul pomicol al Transilvaniei, organizarea unui targ al fructelor traditionale, documentarea si publicarea cunostintelor, practicilor si obieciurilor traditionale legate de selectarea, stocarea si prepararea fructelor.


Proiectul este finantat de Fondul ONG, are ca perioada de implementare 01.07.2014-30.04.2016 si se desfasoara in principal in localitatile din situl Natura 2000 Sighisoara -Tarnava Mare si din Asociatia GAL Podisul Mediasului.

La sfarsitul anului 2014 s-au incheiat activitatile de teren prevazute in proiect pentru aceasta etapa, respectiv activitatea de inventariere a livezilor existente si a soiurilor pomicole din zona si activitatile premergatoare infiintarii pepinierei scolare.

Conservare livezi si soiuri locale 1Activitatea de inventariere a soiurilor pomicole locale s-a desfasurat prin recoltarea cu acordul proprietarilor a 205 probe de fructe din livezi, marginea drumurilor, gospodarii si case parohiale, fotografierea lor si a pomului si inregistrarea datelor GPS.

In acelasi timp au fost completate datele in fisele de observatii si s-a solicitat acordul oamenilor pentru recoltarea lastarilor altoi la momentul activitatii de altoire.

Cele 205 probe au fost ambalate in pungi de hartie si expediate la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca in vederea determinarii si validarii soiurilor.

Pana la sfarsitul anului au fost intervievati 50 de localnici proprietari de livezi sau gradini cu soiuri traditionale si astfel au fost completate datele cu informatii despre varsta pomilor, rezistenta si starea de sanatate, mod de folosinta, depozitare a fructelor si preparare a diferitelor retete traditionale.

Totodata au fost facute observatii asupra livezilor extensive din aria de proiect si asupra contributiei lor la caracteristicile peisajului traditional din Transilvania.

Conservare livezi si soiuri locale 2  Conservare livezi si soiuri locale 3

Casa si pomi fructiferi batrani - Micasasa                                                                 Peisaj traditional - Alma Vii


Infiintarea pepinierei de soiuri pomicole traditionale
a inceput concomitent cu 2 activitati:

    • activitatea de amenajare a pepinierei care a constat in masurarea si imprejmuirea terenului de 0,5ha pus la dispozitie de partenerul nostru –Liceul Tehnologic Timotei Cipariu din Dumbraveni si pregatirea lui prin arat, discuit, ingrasat in vederea insamantarii portaltoilor.
    • activitatea de recoltare a fructelor de mar si par salbatic care au fost depozitate la pepiniera in vederea insamantarii.


Conservare livezi si soiuri locale 4  Conservare livezi si soiuri locale 5

Recoltare puieti                                                                                       Recoltare fructe salbatice


Datorita conditiilor speciale din acest an, respectiv slaba fructificare si chiar absenta fructificarii in foarte multe zone din aria de proiect, echipa de experti a fost nevoita sa depuna eforturi suplimentare pentru recoltarea materialului semincer si a probelor de fructe iar ca masura preventiva au fost recoltati cateva sute de puieti de par salbatic si au fost plantati in pepiniera pentru situatia in care din seminte nu vor rasari suficienti portaltoi.


In cursul lunii decembrie a fost receptionat si raportul stiintific al USAMV Cluj care a determinat, pe baza caracteristicilor morfologice ale fructelor si pomilor urmatoarele soiuri: pentru mar - Patul (16), Poinic (3), Gustav durabil(3), Renet de Champagne (1), Renet de Landsberg (1), Renet Baumann (1), Frumos de Boscoop (4), Renet ananas (1), Parmen auriu (2), Bismarck (2), Cretesti (1); pentru par- Mosmonoase (1), Dr.Lucius (2); piersic-varietati locale diferite (4); nuc (2). Restul probelor analizate reprezinta soiuri moderne, omologate: la mar- Wagner, Jonathan, Delicios dublu rosu, Starkrimson, Generos, Jonared, London Pepping si la par- Decana de iarna, Abatele Fetel, Williams, Decana Comisiei, Cure, Passe Crassane.

In raportul universitatii este mentionata si proba 26 A care reprezinta un piersic varietate locala cu simptome de infectie virala cu virusul plum pox (PPV), un patogen de carantina foarte periculos transmis prin paduchii de frunza si pentru care s-a recomandat devirozare intr-o unitate de cercetare specializata.

Datele obtinute pina in acest moment au fost ordonate si inregistrate intr-o baza de date, creandu-se astfel premizele pentru activitatile din 2015.

Putem spune ca pepiniera liceului din Dumbraveni s-a nascut pornind de la soiurile gasite in localitatile din zona si are ca obiectiv principal intoarcerea puietilor la origini. Ea nu a fost creata prin achizitia de seminte sau puieti proveniti din alte pepiniere ci a pornit de la batranii meri si peri aflati in batrane gradini si livezi.


Conservare livezi si soiuri locale Eco-Transilvania

Tel. 0728 954230, Fax 0372 258007
www.ecotransilvania.ro 
contact@ecotransilvania.ro

 

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>